بر اساس دستورالعمل سازمان غذا و دارو، سایت هیچگونه فعالیتی در راستای فروش مکمل های غذایی ندارد.

عملکرد و مکانیسم اثر مکمل غذایی وانادیوم

وانادیوم یک عنصر فلزی با عدد اتمی 23 و نماد اتمی V می‌باشد. وانادیوم یک عنصر گذار است که در حالات اکسایشی متنوعی شامل 2+، 3+، 4+، 5+ وجود دارد.

ترکیبات وانادیوم به علت رنگهای متنوع قابل توجه هستند و به همین دلیل وانادیوم در ابتدا پانکرومیوم نامیده می¬شد. عنصر کروم که آن هم رنگی است، در جدول تناوبی عناصر بعد از وانادیوم و درسمت چپ آن می‌باشد.

وانادیوم در طبعیت به طور وسیع به صورت مواد معدنی و نیز در مواد حیاتی نظیر بدن انسان یافت می‌شود. در مواد حیاتی، وانادیوم به طور عمده به شکل کاتیون چهار ظرفیتی وانادیل و پنج ظرفیتی وانادات می‌باشد.


ضرورت وجود وانادیوم در تغذیه انسان ثابت نشده است اما شرایطی از کمبود وانادیوم در برخی حیوانات گزارش شده است.

در بزهایی که رژیم حاوی وانادیوم کم دریافت می¬کردند، میزان سقط خود به خودی افزایش و تولید شیر کاهش یافته بود و در حدود40% بزغاله¬هایی که به دنیا آمدند بین روزهای 91-7 پس از تولد از بین رفتند که بعضی از مرگ‌ها پس از حملات تشنجی اتفاق ¬افتاد.

تنها 8% بزغاله¬هایی که مادرانشان مکمل وانادیوم دریافت کرده بودند در همان بازه زمانی از بین رفتند. موش‌های صحرایی که با رژیم¬های حاوی وانادیوم کم تغذیه می¬شدند، رشد کمی داشتند.


ترکیبات وانادیل و وانادات به عنوان مقلد انسولین عمل می‌کنند و تحت عنوان جایگزین بالقوه خوراکی برای انسولین در دست مطالعه می‌باشد.

اما این مواد، جذب اندکی از مجرای گوارش دارند و برای تامین دوزهای خوراکی موثر، مقداری که مصرف می‌شود احتمالا سمی خواهد بود.

استفاده از ترکیبات حاوی وانادیوم در درمان دیابت، با نسبت بالاتر درمان به سمیت در حال افزایش و پیشرفت است. این ترکیبات شامل پروکسووانادیوم‌ها، بیس (پیکولیناتو) اوکسووانادیوم و وانادیوم لیگاند ال -گلوتامیک اسید گاما – مونوهیدروکسامات می‌باشد.


رژیم‌های غذایی معمول حاوی کمتر از 30 میکروگرم روزانه وانادیوم هستند. میزان متوسط دریافت رژیمی روزانه¬ی وانادیوم تقریبا 15 میکروگرم است.

مواد غذایی غنی از وانادیوم شامل فلفل سیاه، قارچ، حلزون صدف دار، جعفری، تخم شوید و برخی غذاهای آماده می‌باشد.

مواد غذایی که وانادیوم کمی دارند عبارتند از: میوه¬ها و سبزیجات تازه، روغن‌ها و نوشیدنی ها. ترکیبات چهار ظرفیتی وانادیوم گاهی به صورت وانادیوم (IV) و ترکیبات پنج ظرفیتی به صورت وانادیوم (V) نشان داده می‌شوند.

عملکرد مکمل غذایی وانادیوم

 نمک¬های وانادیوم فعالیت مقلد انسولین دارند و ترکیبات وانادیوم به عنوان جایگزین خوراکی انسولین در دست بررسی می‌باشد.

