بر اساس دستورالعمل سازمان غذا و دارو، سایت هیچگونه فعالیتی در راستای فروش مکمل های غذایی ندارد.

ویتامین آ

ویتامین آ

.

ویتامین A به گروهی از مواد محلول در چربی اطلاق می‌شود که از نظر ساختاری و فعالیت بیولوژیکی مشابه ماده مولد این گروه از ویتامین­ها یعنی رتینول تمام ترانس (all-trans retinol) یا رتینول هستند.

ویتامین A در بینایی، تمایز اپی تلیوم، رشد، تولید مثل، تشکیل الگوها در طول دوره جنینی، تکامل استخوان، خون سازی و تکامل مغز نقش حیاتی ایفا می­کند. همچنین این ویتامین در نگهداری عملکرد صحیح سیستم ایمنی حایز اهمیت است. کاروتنوئیدهای ویژه­ نظیر بتا- کاروتن، آلفا-کاروتن، بتا –کریپتوگزانتین پیش سازهای غذایی ویتامین Aهستند. به این مواد در مجموع پرو ویتامین Aمی­گویند. (بتا –کاروتن را ببینید). واژه­ی رتینوئیدها به رتینول و متابولیت‌های آن نظیر رتینوییک اسید و هم چنین آنالوگ‌های سنتتیک که از نظر ساختاری مشابه رتینول هستند ولی ممکن است همان عملکرد بیولوژیک رتینول را نداشته باشند، اطلاق می‌شود.

برای مشاهده متن مرجع و رفرنس در کتاب PDR for Nutritional Supplements اینجا کلیک کنید.



فروویتا سان لایف

نام برند

سان لایف
SUNLIFE

کشور تولید کننده

آلمان

نام شرکت عرضه کننده

آیلار طب آذر

تعداد در هر بسته

200 میلی لیتر

دسته بندی از لحاظ ترکیبات اصلی

آهن,ال-لیزین,روی,منگنز,ویتامین آ,ویتامین ب12,ویتامین ب2 ریبوفلاوین,ویتامین ب6.کلسیم ،پتاسیم ،منگنز

شکل دارویی

شربت

قیمت

۰ ریال
اطلاعات بیشتر
ویتامین آ+د شاری

نام برند

شاری
SHARI

کشور تولید کننده

ایران/تولید داخل

نام شرکت عرضه کننده

مکمل شاری

تعداد در هر بسته

30 عدد

دسته بندی از لحاظ ترکیبات اصلی

ویتامین آ,ویتامین دی.-

شکل دارویی

قرص

قیمت

۰ ریال
اطلاعات بیشتر
ویتامین آ شاری

نام برند

شاری
SHARI

کشور تولید کننده

ایران/تولید داخل

نام شرکت عرضه کننده

مکمل شاری

تعداد در هر بسته

30 عدد

دسته بندی از لحاظ ترکیبات اصلی

ویتامین آ.-

شکل دارویی

قرص

قیمت

۰ ریال
اطلاعات بیشتر
امگا-3 مکس یوروویتال

کشور تولید کننده

آلمان

نام شرکت عرضه کننده

حکیمان طب کار

تعداد در هر بسته

200 میلی لیتر

دسته بندی از لحاظ ترکیبات اصلی

دوکوزاهگزانوئیک اسید(امگا3),ویتامین آ,ویتامین ای,ویتامین دی.

شکل دارویی

شربت

قیمت

۰ ریال
اطلاعات بیشتر
فورمن سوپرابیون

کشور تولید کننده

سوئیس

نام شرکت عرضه کننده

اکسون فارمد ایرانیان

تعداد در هر بسته

30 عدد

دسته بندی از لحاظ ترکیبات اصلی

فولات ,ویتامین آ,ویتامین E,ویتامین ب12,ویتامین ب2 ریبوفلاوین,ویتامین ب6,ویتامین ث,ویتامین دی.

شکل دارویی

قرص

قیمت

۰ ریال
اطلاعات بیشتر

نام علمی: ویتامین A
نام علمی(لاتین): Vitamin A
دسته بندی: ویتامین ها
توضیحات علمی: کمبود ویتامین A می­تواند منجر به شب کوری (نقص قدرت بینایی در روشنایی اندک)، خشکی ملتحمه و قرنیه ... کمبود ویتامین A می­تواند منجر به شب کوری (نقص قدرت بینایی در روشنایی اندک)، خشکی ملتحمه و قرنیه (تخریب قرنیه، ثانویه به کمبود ویتامین A یا همان گزروفتالمی یا خشکی چشم یکی از مهم‌ترین علل نابینایی در کودکان است)، کراتینه شدن ریه، لوله گوارش و اپتیلیوم مجاری ادراری، عقب ماندگی رشد، هایپرکراتوز فولیکولار پوست (افزایش ضخامت لایه شاخی پوست) و افزایش استعداد به عفونت و مرگ شود. کودکان به ویژه مستعد عوارض کمبود ویتامین A هستند. در جوامع در حال توسعه، کمبود ویتامین A یک مشکل جدی بهداشت عمومی به شمار می‌رود.

احتمالا کمبود ویتامین A اولین کمبود تغذیه­ای بود که تشخیص داده شد.ظاهرا مصریان و یونانیان باستان تغییرات قرنیه ایجاد شده به خاطر کمبود ویتامین A و شب کوری را با استعمال موضعی و نیز مصرف جگر که یک منبع غنی ویتامین A به شمار می‌رود، درمان می­کردند. علاوه بر جگر، روغن کبد ماهی (مانند روغن کبد ماهی کاد)، زرده تخم مرغ، کره و خامه نیز منابع غنی ویتامین A هستند. ویتامین A به صورت طبیعی به شکل استر اسید چرب نظیر ویتامین A پالمیتات ویتامین A (رتینیل پالمیتات) وجود دارد.

کمبود ویتامین A تحت شرایط مشخصی اتفاق می­افتد. این شرایط شامل دریافت ناکافی غذایی ویتامین یا پرو ویتامین A، سندرم­های سوء جذب (سیستیک فیبروز، بیماری ویپل (Wnipples)، بیماری کرون،کولیت اولسراتیو و سندرم روده­کوتاه)، بیماری­های پانکراس و بیماری­های مزمن کبدی (نظیر سیروز) می‌باشد.
اثرات ویتامین A از طریق دو مکانیسم متفاوت اعمال می‌شود. در چشم هر دوی این مکانیسم­ها دخالت دارند. ویتامین A (رتینول تمام ترانس) در شبکیه­ به ایزومر 11- سیس- رتینالدهید یا 11- سیس –رتینال تبدیل می‌شود. 11- سیس - رتینال در شبکیه­ در تبدیل نور به سیگنال‌های عصبی ضروری برای بینایی عمل می­کند.11- سیس- رتینال، زمانی که به اپسین در رودوپسین متصل است توسط نور به رتینال تمام ترانس ایزومریزه می‌شود. این واقعه عصب را برای تشکیل ایمپالس و هدایت آن به مغز جهت درک نور تحریک می­کند. سپس رتینال تمام ترانس از اپسین جدا می‌شود و به رتینول تمام ترانس احیا می‌شود. رتینول تمام ترانس در تاریکی به 11- سیس- رتینول ایزومریزه شده و سپس به 11- سیس- رتینال اکسید می‌شود. 11- سیس- رتینال مجددا با اپسین ترکیب شده و رودوپسین دوباره تشکیل می‌شود. شبکوری یا نقص بینایی در نور اندک به دلیل شکست در سنتز مجدد و سریع 11- سیس-رتینال ایجاد می‌شود که نتیجه کمبود ویتامین Aمی‌باشد. کمبود ویتامین A باعث تخلیه ذخایر ویتامین A (استررتینیل) در اپی تلیوم پیگمان دار شبکیه می‌شود. تمایز طبیعی سلول‌های قرنیه و ملتحمه وابسته به یک متابولیت ویتامین A یعنی رتینوئیک اسید می‌باشد. این ماده به عنوان یک هورمون عمل می­کند و در ایجاد سیگنال‌های سلولی مشارکت دارد.

