نگاهی به مارچوبه از دریچه دیگر
"نگاهی به مارچوبه از دریچه دیگر ، کازمتیک"
مارچوبه گیاهی علفی چندساله و دوپایه از راسته مارچوبه، تیرهٔ مارچوبگان(Asparagaceae) و سردهٔ مارچوبه (Asparagus) است.
Asparagus officinalis یا همان گیاه مارچوبه بومی اروپا ، افریقای شمالی و غرب آسیاست و گیاهی فصلی تلقی می کردد. تنها مارچوبه های جوان به عنوان سبزی مورد استفاده قرار می گیرند و ساقه های مارچوبه به سرعت خشک میشوند و حالتی چوبی مانند به خود می گیرند. مارچوبه منبع خوبی است برای ویتامین های کروه B , املاح و فیبرهای غذایی . مارچوبه تاریخچه مصرفی طولانی به عنوان یک گیاه دارویی دارد و بر اساس نوشته های پزشکان یونان قدیم عصاره ریشه Asparagus یا همان مارچوبه برای درمان مشکلات ادراری و کلیوی استفاده می شده است .
محل کاشت مارچوبه در ایران، خوی، تبریز، نواحی مختلف البرز، قصر قجر، جلفای اصفهان، اراک، کرمانشاه، جنوب ایران، و مهارلو در شیراز .همچنین در روستای رز از توابع شهرستان ماهنشان استان زنجان بصورت خودرو رشد میکند.
در طب نوین گیاهی نیز هنوز این ماده در درمان سنگ کلیه و مشکلات دستگاه ادراری و همچنین در بیماران رومتایسمی کاربرد دارد. Asparagus سرشار از ماده گلوتاتیون است که به عنوان تقویت کننده سیستم ایمنی و کاهش التهاب شناخته میشود .
گلوتاتیون یک آنتی اکسیدانت قوی است و باعث محافظت اجزای مهم سلولی در برابر واکنش با گروههای عاملی اکسیژن دار مانند رادیکاههای آزاد و پراکسیدها میشود.می دانیم که گلوتاتیون دارای اثرات آنتی ملانوژنیک است و اثرات شناخته شده ضد لکی دارد .
در تجزیه شیمیایی Asparagus در میابیم این گیاه حاوی محدود وسیعی از مواد فیتوشیمیایی از جمله :
* مشتقات Asparagusic اسید
• فرولیک اسید
* و فلاونوئیدهای همانند کورستین و روتین ست.
این ترکیبات نیز دارای اثرات اثبات شده آنتی اکسیدانتی یا اثر مهاری بر روی COX-2 یا cyclooxygenase-2 و همچنین تیروزیناز است لذا میتواند با کاربرد های روشن کنندگی پوست ، آنتی اکسیدانتی یا ضد التهابی در فراورده های درموکازمتیک بکار رود.
✍