تاثیر مکمل های غذایی روغن گل مغربی در سلامت
روغن گل مغربی(EPO) مشتق از دانههای گیاه گل مغربی میباشد که به عنوان Oenthera biennis نیز شناخته میشود. این گیاه دوساله خودرو، بومی آمریکای شمالی است و به نظر میرسد که کمپلکسی از چندین گونه نزدیک به هم متعلق به خانواده Onagraceae باشد.
EPO منبع غنی از اسید چرب بلند زنجیره اسید گاما لینولنیک (GLA) میباشد. فواید سلامتی EPO مربوط به GLA میباشد. GLA ترکیبی غیر معمول از مواد زنده است که در گیاهان بسیار کمی شامل گل مغربی، مویز سیاه، گل گاوزبان و شاهدانه یافت میشود. محتوی GLA در EPO به میزان تقریباً 7 تا 14% میباشد. مکملهای EPO به طور معمول حاوی حدود 9% GLA میباشد.
GLA یک اسید چرب بلند زنجیره چند غیر اشباع تمام سیس n-6 میباشد. GLA متشکل از 18 اتم کربن و سه پیوند دوگانه است که همچنین به عنوان GLA؛ 18:3n-6 واسید گامولنیک شناخته میشود و از نظر شیمیایی به صورت 6، 9، 12 – اکتادکاتری انوئیک اسید; (Z, Z, Z)- 6، 9، 12- اکتادکاتری انیوئیک اسید و سیس-6، سیس-9، سیس- 12- اکتادکاتری انیوئیک اسید شناخته است.
GLA در EPO به شکل تری گلیسریدها وجود دارد. چنین تری گلیسرید در EPO محتوی دو جز اسید لینولئیک و یک GLA میباشد. این تری گلیسیرید دی – لینولئیل -مونو – گاما – لیننیل – گلیسرول (DLMG) خوانده میشود که حدود 18 تا 19% تری گلیسیرید در EPO را تشکیل میدهد.
EPO در بریتانیا به صورت یک فراورده دارویی برای درماتیت آتوپیک و ماستالژیا مجوز گرفته است.
اندیکاسیون و کاربرد مکمل های غذایی روغن گل مغربی
به نظر میرسد EPO در برخی موارد آرتریت روماتوئید موثر باشد و ممکن است در برخی اختلالات التهابی مانند سندرم Sjogrenو کولیت اولسراتیو اندیکاسیون یابد.
سایر اندیکاسیونهای احتمالی شامل نوروپاتی دیابتی، پوکی استخوان، سندروم دیسترس حاد تنفسی (ARDS)، هیپرتانسیون و افزایش لیپیدهای سرم میباشد.
EPO در برخی از سرطانها، به ویژه گلیوما مغزی با موفقیتهای ابتدایی استفاده شده است. نقش آن در دیس کینزی تأخیری، سندرم پیش از قاعدگی یا گرگرفتگی یائسگی اثبات نشده است.
این ماده ممکن است برای برخی موارد درماتیت اتوپیک به ویژه برای تسکین خارش و همچنین برای وضعیتهای پوست اورمیک در بیماران تحت همودیالیز اندیکاسیون یابد. از آنجایی که این ماده ممکن است سیستم ایمنی را تضعیف کند نباید برای افزایش ایمنی استفاده شود.
موارد منع مصرف مکمل های غذایی روغن گل مغربی
حساسیت شناخته شده نسبت به محصولات حاوی EPO
موارد احتیاط مکمل های غذایی روغن گل مغربی
زنان باردار و مادران شیرده و افراد با سابقه اختلالات تشنجی کمپلکس پارشیال، مانند صرع تمپورال، باید از مصرف EPO خودداری کنند. همچنین، افراد مبتلا به انواع اختلالات و اسکیزوفرنیهایی که با داروهای نورولپتیک خاص مانند فنوتیازینهای آلیفاتیک (مانند کلور پرومازین) که ممکن است آستانه تشنج را پایین تر آورد، باید از مصرف EPO اجتناب کنند.
به خاطر فعالیت آنتی ترومبیک EPO، افراد مبتلا به هموفیلی یا سایر اختلالات خونریزی دهنده و افراد دریافت کننده وارفارین باید در استفاده از این مکمل احتیاط کنند.
دادن مکمل EPO باید قبل از هر اقدام جراحی قطع شود. به خاطر مهار عملکرد لنفویستی احتمالی، افراد با اختلالات نقص ایمنی مانند AIDS، باید در استفاده از EPO احتیاط کنند.
