مصرف منطقی مکمل های غذایی دهیدرواپی اندروسترون چگونه است؟
فارماکوکینتیک مکمل های غذایی دهیدرواپی اندروسترون
DHEA پس از جذب از روده باریک به کبد منتقل میگردد و درآنجا عمدتاً توسط آنزیم سولفوترنسفراز به DHEAS متابولیزه میشود. DHEA و DHEAS در بافتهای مختلف بدن توزیع شده و به متابولیتهایی شامل آندروستن دیون، تستسترون، استروژنها (استرون و استرادیول) اندروستن دیول و 7 ـ اکسو ـ DHEA کاتابولیزه میشوند.
تفاوتهای فردی زیادی در متابولیسم DHEA خوراکی وجود دارد. دفع DHEA و متابولیتهای آن بهطور اولیه از مسیر ادراری است.
اندیکاسیون و کاربرد مکمل های غذایی دهیدرواپی اندروسترون
با توجه به نتایج بسیاری از تحقیقات، این ماده بهعنوان داروی کنترلشدهای در انگلستان و یک داروی نسخهای در کانادا تجویز میشود. DHEA بهعنوان مکمل برای درمان یا پیشگیری در هر شرایطی بدون توصیه و پایش پزشکی اندیکاسیون ندارد.
این هورمون ممکن است به بهبود برخی علائم لوپوس اریتماتوز سیستمیک (SLE) کمک کرده، پاسخ ایمنی را در بعضی افراد افزایش دهد و ممکن است در بعضی زنان دچار ناکفایتی آدرنال، اندیکاسیون یابد.
شواهد اولیة بسیاری وجود دارد که DHEA میتواند دارای یک اثر مثبت بر روی خلق وخو حافظه باشد.
جایگزینی DHEA بعد از یائسگی، در حد فرضیه میباشد. هیچ شاهد مورد اعتمادی از اینکه DHEA بتواند در کاتابولیسم چربی و افزایش توده عضلانی موثر باشد، وجود ندارد.
نقش این هورمون در ارتقای فعالیت جنسی و مقابله با سرطان، بیماری قلبی، خستگی، دیابت، پوکی استخوان و پیرشدن هنوز اثبات نشده است.
موارد منع مصرف مکمل های غذایی دهیدرواپی اندروسترون
مکمل DHEA در افراد دچار سرطان پروستات، سینه، رحم و تخمدان و افراد دارای حساسیت شناخته شده به یک محصول حاوی DHEA منع مصرف دارد.
موارد احتیاط مکمل های غذایی دهیدرواپی اندروسترون
مکمل DHEA باید توسط کودکان، نوجوانان، زنان باردار و مادران شیرده اجتناب شود. قبل استفاده از DHEA برای هر شرایط سلامتی، باید با پزشک مشورت شود.
عوارض نامطلوب مکمل های غذایی دهیدرواپی اندروسترون
اثرات اندروژنیک مختلف شامل آکنه و کلفتی صدا، هیرسوتیسم و ریزش مو در زنانی که از مکمل DHEA استفاده کردهاند، گزارش شده است. هیرسوتیسم و تغییرات صدا ممکن است برگشتپذیر باشد.
گزارشی از هپاتیت موقتی در ارتباط با استفاده از DHEA توسط یک زن وجود دارد. کاهش کلسترول HDL در زنانی که از DHEA خوراکی مصرف کردهاند، گزارش شده است.
این میتواند ریسک بیماریهای قلبی را افزایش دهد. افزایش سطح IGF (فاکتور شبه انسولینی) ـ 1 در زنان و مردانی که DHEA خوراکی دریافت کردهاند، دیده شده است.
افزایش سطح IGF ـ 1 در ارتباط با افزایش ریسک انواع مشخص سرطان بهطور مثال سرطان پروستات بوده است. مشاهده شده است که DHEA مقاومت به انسولین را در زنان مصرف کننده، افزایش میدهد. نشانههای مانیک و تپش قلب در استفادة مداوم گزارش شده است.
تداخلات مکمل های غذایی دهیدرواپی اندروسترون
DHEA، CYP3A4 را در آزمایشگاه مهار میکند و میتواند غلظت سرمی بسیاری از داروهایی که توسط این ایزوآنزیم متابولیزه میگردند، را افزایش دهد.
در بعضی افرادی که آلپرازولامAlprazolam یا دیلتیازم Diltiazem مصرف میکنند، سطح DHEA و DHEAS ممکن است افزایش یابد.
این افراد ممکن است در معرض خطر بیشتری برای هر عارضة جانبی مکمل DHEA باشند. دانازول Danazol، دگزامتازون Dexamethazone، انسولین و مورفین ممکن است سطح اندوژن DHEA و DHEAS را کاهش دهند.
ممکن است DHEA در صورتی که طولانی مدت با 4 ـ آندرستن دیون، 4 ـ اندروستن دیول، 5 ـ آندروستن دیون، 19 ـ 4 ـ نوراندروستن دیون و 19 ـ 5 نورآندستن دیول و همچنین درمان جایگزین تسترون استفاده شود، اثرات ناخواستة تجمعی ایجاد میکند.
اوردوز مکمل های غذایی دهیدرواپی اندروسترون
هیچ گزارشی از دز بیش از حد وجود ندارد.
دوز و نحوه مصرف مکمل های غذایی دهیدرواپی اندروسترون
دوز جایگزین فیزیولوژیک DHEA معمولاً حدود 20 – 25 میلیگرم در روز میباشد. درباره استفاده از DHEA باید با پزشک مشورت شود. دوزهای بالاتر از 50 میلیگرم روزانه باید توسط پزشک برای اجتناب از عوارض جانبی مذکور به دقت پایش شود.
DHEA توسط کمیته بین المللی المپیک، انجمنهای ملی ورزشکاران، لیگ فوتبال ملی و دیگر سازمانهای ورزشی،ممنوع شده است.
........................................
منبع: مکمل شناسی به نقل از پی در آر
توصیه های مکمل شناسی در خصوص مصرف منطقی و بهینه مکمل های غذایی: مصرف مکمل های غذایی نیاز به آگاهی و تشخیص صحیح دارد و به این جهت مصرف مکمل های غذایی بدون مشاوره با پزشک توصیه نمی شود. ضمن اینکه اطلاعات موجود در وبسایت مکمل شناسی به هیچ وجه جایگزین مشاوره با پزشک نخواهد بود و ضروری است قبل از هرگونه اقدامی، موضوع را با پزشک معالج مطرح نمایید.
مصرف مکمل های غذایی بویژه در خصوص کودکان، سالمندان و کسانی که بیماری زمینه ای نظیر دیابت، بیماری های ریوی یا قلبی و عروقی دارند و همچنین در رابطه با زنان باردار از حساسیت بیشتری برخوردار است و ممکن است در صورت عدم توجه به توصیه های پزشک، منجر به عوارض غیر قابل جبرانی شود.
علاوه بر این، توجه داشته باشید با توجه به شیوع تبلیغات ماهواره ای و اینترنتی، بهترین و معتبرتین مکان برای تهیه مکمل های غذایی، صرفا داروخانه ها هستند و عرضه مکمل های غذایی در خارج از داروخانه، بر اساس دستورالعمل سازمان غذا و دارو، در خارج از داروخانه ممنوع است.