سیگنال­های رتینوئیک اسید و سایر رتینوئیدها توسط دو کلاس از رسپتورهای هسته­ای یعنی رسپتورهای رتینوئیک اسید (RAR-alpha, beta ,gamma) و رسپتورهای رتینوئید (RXR-alpha, beta ,gamma)X مخابره می‌شود. RARs و RXRs متعلق به یک خانواده­ی بزرگ از رسپتورهای هسته­ای هورمون‌ها می‌باشد. اعضای این خانواده که علاوه بر رتینوئیک اسید شامل رسپتور برای هورمون‌های کوچک هیدروفوبیک مانند استروئیدها، فرم فعال بیولوژیک ویتامین D، هورمون‌های تیروئیدی و متابولیت‌های اسیدهای چرب بلند زنجیره، در ارتباط با عناصر پاسخ DNA در ناحیه­­ی پروموتر ژن‌های هدف می‌باشد و در جهت فعال یا سرکوب کردن رونویسی عمل می‌کنند. عناصر پاسخ دهنده­ای که رتینوئیک اسید و سایر رتینوئیدها به آنها متصل می‌شوند، عناصر پاسخ رتینوئید خوانده می‌شوند.

به نظر می‌رسد نقش ویتامینA در تمایز اپی تلیال همانند سایر فرآیندهای فیزیولوژیک از طریق اثرات هورمونی رتینوئیک اسید اعمال می‌شود. ویتامین A در دوزهای بالا، در کنترل بیماری­های پوستی مختلف نظیر آکنه، بیماری Darier’s یا کراتوز فولیکلار(یک کراتینیزاسیون غالب اتوزوم)، پیتریاز روبراپیلار (نوعی کراتینیزاسیون فولیکولار غیر طبیعی)، بیماری kyrle’s (جهت‌گیری غیر طبیعی کراتینیزاسیون موضعی به همراه خشکی) به کار می­رود. هیچ کدام از موارد بالا توسطFDA تایید نشده­اند. رتینوئیدهای قابل تجویز بیان شده توسط FDA شامل این موارد می‌شوند: ترتینوئین (tretinoin، رتینوئیک اسید تمام ترانس) که معمولا به صورت موضعی برای آکنه­ی وولگاریس کاربرد دارد، ایزوترتینوئین (13-سیس- رتینوئیک اسید) برای آکنه­ی کیستیک، اترتینات etretinate))، یک آنالوگ سنتتیک رتینوئیک اسید اتیل استر برای پسوریازیس و آسیترتین (acitretin) یک متابولیت اترتینات برای پسوریازیس.

همچنین FDA دسته­ای از رتینوئیک اسیدها را برای درمان بدخیمی­ها مجاز می‌داند، شامل: آلیترتینوئین (alitretinoin) (9- سیس- ریتنوئیک اسید) یک درمان موضعی برای سارکوم کاپوسی (Kaposi’s sarcoma)، رتینوئیک اسید تمام ترانس برای درمان لوسمی پره میلوسیتیک حاد و بگزاروتن (bexarotene) برای لنفوم پوستی مقاوم.

 ترکیب مادر خانواده­ی ویتامین A رتینول تمام ترانس می‌باشد. همچنین این ماده فراوان­ترین ترکیب این ویتامین در مواد غذایی است. رتینول تمام ترانس در طبیعت به صورت استر اسید چرب نظیر پالمیتات ویتامین A (رتینیل پالمیتات) وجود دارد. پالمیتات ویتامین A و استات ویتامین A (رتینیل استات) اصلی‌ترین اشکال مورد استفاده در مکمل‌های غذایی هستند. رتینول تمام ترانس یه عنوان ترکیبی که نشانگر کل گروه ویتامین A است، مشتقی از بتا – یونون(beta- ionone) می‌باشد. رتینول تمام ترانس همچنین با اسامی رتینول، ویتامین A1، ویتامین ضد عفونی، ویتامین A الکل و (تمام -E) -3،7- دی متیل -9- (2، 6، 6، تری متیل -1- سیلکوهگزن -1- ایل) -2، 4، 6، 8، نوناترائن -1- ال خوانده می‌شود. فرمول مولکولی آن C20H30O می‌باشد و وزن مولکولی آن 46/286 دالتون است.

اشکال طبیعی دیگر ویتامین Aعبارتند از: رتینال (رتینالدهید، رتینن، ویتامین A1 آلدهید) رتینوئیک اسید (ویتامین A1 اسید)، رتینول – بتا- گلوکورونید (ویتامین A1بتا- گلوکورونید)، رتینیل فسفات (ویتامین A1 فسفات)، 3- دهیدرو رتینول (ویتامین A2)، 11- سیس- رتینال (11- سیس- رتینالدهید، 11 – سیس یا نئو b ویتامین A1آلدهید)، 5، 6- اپوکسی رتینول (5، 6 -اپوکسی ویتامین A1 الکل)، انهیدرو رتینول (انهیدرو ویتامین A1) و 4- کتورتینول (4- کتو- ویتامین A1 الکل). به جز رتینول تمام ترانس، رتینیل پالمیتات و رتینیل استات، تمام اشکال ذکر شده ترکیبات غذایی مینور می‌باشد.

میزان ویتامین A به چهار روش بیان می‌شود. واحدهای بین المللی (IU)، واحدهای فارماکوپه ایالات متحده (USP)، میکروگرم و معادل­های (equaivalents) رتینول. هر واحد IU برابر با یک واحد USP می‌باشد. طبق تعریف فعالیت یک IU ویتامین A برابر با 30/0 میکروگرم رتینول تمام ترانس یا 60/0 میکروگرم پرو ویتامین A، بتا کارون تمام ترانس می‌باشد. یک معادل رتینول (RE) برابر با یک میکروگرم رتینول تمام ترانس، 6 میکروگرم بتاکارون تمام ترانس یا 12 میکروگرم از انواع دیگر کاروتنوئیدهای پرو ویتامین A می‌باشد.


ادامه بستن متن
عملکرد: این ویتامین می­تواند از نابینایی جلوگیری کند و نیز قادر به تصحیح بینایی از دست رفته است. همچنین ... این ویتامین می­تواند از نابینایی جلوگیری کند و نیز قادر به تصحیح بینایی از دست رفته است. همچنین اثرات آنتی کارسینوژیک، تنظیم کننده سیستم ایمنی و آنتی اکسیدانی دارد.

