مکمل های غذایی گلیستئین را بهتر بشناسیم
گلیستئین به دسته ایزوفلاون فلاوونوئیدها تعلق دارد. همچنین از آنجایی که یک ترکیب غیر استروئیدی مشتق از گیاه میباشد که فعالیت بیولوژیکی شبه استروژنی دارد، به صورت فیتواستروژن نیز طبقهبندی میشود.
از یافتهها اینگونه برمیآید که گلیستئین فعالیت استروژنی ضعیفی دارد.
گلیستئین یک آگلیکون گلیستین میباشد.
ایزوفلاوون به طور طبیعی به صورت گلیکوزید (گلوکوزید) گلیستین و به صورت گلیکوزیدهای 6''- O – مالونیل گلیستین و 6''- -O استیل گلیستین یافت میشود. گلیستین و گلیکوزیدهایش اصولاً در حبوبات مانند لوبیای سویا و نخود یافت میشود.
لوبیای سویا و فراوردههای تهیه شده از سویا، منابع اصلی تامین این مواد میباشد. گلیکوزیدهای گلیستئین حداقل فراوانی ایزوفلاوون را در لوبیای سویا و فراوردههای سویا دارند و حدود 5 تا 10% ایزوفلاوونهای آن را تشکیل میدهند.
با این حال در جوانه سویا، گلیکوزیدهای گلیستئین حدود 40% ایزوفلاوونها را تشکیل میدهد.
گلیستئین یک ماده جامد و نامحلول در آب میباشد. گلیستئین به عنوان 7-هیدروکسی -6- متوکسی-3- (4- هیدروکسی فنیل)-4H-1- بنزوپیران-4-اون و 4، 7 – دی هیدروکسی – 6 – متوکسی ایزوفلاوون نیز شناخته میشود.
گلیستئین وقتی به صورت مکمل تغذیهای فروخته میشود، اصولاً به شکل بتا گلوکوزید گلیستین وجود دارد. ایزوفلاوونهای سویا را نیز ببینید.
عملکرد و فارماکولوژی مکمل های غذایی گلیستئین
گلیستئین ممکن است فعالیت استروژنی و ضد استروژنی داشته باشد. شواهدی مبنی بر فعالیتهای آنتی اکسیدانی، ضد سرطان زایی، ضد آتروژنی و محافظت عصبی این ماده وجود دارد.
مکانیسم عمل مکمل های غذایی گلیستئین
از میان همه ایزوفلاوونهای سویا، گلیستئین حداقل میزان مطالعات را به خود اختصاص دادهاند. گلیستئین مطابق بررسیها در محیط آزمایشگاه و در موجودات زنده فعالیت استروژنی ضعیف دارد. در بین ایزوفلاوونهای سویا، دارای بالاترین فعالیت استروژنی میباشد. (سه بار بیشتر از جنیستئین و 11 بار بزرگتر از دایدزئین)
فعالیت آنتی اکسیدانی گلیستئین توسط توانایی آن در نابودی رادیکالهای هیدروکسیل تولید شده از طریق واکنش فنتون، رادیکالهای آنیون سوپر اکسید حاصل از واکنش زانتین /زانتین اکسیداز و رادیکالهای پراکسی نیتریت حاصل از واکنش آنیونهای سوپر اکسید با نیتریک اکسید نشان داده شده است.
مطالعات ارتباط معکوسی را بین مصرف سویا و خطر سرطان پروستات نشان دادهاند. با این حال، مکانیسمهای سلولی خاص مسئول این فعالیت مشخص نمیباشد.
آبشارهای پیام دهی در رشد سلولی، تکثیر و تمایز دخیل هستند. کیناز تنظیم شده توسط سیگنال خارج سلول (ERK1/2) برای بقا، رشد و ایجاد اپی تلیوم طبیعی پروستات لازم میباشد.
