مکمل های غذایی L-لیزینی را بهتر بشناسیم
L-لیزین یک آمینواسید پروتئینی است. این ماده بعنوان یک آمینواسید ضروری برای انسانها طبقهبندی میشود و از این رو باید در رژیم غذایی موجود باشد.
پروتئینهای خاصی، مانند پروتئینهایی که در گوشت، مرغ و شیر وجود دارند، غنی از L-لیزین میباشد.
پروتئینهای موجود در حبوبات، غلات و محصولات آنها معمولاً مقادیر کمی L-لیزین دارند. مثلاً، گندم مقدار کمی L-لیزین دارد. ولی جوانهی گندم غنی از L-لیزین میباشد.
مقادیر کمی از L-لیزین آزاد در سبزیجات، عصارهی سبزیجات و غذاهای تخمیری مانند میسو و ماست وجود دارد.
به دنبال نتایج برخی مطالعات که نشان دادند این آمینواسید میتواند میزان عود برخی عفونتهای ناشی از هرپس سیمپلکس ویروس را کاهش دهد، استفاده از این مکمل افزایش یافت.
L-لیزین یک آمینواسید بازی است و در PH فیزیولوژیک دارای بار مثبت میباشد. این آمینواسید یک مادهی جامد بوده و بسیار در آب محلول است. L-لیزین سه PKa دارد: Pka3=10/28 ,Pka2=8/90 ,Pka1=2/20 . L-لیزین بعنوان یک مادهی غذایی، بصورت L-لیزین مونوهیدروکلرید یا بصورت باز آزاد L-لیزین به فروش میرسد.
وزن مولکولی L-لیزین 19/146 دالتون است. فرمول مولکولی آن C6H14N2O2 میباشد.
L-لیزین همچنین بصورت 2-(S)، 6،-دی آمینو هگزانوئیک اسید و آلفا،اپسیلون–دی آمینو کاپروئیک اسید شناخته میشود. این آمینواسید بصورت Lys مخفف شده و مخفف تک حرفی آن k میباشد. L-لیزین و لیزین غالباً بجای هم بکار میروند. استروایزومر D آن (D- لیزین) فعالیت بیولوژیکی ندارد.
عملکرد و فارماکولوژیاندیکاسیون و کاربرد
نتایج مطالعات نشان دادهاند که L-لیزین میتواند میزان عود عفونتهای ناشی از هرپس سیمپلکس ویروس(HSV) و / یا شدت آنها را کاهش دهد. مطالعات مقدماتی نشان دادهاند که احتمالاً L-لیزین در پیشگیری ودرمان پوکی استخوان نقش دارد.
موارد منع مصرف مکمل های غذایی L-لیزینی
مکملهای L-لیزین در افرادی که ناهنجاری ژنتیکی نادر هایپرلیزینمی/ هایپرلیزینوری دارند منع مصرف دارد.
موارد احتیاط مکمل های غذایی L-لیزینی
زنان باردار و مادران شیرده فقط در حالتیکه میزان این آمینواسید در رژیم غذایی آنها کم باشد باید از مکملهای L-لیزین استفاده کنند. در غیر اینصورت باید از مصرف مکملهای L-لیزین اجتناب کنند.
پروتئینهایی مانند کازئین که میزان L-لیزین آنها نسبت به L-آرژینین زیاد است، باعث افزایش سطح کلسترول خون میشوند. افرادی که میزان کلسترول بالایی دارند و علاقمند استفاده از مکمل L-لیزین میباشد باید از این مسئله آگاه شوند.
افرادی که نارسایی کبدی یا کلیوی دارند باید در استفاده از مکمل L-لیزین احتیاط کنند.
عوارض جانبی مکمل های غذایی L-لیزینی
دوزهای روزانهی این ماده عموماً تا 3 گرم بخوبی تحمل میشوند. دوزهای بسیار بالا – بیشتر از 10 تا 15 گرم در روز – ممکن است علایم گوارشی مانند تهوع، کرامپهای شکمی واسهال ایجاد کنند.
یک مورد گزارش از بروز همزمان سندرم فانکونی و نفریت توبولواینتستینال و مصرف همزمان مکمل L-لیزین در یک خانم 44 ساله وجود دارد.
تداخلات مکمل های غذایی L-لیزینی
مکملهای غذایی
مصرف همزمان مکملهای کلسیم و L-لیزین میتواند جذب کلسیم را افزایش دهد. این مسئله بر اساس یک مطالعهی مقدماتی ذکر شده و نیاز به بررسی بیشتر دارد.
اور دوز مکمل های غذایی L-لیزینی
هیچ گزارشی از مصرف بیش از اندازهی L-لیزین وجود ندارد.
دوز و نحوه مصرف مکمل های غذایی L-لیزینی
دوز معمول جهت جلوگیری از عود عفونت ویروسی هرپس سیمپلکس 500 میلیگرم تا 3 گرم در روز میباشد. متوسط دوز 1 گرم در روز میباشد. دوزهای بالاتر بصورت تقسیمبندی شده در طول روز مصرف میشوند.
........................................
منبع: مکمل شناسی به نقل از پی در آر
توصیه های مکمل شناسی در خصوص مصرف منطقی و بهینه مکمل های غذایی: مصرف مکمل های غذایی نیاز به آگاهی و تشخیص صحیح دارد و به این جهت مصرف مکمل های غذایی بدون مشاوره با پزشک توصیه نمی شود. ضمن اینکه اطلاعات موجود در وبسایت مکمل شناسی به هیچ وجه جایگزین مشاوره با پزشک نخواهد بود و ضروری است قبل از هرگونه اقدامی، موضوع را با پزشک معالج مطرح نمایید.
مصرف مکمل های غذایی بویژه در خصوص کودکان، سالمندان و کسانی که بیماری زمینه ای نظیر دیابت، بیماری های ریوی یا قلبی و عروقی دارند و همچنین در رابطه با زنان باردار از حساسیت بیشتری برخوردار است و ممکن است در صورت عدم توجه به توصیه های پزشک، منجر به عوارض غیر قابل جبرانی شود.
علاوه بر این، توجه داشته باشید با توجه به شیوع تبلیغات ماهواره ای و اینترنتی، بهترین و معتبرتین مکان برای تهیه مکمل های غذایی، صرفا داروخانه ها هستند و عرضه مکمل های غذایی در خارج از داروخانه، بر اساس دستورالعمل سازمان غذا و دارو، در خارج از داروخانه ممنوع است.