مصرف منطقی مکمل های غذایی L-سیترولین چگونه است
نیست زیرا در کبد توسط آنزیم آرژیناز شکسته شده و همچنین بخش عظیمی از L-آرژینین رژیم غذایی طی عبور اولیهی احشایی خارج شده و در روده توسط آنزیم آرژیناز شکسته میشود تا L-اورنیتین و L-پرولین حاصل شود. آیا
L-سیترولین میتواند نسبت به خود L- آرژینین فرم حامل بهتری باشد؟ فارماکوکینتیک L- سیترولین در زیر توضیح داده شده است و به این سؤال پاسخ میدهد.
فارماکوکینتیک مکمل های غذایی L-سیترولین
فارماکوکینتیک سیترولین در انسانها بطور کامل شناخته نشده است. پس از ورود این اسید آمینه به مجرای گوارش، از لومن رودهی باریک به داخل سلولهای روده جذب میشود.
مطالعه روی موشها و مطالعات روی سلولهای Caco-2، یک مدل از سلولهای رودهای انسان، نشان دادهاند که جذب
L-سیترولین از طریق مکانیسم انتقال فعال وابسته به سدیم انجام میشود. به نظر میرسد جذب L-سیترولین کارآمد و کافی باشد.
L-سیترولین از داخل سلولهای رودهای به داخل گردش خون آزاد شده و حدود 83% از L-سیترولین در حال گردش توسط کلیهها برداشت میشود که قسمت اعظم آن بوسیلهی آرژینوسوکسینات سنتاز و آرژینو سوکسینات لیاز به L-آرژینین تبدیل میشود.
محل انجام این واکنش در سلولهای توبول پروگزیمال کلیهها است. برخلاف L-آرژینین، L-سیترولین به طور کامل به کلیهها میرسد.
L-آرژینین از L-سیترولین تولید میشود و خود L-سیترولین بوسیله توبولهای کلیوی باز جذب میشود. کمتر از 1% یک دوز خوراکی L-سیترولین به داخل ادرار دفع میشود.
L-آرژینین آزاد شده به داخل خون در بافتهای مختلف بدن توزیع میشود و در آنجا برای تولید پروتئین، اوره، NO و سایر واکنشهای بیوشیمیایی مورد استفاده قرار میگیرد.
(به توضیحات L-آرژینین مراجعه کنید.) نکتهی جالب و حائز اهمیت این است که مطالعات نشان دادهاند زمانی که افراد
L-سیترولین دریافت میکنند Cmax (حداکثر غلظت پلاسمایی) L-آرژینین بطور قابل توجهی بیشتر از حالتی است که همان دوز L-آرژینین تکمیلی را دریافت میکنند.
همانطور که در بالا ذکر شد، L-آرژینین در کبد و رودهی باریک توسط آرژیناز بطور قابل توجهی کاتابولیز میشود. مکمل L-سیترولین در هیچیک از کبد و رودهی باریک کاتابولیز نشده و از لحاظ شیمیایی دست نخورده باقی میماند.
از این رو مشخص میشود که L-سیترولین نسبت به خود L-آرژینین فرم حامل بهتری برای L-آرژینین میباشد. همچنین نتیجه گرفته میشود که میتوان از L-سیترولین خوراکی برای افزایش فراهم زیستی L-سیترولین و L-آرژینین در گردش خون استفاده کرد بدون اینکه میزان دفع اوره افزایش یابد و از این رو بالانس نیتروژن در بدن انسانها برقرار میشود.
اندیکاسیون و کاربرد مکمل های غذایی L-سیترولین
L-سیترولین، یک آمینواسید غیر پروتئینی پیش ساز L-آرژینین، میتواند در درمان/ پیشگیری از افزایش فشار خون، سندرم متابولیک و بیماری قلبی عروقی کمک کننده باشد.
این ماده همچنین میتواند در حفظ/ بهبود متابولیسم پروتئین در برخی بیماریهای رودهای مانند سندرم رودهی کوتاه مفید باشد. از این دارو مدتها برای درمان برخی ناهنجاریهای ارثی سیکل اوره استفاده میشد.
برخی این ماده را بعنوان یک روش ایمن استفاده از L-آرژینین و بعنوان آمینواسیدی که تحت شرایط خاص ضروری میشود، در نظر میگیرند و میتوان از آن بعنوان یک مکمل جایگزین در ناهنجاریهای مرتبط با کمبود L-آرژینین استفاده کرد.
