نحوه استفاده از مکمل های غذایی لیگنانهای
لیگنانها، دیمرهای فنیل پروپانوئید میباشد که به طور گسترده در گیاهان توزیع یافتهاند. دانه کتان (Linum usitatissimum L.) یکی از غنیترین منابع لیگنانهای غذایی است. لیگنانهای گیاهی یکی از دو گروه اصلی فیتواستروژنها را تشکیل میدهند، گروه دیگر ایزوفلاونوئیدها میباشد.
فارماکوکینتیک مکمل های غذایی لیگنانهای
فارماکوکینتیک SDG در انسانها کامل نیست. بعد از دریافت، SDG به SECO تبدیل میشود. دگلیکوزیلاسیون SDG میتواند از روده کوچک از طریق فعالیت آنزیمی در حاشیه مسواکی روده کوچک یا از طریق فعالیت آنزیمی باکتریایی رخ دهد.
SECO سپس توسط فلورمیکروبی رودهای در پروکسیمال یا قسمت فوقانی روده بزرگ از طریق دمیتلاسیون و دهیدروکسیلاسیون به END تبدیل میشود و END به ENL از طریق دهیدروژناسیون تبدیل میگردد.
پس از کونژوگاسیون توسط سلولهای اپیتلیال کولون یا درون کبد،SECO، END و ENL اما نه SDG، درون گردش خون وریدی، پلاسما وادرار به صورت گلوکورونیدها و سولفاتها یافت میشوند.
سلولهای کولون انسانی HT29 نشان دادند که مقادیر قابل اندازهگیری END آزاد داخل سلولی میتوانند تا 4 ساعت طی انکوباسیون شناسایی شوند حال آنکه
به نظر میرسد ENL به سرعت توسط سلولهای HT29 کونژوگه میشود.
فارماکوکینتیک SDG در دانه کتان حتی پیچیده تر میباشد. در دانه کتان، SDG به صورت ساختار ماکرومولکولی و توسط مولکول ارتباط دهنده هیدروکسی متیل گلوتاریک اسید متصل شده است.
فرولیک اسید گلوکوزید، هرباستین دی گلوکوزید، و کوماریک اسید گلوکوزید نیز در ماکرومولکول یافت میشوند. مشخص نیست که در کدام قسمت مجرای گوارشی، SDG از ماکرومولکول رها میشود. هنگامی که آزاد میشود، فارماکوکینتیک آن مشابه آنچه که در بالا توصیف شد، میباشد.
اندیکاسیون و کاربرد مکمل های غذایی لیگنانهای
این ادعا موجود است که لیگنان دانه کتان، SDG، در پیشگیری از بیماریهای قلبی، برخی سرطانها، دیابت ملیتوس وابسته به انسولین و چاقی مفید است، اینکه اثرات محافظت کننده کلیوی دارد، به طور مطلوبی متابولیسم استروژن در زنان یائسه را با حدی برابر یا بیشتر از مکمل محصولات سویا تغییر میدهد، و اینکه ممکن است علایم هایپرپلازی خوش خیم پروستات (BPH) را بهبود دهد. ادعاهای با بهترین حمایت مربوط به بیماری قلبی، BPH و سرطان میباشد.
موارد منع مصرف مکمل های غذایی لیگنانهای
لیگنانهای کتان در افرادی که حساسیت به هر جز محصول حاوی لیگنان کتان دارند، ممنوع است.
موارد احتیاط مکمل های غذایی لیگنانهای
زنان باردار و مادران شیرده باید از مصرف مکملهای لیگنان کتان اجتناب کنند، تا زمانی که مطالعات طولانی مدت در زمینه ایمنی این محصولات انجام شود.
مردان مبتلا به سرطان پروستات یا BPH باید قبل از مصرف مکملهای لیگنان کتان، با پزشک خود مشورت نمایند.
زنان مبتلا به تومورهای گیرنده مثبت استروژن باید در استفاده از مکملهای لیگنان کتان احتیاط را نموده و فقط در صورت توصیه و تحت نظارت پزشک از این مکملها استفاده نمایند.
عوارض جانبی مکمل های غذایی لیگنانهای
موردی شناخته نشده است.
تداخلات مکمل های غذایی لیگنانهای
داروها
آنتی بیوتیکها ممکن است تولید END و ENL را از SDG کاهش دهند.
مکملهای غذایی
تداخلی شناخته نشده است.
غذاها
تداخلی شناخته نشده است.
گیاهان
تداخلی شناخته نشده است.
اوردوز مکمل های غذایی لیگنانهای
گزارشی از اوردوز لیگنان دانه کتان وجود ندارد.
دوز و نحوه مصرف مکمل های غذایی لیگنانهای
مشخص شده است که دریافت SDG در دوزهای mg 300 تا mg 600 روزانه به مدت طولانی بدون عوارض جانبی قابل توجه میباشد.
در مطالعات بالینی، SDG در دوزهای mg 300 تا mg 600 روزانه برای هایپرکلسترولمی و BPH استفاده شده است. دوزهای 25 تا 50 میلیگرم در روز به طور رایج مورد استفاده قرار میگیرد.
قرصها به طور معمول حاوی حداقل 35% SDG نسبت به وزن میباشد.
میزان SDG در دانه کتان از حدود 6 تا mg13 در هر گرم دانه کتان متغیر است.
........................................
منبع: مکمل شناسی به نقل از پی در آر
توصیه های مکمل شناسی در خصوص مصرف منطقی و بهینه مکمل های غذایی: مصرف مکمل های غذایی نیاز به آگاهی و تشخیص صحیح دارد و به این جهت مصرف مکمل های غذایی بدون مشاوره با پزشک توصیه نمی شود. ضمن اینکه اطلاعات موجود در وبسایت مکمل شناسی به هیچ وجه جایگزین مشاوره با پزشک نخواهد بود و ضروری است قبل از هرگونه اقدامی، موضوع را با پزشک معالج مطرح نمایید.
مصرف مکمل های غذایی بویژه در خصوص کودکان، سالمندان و کسانی که بیماری زمینه ای نظیر دیابت، بیماری های ریوی یا قلبی و عروقی دارند و همچنین در رابطه با زنان باردار از حساسیت بیشتری برخوردار است و ممکن است در صورت عدم توجه به توصیه های پزشک، منجر به عوارض غیر قابل جبرانی شود.
علاوه بر این، توجه داشته باشید با توجه به شیوع تبلیغات ماهواره ای و اینترنتی، بهترین و معتبرتین مکان برای تهیه مکمل های غذایی، صرفا داروخانه ها هستند و عرضه مکمل های غذایی در خارج از داروخانه، بر اساس دستورالعمل سازمان غذا و دارو، در خارج از داروخانه ممنوع است.