ادامه بستن متن
مکانیسم عمل:  کمبود این ویتامین منجر به شب کوری و نابینایی به دلیل تخریب قرنیه (گزروفتالمی) می‌شود. توانایی ...  کمبود این ویتامین منجر به شب کوری و نابینایی به دلیل تخریب قرنیه (گزروفتالمی) می‌شود. توانایی ویتامین A در جلوگیری از این اختلالات بینایی و مکانیسم­های اثر آن در این فرآیندها به خوبی شناخته شده است (توضیح را ببینید). با توجه به پژوهش‌هایی که اخیرا صورت گرفته است، مشخص شد که ویتامین A می­تواند در برخی مشکلات بینایی در افرادی که دچار کمبود ویتامینA نیستند نیز موثر باشد. Sorsby’s fundus dystrophy (SFD)نوعی تخریب شبکیه از نوع آتوزوم غالب است که در میان سایر عوامل، می­تواند منجر به شب کوری شود. SFD چه از نظر بالینی و چه از نظر هیستوپاتولوژیک، دارای نقاط مشترکی با دژنراسیون ماکولار، مهم‌ترین عامل از دست دادن بینایی در سالمندان می‌باشد. مشاهده شد که در خانواده­ای مبتلا به SFD، 000/50 واحد بین المللی روزانه ویتامین A شب کوری اعضایی از خانواده را که در مراحل اولیه­ی بیماری بودند، ظرف یک هفته درمان نمود. مکانیسم این اثر روشن نیست.

فرضیه­ای که از پژوهش‌ها به دست می­آید، بیان می­کند که غشای بروک (Bruch’s) (غشای نازک هیالن که مویرگ‌های ریز مشیمیه را از شبکیه جدا می­کند) به طور غیر طبیعی ضخیم شده و به همراه رسوبات چربی آن، به عنوان سدی در برابر انتشار ویتامین A که از عروق مشیمیه تراوش کرده است عمل کرده و اساساً باعث کمبود ویتامین A در شبکیه می‌شود. با توجه به این فرضیه، دوزهای بالای ویتامین A بر کفایت کاهش یافته­ی انتقال رتینول به شبکیه از طریق ماتریکس خارج سلولی غشای مختل شده­ی بروک غالب می‌شود. اثرات مستقیم و غیر مستقیم رتینول در اپی تلیوم پیگمان دار شبکیه (RPE) از احتمالات دیگر می‌باشد.

گفته می‌شود که ویتامین A عملکرد و رفتار سلول‌های RPEرا تنظیم می­کند. در پژوهش دیگری مشاهده شد که رتینوئیدهای خوراکی در موش‌هایی که مبتلا به نابینایی کودکی بودند قادر به بازگرداندن بینایی بود. Leber’s congenital amaurasis (LCA) یک بیماری میتوکندریایی آتوزوم مغلوب است که منجر به تحلیل شبکیه می‌شود. این بیماری شکل نادر بیماری شایع تری به نام رتینیت پیگمنتوزوم می‌باشد. محققان دریافته­اند که تجویز ویتامین A به فرم 9- سیس-رتینال به موش‌ها، باعث تقویت علایم بینایی می‌شود. محققان طبق فرضیه­ای بیان می­کنند که 9- سیس- رتینال مسیر بیوشیمیایی را که توسط بیماری مسدود می‌شود، بای پس می­کند. به این نکته نیز باید توجه داشت که دوزهای بالای ویتامین A قادر به ایجاد عوارض جانبی جدی می‌باشد.

در تعدادی مطالعه in vitro­ مشاهده شده است که ویتامین A و رتینوئیدها تکامل تومور را مهار می­کنند، به ویژه تومورهایی که منشاء اپی تلیایی دارند. به نظر می‌رسد که رتینول تمام ترانس رفتار بدخیم را در سلول‌های کشت شده­ای که با اشعه­، مواد شیمیایی یا ویروس‌ها دچار تغییراتی شده­اند، مهار می­کند و تکامل تومورهای ایجاد شده را به تاخیر می­اندازد و از بدخیمی در حیواناتی که در معرض کارسینوژن‌های بالقوه مختلف بوده­اند، جلوگیری می­کند. به نظر می­رسد اثر آنتی کارسینوژنیک ویتامین A مدنظر (رتینول تمام ترانس) در این موارد حاصل تبدیل شدن آن به رتینوئیک اسید می‌باشد. رتینوئیک اسید از طریق اتصال آن به گیرنده­های هسته­ای (رسپتورهای رتینوئیک اسید و گیرنده‌های رتینوئید X) می­تواند تمایز سلولی و آپوپتوز را القا کرده و تکثیر سلولی را مهار نماید. بیشتر این اثرات از مصرف رتینول تمام ترانس در دوزهایی بسیار بالا حاصل می‌شود که می­تواند برای استفاده­ی عمومی و پیشگیری سمی باشد. علاوه بر آن مشخص نیست که تبدیل رتینول تمام ترانس به رتینوئیک اسید در ایجاد اثر آنتی کارسینوژنیک برجسته کافی باشد. یک پژوهش دوساله­ی اخیر (EUROS- CAN) نشان داد دوزهای بالای رتینیل پالمیتات اثر سودمندی در رابطه با بقای بلند مدت و یا تومورهای ثانویه ابتدایی- در بیماران مبتلا به سرطان سر و گردن یا ریه که بیشتر آنها در گذشته یا حال سیگاری بوده­اند، نداشته است.

بعضی رتینوئیدها در شرایط خاص اثرات ضد سرطانی از خود نشان داده­اند. رتینوئیک اسید تمام ترانس یک داروی اثبات شده برای درمان لوسمی پرومیلوسیتیک حاد (APL) می‌باشد. مکانیسم اثر رتینوئیک اسید تمام ترانس در درمان APL به خوبی روشن نیست. مبتلایان به APL دارای ژن غیر طبیعی رسپتور آلفای رتینوئیک اسید (RAR-alpha) هستند. درمان با رتینوئیک اسید تمام ترانس بیان آلل طبیعی دیگر RAR-alpha را القا می­کند که این امر می­تواند سیستم رسپتور را در جهت تمایز طبیعی از نو تنظیم کند. بگزاروتن (bexarotene) یک آنالوگ سنتتیک رتینوئید است که در درمان لنفوم سلولT پوستی به کار می­رود. مکانیزم عمل این ماده روشن نیست. گفته می‌شود که رسپتورهایx رتینوئید (PXR) را فعال می­کند که با سایر گیرنده­های سلولی جفت شده و بیان ژن‌های دخیل در تمایز و رشد سلولی را کنترل می­کند. مصرف رتینوئیدها در درمان سرطان تحت نام تمایز درمانی خوانده می‌شود.

کمبود ویتامینA منجر به کاهش مقاومت در برابر عفونت می‌شود و هر دو پاسخ ایمنی سلولی و آنتی بادی را تحت تاثیر قرار می‌دهد. پاسخ‌های ایمنی غیر اختصاصی در برگیرنده نوتروفیل‌ها، ماکروفاژها و سلول‌های کشنده طبیعی نیز تحت تاثیر کمبود ویتامین A قرار می­گیرند. گفته می‌شود مشارکت ویتامین A در پاسخ‌های ایمنی از طریق مسیرهای انتقال سیگنال که برای عملکرد طبیعی سیستم ایمنی ضرورت دارد، صورت می­پذیرد. همچنین رتینول می­تواند پاسخ ایمنی را در حیوانات و انسان‌هایی که مبتلا به کمبود ویتامین A نیستند، تحریک کند. دوزهای بالای رتینیل پالمیتات در تحریک پاسخ‌های ایمنی غیر اختصاصی در حیوانات موثرند. رتینول و رتینوئیک اسید همچنین پاسخ آنتی بادی به آنتی ژن‌های خاص را در حیوانات تقویت می­کنند. در بیماران جراحی که با دوزهای بالای ویتامین A برای 7 روز پس از جراحی درمان شدند، تکثیر لنفوسیتی نسبت به گروه کنترل در روز اول تفاوتی نشان نمی­داد اما پس از 7 روز به طرز چشمگیری بیشتر بود. مکانیسم اثر تنظیم کنندگی سیستم ایمنی ویتامین A به خوبی روشن نیست. علاوه بر این مطالعه­ی این اثر در حیواناتی که کمبود ویتامین A ندارند نیازمند دوزهایی بود که برای انسان سمی است.

