مصرف مکمل های غذایی بتا - کاروتن برای چه کسانی توصیه نشده است؟
اندیکاسیون و کاربرد مکمل های غذایی بتا - کاروتن
ممکن است بتا- کاروتن در برابر برخی سرطانها در بعضی از جوامع نقش حفاظتی داشته باشد. همچنین مدارکی وجود دارد که ممکن است این ماده به عنوان سرطانزای هم زمان در سیگاریها و برخی افراد عمل نماید.
به علاوه نقشی را در حفاظت در برابر بیماری قلبی ایفا میکند. مشخص شده است که بتا- کاروتن اثرات مثبتی در سیستم ایمنی دارد. در افراد مبتلا به دیابت غیر وابسته به انسولین، کاهش بتا - کاروتن مشاهده شده است اما مکمل یاری با بتا- کاروتن در بیماران دیابتی فایده قابل توجهی نداشته است.
گاهی مزایای نسبت داده شده به بتا - کاروتن در پیشگیری از آب مروارید و تحلیل ماکولار وابسته به سن، ممکن است مربوط به سایر کاروتنوئیدها به ویژه لوتئین و زئاگزانتین باشد.
موارد منع مصرف مکمل های غذایی بتا - کاروتن
بتا - کاروتن در افراد دچار حساسیت به هر جزء فرآوردههای حاوی بتا - کاروتن منع مصرف دارد.
موارد احتیاط مکمل های غذایی بتا - کاروتن
زنان باردار و مادران شیرده میبایست سعی در دریافت بتا – کاروتن به میزان 3 تا 6 میلیگرم روزانه از مصرف پنج سهم یا بیشتر میوهها و سبزیجات نمایند. زنان باردار و مادران شیرده باید از دریافت بیشتر از 6 میلیگرم در روز بتا - کاروتن از مکملهای غذایی اجتناب کنند.
افراد سیگاری باید آگاه باشند که دریافت مکمل بتا- کاروتن به میزان 20 میلیگرم روزانه یا بیشتر با شیوع بالاتری از سرطان ریه درافراد سیگاری مرتبط است. افراد سیگاری میبایست از دریافت مکمل بتا- کاروتن تا زمانی که دوز ایمن برای افراد سیگاری تعیین شود، پرهیز نمایند.
استفاده از بتا - کاروتن برای درمان کمبود ویتامین A نیازبه نظارت پزشکی دارد.
عوارض جانبی مکمل های غذایی بتا - کاروتن
بتا - کاروتن برای درمان پروتوپورفیری اریتروپویتیک استفاده میشود. این بیماری یک اختلال حساسیت به نور میباشد. دوزهای تا 180 میلیگرم روزانه برای درمان این اختلال مورد استفاده قرار میگیرند. هیچ اثر سمی در افراد دچار این اختلال که دوزهای بالای این ماده را دریافت نموده اند، مشاهده نشده است.
ممکن است دوزهای 30 میلیگرم روزانه یا بالاتر بتا - کاروتن که برای دورههای طولانی داده میشوند، سبب کارتنودرمی شوند. کارتنودرمی توسط تغییر رنگ مایل به زرد در پوست مشخص میگردد و وجه تمایز آن با یرقان، عدم ایجاد رنگ زرد دراسکلرا چشم است، که در افراد دچار یرقان مشاهده میشود. کارتنودرمی مضر تلقی میشود و با قطع بتا - کاروتن برطرف میگردد.
هیچ مدرکی ازهایپرویتامینوز A در افرادی که دوزهای بالا (تا 180 mg/d بتا - کاروتن) دریافت میکنند، وجود ندارد.
بین افزایش سرطان ریه در افراد سیگاری که 20 میلیگرم در روز یا بیشتر بتا- کاروتن دریافت نمودهاند ارتباط وجود دارد. در مطالعهی آلفا- توکوفرول، بتا - کاروتن (ATBC) و پیشگیری از سرطان، افراد سیگاری که mg/d 20 مکمل بتا- کاروتن را به مدت پنج تا هشت سال دریافت کرد ند شیوع بالاتری از سرطان ریه در مقایسه با گروه دارونما نشان دادند.
