مکمل های غذایی غضروف کوسه، مکملی برای درمان سرطان!
غضروف کوسه بهعنوان یک مکمل غذایی از سالها پیش رایج شده است، مبنی بر این ادعا که کوسه، سرطان نمیگیرد و این ماده باید برای جلوگیری و درمان سرطان مفید باشد. اما بهتر است که این موضوع را با توجه به خطرات و مزایای استفاده از کپسول های غضروف کوسه در نظر بگیریم
حقیقت این است که کوسه سرطان میگیرد. این ادعا که کوسه سرطان نمیگیرد یا به ندرت مبتلا به سرطان میشود، از یک کتاب نوشته شده در سال 1992توسط I.william Lane با این عنوان این که "کوسهها سرطان نمیگیرند" منشأ میگیرد.
در یک مقاله مروری منتشر شده در Cancer Research در سال 2004، توسط Gary Ostrander و همکارانش، نئوپلاسمهای خوشخیم و بدخیم کوسهها و وابستگان آنها توصیف شد، که شامل موارد گزارش نشده از ثبت تومورها در حیوانات پستتر و دو کوسه که هریک دو سرطان داشتند، میشد.
اگرچه بعضی از اجزای غضروف، از جمله غضروف کوسه، میتوانند پتانسیل ضد سرطانی داشته باشند، اما بهترین سند علمی نه از اثربخشی عصارهی خام غضروف کوسهی و نه از توانایی محتمل اجزای مؤثر حمایت نمیکند تا به ریشهکنی سلولهای سرطانی برسد.
غضروف بافتی است که فاقد عروق خونی است و به ندرت دچار بدخیمی میشود. آنژیوژنز، ساخت مویرگهای جدید، در برخی از شرایط پاتولوژیک از جمله تومورهای جامد، رتینوپاتی تکثیری، گلوکوم نئووسکولار و آرتریت روماتوئید حایز اهمیت است.
این فرآیند همچنین در وقایع دیگر فیزیولوژیکی نیز مهم است مانند ساخت عروق جدید در پی انسداد عروق کرونری.
در سال 1976، Judah Folkman و همکارانش، گزارشی مبنی بر جداسازی بخشی از غضروف کتف گوساله کردند که رشد عروق خونی جدید حمایتکنندهی تومورهای جای داده شده در خرگوشها را مهار میکرد.
این بخش همچنین رشد تومورها را متوقف ساخت. گزارشات بعدی نشان داد که بخشی در غضروف کوسه وجود دارد که نئووسکولاریزاسیون (ساخت عروق جدید) تومور و رشد را مهار میکند.
مطالعهی مهارکنندههای آنژیوژنز، زمینهی جدیدی در تحقیقات سرطان شده است. از آنجایی که اولین مواد ضد آنژیوژنز کشف شده، از غضروف مشتق شدهاند، تحقیقات با دقت در غضروف ادامه یافت تا عوامل جدید ضد آنژیوزنز مشخص و معرفی شوند.
از آنجایی که کوسهها منبع فراوانی از غضروف هستند، غضروف کوسه توسط چند گروه تحقیقاتی مورد استفاده قرار گرفته است.
کوسهها، اسکلت داخلی دارند که کاملاً از غضروف تشکیل شده است و این در حالی است که غضروف کمتر از 6/0% وزن بدن گوساله را شامل میشود و سازندهی حدود 6% از وزن بدن کوسهها است.
غضروف کوسه، مشابه اشکال دیگر غضروف، به طور عمده از کلاژن ساخته شده است که باعث نیروی کششی غضروف میشود، و پروتئوگلیکانها که خود از پروتئین هستهای ساخته شدهاند و به پلیساکاریدها که با عنوان گلیکوزآمینوگلیکانها یا موکوپلیساکاریدها شناخته میشوند، متصل میگردند. پروتئوگلیکانها، حالت ارتجاعی به غضروف میدهند.
گلیکوزآمینوگلیکانهای اصلی غضروف کوسه، کندروئیتین سولفاتها هستند. علاوه بر کلاژن و کندروئیتین سولفات، غضروف کوسه حاوی حدود 5 تا 10% آب، درصد زیادی کلسیم و فسفات، پروتئینهای با وزن مولکولی کم و پلیپپتیدها میباشد.
