عوارض مکمل های غذایی میو-اینوزیتول چیست؟
میو-اینوزیتول که فعالترین فرم اینوزیتول در مواد غذایی است، برای انجام بسیاری از فرآیندهای بیولوژیکی در بدن حیاتی بوده و در بسیاری از فعالیتها شرکت دارد.
میو-اینوزیتول یکی از نه ایزومر جدا شده از اینوزیتول میباشد. این ماده برای رشد جوندگان ضروری است ولی برای بسیاری از حیوانات دیگر و انسانها اینگونه نمیباشد.
انسان میتواند میو-اینوزیتول را در بدن خود از گلوکز بسازد و با اینکه گاهی مواقع میو-اینوزیتول بعنوان یک ویتامین معرفی میشود ولی این ماده برای انسانها و بسیاری از حیوانات ویتامین نمیباشد.
میزان برداشت میو-اینوزیتول از رژیم غذایی میتواند سطوح در گردش و باند شده آن را در بدن تحت تأثیر قرار داده و روی فعالیتهای بیولوژیکی خاصی اثر کند.
مکملهای تغذیهای این الکل حلقوی میتواند روی خلق و خوی تأثیر گذاشته و اثرات ضد افسردگی و ضد اضطراب داشته باشند. برای اطلاعات بیشتر در مورد مکملهای اینوزیتول، به توضیحات مربوط به اینوزیتول هگزانیکوتینات مراجعه کنید.
اندیکاسیون و کاربرد مکمل های غذایی میو-اینوزیتول
در برخی از مطالعات میو-اینوزیتول تأثیرات مثبتی را در افسردگی، حملات پانیک و رفتار وسواسی اجباری از خود نشان داده است.
از سوی دیگر، این ماده عموماً در درمان بیماری آلزایمر، اوتیسم، اسکیزوفرنی، و اختلالات حافظهی ناشی از درمان با شوک الکتریکی هیچ تأثیری از خود نشان نداده است.
این نکتهی حاصل از مطالعات روی حیوانها، که میو-اینوزیتول میتواند در پیشگیری از نقایص لولهی عصبی مفید باشد، روی انسانها آزمایش نشده است.
موارد منع مصرف مکمل های غذایی میو-اینوزیتول
حساسیت شناخته شده به فرآوردههای حاوی میو- اینوزیتول
موارد احتیاط مکمل های غذایی میو-اینوزیتول
بعلت عدم وجود مطالعات کافی بلند مدت در مورد بیخطر بودن این ماده، زنان باردار و مادران شیرده باید از مصرف میو-اینوزیتول خودداری کنند. همچنین دوزهای بالای میو-اینوزیتول میتواند انقباضات رحم را تحریک کند.
بعلت وجود این فرضیه که احتمالاً میو-اینوزیتول میتواند علایم مانیک و هایپومانیک را در افراد مبتلا به اختلالات دوقطبی تشدید کند، افراد مبتلا به این اختلالات باید مکملهای میو-اینوزیتول را با احتیاط و تحت نظارت پزشک مصرف کنند.
عوارض جانبی مکمل های غذایی میو-اینوزیتول
مکملهای میو-اینوزیتول عموماً به خوبی تحمل میشوند. عوارض گوارشی مانند تهوع و اسهال در برخی موارد گزارش شدهاند.
تداخلات مکمل های غذایی میو-اینوزیتول
داروها
از لحاظ تئوری، دوزهای بالای میو-اینوزیتول میتواند اثرات فزاینده روی تاثیرات مهارکنندههای انتخابی برداشت سروتونین (SSRIs) مانند فلوکستین fluoxetine، سرترالین sertraline، پاروکستین paroxetine، فلووکسامین fluvoxamine و سیتالوپرام citalopram و نیز اگونیستهای گیرندهی
5-هیدروکسی تریپتامین مانند سوماتریپتان داشته باشد.
مکملهای غذایی
هیچ تداخلی شناخته نشده است.
غذاها
مقادیر بسیار کمی از ایزومر اینوزیتول، Scyllo-inositol، در برخی از غذاها موجود میباشد. گزارش شده است که Scyllo-inositol برداشت میو-اینوزیتول به داخل مغز را مهار میکند. از آنجا که احتمالاً میزان برداشت Scyllo-inositol بسیار اندک است، این تداخل بالقوه با میو-اینوزیتول بسیار قابل توجه است.
گیاهان
از لحاظ تئوری، دوزهای بالای میو-اینوزیتول میتوانند اثرات افزاینده روی عملکرد گیاه St. John's Wart داشته باشند.
اور دوز مکمل های غذایی میو-اینوزیتول
موردی گزارش نشده است.
دوز و نحوه مصرف مکمل های غذایی میو-اینوزیتول
در بررسیهای کلینیکی، برای کنترل افسردگی و حملات پانیک، روزانه 12 گرم از میو-اینوزیتول، بصورت تقسیم شده در چند دوز، مورد استفاده قرار گرفته است. در بررسیهای کلینیکی با میو-اینوزیتول، اثرات این ماده بعد از حدود یک ماه ظاهر شدند. میزان همکاری بیماران برای دریافت این دوزها پایین بوده و یکی از مشکلات استفاده از آن میباشد.
........................................
منبع: مکمل شناسی به نقل از پی در آر
توصیه های مکمل شناسی در خصوص مصرف منطقی و بهینه مکمل های غذایی: مصرف مکمل های غذایی نیاز به آگاهی و تشخیص صحیح دارد و به این جهت مصرف مکمل های غذایی بدون مشاوره با پزشک توصیه نمی شود. ضمن اینکه اطلاعات موجود در وبسایت مکمل شناسی به هیچ وجه جایگزین مشاوره با پزشک نخواهد بود و ضروری است قبل از هرگونه اقدامی، موضوع را با پزشک معالج مطرح نمایید.
مصرف مکمل های غذایی بویژه در خصوص کودکان، سالمندان و کسانی که بیماری زمینه ای نظیر دیابت، بیماری های ریوی یا قلبی و عروقی دارند و همچنین در رابطه با زنان باردار از حساسیت بیشتری برخوردار است و ممکن است در صورت عدم توجه به توصیه های پزشک، منجر به عوارض غیر قابل جبرانی شود.
علاوه بر این، توجه داشته باشید با توجه به شیوع تبلیغات ماهواره ای و اینترنتی، بهترین و معتبرتین مکان برای تهیه مکمل های غذایی، صرفا داروخانه ها هستند و عرضه مکمل های غذایی در خارج از داروخانه، بر اساس دستورالعمل سازمان غذا و دارو، در خارج از داروخانه ممنوع است.