درکارآزمایی اثرات کاروتن و رتینول (CARET)، افراد سیگاری که 30 میلیگرم بتا- کاروتن روزانه و 000/25 IU/d رتینول را دریافت کردند، شیوع بالاتری از سرطان ریه در مقایسه با گروه دارونما داشتند. در حال حاضر مشخص نیست که آیا رابطه واقعی بین افزایش شیوع سرطان ریه در افراد سیگاری که مکملهای بتا - کاروتن را دریافت میکنند، وجود دارد.
تداخلات مکمل های غذایی بتا - کاروتن
داروها
Cholestyramine: دریافت هم زمان کلستیرامین و بتا - کاروتن ممکن است جذب بتا - کاروتن را کاهش دهد.
Colestipol: دریافت هم زمان کلستیپول و بتا - کاروتن ممکن است جذب بتا- کاروتن را کاهش دهد.
Mineral Oil: دریافت هم زمان روغن معدنی و بتا - کاروتن ممکن است جذب بتا- کاروتن را کاهش دهد.
Orlistat: ممکن است ارلیستات جذب بتا- کاروتن را کاهش دهد.
مکملهای غذایی
لوتئین: دریافت هم زمان کاروتنوئید لوتئین و بتا- کاروتن ممکن است جذب لوتئین را کاهش دهد.
پکتین: دریافت هم زمان پکتین و بتا - کاروتن ممکن است جذب بتا - کاروتن را کاهش دهد.
غذاها
السترا: دریافت هم زمان السترا و بتا- کاروتن ممکن است جذب بتا- کاروتن را کاهش دهد.
اوردوز مکمل های غذایی بتا - کاروتن
اوردوز بتا کاروتن در مقالات گزارش نشده است.
دوز و نحوه مصرف مکمل های غذایی بتا - کاروتن
مکملهای بتا - کاروتن به صورت بتا - کاروتن سنتتیک و بتا - کاروتن طبیعی دردسترس هستند. بتا- کاروتن سنتتیک به طور عمده حاوی بتا- کاروتن تمام- ترانس با مقادیر کمتری از بتا- کاروتن 13- سیس و حتی مقادیر کمتر بتا- کاروتن 9- سیس میباشد. بتا- کاروتن طبیعی بهطور عمده مشتق از جلبک Dunaliella salina است و حاوی بتا- کاروتن تمام - ترانس و بتا - کاروتن 9 - سیس میباشد.
سه میلیگرم از بتا- کاروتن معادل 000/5 IU است. دریافت مکمل بتا - کاروتن از 15-3 میلیگرم در روز متغیر است.
........................................
منبع: مکمل شناسی به نقل از پی در آر
توصیه های مکمل شناسی در خصوص مصرف منطقی و بهینه مکمل های غذایی: مصرف مکمل های غذایی نیاز به آگاهی و تشخیص صحیح دارد و به این جهت مصرف مکمل های غذایی بدون مشاوره با پزشک توصیه نمی شود. ضمن اینکه اطلاعات موجود در وبسایت مکمل شناسی به هیچ وجه جایگزین مشاوره با پزشک نخواهد بود و ضروری است قبل از هرگونه اقدامی، موضوع را با پزشک معالج مطرح نمایید.
مصرف مکمل های غذایی بویژه در خصوص کودکان، سالمندان و کسانی که بیماری زمینه ای نظیر دیابت، بیماری های ریوی یا قلبی و عروقی دارند و همچنین در رابطه با زنان باردار از حساسیت بیشتری برخوردار است و ممکن است در صورت عدم توجه به توصیه های پزشک، منجر به عوارض غیر قابل جبرانی شود.