مشاهده شد که کمبود ویتامین A باعث آسیب اکسیداتیو به میتوکندری در کبد موش صحرایی می‌شود. در این حیوانات کمبود ویتامینA باعث افزایش گلوتاتیون اکسید شده، مالون دی آلدئید، 8- اکسو- داکسی گوانوزین می‌شود. همچنین پتانسیل غشای میتوکندری را بسیار کاهش می‌دهد و نیز باعث کاهش 80% نسبت گلوتاتیون احیا به گلوتاتیون اکسیده می‌شود. همچنین یافته‌ها نشان می­دهند که ویتامین A از پراکسیداسیون لیپیدی القا شده با دوکسوروبیسین در لیپیدهای غشایی سلول‌های قلب و مغز جلوگیری می­کند و نیز تابش شیمیایی و پراکسیداسیون لیپید در میکروزوم­های ایزوله کبد موش صحرایی و میتوکندری را مهار می­کند. به نظر می­رسد مکانیسم آنتی اکسیدانی این ویتامین تا حدی به دلیل زنجیره هیدروفوبیک واحدهای پلی­ان (polyene) ­باشد که می­توانند اکسیژن منفرد را نابود و رادیکال‌های thiyl را خنثی کرده و نیز با رادیکال‌های پروکسیل ترکیب شده و آنها را تثبیت کنند.

ادامه بستن متن
فارماکوکینتینک:  رتینول تمام ترانس تحت اثر آنزیم رتینول دهیدروژناز به رتینال اکسید می‌شود و رتینال از طریق عمل ...  رتینول تمام ترانس تحت اثر آنزیم رتینول دهیدروژناز به رتینال اکسید می‌شود و رتینال از طریق عمل رتینال دهیدروژناز به رتینوئیک اسید متابولیزه می‌شود. رتینول تمام ترانس از طریق اشک و با انتشار از بافت‌های چشم به قرنیه می­رسد. رتینول و رتینوئیک اسید شماری از متابولیت‌های اکسید شده را ایجاد می­کنند. متابولیت‌های رتینول و رتینوئیک اسید گلورونیده، گلیکوزیله و آمینوآسیله شده و به طور عمده از طریق جریان صفراوی ترشح می‌شوند. بعضی ترشحات رتینول و متابولیت‌های آن از طریق کلیه دفع می‌شوند.

ادامه بستن متن
موارد مصرف: مهم‌ترین نقش ذکر شده برای ویتامین A در درمان کودکان دچار سوء تغذیه و به طور عمده در کشورهای در حال ... مهم‌ترین نقش ذکر شده برای ویتامین A در درمان کودکان دچار سوء تغذیه و به طور عمده در کشورهای در حال توسعه می‌باشد. کاهش چشم­گیر مرگ و بروز شب­کوری، اسهال، سرخک و برخی بیماری­های عفونی دیگر در این جمعیت‌ها بر اعتبار این ماده­ی مغذی افزوده است. ویتامین A اثرات مثبت زیادی بر سیستم ایمنی دارد و نیز دارای خواص ضد سرطان می‌باشد. این ویتامین در درمان بعضی مشکلات پوستی کمک کننده است و همچنین می­تواند در درمان Sorsby’s fundus dystrophy مفید باشد.

شواهد محکمی وجود دارد که نشان می‌دهد ویتامین A نقش حیاتی درتکامل جنین به عهده دارد و برخی عقیده دارند که می‌شود از آن در برخی شرایط جهت جلوگیری از بروز نقایص مادرزادی استفاده کرد. با این حال زنان باردار نباید دوزهای ویتامین A بیش از RDA آمریکا (IU5000 روزانه) بدون توصیه و نظارت پزشک مصرف کنند.

ادامه بستن متن
موارد منع مصرف :  دوزهای ویتامین A بیش از IU000/5 در روز برای زنان باردار منع مصرف دارد. ویتامین A در افراد با ...  دوزهای ویتامین A بیش از IU000/5 در روز برای زنان باردار منع مصرف دارد. ویتامین A در افراد با حساسیت به هر یک از ترکیبات حاوی ویتامین A منع مصرف دارد. این ویتامین در افراد با هایپرویتامینوز A نیز منع مصرف دارد.

ادامه بستن متن
موارد احتیاط:  مصرف ویتامین A برای درمان کمبود ویتامین A باید تحت نظارت پزشک صورت گیرد. مصرف ویتامین A یا هر ...  مصرف ویتامین A برای درمان کمبود ویتامین A باید تحت نظارت پزشک صورت گیرد. مصرف ویتامین A یا هر یک از رتینوئیدها برای درمان بیماری­ها و اختلالات باید با تجویز و نظارت پزشک باشد. مادران شیرده باید از مصرف دوزهای ویتامین A بزرگتر از RDA(IU000/5 روزانه) بدون تجویز پزشک اجتناب کنند. مکمل ویتامین A می­تواند به رتینوئیدها یا آنالوگ‌های رتینوئید که به عنوان دارو مصرف می‌شوند، افزوده شده و سمیت ایجاد کنند.

این داروها شامل آسیترتین، رتینوئیک اسید تمام ترانس، بگزاروتن، اترتینات و ایزوترتینوئین می‌باشد. افرادی که هر یک از این داروها را مصرف می­کنند باید از مصرف مکمل ویتامین A خودداری کنند. ویتامین A خیلی کم یا خیلی زیاد می­تواند خطر استئوپورز را افزایش دهد. تحقیقات بیشتری در زمینه ارتباط ویتامین A و خطر استئوپورز مورد نیاز می‌باشد. هم اکنون دوزهای بیشتر از DV یا RDA(IU000/5 روزانه) جز در موارد توصیه‌های پزشکی، تجویز و پایش توسط پزشک نباید مصرف شوند.

ادامه بستن متن
عوارض جانبی: دریافت زیاد ویتامین A قادر به ایجاد سمیت مزمن یا حاد است. (اوردوز و سمیت حاد را ببینید.) علایم و ... دریافت زیاد ویتامین A قادر به ایجاد سمیت مزمن یا حاد است. (اوردوز و سمیت حاد را ببینید.) علایم و نشانه­های مسمومیت مزمن عبارتند از پوست خشک و زبر، لب‌های ترک خورده، موهای کم پشت و زبر، ریزش ابرو. این موارد نشانه­های اولیه هستند. علایم و نشانه­های بعدی شامل تحریک پذیری، سردرد، تومور کاذب مغز (پرفشاری خوش خیم داخل جمجمه) (pseudotumor cerebri)، افزایش سطح سرمی آنزیم­های کبدی، پرفشاری خون وریدی غیر سیروزی برگشت پذیر، فیبروز کبدی و سیروز. گزارش مرگ‌های اندکی که ثانویه به نارسایی کبد هستند نیز وجود دارد.

