افزایش جذب ویتامین ای با مصرف مکمل های غذایی آلفا توکوفرول سوکسینات
TPGS یکی از مشتقات محلول در آب D- آلفا توکوفرول سوکسینات میباشد که به عنوان یک مشتق محلول در آب از ویتامین E برای افراد مبتلا به سندرم¬های اختلال در جذب چربی، مانند کلستازی مزمن دوران کودکی به کار می¬رود.
این ماده همچنین به عنوان یک تقویت کننده¬ جذب و افزایش فراهمی زیستی اغلب داروهای غیر محلول در آب مانند مهار کننده پروتئاز HIV، amprenavir و ویتامینهای محلول در چربی مانند ویتامین D به کار می¬رود.
اندیکاسیون و کاربرد مکمل های غذایی آلفا توکوفرول سوکسینات
TPGS در بعضی افراد مبتلا به بیماری کلستازی مزمن دوران نوزادی و کودکی مفید بوده، همچنین می¬تواند در دیگر اشکال بیماریهای کبدی و بطور کلی اختلالات کمبود ویتامینهای محلول در چربی، مانند درمان اختلال جذب ویتامین E در سندرم روده¬ نیز مفید باشد.
این ماده همچنین می¬تواند از کبد در مقابل بعضی سموم حفاظت کرده و زمانی که همراه با بعضی داروها استعمال میشود، جذب آنها را تقویت ¬کند. این ماده در رفع اختلالات جذب مرتبط با بیماریهای کرون، ایدز،کولیت زخمی و سیستیک فیبروزیس و دیگر بیماریها مفید بوده اما هنوز نیاز به آزمایشات بیشتری دارد.
موارد منع مصرف مکمل های غذایی آلفا توکوفرول سوکسینات
TPGS در افراد دارای حساسیت به این ماده منع مصرف دارد.
موارد احتیاط مکمل های غذایی آلفا توکوفرول سوکسینات
TPGS تنها باید توسط پزشک تجویز و کنترل شود. کسانیکه وارفارین Warfarin مصرف می¬کنند باید آگاه باشند که دوزهای بالای TPGS (بیش از 500 میلی¬گرم روزانه، معادل 130 میلی¬گرم d- آلفا توکوفرول می¬تواند اثر ضد لخته شدن خون توسط این دارو را تقویت کند، بنابراین در صورت مصرف این مکمل INRs بیماران باید به دقت پایش شده و دوز وارفارین آنها بطور مناسب تطبیق داده شود.
افراد مبتلا به کمبود ویتامین K نیز باید آگاه باشند که دوزهای بالای TPGS می¬تواند فعالیت ضد لخته شدن خون داشته باشد. این مکمل در افراد مبتلا به زخمهای دارای خونریزی (زخم¬های پپتیک)، افراد با سابقه سکته هموراژیک و افراد با اختلالات خونریزی ارثی (هموفیلی) باید با احتیاط مصرف شود.
دوزهای بالای TPGS باید حدود یک ماه قبل از هرگونه عمل جراحی یا طبق صلاحدید پزشک، قطع شود.
افرادی که amprenavir مصرف میکنند باید آگاه باشند که در صورت مصرف دوز روزانه توصیه شده برای بزرگسال این دارو روزانه 1168 میلی¬گرم (1744 IUs) d- آلفا توکوفرول دریافت می¬کنند. مکملهای ویتامین E بالاتر از مقادیرRDA باید تنها با توصیه پزشک در این بیماران مصرف شود.
عوارض جانبی مکمل های غذایی آلفا توکوفرول سوکسینات
هیچ عوارض نامطلوبی از مصرف این ماده گزارش نشده است.
تداخلات مکمل های غذایی آلفا توکوفرول سوکسینات
داروها
Amprenavir: TPGS به عنوان تقویت کننده¬ جذب وفراهمی زیستی این دارو عمل میکند.
داروهای ضدپلاکتی، مانند aspirin، dipyridamole، eptifibatide، clopidogrel، ticlopidine، tirofiban، abciximab: دوزهای بالای TPGS می¬تواند اثرات این داروهای آنتی¬پلاکت را تقویت کند.
