بر اساس دستورالعمل سازمان غذا و دارو، سایت هیچگونه فعالیتی در راستای فروش مکمل های غذایی ندارد.

کاربرد های ماست و عملکرد آن

ماست یک فرآورده لبنی منعقد شده است که در نتیجه تخمیر شیر توسط باکتری‌های Lactobacillus bulgaricus وStreptococcus thermophilus ایجاد می‌شود.

علاوه بر این باکتری‌ها، دیگر اعضای طبقه لاکتوباسیل‌ها، از جمله L.acidophilus و دیگر باکتری‌های اسید لاکتیک، نیز می‌توانند در فرآیند تولید ماست به کار روند.

در مجموع باکتری‌هایی که جهت تولید ماست به کار می‌روند را باکتری اسید لاکتیک (LAB) می‌نامند. همه باکتری‌های LAB اسید لاکتیک تولید می‌کنند.

تخمیر اسید سبب دلمه بستن شده و آن را از فاسد شدن حفظ می‌کند. از قرن‌ها پیش، بسیاری معتقد بودند فرآورده‌های تخمیری شیر از جمله ماست برای سلامتی مفیدند.


Elie Metchnikoff، پدر ایمونولوژی نوین، در کتاب خود Prolongation of Life نوشت: طبق مطالعات خوش بینانه، ماست برای سلامت دستگاه گوارش مفید است، همان طور که برای افزایش طول عمر مفید است.

برخی مطالعات اخیر روی ماست مطرح می‌کنند ممکن است ماست در کنار دیگر فوایدش اثرات محرک سیستم ایمنی داشته باشد.

عملکرد ماست

ماست ممکن است عملکرد محرک ایمنی و دیگر اثرات تنظیم کننده‌ی ایمنی داشته باشد. همچنین ممکن است فعالیت هایپوکلسترولمی (کاهش دهنده کلسترول خون) داشته باشد.

مکانیسم عمل ماست

فعالیت احتمالی ماست در تحریک سیستم ایمنی احتمالاً به حضور باکتری‌های اسید لاکتیک اسید در ماست، و همچنین اجزای غیر باکتریایی آن، مرتبط است.

دیواره سلولی باکتری‌های اسید لاکتیک از پپتیدوگلیکان‌ها، تیکوئیک اسید و پلی ساکارید‌ها تشکیل شده است. پپتیدوگلیکان‌ها ممکن است فعالیت کمکی در سطح مخاطی داشته باشند.

دی پپتید مورامیل، که یک محصول با وزن مولکولی کم حاصل از شکستن پپتیدوگلیکان‌ها است، ممکن است تولید سیتوکین توسط ماکروفاژها، مونوسیت‌ها و لنفوسیت‌ها را تحریک کند.

تیکوئیک اسید نیز ممکن است تولید برخی سیتوکین‌ها توسط مونوسیت‌ها را تحریک کند. باکتری‌های اسید لاکتیک ممکن است فعالیت lgA ترشحی در دستگاه گوارش را افزایش دهند.


اجزای غیر باکتریایی ماست نیز ممکن است به فعالیت محرک ایمنی ماست کمک کنند. الیگوپپتیدهای به دست آمده از فرآیند تخمیر، ممکن است فعالیت فاگوسیتوز را تشدید کنند.

برخی پپتیدهای فعال از نظر بیولوژیکی، که از فرآیند تخمیر به دست آمده اند، ممکن است تکثیر و بلوغ لنفوسیت‌های T و سلول‌های کشنده‌ی طبیعی (NK) را جهت دفاع علیه باکتری‌های پاتوژن روده ای، تحریک کنند.


ماست نسبت به شیر تخمیر نشده، غلظت بالاتری از لینولئیک اسید کونژوگه (CLA) را دارد. CLA ممکن است در بین سایر اثرات مطلوب روی سلامتی فعالیت تنظیم کننده ایمنی و ضد سراطانی نیز داشته باشد (لینوئیک اسید کونژوگه را ببینید).

پروتئین وِی موجود در ماست ممکن است جزء غیر باکتریال دیگر ماست باشد که در عملکرد محرک ایمنی و سایر اثرات مفید ماست شرکت دارد.

پرتئین‌های وِی (پروتئین‌های وِی را ببینید) به ویژه، اِل – سیتئین زیادی دارد که یک پیش ساز کلیدی در بیوسنتز تری پپتید گلوتاتیون است. گلوتاتیون عملکرد آنتی اکسیدانی دارد ودر سم زدایی بسیاری از مواد بیگانه ازجمله برخی مواد سرطان زا شرکت دارد.


پروتئین‌های وِی، علاوه بر شرکت در سنتز گلوتاتیون، ممکن است اثرات تنظیم کننده‌ی ایمنی نیز داشته باشند.
مکانیسم عملکرد ضد آلرژی احتمالی ماست ناشناخته است.

احتمال می‌رود ماست تولید اینترفرون گاما را تحریک کند. اینترفرون گاما عملکرد سلول T را با تنظیم کاهشی پاسخ Th-2 تعدیل می‌کند.