گفته می‌شود که مصرف روزانه دوزهای مکمل IU 000/10 ویتامین A یا دوزهای بالاتر در دوران بارداری خطر نقایص تولد را افزایش می‌دهد.

در مطالعه­ی EUROSCAN به گروه آزمایش روزانه IU 000/300 ویتامین Aبرای یک سال و سپس IU 000/150 روزانه برای یک سال بعد داده شد. عوارض جانبی معمول، مربوط به ساختارهای پوستی و مخاطی بود (خشکی، از دست رفتن ساختار سنگفرشی، خارش، خونریزی و ریزش مو).

در یک بیمار که روزانه IU 000/25 ویتامین A برای یک دوره­ی 6 ساله دریافت کرده بود، مسمومیت کبدی گزارش شده است.

ادامه بستن متن
تداخلات: داروها

Cholestyramine: مصرف هم زمان کلستیرامین و ویتامین A می­تواند جذب ویتامین A را کاهش ...
داروها

Cholestyramine: مصرف هم زمان کلستیرامین و ویتامین A می­تواند جذب ویتامین A را کاهش دهد.

Colestipol: مصرف هم زمان این دارو و ویتامین A می‌تواند جذب ویتامین A راکاهش دهد.

Mineral Oil: مصرف هم زمان این روغن‌ها با ویتامین A می­تواند جذب ویتامین A راکاهش دهد.

Oral Contraceptives: داروهای ضدبارداری خوراکی سطح سرمی رتینول را افزایش می­دهند.

Orlistat: ارلیستات می­تواند جذب ویتامین A را کاهش دهد.

Retinoid Drugs
(آسیترتین، رتینوئیک اسید تمام ترانس، بگزاروتن، اترتینات و ایزوترتینویین): مکمل ویتامین A ممکن است امکان مسمومیت با این داروها را افزایش دهد. (احتیاط را ببینید.)

مکمل‌های غذایی

ویتامین K: مصرف دوزهای بالای ویتامین A ممکن است جذب ویتامینK را کاهش دهد.

غذاها

Olestra: این ماده که جانشینی برای چربی است جذب ویتامین A و نیز سایر ویتامین‌های محلول در چربی از جمله ویتامین D، Eو K را کاهش می‌دهد. این ویتامین‌ها به این ماده­ی غذایی افزوده می‌شوند تا این مسئله جبران شود. اولسترا حاوی IU170 ویتامین A در هر گرم (51 معادل رتینول در هر گرم) می‌باشد.

ادامه بستن متن
نحوه و میزان مصرف: دوز و نحوه مصرف

دو شکل عمده­ی مکمل ویتامین A شامل رتینیل استات و رتینیل پالمیتات می‌باشد. ...
دوز و نحوه مصرف

دو شکل عمده­ی مکمل ویتامین A شامل رتینیل استات و رتینیل پالمیتات می‌باشد. فرآورده­های مولتی ویتامین حاوی یکی از این دو فرم، ترکیبی از ویتامین A و بتا –کاروتن (پروویتامینA) یا تنها بتا کاروتن هستند. به ندرت دوزهای بیش از 5000IU ویتامین A در این محصولات وجود دارد. دوزهای مکمل ویتامین A بیش از10000IUدر روز توصیه نمی‌شود. بسیاری از افراد از بتا –کاروتن به عنوان مکمل ویتامین A استفاده می­کنند (بتا- کاروتن را ببینید). همچنین این ویتامین به فرم روغن کبد ماهی کاد موجود می‌باشد.

اوردوز

مسمومیت حاد در نوزادان و کودکان می­تواند با دوز تک IU000/25 بر هر کیلوگرم وزن بدن ایجاد شود. در این حالت استفراغ، افزایش فشار داخل جمجمه و مرگ می‌تواند ایجاد شود. دوز IU000/000/2 یا بالاتر در بزرگسالان تابلوی بالینی مشابهی ایجاد می­کند. تعدادی از کاشفان قطب شمال چندین میلیون واحد ویتامین A با مصرف جگر خرس قطبی یا خوک آبی دریافت کردند که این دو ماده­ی غذایی از غنی‌ترین منابع ویتامین A می‌باشد. این افراد دچار تحریک پذیری، گیجی، سردرد و استفراغ شدند. تعداد کمی موارد مرگ در اثر مصرف این دوزهای بالای ویتامین A گزارش شده است.



ادامه بستن متن
captcha

سوال خود را مطرح کنید. لطفا پیش از طرح سوال، پرسش و پاسخ های قبلی را ملاحظه فرمایید. ممکن است پرسش شما، قبلا پاسخ داده شده باشد

captcha code
اطلاعات علمی تکمیلی
نام علمی: ویتامین A
نام علمی(لاتین): Vitamin A
دسته بندی: ویتامین ها
توضیحات علمی: کمبود ویتامین A می­تواند منجر به شب کوری (نقص قدرت بینایی در روشنایی اندک)، خشکی ملتحمه و قرنیه ... کمبود ویتامین A می­تواند منجر به شب کوری (نقص قدرت بینایی در روشنایی اندک)، خشکی ملتحمه و قرنیه (تخریب قرنیه، ثانویه به کمبود ویتامین A یا همان گزروفتالمی یا خشکی چشم یکی از مهم‌ترین علل نابینایی در کودکان است)، کراتینه شدن ریه، لوله گوارش و اپتیلیوم مجاری ادراری، عقب ماندگی رشد، هایپرکراتوز فولیکولار پوست (افزایش ضخامت لایه شاخی پوست) و افزایش استعداد به عفونت و مرگ شود. کودکان به ویژه مستعد عوارض کمبود ویتامین A هستند. در جوامع در حال توسعه، کمبود ویتامین A یک مشکل جدی بهداشت عمومی به شمار می‌رود.

احتمالا کمبود ویتامین A اولین کمبود تغذیه­ای بود که تشخیص داده شد.ظاهرا مصریان و یونانیان باستان تغییرات قرنیه ایجاد شده به خاطر کمبود ویتامین A و شب کوری را با استعمال موضعی و نیز مصرف جگر که یک منبع غنی ویتامین A به شمار می‌رود، درمان می­کردند. علاوه بر جگر، روغن کبد ماهی (مانند روغن کبد ماهی کاد)، زرده تخم مرغ، کره و خامه نیز منابع غنی ویتامین A هستند. ویتامین A به صورت طبیعی به شکل استر اسید چرب نظیر ویتامین A پالمیتات ویتامین A (رتینیل پالمیتات) وجود دارد.

