برای داشتن بدن سالم،جزئیات مصرف مکمل های غذایی پسیلیوم را بخوانیم
در سال 1998، سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) تائیدیهای را جهت درج توصیههای سلامتی روی جدول ترکیبات غذایی برچسب محصولات حاوی فیبر محلول جو کامل تعیین کرد.
(oat beta D-glucan را ببینید) در این توصیه یا ادعا آمده است که مصرف این ماده غذایی، توام با یک رژیم محدود از چربیهای اشباع و کلسترول، میتواند در کاهش خطر بیماریهای قلبی موثر باشد.
کمی بعد وجود فیبر محلول پسیلیوم نیز در یک محصول، مجوز FDA را برای درج این توصیه دریافت کرد. البته به شرطی که آن فراورده، حداقل حاوی 7/1 گرم فیبر محلول از پوست دانه پسیلیوم در هر سروینگ باشد.
برای دستیابی به فواید قلبی، مصرف روزانه 7 گرم فیبر محلول پسیلیوم توصیه میشود.
پسیلیوم یا Plantago ovata Forsk گیاهی است که به طور عمده در هند، اروپای جنوبی و ایالات متحده رشد میکند. پسیلیوم به طور اولیه به عنوان یک ملین و یا فیبر غذایی در غلات آماده خوردن به کار رفته است.
این ماده همچنین به عنوان پسیلیوم بلوند، پسیلیوم هندی و Plantain شناخته میشود. اگرچه دانه این گیاه به تنهایی حاوی پلی ساکاریدهای موسیلاژ بیواکتیو است، پوست دانه پسیلیوم که به عنوان Ispaghula husk شناخته میشود، جزئی از پسیلیومی است که به طور عمده به عنوان منبع فیبر محلول ترکیبات ملین، غلات آماده خوردن و مکملهای غذایی استفاده میشود.
اصطلاح پسیلیوم به طور قابل جایگزینی برای پوست دانه، دانه و گیاه استفاده میشود. پوست دانه پسیلیوم به طور عمده شامل گزیلانها است. گزیلان، پلی ساکاریدی است که از قند پنج کربنه D- گزیلوز ساخته میشود.
گزیلان در پوست دانه پیسیلیوم در ارتباط با سلولوز وجود دارد. فیبر محلول مشتق از پوست دانه پسیلیوم، که به عنوان پسیلیوم هیدروفیلیک موسیلوئید، پسیلیوم هیدروکولوئید و صمغ دانه پسیلیوم نیز شناخته میشود، به رنگ سفید تا کرم، پودری گرانولار با یک مزه خفیف اسیدی است.
عملکرد مکمل های غذایی پسیلیوم
پسیلیوم ممکن است عملکردهای هیپوکلسترولمیک، تنظیمکننده گلوکز و تنظیمکننده روده داشته باشد.
مکانیسم اثر مکمل های غذایی پسیلیوم
مکانیسم اثر هیپوکلسترولمیک پسیلیوم به طور کامل شناخته نشده است. ماده بیواکتیو پسیلیوم یک فیبر ویسکوز محلول گزیلان است.
تصور میشود که این پلی ساکارید تبدیل کلسترول به اسیدهای صفراوی را تحریک کرده و دفع مدفوعی اسیدهای صفراوی را افزایش میدهد. پسیلیوم همچنین میتواند جذب رودهای کلسترول را کاهش دهد.
نتایج بعضی مطالعات نشان میدهد که پسیلیوم میتواند کنترل قند را در دیابتیهای نوع 2، افزایش دهد. مکانیسم این اثر، نامشخص است.
پسیلیوم همچنین میتواند جذب کربوهیدراتها را از طریق افزایش مدت زمان تخلیه معده و یا کاهش زمان انتقال رودهای به تاخیر بیاندازد.
اثر ملین پسیلیوم احتمالا به واسطه تورم آن در اثر جذب آب و در نتیجه افزایش حجم مدفوع و تحریک حرکات دودی روده اعمال میشود.
فارماکوکینتیک مکمل های غذایی پسیلیوم
به دنبال بلع، پسیلیوم به میزان خیلی کمی در روده کوچک هضم میشود. پلی ساکاریدهای پسیلیوم، در برابر هیدرولیز توسط آنزیمهای گوارشی مقاوم هستند. مقداری از پلی ساکاریدهای پیسیلیوم در روده بزرگ توسط باکتریهای کولونیک تخمیر میشود.
فرآوردههای حاصل از تخمیر شامل اسیدهای چرب کوتاه زنجیره استات، پروپیونات و بوتیرات و همچنین، هیدروژن و دی اکسید کربن است.
اسیدهای چرب زنجیره کوتاهی که از متابولیسم کولونیک فرار میکنند، از طریق گردش پورت به کبد منتقل شده و در آنجا تحت متابولیسم قرار میگیرند.
اندیکاسیون و کاربرد مکمل های غذایی پسیلیوم
بنا بر تائیدیه FDA، مصرف مقادیر کافی پسیلیوم در کنار پیروی از یک رژیم غذایی محدود از چربی، میتواند خطر ابتلا به بیماریهای قلبی-عروقی را کاهش دهد.
نتیج مطالعات متعددی نشان میدهد که پسیلیوم در کاهش کلسترول تام و سطح LDL- کلسترول در افراد هایپرکلسترولمیک موثر است.
این فیبر محلول همچنین در رفع یبوست نقش داشته و ممکن است فوایدی برای کنترل قند خون در بیماران دیابتی داشته باشد.
نقش این ماده در پیشگیری و درمان فیشرهای آنال و هموروئید، به نظر میرسد که با اثر پسیلیوم در پیشگیری و درمان یبوست مرتبط باشد.
شواهدی برای حمایت از تاثیر پسیلیوم در پسوریازیس و یا کنترل وزن وجود ندارد.
........................................
منبع: مکمل شناسی به نقل از پی در آر
توصیه
های مکمل شناسی در خصوص مصرف منطقی و بهینه مکمل های غذایی: مصرف مکمل های
غذایی نیاز به آگاهی و تشخیص صحیح دارد و به این جهت مصرف مکمل های غذایی
بدون مشاوره با پزشک توصیه نمی شود. ضمن اینکه اطلاعات موجود در وبسایت
مکمل شناسی به هیچ وجه جایگزین مشاوره با پزشک نخواهد بود و ضروری است قبل
از هرگونه اقدامی، موضوع را با پزشک معالج مطرح نمایید.
مصرف مکمل های
غذایی بویژه در خصوص کودکان، سالمندان و کسانی که بیماری زمینه ای نظیر
دیابت، بیماری های ریوی یا قلبی و عروقی دارند و همچنین در رابطه با زنان
باردار از حساسیت بیشتری برخوردار است و ممکن است در صورت عدم توجه به
توصیه های پزشک، منجر به عوارض غیر قابل جبرانی شود.
علاوه بر این، توجه
داشته باشید با توجه به شیوع تبلیغات ماهواره ای و اینترنتی، بهترین و
معتبرتین مکان برای تهیه مکمل های غذایی، صرفا داروخانه ها هستند و عرضه
مکمل های غذایی در خارج از داروخانه، بر اساس دستورالعمل سازمان غذا و
دارو، در خارج از داروخانه ممنوع است.