نکاتی که باید در مورد مکمل های غذایی بورون بدانید
بورون (بور) پنجمین عنصر شیمیایی و یک مادهی معدنی کمیاب در رژیم غذایی است که به طور اولیه در غذاهای گیاهی یافت میشود و برای رشد گیاه ضروری میباشد. اخیراً نشان داده شده است که بور در یک گونه حیوانی (zebra fish) ضروری است و شواهدی وجود دارد که بور احتمالا در انسان نیز ضروری میباشد.
ویرایش اول (The Merck Manual)(1899) عنوان کرد که اسید بوریک رایجترین شکل بور است و یک درمان مفید برای آمنوره، دیسمنوره، صرع و اسید اوریک بالا میباشد. در حقیقت اسید بوریک برای تمامی اختلالات ذکر شده غیر موثر دانسته شد، اما اخیرا تحقیقات اخیراز استفاده از بور برای ارتقای سلامت استخوان و مفاصل حمایت میکنند. شواهد اندکی وجود دارد که ممکن است این عنصر در افزایش شناخت ذهنی کمک کننده باشد.
عملکرد و فارماکولوژی
عملکرد مکمل های غذایی بورون
ممکن است بور دارای فعالیتهای مقلد استروژنی و ضد استئوپورز باشد. همچنین ممکن است در تنظیم انفجار تنفسی نوتروفیلها شرکت داشته باشد.
مکانیسم عمل مکمل های غذایی بورون
مکانیسم بیوشیمیایی بور هنوز ناشناخته است.اخیراً دو فرضیه جهت عملکرد بیوشیمیایی بور در حیوانات و انسان مطرح شده است. فرضیه اول این است که بور در عملکرد غشای سلول نقش دارد که پاسخ به فعالیت هورمونی، انتقال سیگنال غشایی و حرکت یونهای تنظیم کننده در عرض غشا را تحت تاثیر قرار میدهد.
در مدلهای حیوانی نشان داده شده است که بور انتقال کلسیم خارج سلولی و آزاد سازی کلسیم داخل سلولی را در پلاکتهای فعال شده توسط ترومبین تحت تاثیر قرار میدهد. همچنین فعالیتهای احیایی دخیل در انتقال غشای سلولی در گیاهان را تحت تاثیر قرار میدهد.
فرضیهی دوم این است که بور به عنوان یک تنظیم کننده متابولیک در چندین سیستم آنزیمی عمل میکند. ممکن است بور نقش مهمی را در تنظیم انفجار تنفسی ایفا نماید که مکانیسم گونههای اکسیژن فعال است که توسط آن گلبولهای سفید خون میکروارگانیسمها را از بین میبرند. اگر بور انفجار تنفسی را تنظیم نماید، دارای نقش آنتیاکسیدانی بوده و از برخی آسیبهای جانبی که ممکن است در زمان واکنش گونههای اکسیژن فعال با بافت اطراف رخ میدهد، پیشگیری نماید.
بیوشیمی بور براساس اسید بوریک میباشد. اشکال اسید بوریک با بسیاری از مواد شیمیایی یافت شده در بدن از قبیل کربوهیدراتها (قندها و پلی ساکاریدها) نوکلئوتیدها (از قبیل آدنورین مونوفسفات و نیاسین آمید آدنین دی نوکلئوتید) و ویتامینها (از قبیل اسید آسکوربیک، پیریدوکسین و ریبوفلاوین) کمپلکس ایجاد میکند.
اسید بوریک با گروههای هیدروکسیل یافت شده در بسیاری از این ترکیبات استر ایجاد میکند. این امر ترجیحا زمانی رخ میدهد که گروههای هیدروکسیل پشت سرهم و در طرف یکسان مولکولها قرار گرفته باشند.
پایدارترین استرها آنهایی هستند که اسید بوریک بین دو مولکول کربوهیدرات مانند پلی قرار گرفته است، مانند فروکتوز - بور- فروکتوز. این قبیل کمپلکسهای محلول بور به طور طبیعی در شیره و شهد گیاهان یافت میشود. پلی ساکاریدهای حاوی بور در اتصالات مشابه در دیوارهی سلول گیاهی به شکل پکتین یافت میشوند.
........................................
منبع: مکمل شناسی به نقل از پی در آر
توصیه های مکمل شناسی در خصوص مصرف منطقی و بهینه مکمل های غذایی: مصرف مکمل های غذایی نیاز به آگاهی و تشخیص صحیح دارد و به این جهت مصرف مکمل های غذایی بدون مشاوره با پزشک توصیه نمی شود. ضمن اینکه اطلاعات موجود در وبسایت مکمل شناسی به هیچ وجه جایگزین مشاوره با پزشک نخواهد بود و ضروری است قبل از هرگونه اقدامی، موضوع را با پزشک معالج مطرح نمایید.
مصرف مکمل های غذایی بویژه در خصوص کودکان، سالمندان و کسانی که بیماری زمینه ای نظیر دیابت، بیماری های ریوی یا قلبی و عروقی دارند و همچنین در رابطه با زنان باردار از حساسیت بیشتری برخوردار است و ممکن است در صورت عدم توجه به توصیه های پزشک، منجر به عوارض غیر قابل جبرانی شود.
علاوه بر این، توجه داشته باشید با توجه به شیوع تبلیغات ماهواره ای و اینترنتی، بهترین و معتبرتین مکان برای تهیه مکمل های غذایی، صرفا داروخانه ها هستند و عرضه مکمل های غذایی در خارج از داروخانه، بر اساس دستورالعمل سازمان غذا و دارو، در خارج از داروخانه ممنوع است.