کمبود ویتامین A تحت شرایط مشخصی اتفاق می­افتد. این شرایط شامل دریافت ناکافی غذایی ویتامین یا پرو ویتامین A، سندرم­های سوء جذب (سیستیک فیبروز، بیماری ویپل (Wnipples)، بیماری کرون،کولیت اولسراتیو و سندرم روده­کوتاه)، بیماری­های پانکراس و بیماری­های مزمن کبدی (نظیر سیروز) می‌باشد.
اثرات ویتامین A از طریق دو مکانیسم متفاوت اعمال می‌شود. در چشم هر دوی این مکانیسم­ها دخالت دارند. ویتامین A (رتینول تمام ترانس) در شبکیه­ به ایزومر 11- سیس- رتینالدهید یا 11- سیس –رتینال تبدیل می‌شود. 11- سیس - رتینال در شبکیه­ در تبدیل نور به سیگنال‌های عصبی ضروری برای بینایی عمل می­کند.11- سیس- رتینال، زمانی که به اپسین در رودوپسین متصل است توسط نور به رتینال تمام ترانس ایزومریزه می‌شود. این واقعه عصب را برای تشکیل ایمپالس و هدایت آن به مغز جهت درک نور تحریک می­کند. سپس رتینال تمام ترانس از اپسین جدا می‌شود و به رتینول تمام ترانس احیا می‌شود. رتینول تمام ترانس در تاریکی به 11- سیس- رتینول ایزومریزه شده و سپس به 11- سیس- رتینال اکسید می‌شود. 11- سیس- رتینال مجددا با اپسین ترکیب شده و رودوپسین دوباره تشکیل می‌شود. شبکوری یا نقص بینایی در نور اندک به دلیل شکست در سنتز مجدد و سریع 11- سیس-رتینال ایجاد می‌شود که نتیجه کمبود ویتامین Aمی‌باشد. کمبود ویتامین A باعث تخلیه ذخایر ویتامین A (استررتینیل) در اپی تلیوم پیگمان دار شبکیه می‌شود. تمایز طبیعی سلول‌های قرنیه و ملتحمه وابسته به یک متابولیت ویتامین A یعنی رتینوئیک اسید می‌باشد. این ماده به عنوان یک هورمون عمل می­کند و در ایجاد سیگنال‌های سلولی مشارکت دارد.

سیگنال­های رتینوئیک اسید و سایر رتینوئیدها توسط دو کلاس از رسپتورهای هسته­ای یعنی رسپتورهای رتینوئیک اسید (RAR-alpha, beta ,gamma) و رسپتورهای رتینوئید (RXR-alpha, beta ,gamma)X مخابره می‌شود. RARs و RXRs متعلق به یک خانواده­ی بزرگ از رسپتورهای هسته­ای هورمون‌ها می‌باشد. اعضای این خانواده که علاوه بر رتینوئیک اسید شامل رسپتور برای هورمون‌های کوچک هیدروفوبیک مانند استروئیدها، فرم فعال بیولوژیک ویتامین D، هورمون‌های تیروئیدی و متابولیت‌های اسیدهای چرب بلند زنجیره، در ارتباط با عناصر پاسخ DNA در ناحیه­­ی پروموتر ژن‌های هدف می‌باشد و در جهت فعال یا سرکوب کردن رونویسی عمل می‌کنند. عناصر پاسخ دهنده­ای که رتینوئیک اسید و سایر رتینوئیدها به آنها متصل می‌شوند، عناصر پاسخ رتینوئید خوانده می‌شوند.

به نظر می‌رسد نقش ویتامینA در تمایز اپی تلیال همانند سایر فرآیندهای فیزیولوژیک از طریق اثرات هورمونی رتینوئیک اسید اعمال می‌شود. ویتامین A در دوزهای بالا، در کنترل بیماری­های پوستی مختلف نظیر آکنه، بیماری Darier’s یا کراتوز فولیکلار(یک کراتینیزاسیون غالب اتوزوم)، پیتریاز روبراپیلار (نوعی کراتینیزاسیون فولیکولار غیر طبیعی)، بیماری kyrle’s (جهت‌گیری غیر طبیعی کراتینیزاسیون موضعی به همراه خشکی) به کار می­رود. هیچ کدام از موارد بالا توسطFDA تایید نشده­اند. رتینوئیدهای قابل تجویز بیان شده توسط FDA شامل این موارد می‌شوند: ترتینوئین (tretinoin، رتینوئیک اسید تمام ترانس) که معمولا به صورت موضعی برای آکنه­ی وولگاریس کاربرد دارد، ایزوترتینوئین (13-سیس- رتینوئیک اسید) برای آکنه­ی کیستیک، اترتینات etretinate))، یک آنالوگ سنتتیک رتینوئیک اسید اتیل استر برای پسوریازیس و آسیترتین (acitretin) یک متابولیت اترتینات برای پسوریازیس.

همچنین FDA دسته­ای از رتینوئیک اسیدها را برای درمان بدخیمی­ها مجاز می‌داند، شامل: آلیترتینوئین (alitretinoin) (9- سیس- ریتنوئیک اسید) یک درمان موضعی برای سارکوم کاپوسی (Kaposi’s sarcoma)، رتینوئیک اسید تمام ترانس برای درمان لوسمی پره میلوسیتیک حاد و بگزاروتن (bexarotene) برای لنفوم پوستی مقاوم.

 ترکیب مادر خانواده­ی ویتامین A رتینول تمام ترانس می‌باشد. همچنین این ماده فراوان­ترین ترکیب این ویتامین در مواد غذایی است. رتینول تمام ترانس در طبیعت به صورت استر اسید چرب نظیر پالمیتات ویتامین A (رتینیل پالمیتات) وجود دارد. پالمیتات ویتامین A و استات ویتامین A (رتینیل استات) اصلی‌ترین اشکال مورد استفاده در مکمل‌های غذایی هستند. رتینول تمام ترانس یه عنوان ترکیبی که نشانگر کل گروه ویتامین A است، مشتقی از بتا – یونون(beta- ionone) می‌باشد. رتینول تمام ترانس همچنین با اسامی رتینول، ویتامین A1، ویتامین ضد عفونی، ویتامین A الکل و (تمام -E) -3،7- دی متیل -9- (2، 6، 6، تری متیل -1- سیلکوهگزن -1- ایل) -2، 4، 6، 8، نوناترائن -1- ال خوانده می‌شود. فرمول مولکولی آن C20H30O می‌باشد و وزن مولکولی آن 46/286 دالتون است.

اشکال طبیعی دیگر ویتامین Aعبارتند از: رتینال (رتینالدهید، رتینن، ویتامین A1 آلدهید) رتینوئیک اسید (ویتامین A1 اسید)، رتینول – بتا- گلوکورونید (ویتامین A1بتا- گلوکورونید)، رتینیل فسفات (ویتامین A1 فسفات)، 3- دهیدرو رتینول (ویتامین A2)، 11- سیس- رتینال (11- سیس- رتینالدهید، 11 – سیس یا نئو b ویتامین A1آلدهید)، 5، 6- اپوکسی رتینول (5، 6 -اپوکسی ویتامین A1 الکل)، انهیدرو رتینول (انهیدرو ویتامین A1) و 4- کتورتینول (4- کتو- ویتامین A1 الکل). به جز رتینول تمام ترانس، رتینیل پالمیتات و رتینیل استات، تمام اشکال ذکر شده ترکیبات غذایی مینور می‌باشد.

میزان ویتامین A به چهار روش بیان می‌شود. واحدهای بین المللی (IU)، واحدهای فارماکوپه ایالات متحده (USP)، میکروگرم و معادل­های (equaivalents) رتینول. هر واحد IU برابر با یک واحد USP می‌باشد. طبق تعریف فعالیت یک IU ویتامین A برابر با 30/0 میکروگرم رتینول تمام ترانس یا 60/0 میکروگرم پرو ویتامین A، بتا کارون تمام ترانس می‌باشد. یک معادل رتینول (RE) برابر با یک میکروگرم رتینول تمام ترانس، 6 میکروگرم بتاکارون تمام ترانس یا 12 میکروگرم از انواع دیگر کاروتنوئیدهای پرو ویتامین A می‌باشد.