عوارض جانبی مکمل های غذایی روغن گل مغربی
مصرف EPO ممکن است منجر به علائم گوارشی مانند تهوع، استفراغ، نفخ و اسهال شود. سردرد نیز در افراد دریافت کننده EPO گزارش شده است.
این ماده ممکن است علائم تشنجات پارشیال کمپلکس تشخیص داده نشده را تشدید کند و باید در افرادی که سابقه اختلالا ت تشنجی داشته یا داروهایی که آستانه تشنج را پایین میآورند مانند فتوتیازینهای آلیفاتیک دریافت میکنند، با احتیاط مصرف شود.
تداخلات مکمل های غذایی روغن گل مغربی
داروها
استفاده از EPO در اسکیزو فرنیهای تحت درمان با داروهای نورولپتیک خاص که آستانه تشنج را پایین میآورند شامل فتوتیازینهای آلیفاتیک Aliphatic phenothaizine، مانند کلورپرومازین Chloropromazine، ممکن است باعث تشنجات کمپلکس پارشیال (مثلاً صرع لوب تمپورال) و همچنین سایر انواع تشنج شود.
تداخلات ممکن است بین EPO و وارفارین، آسپرین و NSAIDها رخ دهد. چنین تداخلاتی، در صورت وقوع، ممکن است با خونریزی از بینی، افزایش استعداد به کبودی و دفع خون در ادرار تظاهر یابد. در صورت وقوع علائم، دریافت EPO باید متوقف شود.
مکملهای غذایی
مصرف EPO همراه مکملهایی که فعالیت ضد انعقادی دارند، مانند روغنهای ماهی، ممکن است با خونریزی از بینی و افزایش استعداد به کبودی تظاهر یابد.
گیاهان
استفاده از EPO با گیاهانی مانند سیر (Allium Sativum) و جینکو (Ginkgo biloba) ممکن است با خونریزی از بینی و افزایش استعداد به کبودی تظاهر یابد.
اوردوز مکمل های غذایی روغن گل مغربی
هیچ گزارشی از مسمومیت با EPO گزارش نشده است.
دوز و نحوه مصرف مکمل های غذایی روغن گل مغربی
EPO به صورت کپسول و نیز فرآوردههای موضعی برای مصارف زیبایی در دسترس است. یک کپسول EPO به طور معمول حاوی حدود 9% GLA میباشد.
دوزهایی که برای کنترل آرتریت روماتوئید استفاده میشود، از حدود 360 میلیگرم تا 8/2 گرم روزانه در دوزهای منقسم متغیر است.
برای کنترل درماتیت آتوپیک، دوزهای منقسم 320 تا 480 میلیگرم روزانه و برای هیپرتری گلیسریدمی دوزهای تا 2 گرم روزانه توصیه میشود. مکملهای EPO باید حاوی آنتیاکسیدانهایی، مانند ویتامین E، جهت جلوگیری از اکسیداسیون اسیدهای چرب غیر اشباع باشند.
........................................
منبع: مکمل شناسی به نقل از پی در آر
توصیه های مکمل شناسی در خصوص مصرف منطقی و بهینه مکمل های غذایی: مصرف مکمل های غذایی نیاز به آگاهی و تشخیص صحیح دارد و به این جهت مصرف مکمل های غذایی بدون مشاوره با پزشک توصیه نمی شود. ضمن اینکه اطلاعات موجود در وبسایت مکمل شناسی به هیچ وجه جایگزین مشاوره با پزشک نخواهد بود و ضروری است قبل از هرگونه اقدامی، موضوع را با پزشک معالج مطرح نمایید.
مصرف مکمل های غذایی بویژه در خصوص کودکان، سالمندان و کسانی که بیماری زمینه ای نظیر دیابت، بیماری های ریوی یا قلبی و عروقی دارند و همچنین در رابطه با زنان باردار از حساسیت بیشتری برخوردار است و ممکن است در صورت عدم توجه به توصیه های پزشک، منجر به عوارض غیر قابل جبرانی شود.
علاوه بر این، توجه داشته باشید با توجه به شیوع تبلیغات ماهواره ای و اینترنتی، بهترین و معتبرتین مکان برای تهیه مکمل های غذایی، صرفا داروخانه ها هستند و عرضه مکمل های غذایی در خارج از داروخانه، بر اساس دستورالعمل سازمان غذا و دارو، در خارج از داروخانه ممنوع است.