مصرف مکمل های غذایی L-گلوتامین برای این افراد منع مصرف دارد
اندیکاسیون و کاربرد مکمل های غذایی L-گلوتامین
گلوتامین زمانیکه بصورت پپتیدهای گلوتامین از طریق TPN در برخی از بیماران با فرمهای مختلف استرس کاتابولیک مانند سرطان، پیوند عضو، مراقبتهای ویژه، اعمال جراحی و بیماران با سیستم ایمنی ضعیف شده استفاده میشود، مفید واقع میگردد.
مزایای مکملهای رودهای L-گلوتامین عموماً کمتر قطعی شده اند، ولی نتایج قابل ملاحظهای گزارش شدهاند که به نظر میرسد گلوتامین خوراکی در نوزادان بسیار کم وزن و در برخی بیماران با تروماهای شدید، سیستم ایمنی را بخصوص در دستگاه گوارش تقویت میکند.
گلوتامین میتواند در برابر برخی از عوارض جانبی شیمی درمانی و رادیو تراپیهای سرطان از بدن محافظت کند.
شواهد تأیید کنندهی کمی وجود دارد که گلوتامین میتواند توانایی انجام کارهای فیزیکی را افزایش دهد، ولی برخی عقیده دارند که میتواند به جلوگیری از بروز آسیبهای سیستم ایمنی ناشی از فعالیت کمک کند.
گروهی از مطالعاتی که بیان میکنند گلوتامین میتواند از بروز حالت اشتیاق ناشی از مصرف الکل جلوگیری کند پیگیری نشدهاند. نظریاتی که بیان میکنند این ماده میتواند از ناهنجاریهای نورودژنراتیو جلوگیری کند یا خلق و خوی را تنظیم کند اثبات نشدهاند.
موارد منع مصرف مکمل های غذایی L-گلوتامین
مکملهای L-گلوتامین در افرادیکه به هر یک از اجزای تشکیل دهندهی فرآوردههای حاوی گلوتامین حساسیت دارند منع مصرف دارد.
موارد احتیاط مکمل های غذایی L-گلوتامین
زنان باردار و مادران شیرده باید از مصرف مکمل L-گلوتامین اجتناب کنند مگر اینکه توسط پزشک تجویز شده باشد.
افرادیکه نارسایی کبدی یا کلیوی دارند باید دراستفاده از مکملهای L-گلوتامین احتیاط کنند.
عوارض جانبی مکمل های غذایی L-گلوتامین
ظاهراً روزانه تا 21 گرم از گلوتامین بخوبی تحمل میشود. عوارض جانبی گزارش شده عموماً گوارشی بوده و شایع نیستند. این عوارض گوارشی شامل یبوست و نفخ میباشد.
یک گزارش قدیمی تر از دو مورد بیمار هایپومانیک وجود دارد که به دنبال مصرف روزانه 2 تا 4 گرم L-گلوتامین علایم مانیک آنها افزایش یافته است. زمانیکه L-گلوتامین قطع شد علایم آنها بهبود یافت. این بیماران مجدداً مورد بررسی قرار نگرفتند وهیچ گزارش دیگری مبنی بر این خاصیت L-گلوتامین وجود ندارد.
تداخلات مکمل های غذایی L-گلوتامین
داروها
هورمون رشد انسانی: مصرف همزمان L-گلوتامین وهورمون رشد انسانی میتواند جذب را در بیماران مبتلا به سندرم رودهی کوتاه افزایش دهد. استفاده از L-گلوتامین بعنوان دارو در این شرایط اندیکاسیون دارد.
Indomethacin: مصرف همزمان L-گلوتامین و ایندومتاسین میتواند افزایش نفوذپذیری رودهای ناشی از ایندومتاسین را تصحیح کند. میزان دوز گزارش شدهی
L-گلوتامین 21 گرم در روز بوده که بصورت دوزهای تقسیم شده سه بار در روز استفاده میشود.
علاوه بر این، گزارش شده است که misoprosol در تصحیح نفوذ پذیری رودهای با L-گلوتامین اثر سینرژیک دارد.
