پروفایل مزایا و معایب داروهای گیاهی مرسوم: جینکو، گل راعی، جینسنگ،اکیناسه، گیاه نخل اره ای و کاوا

مشاهدات علمی بسیار زیادی در این زمینه وجود دارد که نشان می دهد عصاره برخی از این گیاهان کارایی بسیار خوبی در درمان بیماری ها و اختلالات مختلف داشته و حتی در برخی موارد کارایی آنها با داروهای شیمیایی قابل مقایسه است. کارایی برخی از این گیاهان حتی در حدی بوده است که مکمل های دارویی تجاری از آنها تهیه شده و به راحتی در بازار در دسترس هستند.
اما نکته مهم در مورد برخی از این مکمل های گیاهی ایمنی، عوارض جانبی و همچنین کارایی واقعی آنهاست که نگرانی برخی پژوهشگران را هنوز برطرف نکرده است.
محققان در مطالعه ای جالب مزایا و معایب برخی از مهمترین مکمل های گیاهی تجاری از جمله جینکو، گل راعی، جینسنگ،اکیناسه، گیاه نخل اره ای و کاوا را جمع بندی و مرور کرده اند. آنها در این مطالعه مرور جامعی بر تمام شواهد علمی در مورد هر کدام از گیاهان فوق داشته و به نکات زیر رسیدند:
1-شواهد علمی موجود نشان می دهد که استفاده از جینکو در از دست دادن حافظه و وزوز گوش هنوز مورد سوال است و کاملا نمی توان کارایی آن را تایید کرد اما برخی اثرات آن بر روی جنون و لنگش متناوب (intermittent claudication) کاملا اثبات شده است.
2-کارایی عصاره گل راعی در درمان افسردگی ملایم تا متوسط کاملا براساس شواهد علمی مورد تایید است اما نکته مهم در مورد این گیاه تداخل هایی است که با برخی از داروهای مرسوم دارد.
3-در مورد گیاه جینسنگ هنوز مطالعات بالینی مستند و هدایت شده ای در هیچ زمینه ای وجود ندارد و بنابراین نمی توان با قطعیت کامل در مورد کارایی آن بر هر نوع اختلالی صحبت کرد.
4-شواهد علمی مثبتی در مورد سودمند بودن گیاه اکیناسه در درمان یا پیشگیری از عفونت دستگاه تنفسی فوقانی وجود دارد اما در این مورد نیاز به داده های بالینی بیشتری است تا کارایی آن قطعیت بهتری پیدا کند.
5-براساس شواهد علمی گیاه نخل اره ای نتایج بسیار خوبی در کاهش علائم هایپرپلازی خوش خیم پروستات از خود نشان داده است اما این آزمایشات تنها در کوتاه مدت بوده است و اثرات بلند مدت آن هنوز مورد سوال است.
6- کاوا نیز براساس شواهد علمی در درمان کوتاه مدت اضطراب اثرات مفیدی از خود برجای گذاشته است.
قابل ذکر است که هیچ کدام از این مکمل های گیاهی بدون عوارض جانبی نبوده اند اما عوارض جانبی در اکثر آنها خفیف و اندک بوده است.
این تحقیق در سال 2002 در Annals of Internal Medicine به چاپ رسیده است.
منابع و رفرنس ها:
Source & Reference
The Risk–Benefit Profile of Commonly Used Herbal Therapies: Ginkgo, St. John's Wort, Ginseng, Echinacea, Saw Palmetto, and Kava
Ann Intern Med. 2002;136 (1):42-53.
..
برای مشاهده مقاله روی سایت مبدا به زبان اصلی اینجا کلیک کنید
کلید واژه ها
مکمل غذایی، مولتی ویتامین، مکمل های گیاهی، گیاهان دارویی، خواص دارویی، جینکو، گل راعی، جینسنگ،اکیناسه، گیاه نخل اره ای، کاوا، ریز مغذی ها، کلسیم، آهن، سیستم ایمنی، رژیم
غذایی، سبک زندگی، لیست مکمل های غذایی، عوارض مصرف، نحوه مصرف، کاربرد
مکمل های غذایی، بهترین زمان مصرف، قرص تقویتی، مکمل شناسی، آثار ویتامین ها، عملکرد عصبی، سرطان، پیشگیری
تهیه شده در گروه تحریریه سایت مکمل شناسی