ادامه بستن متن
عملکرد: این ویتامین می­تواند از نابینایی جلوگیری کند و نیز قادر به تصحیح بینایی از دست رفته است. همچنین ... این ویتامین می­تواند از نابینایی جلوگیری کند و نیز قادر به تصحیح بینایی از دست رفته است. همچنین اثرات آنتی کارسینوژیک، تنظیم کننده سیستم ایمنی و آنتی اکسیدانی دارد.

ادامه بستن متن
مکانیسم عمل:  کمبود این ویتامین منجر به شب کوری و نابینایی به دلیل تخریب قرنیه (گزروفتالمی) می‌شود. توانایی ...  کمبود این ویتامین منجر به شب کوری و نابینایی به دلیل تخریب قرنیه (گزروفتالمی) می‌شود. توانایی ویتامین A در جلوگیری از این اختلالات بینایی و مکانیسم­های اثر آن در این فرآیندها به خوبی شناخته شده است (توضیح را ببینید). با توجه به پژوهش‌هایی که اخیرا صورت گرفته است، مشخص شد که ویتامین A می­تواند در برخی مشکلات بینایی در افرادی که دچار کمبود ویتامینA نیستند نیز موثر باشد. Sorsby’s fundus dystrophy (SFD)نوعی تخریب شبکیه از نوع آتوزوم غالب است که در میان سایر عوامل، می­تواند منجر به شب کوری شود. SFD چه از نظر بالینی و چه از نظر هیستوپاتولوژیک، دارای نقاط مشترکی با دژنراسیون ماکولار، مهم‌ترین عامل از دست دادن بینایی در سالمندان می‌باشد. مشاهده شد که در خانواده­ای مبتلا به SFD، 000/50 واحد بین المللی روزانه ویتامین A شب کوری اعضایی از خانواده را که در مراحل اولیه­ی بیماری بودند، ظرف یک هفته درمان نمود. مکانیسم این اثر روشن نیست.

فرضیه­ای که از پژوهش‌ها به دست می­آید، بیان می­کند که غشای بروک (Bruch’s) (غشای نازک هیالن که مویرگ‌های ریز مشیمیه را از شبکیه جدا می­کند) به طور غیر طبیعی ضخیم شده و به همراه رسوبات چربی آن، به عنوان سدی در برابر انتشار ویتامین A که از عروق مشیمیه تراوش کرده است عمل کرده و اساساً باعث کمبود ویتامین A در شبکیه می‌شود. با توجه به این فرضیه، دوزهای بالای ویتامین A بر کفایت کاهش یافته­ی انتقال رتینول به شبکیه از طریق ماتریکس خارج سلولی غشای مختل شده­ی بروک غالب می‌شود. اثرات مستقیم و غیر مستقیم رتینول در اپی تلیوم پیگمان دار شبکیه (RPE) از احتمالات دیگر می‌باشد.

گفته می‌شود که ویتامین A عملکرد و رفتار سلول‌های RPEرا تنظیم می­کند. در پژوهش دیگری مشاهده شد که رتینوئیدهای خوراکی در موش‌هایی که مبتلا به نابینایی کودکی بودند قادر به بازگرداندن بینایی بود. Leber’s congenital amaurasis (LCA) یک بیماری میتوکندریایی آتوزوم مغلوب است که منجر به تحلیل شبکیه می‌شود. این بیماری شکل نادر بیماری شایع تری به نام رتینیت پیگمنتوزوم می‌باشد. محققان دریافته­اند که تجویز ویتامین A به فرم 9- سیس-رتینال به موش‌ها، باعث تقویت علایم بینایی می‌شود. محققان طبق فرضیه­ای بیان می­کنند که 9- سیس- رتینال مسیر بیوشیمیایی را که توسط بیماری مسدود می‌شود، بای پس می­کند. به این نکته نیز باید توجه داشت که دوزهای بالای ویتامین A قادر به ایجاد عوارض جانبی جدی می‌باشد.

در تعدادی مطالعه in vitro­ مشاهده شده است که ویتامین A و رتینوئیدها تکامل تومور را مهار می­کنند، به ویژه تومورهایی که منشاء اپی تلیایی دارند. به نظر می‌رسد که رتینول تمام ترانس رفتار بدخیم را در سلول‌های کشت شده­ای که با اشعه­، مواد شیمیایی یا ویروس‌ها دچار تغییراتی شده­اند، مهار می­کند و تکامل تومورهای ایجاد شده را به تاخیر می­اندازد و از بدخیمی در حیواناتی که در معرض کارسینوژن‌های بالقوه مختلف بوده­اند، جلوگیری می­کند. به نظر می­رسد اثر آنتی کارسینوژنیک ویتامین A مدنظر (رتینول تمام ترانس) در این موارد حاصل تبدیل شدن آن به رتینوئیک اسید می‌باشد. رتینوئیک اسید از طریق اتصال آن به گیرنده­های هسته­ای (رسپتورهای رتینوئیک اسید و گیرنده‌های رتینوئید X) می­تواند تمایز سلولی و آپوپتوز را القا کرده و تکثیر سلولی را مهار نماید. بیشتر این اثرات از مصرف رتینول تمام ترانس در دوزهایی بسیار بالا حاصل می‌شود که می­تواند برای استفاده­ی عمومی و پیشگیری سمی باشد. علاوه بر آن مشخص نیست که تبدیل رتینول تمام ترانس به رتینوئیک اسید در ایجاد اثر آنتی کارسینوژنیک برجسته کافی باشد. یک پژوهش دوساله­ی اخیر (EUROS- CAN) نشان داد دوزهای بالای رتینیل پالمیتات اثر سودمندی در رابطه با بقای بلند مدت و یا تومورهای ثانویه ابتدایی- در بیماران مبتلا به سرطان سر و گردن یا ریه که بیشتر آنها در گذشته یا حال سیگاری بوده­اند، نداشته است.

بعضی رتینوئیدها در شرایط خاص اثرات ضد سرطانی از خود نشان داده­اند. رتینوئیک اسید تمام ترانس یک داروی اثبات شده برای درمان لوسمی پرومیلوسیتیک حاد (APL) می‌باشد. مکانیسم اثر رتینوئیک اسید تمام ترانس در درمان APL به خوبی روشن نیست. مبتلایان به APL دارای ژن غیر طبیعی رسپتور آلفای رتینوئیک اسید (RAR-alpha) هستند. درمان با رتینوئیک اسید تمام ترانس بیان آلل طبیعی دیگر RAR-alpha را القا می­کند که این امر می­تواند سیستم رسپتور را در جهت تمایز طبیعی از نو تنظیم کند. بگزاروتن (bexarotene) یک آنالوگ سنتتیک رتینوئید است که در درمان لنفوم سلولT پوستی به کار می­رود. مکانیزم عمل این ماده روشن نیست. گفته می‌شود که رسپتورهایx رتینوئید (PXR) را فعال می­کند که با سایر گیرنده­های سلولی جفت شده و بیان ژن‌های دخیل در تمایز و رشد سلولی را کنترل می­کند. مصرف رتینوئیدها در درمان سرطان تحت نام تمایز درمانی خوانده می‌شود.

