مکمل های غذایی مواد معدنی کلوئیدی
مکملهای مواد معدنی کلوئیدی به عصارههای مایع مواد معدنی اشاره دارد که عموماً از رسوبهای رسیهیومیک یا خاک رسهای حاوی آلومینوسیلکات مشتق شدهاند. عصارههای رسی هیومیک بهطور غالب حاوی سولفاتهای آهن و آلومینیوم و مقادیر ناچیزی هیدروکسیدهای فلزی کلوئیدی میباشد. اصطلاح مواد معدنی کلوئیدی از وجود این فراوردهها در هیدروکسید فلزی کلوئیدی مشتق شده است. با این حال بسیاری از مواد معدنی، در اشکال یونی وجود دارند.
علاوه بر سولفاتهای آهن و آلومینیوم، مواد معدنی کلوئیدی از رسوبات رسیهیومیک، حاوی روی، نیکل، منگنز، منیزیوم، کلسیم، کرومیوم، بور، مس، لیتیوم و سیلیکون تشکیل شدهاند.
آنها همچنین حاوی مقادیر ناچیزی از چندین عنصر دیگر شامل آرسنیک، وانادیوم، استرانسیوم، سلنیوم، ید وپرازئودیمیوم میباشد. مواد معدنی مشابهی ممکن است در مواد معدنی کلوئیدی مشتق از خاک رس و منابع گیاهی یافت شود. اسیدهای هیومیک و فولویک نیز در برخی ترکیبات یافت میشوند. هیومیک اسید مواد معدنی را به اشکال مورد استفادهتری برای گیاهان تبدیل مینمایند. شواهدی مبنی بر جذب بهتر بعضی مواد معدنی به شکل کلوئیدی نسبت به شکل جامد (قرصو کپسول) وجود دارد.
مواد معدنی کلوئیدی گاهی به مواد معدنی مایع اطلاق میشود. با این حال، بعضی مکملها که به صورت مواد معدنی مایع عرضه میشوند، عموماً از مکملهای مواد معدنی که کلوئیدی نامیده شده اند، متفاوت هستند. این ترکیبات مایع حاوی مخلوطی از مواد معدنی شلاته، مواد معدنی اقیانوسی، سیتراتهای معدنی و همچنین بعضی از مواد معدنی کلوئیدی هستند.
توجه: محصولاتی که نقرة کلوئیدی نامیده میشوند نباید با مکملهای مواد معدنی کلوئیدی اشتباه گرفته شوند. نقرة کلوئیدی ممکن است سلامتی را تهدید کرده و باید از مصرف آن اجتناب شود (نقرة کلوئیدی را ببینید.)
عملکرد مکمل های غذایی مواد معدنی کلوئیدی
مواد معدنی کلوئیدی فرم حامل مواد معدنی کمیاب هستند که قابلیت جذب بالایی دارند.
مکانیسم اثر مکمل های غذایی مواد معدنی کلوئیدی
عقیده بر آن است که مواد معدنی کلوئیدی در مقایسه با مواد معدنی داده شده به شکل قرص و کپسول تحت عدم فروپاشی و عدم انحلال قرار نمیگیرند و بهتر جذب میشوند. شواهدی مبنی بر جذب بهتر بعضی مواد معدنی به شکل کلوئیدی نسبت به شکل جامد (قرصو کپسول) به دلیل تجزیه و انحلال بیشتر وجود دارد.
فارماکوکینتیک مکمل های غذایی مواد معدنی کلوئیدی
اطلاعات اندکی دربارة فارماکوکینتیک مواد معدنی کلوئیدی وجود دارد و هیچ مطالعة معتبری که جذب مواد معدنی را در این شکل با مواد معدنی به شکل قرص یا کپسول مقایسه کند، وجود ندارد.
........................................
منبع: مکمل شناسی به نقل از پی در آر
توصیه های مکمل شناسی در خصوص مصرف منطقی و بهینه مکمل های غذایی: مصرف مکمل های غذایی نیاز به آگاهی و تشخیص صحیح دارد و به این جهت مصرف مکمل های غذایی بدون مشاوره با پزشک توصیه نمی شود. ضمن اینکه اطلاعات موجود در وبسایت مکمل شناسی به هیچ وجه جایگزین مشاوره با پزشک نخواهد بود و ضروری است قبل از هرگونه اقدامی، موضوع را با پزشک معالج مطرح نمایید.
مصرف مکمل های غذایی بویژه در خصوص کودکان، سالمندان و کسانی که بیماری زمینه ای نظیر دیابت، بیماری های ریوی یا قلبی و عروقی دارند و همچنین در رابطه با زنان باردار از حساسیت بیشتری برخوردار است و ممکن است در صورت عدم توجه به توصیه های پزشک، منجر به عوارض غیر قابل جبرانی شود.
علاوه بر این، توجه داشته باشید با توجه به شیوع تبلیغات ماهواره ای و اینترنتی، بهترین و معتبرتین مکان برای تهیه مکمل های غذایی، صرفا داروخانه ها هستند و عرضه مکمل های غذایی در خارج از داروخانه، بر اساس دستورالعمل سازمان غذا و دارو، در خارج از داروخانه ممنوع است.