هیچگونه مدرک متقاعد کنندهای وجود ندارد که نشان دهد L-سیترولین میتواند عملکرد ورزشی را بهبود بخشیده و یا در درمان اختلال عملکردی نعوظ مفید باشد.
هر چند که این ماده میتواند نقش مثبتی در متابولیسم پروتئین ماهیچهها داشته باشد.
این مسئله که این ماده میتواند در برخی ناهنجاریهای خود ایمنی مانند روماتوئید آرتریت، پسوریازیس و مالتیپل اسکلروزیس مفید باشد در حد یک فرضیه باقی مانده است.
موارد منع مصرف مکمل های غذایی L-سیترولین
مکملهای L-سیترولین در افرادیکه به هر یک از اجزای تشکیل دهندهی مکملهای حاوی L-سیترولین حساسیت دارند منع مصرف دارد.
موارد احتیاط مکمل های غذایی L-سیترولین
استفاده از مکملهای L-سیترولین در هر شرایطی از سلامت باید توسط یک پزشک بررسی شود.
بعلت عدم وجود مطالعات طولانی، زنان باردار و مادران شیرده نباید از مکملهای L-سیترولین استفاده کنند.
هیچگونه نگرانی در مورد استفاده از مواد غذایی حاوی L-سیترولین مانند هندوانه وجود ندارد.
عوارض جانبی مکمل های غذایی L-سیترولین
مصرف L-سیترولین تا 15 گرم در روز عموماً بخوبی تحمل میشود. اما دوزهای بسیار بالای این ماده علایم گوارشی مانند اسهال ایجاد میکند.
تداخلات مکمل های غذایی L-سیترولین
داروها
تداخل دارویی شناخته شدهای وجود ندارد.
مکملهای غذایی
تداخل شناخته شدهای وجود ندارد.
غذاها
تداخل شناخته شدهای وجود ندارد.
مواد گیاهی
تداخل شناخته شدهای وجود ندارد.
اور دوز مکمل های غذایی L-سیترولین
هیچ گزارشی وجود ندارد.
دوز و نحوه مصرف مکمل های غذایی L-سیترولین
مکملهای L-سیترولین وجود دارند. دوز معمول این ماده 3 گرم در روز میباشد. دوز بهینهی آن مشخص نیست. هندوانه یک منبع غنی از L-سیترولین میباشد.
غلظت L-سیترولین در هندوانههای دانه دار از 5/0 تا 6/3 میلیگرم به ازای هر گرم از میوهی تازه و بطور متوسط 8/1 میلیگرم به ازای هر گرم از میوه تازه میباشد.
غلظت L-سیترولین در هندوانههای بدون دانه از 7/0 تا 5/3 میلیگرم به ازای هر گرم از میوهی تازه و بطور متوسط 4/2 میلیگرم به ازای هر گرم از میوهی تازه میباشد.
........................................
منبع: مکمل شناسی به نقل از پی در آر
توصیه های مکمل شناسی در خصوص مصرف منطقی و بهینه مکمل های غذایی: مصرف مکمل های غذایی نیاز به آگاهی و تشخیص صحیح دارد و به این جهت مصرف مکمل های غذایی بدون مشاوره با پزشک توصیه نمی شود. ضمن اینکه اطلاعات موجود در وبسایت مکمل شناسی به هیچ وجه جایگزین مشاوره با پزشک نخواهد بود و ضروری است قبل از هرگونه اقدامی، موضوع را با پزشک معالج مطرح نمایید.
مصرف مکمل های غذایی بویژه در خصوص کودکان، سالمندان و کسانی که بیماری زمینه ای نظیر دیابت، بیماری های ریوی یا قلبی و عروقی دارند و همچنین در رابطه با زنان باردار از حساسیت بیشتری برخوردار است و ممکن است در صورت عدم توجه به توصیه های پزشک، منجر به عوارض غیر قابل جبرانی شود.
علاوه بر این، توجه داشته باشید با توجه به شیوع تبلیغات ماهواره ای و اینترنتی، بهترین و معتبرتین مکان برای تهیه مکمل های غذایی، صرفا داروخانه ها هستند و عرضه مکمل های غذایی در خارج از داروخانه، بر اساس دستورالعمل سازمان غذا و دارو، در خارج از داروخانه ممنوع است.