درباره مکمل های غذایی تیراتریکول چه می دانید؟
FDA درباره مصرف مکملهای غذایی حاوی تیراتریکول هشدار میدهد.
تیراتریکول یک داروی نادر میباشد که در ترکیب با لووتیروکسین جهت مهار هورمون محرک تیروئید (TSH) در بیماران مبتلا به سرطان تیروئید با تمایز بالا، که نسبت به مصرف تنهای دوزهای کافی لووتیروکسین تحمل ندارند، استفاده میشود.
تیراتریکول یکی از متابولیتهای هورمون تیروئیدی تری یدوتیرونین (T3)میباشد و توانایی فعالیت به عنوان هورمون تیروئیدی را داراست.
تیراتریکول همچنین به عنوان یک مکمل غذایی برای کاهش وزن به فروش می¬رسد.
در نوامبر سال 2000، FDA نسبت به مصرف مکملهای غذایی حاوی تیراتریکول هشدار داد. این هشدار بر مبنای گزارشاتی از عوارض جانبی این دارو در افراد مصرف کننده بود که به شکل خستگی مفرط، بی حسی، کاهش وزن زیاد و اسهال شدید ظاهر شدند.
همچنین در این افراد تستهای عملکرد تیروئید نتایج غیر طبیعی داشت. اقدامات پژوهشی بیشتری در مورد این ماده توسط FDA در حال اجراست.
این ماده با نام¬های دیگری نیز شناخته میشود که عبارتند از: تری یدوتیرواستیک اسید، TRIAC، 3، 5، 3¢ - تری¬ یدوتیرواستیک اسید و ]4- (4- هیدروکسی-3- یدوفنوکسی) -3، 5 – دی- یدوفنیل[ استیک اسید. فرمول مولکولی آن C14H9 I3O4 میباشد و وزن مولکولی آن 9/621 دالتون است.
عملکرد مکمل های غذایی تیراتریکول
از آنجا که تیراتریکول همانند هورمون تیروئید عمل می¬کند، اثرات متابولیک متنوعی دارد. همچنین ترشح هورمون محرک تیروئید (TSH) را توسط غده هیپوفیز مهار می¬کند.
این ماده محصول متابولیسم تری یدوتیرونین یا همان T3 است که از دآمیناسیون و دکربوکسیلاسیون اکسیداتیو زنجیره¬ی آلانین حاصل میشود.
در انسان، تولید تیراتریکول در کبد و سایر بافتها 14درصد از متابولیسم T3 را شامل میشود و تحت شرایط فیزیولوژیک خاصی نظیر گرسنگی طولانی مدت (روزه داری) افزایش می¬یابد. این ماده در تعادل انرژی نیز موثر است.
مکانیسم عمل مکمل های غذایی تیراتریکول
مکانیسم عمل هورمونهای تیروئیدی هنوز به خوبی روشن نشده است. به نظر میرسد تیراتریکول به عنوان یک مهار کننده بازخورد بر روی ترشح TSH از غده¬ی هیپوفیز عمل می¬کند.
فارماکوکینتیک مکمل های غذایی تیراتریکول
در مورد فارماکوکینتیک تیراتریکول درانسان اطلاعات کمی وجود دارد. به نظر می¬رسد فارماکوکینتیک تیراتریکول مشابه تیروکسین و تری یدو تیروین باشد.
این ماده متعاقب دریافت، از روده¬ی باریک جذب میشود و توزیع آن در بدن هنوز به روشنی مشخص نیست. بخش عمده این ماده به پروتئین¬های سرم نظیر پروتئین متصل شونده به تیروکسین و آلبومین متصل میشود.
میزان استحکام این اتصال از اتصال T3 و T4 کمتر است. به نظر میرسد که کبد اصلیترین محل تجزیه¬ی تیراتریکول میباشد و در آنجا با گلوکورونیک اسید و سولفوریک اسید کونژوگه شده و در صفرا ترشح میشود.
نیمه عمر این ماده از T3 و T4 کمتر است و علت اصلی این مطلب استحکام کمتر اتصال آن به پروتئینهای سرمی است.
اندیکاسیون و کاربرد مکمل های غذایی تیراتریکول
FDA نسبت به عدم خریداری مکملهای غذایی حاوی تیراتریکول به دلیل عواقب جدی که بر سلامتی دارد، نظیر حملات قلبی و سکته، هشدار میدهد.
از این ماده تنها باید تحت نظر پزشک استفاده نمود. برخی افراد از تیراتریکول به عنوان مکملی برای سوزاندن چربیها استفاده می¬کنند. دوزی که برای تامین این اثر مورد نیاز است، مشکلات جدی برای سلامتی به همراه دارد.
