کاربردهای مکمل غذایی L-متیونین
L-متیونین یک آمینواسید پروتئینی است. این آمینواسید بعنوان یک آمینواسید ضروری در انسانها طبقهبندی میشود و از این رو باید توسط رژیم غذایی تأمین شود.
میزان دریافت روزانهی L-متیونین توصیه شده توسط سازمان دارو و غذای ایالات متحده (FDA) و سازمان بهداشت جهانی، 13 میلیگرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن و یا حدود روزانه 1 گرم برای بالغین میباشد.
ولی میزان دریافت واقعی بیشتر از این مقدار است. منابع غنی L-متیونین شامل پنیر، تخم مرغ، ماهی، گوشت و مرغ میباشد. L-متیونین همچنین در میوه جات و سبزیجات نیز یافت میشود ولی مقدار آن زیاد نیست.
مقادیر کمی از L-متیونین آزاد در سبزیجات، آب سبزیجات و غذاهای تخمیری وجود دارد.
فارماکوکینتیک مکمل غذایی L-متیونین
به دنبال خوردن، L-متیونین بوسیلهی انتقال فعال از مجرای رودهی باریک به داخل انتروسیتها جذب میشود. بخشی از متابولیسم آن در داخل انتروسیتها صورت میگیرد.
بخشی که متابولیزه نشده است توسط سیستم خون پورت به کبد برده میشود.در کبد، L-متیونین همراه با سایر آمینواسیدها در ساختن پروتئین شرکت میکند.
همچنین میتواند در بسیاری از واکنشهای متابولیکی مانند تولید SAMe، L-هوموسیستئین، L-سیستئین، تارین و سولفات شرکت کرده یا برای تولید D- گلوکز و گلیکوژن متابولیزه شود.
L-متیونین متابولیزه نشده در کبد به بافتهای مختلف بدن منتقل شده و در آنجا در واکنشهایی مشابه آنچه در بالا توضیح داده شد شرکت میکند.
اندیکاسیون و کاربرد مکمل غذایی L-متیونین
هیچ اندیکاسیونی برای مصرف L-متیونین تکمیلی وجود ندارد مگر اینکه بطور ویژه توسط پزشک توصیه شود. در برخی از موارد مسمومیت با استامینوفن بعنوان آنتی دوت (خنثی کننده) مؤثر میباشد.
ولی چون برخی از مطالعات نشان دادهاند که میتواند سیرپیشرفت برخی از سرطانها را افزایش دهد، استفاده از مکملهای آن توصیه نمیشود.
موارد منع مصرف مکمل غذایی L-متیونین
L-متیونین در افرادی که اختلال ژنتیکی هموسیستینوری دارند، منع مصرف دارد. همچنین در افرادیکه به هر یک از اجرای محصولات حاوی متیونین حساسیت دارند نباید استفاده شود.
موارد احتیاط مکمل غذایی L-متیونین
از مصرف مکملهای L-متیونین در زنان باردار و مادران شیرده باید اجتناب شود مگر اینکه با تجویز پزشک باشد.
از مکملهای L-متیونین در بیماران با بیماری نئوپلاستیک باید اجتناب شود. افرادیکه سطوح بالای هموسیستئین دارند نیز نباید از این ماده استفاده کنند و در افراد با بیماری عروق کرونر قلب باید با احتیاط مصرف شود.
مکمل L-متیونین باید در بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی و نارسایی کبد و کلیه با احتیاط بسیار مصرف شود. در هر شرایطی، مکملهای L-متیونین باید با تجویز و تحت کنترل پزشک مصرف شود.
عوارض جانبی مکمل غذایی L-متیونین
دوزهای L-متیونین تا روزانه 250 میلیگرم عموماً بخوبی تحمل میشوند. دوزهای بالاتر میتوانند تهوع، استفراغ و سردرد ایجاد کنند.
دیده شد، بالغین سالمی که روزانه 8 گرم L-متیونین را برای 4 روز مصرف کردند، سطح سرمی فولات در آنها کاهش یافته و دچار لکوسیتوز شدند.
بالغین سالمی که روزانه 9/13 گرم L-متیونین را برای 5 روز مصرف کردند، دچار تغییراتی در PH و پتاسیم سرم شده و میزان دفع ادراری کلسیم در آنها افزایش یافت.
بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی که روزانه 10 تا 20 گرم L-متیونین برای مدت 2 هفته دریافت کردند، دچار پیشرفت در سایکوز عملکردی شدند. تک دوز 8 گرمی آن انسفالوپاتی را در بیماران مبتلا به سیروز تسریع میکند.
تداخلات مکمل غذایی L-متیونین
داروها
Acetaminophen و Methotrexare: L-متیونین میتواند مسمومیت کبدی را در موارد دوز بیش از اندازهی استامینوفن یا در بیمارانی که متوتروکسات مصرف میکنند کاهش دهد.
از لحاظ تئوری، همچنین میتواند مسمومیت کبدی را در مورد سایر داروهای هپاتوتوکسیک نیز کم کند.
Gentamicin: متیونین میتواند از تأثیرات اوتوتوکسیسیتی جنتامایسین جلوگیری کند.
مکملهای غذایی
مصرف مکملهای L-متیونین در رژیم غذایی، سطوح گلایسین را در زنان سالمی که روی رژیم غذایی کم پروتئین بودهاند کاهش میدهد.
مصرف زیاد L-متیونین در یک رژیم پر نمک و پرنیتریت/نیترات خطر بروز سرطان معده را افزایش میدهد.
اور دوز مکمل غذایی L-متیونین
هیچ گزارشی از دوز بیش از اندازهی دارو وجود ندارد.
دوز و نحوه مصرف مکمل غذایی L-متیونین
مکملهای L-متیونین باید فقط با تجویز پزشک مصرف شوند.
........................................
منبع: مکمل شناسی به نقل از پی در آر
توصیه های مکمل شناسی در خصوص مصرف منطقی و بهینه مکمل های غذایی: مصرف مکمل های غذایی نیاز به آگاهی و تشخیص صحیح دارد و به این جهت مصرف مکمل های غذایی بدون مشاوره با پزشک توصیه نمی شود. ضمن اینکه اطلاعات موجود در وبسایت مکمل شناسی به هیچ وجه جایگزین مشاوره با پزشک نخواهد بود و ضروری است قبل از هرگونه اقدامی، موضوع را با پزشک معالج مطرح نمایید.
مصرف مکمل های غذایی بویژه در خصوص کودکان، سالمندان و کسانی که بیماری زمینه ای نظیر دیابت، بیماری های ریوی یا قلبی و عروقی دارند و همچنین در رابطه با زنان باردار از حساسیت بیشتری برخوردار است و ممکن است در صورت عدم توجه به توصیه های پزشک، منجر به عوارض غیر قابل جبرانی شود.
علاوه بر این، توجه داشته باشید با توجه به شیوع تبلیغات ماهواره ای و اینترنتی، بهترین و معتبرتین مکان برای تهیه مکمل های غذایی، صرفا داروخانه ها هستند و عرضه مکمل های غذایی در خارج از داروخانه، بر اساس دستورالعمل سازمان غذا و دارو، در خارج از داروخانه ممنوع است.