بر اساس دستورالعمل سازمان غذا و دارو، سایت هیچگونه فعالیتی در راستای فروش مکمل های غذایی ندارد.

دکتر محمد صمدی:با پروتئین های وی بیشتر آشنا شویم



نویسنده: محمد صمدی

دکتر محمد صمدی از صاحب نظران در حوزه تغذیه ورزشکاران و عضو هیئت‌علمی گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی بقیه ا...(عج) است.

وی مدرس تغذیه ورزشی فدراسیون پزشکی ورزشی،کمیته ملی المپیک، آکادمی ملی المپیک و پارالمپیک و فدراسیون فوتبال از سال 1372 تاکنون و مدیر دوره و مدرس کارگاه ها و سمینار های آموزشی تغذیه ورزشکاران و همچنین مدرس دروس تغذیه و رژیم درمانی دانشگاه است



پروتئین وی(Whey protein) چگونه ساخته می شود؟

پروتئین ها(Proteins) یکی از مواد مغذی(Nutrients)  مورد نیاز بدن می باشند.از اسیدهای آمینه(Amino acids) که واحدهای سازنده پروتئین ها می باشند با توجه به وظایف بسیار مهمی که در بدن ایفاء می کنند به عنوان « بلوک های ساختمانی حیات(building blocks of life) نام برده می شود.پروتئین ها علاوه بر ساخت و بازسازی عضلات بدن، در تولید انرژی(به مقدار کم)، فرآیندهای متابولیکی بدن، ساخت آنزیم ها و بعضی هورمون ها و در ساخت ترکیبات ضروری بدن مانند آنتی بادی ها(سیستم دفاعی بدن) و نوروترانسمیترها یا میانجی های عصبی(neurotransmitters) نقش دارند.پروتئین ها همچنین در ساخت سلول های بدن(بیش از ۵۰% وزن خشک سلول را پروتئین تشکیل می دهد) و کمک به ساخت و نگهداری بافت استخوانی نیز نفش دارند.

وی(Whey)(20%) و کازئین(Casein)( 80%) دو پروتئین اصلی شیر گاو را تشکیل می دهند. این نسبت در شیر انسان ۶۰ درصد وی و ۴۰ درصد  کازئین می باشد.whey   طی فرآیند ساخت پنیر هنگامیکه آنزیم های خاصی به شیر اضافه شده و موجب انعقاد شیر و تولید پنیر و جدا شدن پروتئین محلول در شیر یا همان وی از پنیر به شکل  آب پنیر(whey) می گردد، تولید می شود. آب پنیر یا whey حاوی قند لاکتوز، ویتامین ها،پروتئین ها،مواد  معدنی و مقدار ناچیزی چربی می باشد.


Whey  یا آب پنیر بدست آمده در مرحله بعدی با استفاده از فن آوری صنایع غذایی به شکل  پروتئین وی protein) whey ) به سه شکل تولید و عرضه می گردد:

پروتئین وی کنسانترهwhey protein Concentrate(WPC):محصول داخلی حاوی وی کنسانتره

در مقایسه با سایر اشکال whey،  چربی و لاکتوز بیشتری دارد. ۲۹ تا ۸۹% وزنی  وی کنسانتره را پروتئین تشکیل می دهد.این شکل از whey در مقایسه با سایر اشکال ، حاوی مقدار بیشتری ترکیبات فعال(bioactive compounds) می باشد.



پروتئین وی ایزوله whey protein isolate(WPI):  محصول داخلی حاوی وی ایزوله/محصول خارجی حاوی وی ایزوله

حاوی حداقل چربی، لاکتوز و کلسترول است، و  بیش از ۹۰%  پروتئین دارد.در مقایسه با وی کنسانتره ترکیبات فعال(bioactive compounds) کمتری دارد.



پروتئین وی هیدرولیز شدهwhey protein hydrolysate(WPH) :محصول خارجی حاوی وی هیدرولیز شده

این شکل از وی به شکل هیدرولیز شده و سهل الهضم می باشد تا سریعتر در بدن متابولیزه شود.قیمت آن نسبت به سایر محصولات گران تر می باشد.



پروتئین های موجود در وی(whey)

پروتئین وی(whey protein) حاوی پروتئین های کروی(globular proteins) جدا شده از آب پنیر یا وی(whey) می باشد.پروتئین های موجود در پروتئین وی عبارتند از:

    بتالاکتوگلوبولین beta-lactoglobulin(65 درصد)
    آلفا لاکتالبومین alpha-lactalbumin (25 درصد)
    آلبومین سرمی bovine serum albumin (8 درصد)
    ایمونوگلوبولین ها immunoglobulins

اثرات سلامت بخش پروتئین وی:

    کمک به کاهش وزن
    -ایجاد احساس سیری و ممانعت از پرخوری و آشفته خوری
    -کاهش اشتها
    -افزایش مصرف انرژی در بدن بدلیل اثر گرمازایی غذا Dietary induced  thermogenesis) (

    بهبود ترکیب بدن
    -کاهش چربی ذخیره بدن
    – کمک به سنتز پروتئین عضلات در همه سنین
    -مقدار زیاد اسیدهای آمینه ضروری در وی باعث بیشترین تاثیر روی سنتز پروتئین می شود.
    -مصرف وی قبل از ورزش خاصیت چربی سوزی آن را افزایش می دهد.
    -وی مقدار زیادی اسید های آمینه شاخه دار بویژه لوسین دارد که موجب سنتز عضله و ریکاوری می گردد.

    تقویت سیستم ایمنی بدن
    -وی با کمک به ساخت گلوتامین سوخت مورد نیاز سیستم ایمنی بدن را تامین می کند.
    -از طریق ارتقای پاسخ هومورال(آنتی بادی) ،از سیستم ایمنی بدن حمایت می کند.
    – با بهبود وضعیت گلوتاتیون بدن،با شرایط استرس اکسیداتیو  مقابله می کند.

    بهبود عملکرد دستگاه گوارش
    -دارای اثرات محافظتی وآنتی باکتریال درمقابل زخم و عوامل مضر موکوس معده از جمله هلیکوباکتر پیلوری می باشد.
    -حاوی ترکیبات بیو اکتیو با خواص ضد میکروبی و ضد ویروسی  برای ارتقای سلامت دستگاه گوارش است.
    -پروتئین با کیفیت بالا که حتی در  شرایط عدم تحمل لاکتوز نیز بخوبی و براحتی جذب می شود.

    مبارزه با  سرطان
    -ممکن است خاصیت ضد سرطانی داشته باشد.
    -موثر در کاهش سایز و تعداد تومور های سرطانی روده بزرگ و سینه در مطالعات حیوانی
    -با ارتقای سطح گلوتاتیون بدن، می تواند از پیشرفت و تکثیر سلول های سرطانی ممانعت کند.
    -محتوای بالای سیستئین و اسید های آمینه شاخه دار  موجب می شود کاهش توده عضلانی در بیماران مبتلا به سرطان بدلیل شراط کاتابولیسم به حداقل برسد.

پیشنهاد خواندنی

سطح ویتامین های محلول در چربی  در کودکان مبتلا به سلیاک مشاهده
سطح ویتامین های محلول در چربی در کودکان مبتلا به سلیاک