دوزهای مکملی وانادیوم که ممکن است بر میزان سطح قند خون موثر باشند، به طور بالقوه سمی هستند و مکمل وانادیوم برای کنترل دیابت، هایپرگلایسمی، هایپوگلایسمی یا مقاومت به انسولین توصیه نمی‌شود.

مکانیسم عمل مکمل غذایی وانادیوم
 نمک¬های وانادیوم بیشترین اثرات انسولین را در in vitro تقلید می¬کنند و علاوه بر این حفظ قند خون در سطح طبیعی را القا کرده و هوموستاز گلوکز را در جوندگان دیابتی مبتلا به کمبود انسولین یا مقاومت به انسولین در in vivo بهبود می‌بخشند.

این اثرات نمک¬های وانادیومی از طریق مسیرهای جایگزین که به فعال سازی تیروزین کیناز گیرنده انسولین یا فسفریلاسیون سوبسترای گیرنده انسولین مربوط نمی‌شود، اعمال می‌شوند.

به نظر می‌رسد مکانیسم عمل وانادیوم مهار پروتئین- فسفوتیروزین فسفاتاز و فعال سازی غیر گیرنده پروتئین- تیروزین کیناز ¬باشد.

فارماکوکینتیک مکمل غذایی وانادیوم
جذب وانادیوم غذایی و مکمل (معمولا وانادیل سولفات) کم است و بیشتر وانادیوم دریافتی از طریق مدفوع دفع می‌شود. تخمین زده می‌شود که کمتر از 5% وانادیوم غذایی جذب می¬گردد.

به نظر می‌رسد بیشتر وانادیوم دریافتی در معده به فرم چهار ظرفیتی وانادیل تبدیل می‌شود. هر نوع وانادات جذب شده به شکل کاتیون وانادیل در خون تبدیل می‌شود.

کاتیون وانادیل با ترانسفرین و فریتین در پلاسما و سایر مایعات بدن تشکیل کمپلکس می‌دهد.

وانادیوم از پلاسما برداشته شده و در بیشترین غلظت در کلیه، کبد بیضه¬ها، استخوان و طحال یافت می‌شود.

وانادیوم جذب شده به طور عمده به صورت کمپلکس‌هایی با وزن مولکولی بالا و پایین در ادرار ترشح می‌شوند. مقداری از وانادیوم جذب شده ممکن است از طریق صفرا ترشح گردد.

........................................
منبع: مکمل شناسی به نقل از پی در آر

توصیه های مکمل شناسی در خصوص مصرف منطقی و بهینه مکمل های غذایی: مصرف مکمل های غذایی نیاز به آگاهی و تشخیص صحیح دارد و به این جهت مصرف مکمل های غذایی بدون مشاوره با پزشک توصیه نمی شود. ضمن اینکه اطلاعات موجود در وبسایت مکمل شناسی به هیچ وجه جایگزین مشاوره با پزشک نخواهد بود و ضروری است قبل از هرگونه اقدامی، موضوع را با پزشک معالج مطرح نمایید.
مصرف مکمل های غذایی بویژه در خصوص کودکان، سالمندان و کسانی که بیماری زمینه ای نظیر دیابت، بیماری های ریوی یا قلبی و عروقی دارند و همچنین در رابطه با زنان باردار از حساسیت بیشتری برخوردار است و ممکن است در صورت عدم توجه به توصیه های پزشک، منجر به عوارض غیر قابل جبرانی شود.
علاوه بر این، توجه داشته باشید با توجه به شیوع تبلیغات ماهواره ای و اینترنتی، بهترین و معتبرتین مکان برای تهیه مکمل های غذایی، صرفا داروخانه ها هستند و عرضه مکمل های غذایی در خارج از داروخانه، بر اساس دستورالعمل سازمان غذا و دارو، در خارج از داروخانه ممنوع است. 

پیشنهاد خواندنی

اصول استفاده از گیاهان دارویی و مکمل های غذایی برای بیماران دیابتی مشاهده
اصول استفاده از گیاهان دارویی و مکمل های غذایی برای بیماران دیابتی