موارد منع مصرف مکمل های غذایی تیراتریکول
تیراتریکول در تیروتوکسیکوز درمان نشده، به هر علتی که ایجاد شده باشد، و نیز در بیمارانی که دچار عدم کفایت آدرنال اصلاح نشده هستند، منع مصرف دارد.
هورمونهای تیروئیدی ¬نیاز بافت را به هورمونهای آدرنوکورتیکال افزایش می¬دهند و بنابراین بحرانهای حاد آدرنال را تسریع میکنند.
همچنین افرادی که به هر گونه ترکیبات حاوی تیراتریکول حساسیت دارند، نباید از این ماده استفاده کنند. FDA نسبت به مصرف مکملهای غذایی دارای تیراتریکول هشدار میدهد.
موارد احتیاط مکمل های غذایی تیراتریکول
تیراتریکول باید فقط برای کاربردهای مجاز و ویژه و نیز تحت نظارت دقیق پزشکی مصرف شود و از آن نباید در درمان چاقی استفاده نمود.
در افرادی مبتلا به اختلالات قلبی – عروقی (نظیر آنژین، بیماری عروق کرونر و پرفشاری خون) و نیز سالمندان که در آنها احتمال وجود بیماریهای قلبی مخفی زیاد است، مصرف این ماده باید با احتیاط فراوان باشد.
مصرف هم زمان تیراتریکول و داروهای مقلد سمپاتیک در افرادی که مبتلا به بیماری عروق کرونر هستند، می¬تواند خطر عدم کفایت عروق کرونر را افزایش دهد.
مصرف این ماده هم زمان با بیماری دیابت ملیتوس یا بی مزه و یا عدم کفایت قشر آدرنال، می¬تواند شدت علایم بیماران را تشدید کند.
FDA نسبت به مصرف مکملهای غذایی حاوی تیراتریکول هشدار میدهد.
عوارض جانبی مکمل های غذایی تیراتریکول
عوارض جانبی که تاکنون گزارش شدهاند عبارتند از خستگی مفرط، سستی، کاهش وزن زیاد و اسهال شدید. همچنین مشاهده شده است که این ماده می¬تواند باعث اختلال در تستهای تیروئیدی شود.
تداخلات مکمل های غذایی تیراتریکول
داروها
داروهای ضد انعقاد (خوراکی): اثر کاهندگی پروترومبین ضد انعقادهایی نظیر وارفارین ممکن است تقویت شود.
داروهای مقلد سمپاتیک: خطر عدم کفایت عروق کرونر در بیماری عروق کرونر را افزایش میدهد.
داروهای تیروئید (لووتیروکسین، تری¬یدوتیرونین، تیروئید): مصرف هم زمان تیراتریکول به همراه داروهای تیروئید، اثرات افزاینده ایجاد می¬کند.
تستهای آزمایشگاهی
تیراتریکول ممکن است در نتایج تستهای تیروئید شامل TSH، T4و T3 اختلال ایجاد نماید.
اوردوز مکمل های غذایی تیراتریکول
گزارشی در مورد موارد اوردوز با تیراتریکول وجود ندارد. دوزهای بسیار بالای این ماده به طور تئوری منجر به شرایط هایپرمتابولیک میشود که از تیروتوکسیکوز قابل افتراق نیست.
دوز و نحوه مصرف مکمل های غذایی تیراتریکول
تیراتیکول جهت مصرف به عنوان مکمل غذایی توصیه نمیشود.
........................................
منبع: مکمل شناسی به نقل از پی در آر
توصیه
های مکمل شناسی در خصوص مصرف منطقی و بهینه مکمل های غذایی: مصرف مکمل های
غذایی نیاز به آگاهی و تشخیص صحیح دارد و به این جهت مصرف مکمل های غذایی
بدون مشاوره با پزشک توصیه نمی شود. ضمن اینکه اطلاعات موجود در وبسایت
مکمل شناسی به هیچ وجه جایگزین مشاوره با پزشک نخواهد بود و ضروری است قبل
از هرگونه اقدامی، موضوع را با پزشک معالج مطرح نمایید.
مصرف مکمل های
غذایی بویژه در خصوص کودکان، سالمندان و کسانی که بیماری زمینه ای نظیر
دیابت، بیماری های ریوی یا قلبی و عروقی دارند و همچنین در رابطه با زنان
باردار از حساسیت بیشتری برخوردار است و ممکن است در صورت عدم توجه به
توصیه های پزشک، منجر به عوارض غیر قابل جبرانی شود.
علاوه بر این، توجه
داشته باشید با توجه به شیوع تبلیغات ماهواره ای و اینترنتی، بهترین و
معتبرتین مکان برای تهیه مکمل های غذایی، صرفا داروخانه ها هستند و عرضه
مکمل های غذایی در خارج از داروخانه، بر اساس دستورالعمل سازمان غذا و
دارو، در خارج از داروخانه ممنوع است.