مکمل غذایی کوآنزیم Q10 چه عوارضی دارد؟
کوآنزیم Q10 به تنهایی یا در ترکیب با داروهای دیگر، در کنترل فشار خون و نارسایی قلبی دارای فوایدی میباشد. کارایی آن در بیماریهای قلبی ایسکمیک و همچنین استفاده همزمان از آن در کنار استاتینها، کمتر بررسی شده است. این ماده ممکن است در بعضی بیماریهای نورودژنراتیو و همچنین کنترل بیماریهای پریودنتال تاثیر مثبتی داشته باشد.
شواهد اولیهای مبنی بر نقش این ماده در کاهش آسیبهای عضلانی در ورزشکاران وجود دارد. اثر این ماده در پیشگیری از چاقی به اثبات نرسیده است. تنها شواهد ناقصی از فواید آن در سرطان، دیستروفی عضلانی، و اختلال عملکرد ایمنی وجود دارد.
موارد منع مصرف مکمل غذایی کوآنزیم Q10
هرگونه حساسیت شناخته شده به محصولات حاوی CoQ10.
موارد احتیاط مکمل غذایی کوآنزیم Q10
یک مورد از کاهش اثرپذیری وارفارین به دنبال مصرف CQ10 گزارش شده است. افرادی که وارفارین دریافت میکنند، باید از این احتمالآگاه باشند.
به دلیل عدم وجود مطالعات طولانی مدت ایمنی، زنان باردار و مادران شیرده باید از مکملهای CoQ10 پرهیز کنند.مطالعات بالینی در ژاپن مطرح ساختند که مکمل CoQ10 ممکن است عملکرد سلول بتا و کنترل گلایسمیک را در دیابت نوع II ارتقا بخشد.
به نظر نمیرسد که CoQ10 کنترل گلایسمیک را در دیابت نوع I نیز ارتقا دهد. افراد دیابتی باید از این احتمال آگاه بوده و در صورت استفاده از مکمل CoQ10 قند خون خود را به دقت پایش کرده تا در صورت نیاز دوز داروهای ضد دیابت تعدیل شود.
عوارض جانبی مکمل غذایی کوآنزیم Q10
عوارض خفیف گوارشی از قبیل تهوع، اسهال و دیسترس اپیگاستریک به خصوص با دریافت دوزهای برابر یا بالاتر از 200 میلیگرم روزانه گزارش شده است.
تداخلات مکمل غذایی کوآنزیم Q10
داروها
داروهای ضد دیابت: CoQ10 ممکن است کنترل گلایسمیک را در بعضی افراد دچار دیابت نوع II ارتقا بخشد. دوز داروهای ضد دیابت باید در صورت نیاز تعدیل شود.
بتابلاکرها: برخی بتابلاکرها، به خصوص پروپرانولول، ممکن است بعضی از آنزیمهای وابسته به CoQ10 را مهار سازند.
کورتیکواستروئیدها: یک مطالعه نشان داد که CoQ10 دوز کورتیکواستروئید داده شده در بیماران دچار آسم برونشیال را کاهش میدهد.
دکسوروبیسین Doxorubicin: CoQ10 ممکن است سمیت قلبی دوکسوروبیسین را کاهش دهد.
استاتینها: CoQ10 و کلسترول مسیرهای متابولیک مشترکی دارند. مهار آنزیم 3 ـ هیدروکسیل ـ 3 ـ متیل گلوتونیل کوآنزیم A (HMG-CoA) ردوکتاز به نظر میرسد که سطح CoQ10 را کاهش دهد.
داروهای Levostatin، Simvastatin وPravastatin سطح CoQ10 را در انسان کاهش میدهند. احتمالاً تمامی این استاتینها این اثر را دارند.
Warfarin: یک مورد از کاهش اثرپذیری وارفارین به دنبال مصرف CQ10 گزارش شده است.
مکملهای غذایی مکمل غذایی کوآنزیم Q10
آلفا ـ توکوفرول: افزایش در سطح CoQ10 در میتوکندری توسط مکملهای غذایی وابسته به افزایش همزمان مقدارآلفا- توکوفرول بوده است.
غذاها
Piperine: پیپرین که در فلفل سیاه یافت میشود، ممکن است سطح پلاسمایی CoQ10 را افزایش دهد. پیپرین بهصورت یک مکمل غذایی نیز موجود است.
دوز و نحوه مصرف مکمل غذایی کوآنزیم Q10
CoQ10 در فرمولاسیونهای مختلفی موجود است. کپسولهایی با پایه چربی، کپسولهای پودری، قرص و کپسولهای ژلاتینی قابل حل (میکروامولسیونها و غیره). کپسولهای ژلاتینی نرم قابلیت جذب بالاتری دارند.
دزهای روزانه CoQ10 از 5 تا 300 میلیگرم متغیراست. برای افزایش سلامت پریودنتال]لثهای دندانی[ دوزهای 100 تا 150 میلیگرم روزانه توصیه میشود. کارایی احتمالی با مصرف دوزهای 50 تا 200 میلیگرم روزانه حاصل میشود. دوزمشابهی برای افرادی که از استاتین برای درمان هیپرکلسترومی خود استفاده میکنند، توصیه میشود.
بهترین روش دریافت CoQ10 همراه با غذاست. تجویز دوز روزانه به مدت سه هفته، برای رسیدن به پیک غلظت سرمی CoQ10 الزامی است.
CoQ10 همچنین بهطور موضعی در بعضی خمیردندانها و کرمهای پوستی وجود دارد.
........................................
منبع: مکمل شناسی به نقل از پی در آر
توصیه های مکمل شناسی در خصوص مصرف منطقی و بهینه مکمل های غذایی: مصرف مکمل های غذایی نیاز به آگاهی و تشخیص صحیح دارد و به این جهت مصرف مکمل های غذایی بدون مشاوره با پزشک توصیه نمی شود. ضمن اینکه اطلاعات موجود در وبسایت مکمل شناسی به هیچ وجه جایگزین مشاوره با پزشک نخواهد بود و ضروری است قبل از هرگونه اقدامی، موضوع را با پزشک معالج مطرح نمایید.
مصرف مکمل های غذایی بویژه در خصوص کودکان، سالمندان و کسانی که بیماری زمینه ای نظیر دیابت، بیماری های ریوی یا قلبی و عروقی دارند و همچنین در رابطه با زنان باردار از حساسیت بیشتری برخوردار است و ممکن است در صورت عدم توجه به توصیه های پزشک، منجر به عوارض غیر قابل جبرانی شود.
علاوه بر این، توجه داشته باشید با توجه به شیوع تبلیغات ماهواره ای و اینترنتی، بهترین و معتبرتین مکان برای تهیه مکمل های غذایی، صرفا داروخانه ها هستند و عرضه مکمل های غذایی در خارج از داروخانه، بر اساس دستورالعمل سازمان غذا و دارو، در خارج از داروخانه ممنوع است.