آنچه باید در مورد مکمل های غذایی کومبوچا بدانیم!
کومبوچا که همچنین به عنوان قارچ Manchurian یا Kargasokشناخته میشود، یک قارچ نیست بلکه ترکیب سیمبیوتیک از باکتریهای شامل آسنتوباکتر تریلینوم Acetobacter xylinum، آسینتو باکتر کتو گنوم Acerobacter ketogenumو پیکیافرنانتها Pichia fermentans و انواع مختلف مخمر است.
مخمرها معمولا از گونههای Sacharomyces، Brettanomyces و Zigosaccharomyces میباشد. کومبوچا به عنوان یک چای استفاده میشود و توسط اینکوبه کردن آن در چای سیاه یا سبز قند دار شده فراوری میشود. این چای کمی گازدار است ومزه اسیدی شبیه آب سیب دارد.
حکایاتی درباره توانایی کومبوچا در درمان طیف وسیعی از اختلالاتی شامل AIDs و تاسی وجود دارد. سالها پیش زمانی که گزارش شد یک بیمار دچار AIDS پیشرفته بعد از نوشیدن چای کومبوچا، بهبود معجزه آسایی بدست آورده، هیاهویی ایجاد شد.
چای کومبوچا توسط استفاده کنندگان آن فراوری میشود و ممکن است هنگام برداشت با باکتریها یا قارچهای پاتوژن آلوده گردد.
عملکرد مکمل های غذایی کومبوچا
عملکرد کومبوچا به عنوان "علاج تام یا نوش دارو" (Cure – all) شناخته شده است.
مکانیسم اثر مکمل های غذایی کومبوچا
چای کومبوچا ممکن است دارای فعالیت آنتی بیوتیکی باشد.
فارماکوکینتیک مکمل های غذایی کومبوچا
هیچ گزارشی درباره فارماکوکینتیک کومبوچا وجود ندارد و هیچ مطالعهای درباره فارماکوکینتیک آن انجام نشده است.
اندیکاسیون و کاربرد مکمل های غذایی کومبوچا
عقایدی وجود دارد که چای کومبوچا هر بیماری را از AIDS تا تاسی، نفخ شکم و سرطان درمان میکند. هیچ شاهد معتبری وجود ندارد که این ماده در پیشگیری یا درمان اختلالات مذکور مؤثر باشد.
استفاده از آن در برخی موارد همراه با سمیت بارز بوده است. استفاده از آن به خصوص در افراد دارای ضعف ایمنی توصیه نمیشود.
موارد منع مصرف مکمل های غذایی کومبوچا
کومبوچا در افراد دارای حساسیت به هر جز فرآورده منع مصرف دارد.
موارد احتیاط مکمل های غذایی کومبوچا
کودکان، زنان باردار و مادران شیرده، افراد مسن و افراد دچار ضعف سیستم ایمنی میباید از مصرف کومبوچا اجتناب کنند.
ممکن است کومبوچا حاوی مواد آنتی بیوتیک باشد که از نظر تئوری میتواند سبب مقاومت آنتی بیوتیکی شود.
افرادی که از کومبوچا استفاده میکنند باید در مصرف آن به علت احتمال وجود آلودگیهای باکتریایی و یا قارچهای پاتوژن دقت کنند.
این چای نباید در ظروف سرامییک یا سربی فراوری یا ذخیره گردد، زیرا سرب ممکن است به چای نفوذ کند.
عوارض جانبی مکمل های غذایی کومبوچا
افرادی که چای کومبوچا را بیش از 4 انس در روز مینوشند، به کرات دچار تهوع، استفراغ و سر درد میشوند. گزارشاتی از واکنشهای آلرژیک، زردی، سر درد و کمر درد وجود دارد.
گزارشی از دو زن دچار اسیدوز متابولیک به دنبال مصرف چای کومبوچا و مرگ یکی از آنها وجود دارد. با این حال، اینکه آیا چای کومبوچا نقشی در ایجاد اسیدوز
متابولیک داشته باشد، مشخص نیست.
در 115 نفر دیگر که از چای تهیه شده از بستههای کومبوچا مشابه نوشیده بودند، هیچ واکنش نامطلوبی دیده نشد.
چند مورد گزارش از بالا رفتن ناچیز تستهای کبدی و یک گزارش از مسمومیت با سرب ناشی از نوشیدن چای کومبوچا در ظروف سرامیکی وجود دارد.
اوردوز مکمل های غذایی کومبوچا
هیچ مورد گزارش شدهای از مسمومیت با دوز بیش از حد وجود ندارد.
دوز و نحوه مصرف مکمل های غذایی کومبوچا
هیچ دوز مشخص و توصیه شدهای وجود ندارد.
........................................
منبع: مکمل شناسی به نقل از پی در آر
توصیه های مکمل شناسی در خصوص مصرف منطقی و بهینه مکمل های غذایی: مصرف مکمل های غذایی نیاز به آگاهی و تشخیص صحیح دارد و به این جهت مصرف مکمل های غذایی بدون مشاوره با پزشک توصیه نمی شود. ضمن اینکه اطلاعات موجود در وبسایت مکمل شناسی به هیچ وجه جایگزین مشاوره با پزشک نخواهد بود و ضروری است قبل از هرگونه اقدامی، موضوع را با پزشک معالج مطرح نمایید.
مصرف مکمل های غذایی بویژه در خصوص کودکان، سالمندان و کسانی که بیماری زمینه ای نظیر دیابت، بیماری های ریوی یا قلبی و عروقی دارند و همچنین در رابطه با زنان باردار از حساسیت بیشتری برخوردار است و ممکن است در صورت عدم توجه به توصیه های پزشک، منجر به عوارض غیر قابل جبرانی شود.
علاوه بر این، توجه داشته باشید با توجه به شیوع تبلیغات ماهواره ای و اینترنتی، بهترین و معتبرتین مکان برای تهیه مکمل های غذایی، صرفا داروخانه ها هستند و عرضه مکمل های غذایی در خارج از داروخانه، بر اساس دستورالعمل سازمان غذا و دارو، در خارج از داروخانه ممنوع است.