برخی از پروتئینهای با وزن مولکولی کم و پلیپپتیدهایی که به نظر میرسد دارای فعالیت ضدآنژیوژنز هستند، در غضروف کوسه شناخته شدهاند. این مواد بهعنوان گزینههای درمانی ممکن مورد توجه قرار گرفتهاند.
عملکرد مکمل های غذایی غضروف کوسه
غضروف کوسه عملکردهای ضد تومور، آنتی اکسیدانی، ضد التهابی و آنتیآتروژنیک دارد اگرچه این اثرات، مدتها پیش به صورت ضعیفی توسط تحقیق بالینی معتبری حمایت شدهاند.
مکانیسم اثرمکمل های غذایی غضروف کوسه
مکانیسم اثرات غضروف کوسه ناشناخته است. به نظر میرسد که هر اثر مفید درمانی به طور عمده از مولکولهای پروتئینی با وزن مولکولی کم ناشی میشود که در حال حاضر مورد مطالعه قرار میگیرند.
بعضی از این مولکولها دارای فعالیت ضد آنژیوژنز هستند و متالوپروتئینازها و پیامرسانی میانجیگری شده توسط فاکتور رشد اندوتلیال عروقی (VEGF) را مهار میکنند، یعنی فعالیتهایی که میتواند به توجیه هر فعالیت ممکن ضدتوموری کمک نماید.
فارماکوکینتیک مکمل های غذایی غضروف کوسه
اطلاعات کمی در مورد فارماکوکینتیک غضروف کوسه وجود دارد.
اندیکاسیون و کاربرد مکمل های غذایی غضروف کوسه
ادعاهای زیادی در مورد غضروف کوسه وجود دارد که شامل اثرات ضد سرطانی، ضد التهابی، ضدآرتریت، ضد پسوریازیس و ضدآترواسکلروز میباشد. در حال حاضر هیچ دادهی معتبر بالینی کافی برای حمایت از هریک از این ادعاها وجود ندارد.
موارد منع مصرف مکمل های غذایی غضروف کوسه
مصرف غضروف کوسه در افراد مبتلا به حساسیت نسبت به هریک از اجزای یک محصول دارای غضروف کوسه، ممنوع میباشد. این ماده همچنین در افراد مبتلا به هایپرکلسمی منع مصرف دارد (غضروف کوسه دارای درصد بالایی کلسیم میباشد).
موارد احتیاط مکمل های غذایی غضروف کوسه
زنان باردار و مادران شیرده باید از مصرف مکمل غضروف کوسه اجتناب کنند.
افراد مبتلا به نارسایی کلیوی یا نارسایی کبدی باید در مصرف غضروف کوسه احتیاط نمایند.
افراد مبتلا به سرطان که قصد دارند از غضروف کوسه استفاده نمایند، میبایست تنها تحت نظر پزشک این ماده را دریافت کنند.
عوارض جانبی مکمل های غذایی غضروف کوسه
عوارض جانبی اصلی عوارض گوارشی بوده و شامل تهوع و استفراغ، نفخ و یبوست میباشد. بعضی مزهی غضروف کوسه را نامطبوع میدانند. گزارشی مبنی بر هپاتیت مرتبط با مصرف غضروف کوسه وجود دارد.
اوردوز مکمل های غذایی غضروف کوسه
هیچ گزارشی مبنی بر اوردوز در مقالات وجود ندارد.
دوز و نحوه مصرف مکمل های غذایی غضروف کوسه
مکملهای غضروف کوسه بهصورت پودر، قرص و کپسول در دسترس هستند. دوزهای مشخصی وجود ندارد.
کپی، فقط در صورت درج نام و لینک مکمل شناسی، مجاز است
*توصیه مهم مکمل شناسی در مورد خرید و مصرف مولتی ویتامین ها و سایر مکمل های غذایی:
1-مکمل شناسی، یک داروخانه اینترنتی نیست و فعالیتی در زمینه خرید و فروش مکمل ها ندارد.
2-به موازات این مطلب، ممکن است مطالعات دیگر، نتایجی مغایر و عکس نتایج بالا را نشان دهد. لذااین مطالب نمی تواند دلیلی بر توصیه ومصرف خودسرانه مکمل های غذایی باشد و نباید جایگزین توصیه پزشک شود.
3- بهترین محل برای تهیه مکمل های غذایی، داروخانه است.