برخی مطالعات یک عملکرد احتمالی هایپوکلسترولمیک برای ماست مطرح کرده‌اند. مکانیسم عمل این اثر نیز ناشناخته است. تصور می‌شود هیدروکسی متیل گلوتارات موجود در ماست فعالیت هیدروکسی متیل گلوتارات کوآنزیم (HMG-COA)A ردوکتاز را مهار کند.

فارماکوکینتیک

پروتئین‌ها، پپتیدها و آمینواسید‌های موجود در ماست، توسط فرآیند‌های فیزیولوژیک طبیعی هضم، جذب و متابولیزه می‌شوند. همین اتفاق درمورد کربوهیدرات‌ها و لیپیدهای ماست نیز رخ می‌دهد.

بیشتر باکتری‌های اسید لاکتیک موجود در ماست تنها به طور موقت به مخاط کولون می‌چسبند.

برخی نیز از جمله لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس برای مدت طولانی‌تری باقی می‌مانند. اکثر باکتری‌های اسید لاکتیک در محیط اسیدی معده زنده نمی‌مانند.

البته در این مورد نیز برخی از آنها از جمله لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس نسبت به اسید معده مقاوم‌ترند.

اندیکاسیون
ماست ممکن است انواعی از اثرات مثبت ایمونولوژیک داشته باشد و در مبارزه علیه برخی عفونت‌ها کمک کننده باشد.

ممکن است ماست در برخی موقعیت‌ها دارای اثرات ضد سرطانی و ضد آتروژنی باشد.

همچنین ممکن است در برخی اختلالات گوارشی و در برخی افراد مبتلا به آلرژی و آسم مفید باشد. پره‏بیوتیک‌ها، پرو بیوتیک‌ها و سیم بیوتیک‌ها را نیز ببینید.

موارد منع مصرف
مصرف ماست در افرادی که به هر جزء از فرآورده‌های حاوی ماست حساسیت دارند، ممنوع است.

موارد احتیاط

هرچند ماست نسبت به شیر تخمیر نشده، محتوای لاکتوز کمتری دارد، اما برای برخی افراد مبتلا به کمبود لاکتاز همچنان غیر قابل تحمل است. با این وجود در کل، در افراد مبتلا به کمبود لاکتاز، ماست بهتر از شیر تخمیر نشده تحمل می‌شود.

عوارض جانبی
گزارشاتی از ایجاد نفخ و اسهال به دنبال مصرف ماست در افراد مبتلا به کمبود لاکتاز وجود دارد.

اوردوز
موردی شناخته نشده است.

دوز و نحوه مصرف

ماست به صورت فرآورده‌های بسیار متنوع موجود است. ماست ممکن است به عنوان یک غذای فراویژه در نظر گرفته شود.

در برخی ماست‌ها، باکتری‌های اسید لاکتیک در طول فرآیند تولید، در اثر پاستوریزاسیون کشته می‌شوند.

ماست‌هایی که باکتری‌های اسید لاکتیک در آنها کشته شده است، ممکن است هنوز برخی، اما نه همه اثرات مطلوب خود را داشته باشند.


میزان دریافت ماست متنوع است. یک مطالعه، اثر ضد آلرژی ماست با مصرف روزانه 200 گرم برای مدت یک سال را نشان داد. در این مطالعه مشاهده شد مصرف ماست غیر پاستوریزه موثرتر از ماست پاستوریزه است.

........................................
منبع: مکمل شناسی به نقل از پی در آر

توصیه های مکمل شناسی در خصوص مصرف منطقی و بهینه مکمل های غذایی: مصرف مکمل های غذایی نیاز به آگاهی و تشخیص صحیح دارد و به این جهت مصرف مکمل های غذایی بدون مشاوره با پزشک توصیه نمی شود. ضمن اینکه اطلاعات موجود در وبسایت مکمل شناسی به هیچ وجه جایگزین مشاوره با پزشک نخواهد بود و ضروری است قبل از هرگونه اقدامی، موضوع را با پزشک معالج مطرح نمایید.
مصرف مکمل های غذایی بویژه در خصوص کودکان، سالمندان و کسانی که بیماری زمینه ای نظیر دیابت، بیماری های ریوی یا قلبی و عروقی دارند و همچنین در رابطه با زنان باردار از حساسیت بیشتری برخوردار است و ممکن است در صورت عدم توجه به توصیه های پزشک، منجر به عوارض غیر قابل جبرانی شود.
علاوه بر این، توجه داشته باشید با توجه به شیوع تبلیغات ماهواره ای و اینترنتی، بهترین و معتبرتین مکان برای تهیه مکمل های غذایی، صرفا داروخانه ها هستند و عرضه مکمل های غذایی در خارج از داروخانه، بر اساس دستورالعمل سازمان غذا و دارو، در خارج از داروخانه ممنوع است.  

پیشنهاد خواندنی

اصول استفاده از گیاهان دارویی و مکمل های غذایی برای بیماران دیابتی مشاهده
اصول استفاده از گیاهان دارویی و مکمل های غذایی برای بیماران دیابتی