Methotrexate: گزارشی وجود دارد که بیان میکند متوتروکسات میتواند تأثیر احتمالی L-گلوتامین تکمیلی را روی موکوزیت ناشی از شیمی درمانی کاهش دهد. در یک گزارش دیگر، در نه بیمار مبتلا به سرطان پستان با مصرف مکمل L-گلوتامین با دوز 0/5 gr/kg/d علایم مسمومیت ناشی از متوتروکسات کاهش یافته است.
Paclitaxel: در یک گزارش، مصرف L-گلوتامین، با دوز 10 گرم سه بار در روز، 24 ساعت بعد از دریافت پاسلی تاکسل، از عوارض جانبی Paclitaxel، میالژی و آرترالژی، جلوگیری کرده است.
دوز و نحوه مصرف مکمل های غذایی L-گلوتامین
L-گلوتامین در فرمهای کپسول، قرص و پودر موجود است. همچنین بصورت غذاهای دارویی برای تغذیهی دهانی و رودهای و نیز فرم دی پپتیدی برای مصرف تغذیهی وریدی وجود دارد.
(به توضیحات پپتیدهای گلوتامینی مراجعه کنید.) دوز معمول این ماده در بیماران سرطانی، ایدز، تروما، سوختگیها، عفونتها و سایر شرایط استرس بین 4 تا 21 گرم در روز متغیر است. افرادیکه L-گلوتامین را دراین شرایط مصرف میکنند باید تحت نظر پزشک باشند.
افراد مبتلا به استوماتیت ناشی از کموتراپی یا رادیوتراپی، میتوانند L-گلوتامین را با دوز 2 تا 4 گرم دوبار در روز یا 2 گرم 4 بار در روز دریافت کنند.
مصرف آن بصورت حل کردن دوز مورد نظر L-گلوتامین در داخل آب یا نرمال سالین (1 گرم در 20/8ml آب 30 درجهی سلسیون حل شود) و سپس استفاده از آن بصورت قرقره کردن و بلع میباشد.
استفاده از L-گلوتامین در این شرایط نیز باید تحت نظارت پزشک صورت گیرد. از آنجا که L-گلوتامین در آب ناپایدار است باید محلول تازهی آن روزانه آماده شود.
افرادیکه مکمل L-گلوتامین را جهت خاصیت احتمالی افزایش توانایی فیزیکی مصرف میکنند باید روزانه 4/1 تا 5/4 گرم از آن را بین وعدههای غذایی مصرف کنند.
........................................
منبع: مکمل شناسی به نقل از پی در آر
توصیه های مکمل شناسی در خصوص مصرف منطقی و بهینه مکمل های غذایی: مصرف مکمل های غذایی نیاز به آگاهی و تشخیص صحیح دارد و به این جهت مصرف مکمل های غذایی بدون مشاوره با پزشک توصیه نمی شود. ضمن اینکه اطلاعات موجود در وبسایت مکمل شناسی به هیچ وجه جایگزین مشاوره با پزشک نخواهد بود و ضروری است قبل از هرگونه اقدامی، موضوع را با پزشک معالج مطرح نمایید.
مصرف مکمل های غذایی بویژه در خصوص کودکان، سالمندان و کسانی که بیماری زمینه ای نظیر دیابت، بیماری های ریوی یا قلبی و عروقی دارند و همچنین در رابطه با زنان باردار از حساسیت بیشتری برخوردار است و ممکن است در صورت عدم توجه به توصیه های پزشک، منجر به عوارض غیر قابل جبرانی شود.
علاوه بر این، توجه داشته باشید با توجه به شیوع تبلیغات ماهواره ای و اینترنتی، بهترین و معتبرتین مکان برای تهیه مکمل های غذایی، صرفا داروخانه ها هستند و عرضه مکمل های غذایی در خارج از داروخانه، بر اساس دستورالعمل سازمان غذا و دارو، در خارج از داروخانه ممنوع است.