نحوه استفاده از مکمل های غذایی دی پپتیدهای گلوتامین
پپتیدهای گلوتامین به دی پپتیدهای خاصی که در تغذیه وریدی کامل (TPN) به صورت فرم حامل L- گلوتامین استفاده میشود، اشاره دارد. این واژه همچنین به پپتیدهای حاوی L-گلوتامین موجود در برخی مکملهای غذایی به ویژه آنهایی که برای مقاصد ورزشی و تناسب اندام تجویز میشوند، اشاره دارد.
تخلیه ذخائر L-گلوتامین یک خصوصیت تیپیک وضعیتهای استرس متابولیک مانند تروما (تروما جراحی) عفونت، سپسیس، سرطان و سوختگی شدید میباشد.
پاسخ متابولیتی به این وضعیتها توسط تعادل منفی نیتروژن و کاتابولیسم مشخص میشود.
تحت این شرایط L- گلوتامین که به صورت عادی در بدن و به ویژه عضلات اسکلتی به میزان کافی برای تامین نیازهای فیزیولوژیک ساخته میشود به عنوان یک اسید آمینه ضروری نیاز اگزوژن پیدا کرده و باید به منظور جلوگیری از تحلیل بافت عضلانی، اختلال عملکرد ایمنی و تضعیف عملکرد مخاطی روده در مقابل انتقال باکتریها به درون بدن، به میزان کافی تامین شود. در این شرایط L-گلوتامین مهمترین اسید آمینه و در حقیقت، یکی از مورد نیازترین مواد غذایی میباشد.
L-گلوتامین مدت کوتاهی است که برای TPN استفاده میشود چون این ترکیب در آب بسیار کم محلول میباشد. یک گرم از این ماده در 8/20 میلی لیتر آب 30 درجه سلسیوس حل شده و محلول آن ناپایدار است. این مشکل با سنتز دی پپتیدهای حاوی گلوتامین که بسیار محلول در آب و پایدار هستند، رفع شده است.
دو دی پپتید حاوی گلوتامین سنتتیک که ممکن است در TPN استفاده شوند، L-آلانیل - L-گلوتامین (Ala-Gln) و گلیسیل L-گلوتامین (Gly – Gln) میباشد. وزن مولکولی Ala-Gln 24/217 دالتون بوده و L-گلوتامین 67% دی پپتید را تشکیل میدهد. L-گلوتامین 72% Gly-Gln را تشکیل داده و وزن مولکولی آن 22/203 دالتون است.
فارماکوکینتیک مکمل های غذایی دی پپتیدهای گلوتامین
دی پپتیدهای گلوتامین در TPN از طریق گردش خون به بافتها وسلولها منتقل و متابولیزه میشوند. دی پپتید Alu-Gln در ابتدا به L-آلانین و L-گلوتامین در حالی که Gly-Gln به گلیسین و L-گلوتامین متابولیزه میشود.
L-گلوتامین در فعالیتهای متابولیک گوناگون، شامل تولید L-گلوتامات و سایر اسیدهای آمینه، گلوتاتیون، تولید انرژی، پروتئین، نوکلئوتیدهای پیریمیدین و پورین و قندهای آمینی شرکت میکند. L-گلوتامین توسط فیلتراسیون گلومرولی حذف و تقریباً به طور کامل توسط توبولها کلیوی باز جذب میشود.
اکثر دی پپتیدهای گلوتامین که به صورت دهانی یا رودهای تجویز میشوند، به طور دست نخورده از لومن روده کوچک به درون انتروسیتها جذب میشوند. قسمتی از دی پپتیدهای گلوتامین درون انتروسیتها متابولیزه میشوند.
بخش متابولیزه نشده، توسط گردش خون باب به کبد منتقل میشود. در کبد، این ترکیبات مجددا مقداری متابولیزه شده و مقادیر دست نخورده نشده وارد گردش خون سیستمیک شده و به بافتهای مختلف بدن منتقل میشوند.
اندیکاسیون و کاربرد مکمل های غذایی دی پپتیدهای گلوتامین
مانند گلوتامین (گلوتامین را ببینید) اشکال دی پپتیدی آن که به TPN اضافه میشوند، به بهبودی از تروما، جراحی و سایر بیماریهای شدید کمک میکند.
تا کنون هیچ شواهد قطعی مبنی بر اینکه استفاده خوراکی مکملهای پپتید گلوتامین، اثرات آنابولیک یا ارگوژنیک در افراد با تضعیف متابولیکی دارند، به دست نیامده است.
موارد منع مصرف مکمل های غذایی دی پپتیدهای گلوتامین
پپتیدهای گلوتامین در افراد دارای حساسیت به هر یک از اجزا محصولات حاوی دی پپتید گلوتامین منع مصرف دارند.
موارد احتیاط مکمل های غذایی دی پپتیدهای گلوتامیناستفاده از دی پپتیدهای گلوتامین در تغذیه وریدی تنها تحت نظارت پزشکی مجاز است.
افراد دچار اختلال کبدی و کلیوی باید در مصرف مکملهای حاوی دی پپتیدهای گلوتامین احتیاط کنند.
مصرف مکملهای دی پپتید گلوتامین در دوران بارداری و شیردهی به جز با تجویز پزشک غیر مجاز است.
عوارض جانبی مکمل های غذایی دی پپتیدهای گلوتامین
در موارد نادری نفخ و یبوست با مصرف دوزهای بالای دی پپتیدهای گلوتامین گزارش شده است.
تداخلات مکمل های غذایی دی پپتیدهای گلوتامین
دارویی
به L- گلوتامین مراجعه کنبد.
اوردوز مکمل های غذایی دی پپتیدهای گلوتامین
موردی گزارش نشده است.
دوز و نحوه مصرف مکمل های غذایی دی پپتیدهای گلوتامین
استفاده از دی پپتیدهای گلوتامین در تغذیه وریدی به تازگی افزایش پیدا کرده است. دو پپتید سنتتیک مورد استفاده، L-آلانیل - L-گلوتامین (Ala-Gln) و گلیسیل L-گلوتامین (Gly – Gln) هستند.
دز پیشنهادی (بر مبنای L-گلوتامین) 12 گرم در روز برای ترومای جراحی و حدود 25 گرم روزانه برای ترومای شدید و عفونت میباشد. کسانی که از مکملهای گلوتاتیون خوراکی برای مقاصد ورزشی یا تناسب اندام استفاده میکنند، میتوانند روزانه 5/1 تا 5/4 گرم (بر مبنای L-گلوتامین) دریافت کنند.
........................................
منبع: مکمل شناسی به نقل از پی در آر
توصیه های مکمل شناسی در خصوص مصرف منطقی و بهینه مکمل های غذایی: مصرف مکمل های غذایی نیاز به آگاهی و تشخیص صحیح دارد و به این جهت مصرف مکمل های غذایی بدون مشاوره با پزشک توصیه نمی شود. ضمن اینکه اطلاعات موجود در وبسایت مکمل شناسی به هیچ وجه جایگزین مشاوره با پزشک نخواهد بود و ضروری است قبل از هرگونه اقدامی، موضوع را با پزشک معالج مطرح نمایید.
مصرف مکمل های غذایی بویژه در خصوص کودکان، سالمندان و کسانی که بیماری زمینه ای نظیر دیابت، بیماری های ریوی یا قلبی و عروقی دارند و همچنین در رابطه با زنان باردار از حساسیت بیشتری برخوردار است و ممکن است در صورت عدم توجه به توصیه های پزشک، منجر به عوارض غیر قابل جبرانی شود.