عوارض مکمل های غذایی کلاژن هیدرولیز شده چیست؟
کلاژن هیدرولیز شده به کلاژنی که به صورت شیمیایی یا آنزیمی فرایند شده اطلاق میشود که عموما از پوست و استخوان گاو، گاو نر و خوک مشتق میشود.
کلاژن هیدرولیز شده متشکل از پپتیدهای محلول در آب با وزن مولکولی گوناگون میباشد. این پپتیدها از اسید آمینههای موجود در کلاژن مانند گلیسین، L-پرولین و L-هیدروکسی پرولین غنی میباشد.
مکملهای غذایی حاوی کلاژن هیدرولیز شده برای افزایش سلامت استخوان و مفاصل توصیه میشود. کلاژن هیدرولیز شده و هیدرولیستاتهای ژلاتین مشابه هم میباشد (ژلاتین را ببینید)
فارماکوکینتیک مکمل های غذایی کلاژن هیدرولیز
هضم، جذب و متابولیسم کلاژن هیدرولیز شده عموماً آهسته تر از سایر پروتئینها و پپتیدهای رژیم غذایی است.
علت این است که پپتیدهای متشکله کلاژن حاوی میزان بالایی از L-پرولین و L- هیدروکسی پرولین بوده که پیوندهایی را با سایر اسیدهای آمینه تشکیل میدهند که به طور قابل توجهی به هیدرولیز آنزیمی در روده باریک مقاوم تر میباشد.
اندیکاسیون و کاربرد مکمل های غذایی کلاژن هیدرولیز
نتایج مطالعات نشان میدهد که کلاژن هیدرولیزشده میتواند در بیماریهای تخریبی مفاصل مفید باشد. شواهد ابتدایی برای حمایت از این ادعا وجود دارد. کلاژن هیدرولیز شده ممکن است فعالیت ضد زخم داشته باشد.
موارد منع مصرف مکمل های غذایی کلاژن هیدرولیز
کلاژن هیدرولیزشده در افرادی که به هر جز محصولات حاوی این ترکیب حساسیت دارند منع مصرف دارد.
موارد احتیاط مکمل های غذایی کلاژن هیدرولیز
مصرف کلاژن هیدرولیزه برای زنان باردار و مادران شیرده غیر مجاز است.
افراد مبتلا به نارسایی کلیوی یا کبدی باید در استفاده از کلاژن هیدرولیزشده احتیاط کنند.
افرادی که از کلاژن هیدرولیزشده حاصل از منابع گاوی استفاده میکنند باید از تهیه محصولات ازمواد خام (استخوان و پوست گاو) که هیچ عفونت قابل شناسایی را حمل نمیکنند، مطمئن شوند.
قسمتهای سیستم عصبی گاو ممکن است ارگانیسم انسفالوپاتی شکل (BSE) را حمل کنند که عامل بیماری جنون گاوی میباشد.
تداخلات مکمل های غذایی کلاژن هیدرولیز
یک گزارش مبنی بر اینکه کلاژن هیدرولیزشده اثر کلیسیتونین را در درمان پوکی استخوان افزایش میدهد، وجود دارد.
دوز و نحوه مصرف مکمل های غذایی کلاژن هیدرولیز
کلاژن هیدرولیزشده به شکل پودر به تنهایی یا در ترکیب با سایر مکملهای غذایی شامل گلوکزامین و کندورتین سولفات در دسترس میباشد. دوز معمول 10 گرم روزانه است.
........................................
منبع: مکمل شناسی به نقل از پی در آر
توصیه های مکمل شناسی در خصوص مصرف منطقی و بهینه مکمل های غذایی: مصرف مکمل های غذایی نیاز به آگاهی و تشخیص صحیح دارد و به این جهت مصرف مکمل های غذایی بدون مشاوره با پزشک توصیه نمی شود. ضمن اینکه اطلاعات موجود در وبسایت مکمل شناسی به هیچ وجه جایگزین مشاوره با پزشک نخواهد بود و ضروری است قبل از هرگونه اقدامی، موضوع را با پزشک معالج مطرح نمایید.
مصرف مکمل های غذایی بویژه در خصوص کودکان، سالمندان و کسانی که بیماری زمینه ای نظیر دیابت، بیماری های ریوی یا قلبی و عروقی دارند و همچنین در رابطه با زنان باردار از حساسیت بیشتری برخوردار است و ممکن است در صورت عدم توجه به توصیه های پزشک، منجر به عوارض غیر قابل جبرانی شود.