Cyclosporine و دیگر داروهای لیپوفیلیک: مصرف همزمان TPGS با این داروها می¬تواند جذب آنها را افزایش دهد.
Warfarin: دوزهای بالا (بیش از 500 میلی¬گرم در روز) از TPGS می¬تواند پاسخ ضد لخته شدن Warfarin را تقویت کند. پایش INRs و مطابقت دوز مناسب دارو ضروری است.
مکملهای غذایی
فلاونوئیدها، پلی فنولها و کوآنزیم Q10: TPGS می¬تواند جذب این مکملها را در صورت مصرف همزمان افزایش دهد.
سلنیم: بصورت سینرژیک با d- آلفا توکوفرول عمل میکند.
ویتامین C: به حفظ d- آلفا توکوفرول در شکل کاهش یافته¬ آن کمک میکند.
ویتامین A، D، K: TPGS جذب این ویتامین¬ها را در صورت مصرف همزمان افزایش میدهد. همچنین جذب تمام اشکال ویتامین E (gamma-tocopherol, tocotrienol) را در صورت مصرف همزمان افزایش میدهد.
گیاهان
بعضی گیاهان دارویی، مثل گارلیک و جینکو بیلوبا فعالیت آنتی ترومبیک دارند. دوز بالای TPGS در صورت مصرف همزمان با این گیاهان می¬تواند فعالیت آنتی ترومبیک آنها را افزایش دهد.
اور دوز مکمل های غذایی آلفا توکوفرول سوکسینات
موردی گزارش نشده است.
دوز و نحوه مصرف مکمل های غذایی آلفا توکوفرول سوکسینات
TPGS معمولا برای درمان کمبود ویتامین Eبه علت اختلال در جذب چربی مانند کلستازی مزمن کودکی به کار می¬رود. دوز مصرفی برای این شرایط روزانه از 10 تا 17 میلی¬گرم (d- آلفا توکوفرول) به ازای هر کیلوگرم وزن بدن میباشد.
دوزهای تا 670 میلی¬گرم روزانه برای سه سال، برای درمان کمبود ثانویه ویتامین E در اثر سندرم روده¬ کوتاه به کار رفته است. مصرف TPGS در این اختلال مثل سایر اختلالات جذب چربی مانند سیستیک فیبروزیس، به کنترل پزشکی نیاز دارد.
فواید TPGS به عنوان مکمل ویتامین E در افراد بدون کمبود ویتامین E نامعلوم است.
........................................
منبع: مکمل شناسی به نقل از پی در آر
توصیه های مکمل شناسی در خصوص مصرف منطقی و بهینه مکمل های غذایی: مصرف مکمل های غذایی نیاز به آگاهی و تشخیص صحیح دارد و به این جهت مصرف مکمل های غذایی بدون مشاوره با پزشک توصیه نمی شود. ضمن اینکه اطلاعات موجود در وبسایت مکمل شناسی به هیچ وجه جایگزین مشاوره با پزشک نخواهد بود و ضروری است قبل از هرگونه اقدامی، موضوع را با پزشک معالج مطرح نمایید.
مصرف مکمل های غذایی بویژه در خصوص کودکان، سالمندان و کسانی که بیماری زمینه ای نظیر دیابت، بیماری های ریوی یا قلبی و عروقی دارند و همچنین در رابطه با زنان باردار از حساسیت بیشتری برخوردار است و ممکن است در صورت عدم توجه به توصیه های پزشک، منجر به عوارض غیر قابل جبرانی شود.
علاوه بر این، توجه داشته باشید با توجه به شیوع تبلیغات ماهواره ای و اینترنتی، بهترین و معتبرتین مکان برای تهیه مکمل های غذایی، صرفا داروخانه ها هستند و عرضه مکمل های غذایی در خارج از داروخانه، بر اساس دستورالعمل سازمان غذا و دارو، در خارج از داروخانه ممنوع است.