پیام دهی ERK1/2 در ایجاد سرطان پروستات نامعلوم میباشد. گلیستئین ERK1/2 را از طریق سیگنال دهی گیرنده فاکتور رشد اندوتلیوم عروقی (VEGER) در سلولهای اپی تلیومی غیر تومورزای پروستات (RWPE-1) فعال میکند.
از میان سه ایزوفلاوون سویا (جنیستئین، دایدزئین، گلیستئین) و اکول، گلیستئین قویترین فعالکننده ERK1/2 میباشد. گلیستئین تکثیر سلول RWPE-1 را تقریباً 40% کاهش میدهد.
توانایی ایزوفلاوونها به ویژه گلیستئین، جهت تعدیل آبشار سیگنال دهی ERK1/2 از طریق سیگنال دهی VEGFR در پروستات ممکن است مسئول بخشی از فعالیت ضد سرطان احتمالی سویا باشد.
گلیستئین از کرم ترنسژنیک Caenorhabditis elegans (C. elegans) در مقابل مسمومیت ناشی از بتا آمیلوئید و استرس اکسیداتیو محافظت میکند. بیماری آلزایمر توسط تجمع پپتید بتا آمیلوئید وافزایش استرس اکسیداتیو، که هر دو موجب آسیب و مرگ نورونها میشوند، تشخیص داده میشود.
برای درک بهتر مکانیسمهای احتمالی محافظت کننده عصبی ایزوفلاوونهای سویا، چندین مطالعه آزمایشگاهی با استفاده از مدل C.elegans ترانسژنیک که پپتید بتا آمیلوئید انسانی را بیان میکند، انجام شده است.
از میان این سه فلاوون سویا بررسی شده، جنیستئین، دیادزئین و گلیستئین، فقط گلیستئین فلج ناشی از بیان بتا آمیلوئید (Abeta) را در مدل C. الگانس ترانس ژنتیک کاهش میدهد. فعالیت گلیستئین با کاهش سطح گونههای فعال اکسیژن و هیدروژن پراکسید در C. الگانس ترانس ژنتیک مرتبط میباشد.
بهعلاوه تیمار C. الگانس با گلیستئین، تولید بتا آمیلوئید را کاهش داد. از این مطالعه میتوان نتیجه گرفت که گلیستئین ممکن است سمیت آبتا را از طریق ترکیب فعالیت آنتی اکسیدانی و مهار رسوب آبتا کاهش دهد. تحقیقات بیشتر روی فعالیت محافظت کننده گلیستئین لازم است.
........................................
منبع: مکمل شناسی به نقل از پی در آر
توصیه های مکمل شناسی در خصوص مصرف منطقی و بهینه مکمل های غذایی: مصرف مکمل های غذایی نیاز به آگاهی و تشخیص صحیح دارد و به این جهت مصرف مکمل های غذایی بدون مشاوره با پزشک توصیه نمی شود. ضمن اینکه اطلاعات موجود در وبسایت مکمل شناسی به هیچ وجه جایگزین مشاوره با پزشک نخواهد بود و ضروری است قبل از هرگونه اقدامی، موضوع را با پزشک معالج مطرح نمایید.
مصرف مکمل های غذایی بویژه در خصوص کودکان، سالمندان و کسانی که بیماری زمینه ای نظیر دیابت، بیماری های ریوی یا قلبی و عروقی دارند و همچنین در رابطه با زنان باردار از حساسیت بیشتری برخوردار است و ممکن است در صورت عدم توجه به توصیه های پزشک، منجر به عوارض غیر قابل جبرانی شود.
علاوه بر این، توجه داشته باشید با توجه به شیوع تبلیغات ماهواره ای و اینترنتی، بهترین و معتبرتین مکان برای تهیه مکمل های غذایی، صرفا داروخانه ها هستند و عرضه مکمل های غذایی در خارج از داروخانه، بر اساس دستورالعمل سازمان غذا و دارو، در خارج از داروخانه ممنوع است.