کمبود ویتامینA منجر به کاهش مقاومت در برابر عفونت می‌شود و هر دو پاسخ ایمنی سلولی و آنتی بادی را تحت تاثیر قرار می‌دهد. پاسخ‌های ایمنی غیر اختصاصی در برگیرنده نوتروفیل‌ها، ماکروفاژها و سلول‌های کشنده طبیعی نیز تحت تاثیر کمبود ویتامین A قرار می­گیرند. گفته می‌شود مشارکت ویتامین A در پاسخ‌های ایمنی از طریق مسیرهای انتقال سیگنال که برای عملکرد طبیعی سیستم ایمنی ضرورت دارد، صورت می­پذیرد. همچنین رتینول می­تواند پاسخ ایمنی را در حیوانات و انسان‌هایی که مبتلا به کمبود ویتامین A نیستند، تحریک کند. دوزهای بالای رتینیل پالمیتات در تحریک پاسخ‌های ایمنی غیر اختصاصی در حیوانات موثرند. رتینول و رتینوئیک اسید همچنین پاسخ آنتی بادی به آنتی ژن‌های خاص را در حیوانات تقویت می­کنند. در بیماران جراحی که با دوزهای بالای ویتامین A برای 7 روز پس از جراحی درمان شدند، تکثیر لنفوسیتی نسبت به گروه کنترل در روز اول تفاوتی نشان نمی­داد اما پس از 7 روز به طرز چشمگیری بیشتر بود. مکانیسم اثر تنظیم کنندگی سیستم ایمنی ویتامین A به خوبی روشن نیست. علاوه بر این مطالعه­ی این اثر در حیواناتی که کمبود ویتامین A ندارند نیازمند دوزهایی بود که برای انسان سمی است.

مشاهده شد که کمبود ویتامین A باعث آسیب اکسیداتیو به میتوکندری در کبد موش صحرایی می‌شود. در این حیوانات کمبود ویتامینA باعث افزایش گلوتاتیون اکسید شده، مالون دی آلدئید، 8- اکسو- داکسی گوانوزین می‌شود. همچنین پتانسیل غشای میتوکندری را بسیار کاهش می‌دهد و نیز باعث کاهش 80% نسبت گلوتاتیون احیا به گلوتاتیون اکسیده می‌شود. همچنین یافته‌ها نشان می­دهند که ویتامین A از پراکسیداسیون لیپیدی القا شده با دوکسوروبیسین در لیپیدهای غشایی سلول‌های قلب و مغز جلوگیری می­کند و نیز تابش شیمیایی و پراکسیداسیون لیپید در میکروزوم­های ایزوله کبد موش صحرایی و میتوکندری را مهار می­کند. به نظر می­رسد مکانیسم آنتی اکسیدانی این ویتامین تا حدی به دلیل زنجیره هیدروفوبیک واحدهای پلی­ان (polyene) ­باشد که می­توانند اکسیژن منفرد را نابود و رادیکال‌های thiyl را خنثی کرده و نیز با رادیکال‌های پروکسیل ترکیب شده و آنها را تثبیت کنند.

ادامه بستن متن
فارماکوکینتینک:  رتینول تمام ترانس تحت اثر آنزیم رتینول دهیدروژناز به رتینال اکسید می‌شود و رتینال از طریق عمل ...  رتینول تمام ترانس تحت اثر آنزیم رتینول دهیدروژناز به رتینال اکسید می‌شود و رتینال از طریق عمل رتینال دهیدروژناز به رتینوئیک اسید متابولیزه می‌شود. رتینول تمام ترانس از طریق اشک و با انتشار از بافت‌های چشم به قرنیه می­رسد. رتینول و رتینوئیک اسید شماری از متابولیت‌های اکسید شده را ایجاد می­کنند. متابولیت‌های رتینول و رتینوئیک اسید گلورونیده، گلیکوزیله و آمینوآسیله شده و به طور عمده از طریق جریان صفراوی ترشح می‌شوند. بعضی ترشحات رتینول و متابولیت‌های آن از طریق کلیه دفع می‌شوند.

ادامه بستن متن
موارد مصرف: مهم‌ترین نقش ذکر شده برای ویتامین A در درمان کودکان دچار سوء تغذیه و به طور عمده در کشورهای در حال ... مهم‌ترین نقش ذکر شده برای ویتامین A در درمان کودکان دچار سوء تغذیه و به طور عمده در کشورهای در حال توسعه می‌باشد. کاهش چشم­گیر مرگ و بروز شب­کوری، اسهال، سرخک و برخی بیماری­های عفونی دیگر در این جمعیت‌ها بر اعتبار این ماده­ی مغذی افزوده است. ویتامین A اثرات مثبت زیادی بر سیستم ایمنی دارد و نیز دارای خواص ضد سرطان می‌باشد. این ویتامین در درمان بعضی مشکلات پوستی کمک کننده است و همچنین می­تواند در درمان Sorsby’s fundus dystrophy مفید باشد.

شواهد محکمی وجود دارد که نشان می‌دهد ویتامین A نقش حیاتی درتکامل جنین به عهده دارد و برخی عقیده دارند که می‌شود از آن در برخی شرایط جهت جلوگیری از بروز نقایص مادرزادی استفاده کرد. با این حال زنان باردار نباید دوزهای ویتامین A بیش از RDA آمریکا (IU5000 روزانه) بدون توصیه و نظارت پزشک مصرف کنند.

ادامه بستن متن
موارد منع مصرف :  دوزهای ویتامین A بیش از IU000/5 در روز برای زنان باردار منع مصرف دارد. ویتامین A در افراد با ...  دوزهای ویتامین A بیش از IU000/5 در روز برای زنان باردار منع مصرف دارد. ویتامین A در افراد با حساسیت به هر یک از ترکیبات حاوی ویتامین A منع مصرف دارد. این ویتامین در افراد با هایپرویتامینوز A نیز منع مصرف دارد.

ادامه بستن متن
موارد احتیاط:  مصرف ویتامین A برای درمان کمبود ویتامین A باید تحت نظارت پزشک صورت گیرد. مصرف ویتامین A یا هر ...  مصرف ویتامین A برای درمان کمبود ویتامین A باید تحت نظارت پزشک صورت گیرد. مصرف ویتامین A یا هر یک از رتینوئیدها برای درمان بیماری­ها و اختلالات باید با تجویز و نظارت پزشک باشد. مادران شیرده باید از مصرف دوزهای ویتامین A بزرگتر از RDA(IU000/5 روزانه) بدون تجویز پزشک اجتناب کنند. مکمل ویتامین A می­تواند به رتینوئیدها یا آنالوگ‌های رتینوئید که به عنوان دارو مصرف می‌شوند، افزوده شده و سمیت ایجاد کنند.

این داروها شامل آسیترتین، رتینوئیک اسید تمام ترانس، بگزاروتن، اترتینات و ایزوترتینوئین می‌باشد. افرادی که هر یک از این داروها را مصرف می­کنند باید از مصرف مکمل ویتامین A خودداری کنند. ویتامین A خیلی کم یا خیلی زیاد می­تواند خطر استئوپورز را افزایش دهد. تحقیقات بیشتری در زمینه ارتباط ویتامین A و خطر استئوپورز مورد نیاز می‌باشد. هم اکنون دوزهای بیشتر از DV یا RDA(IU000/5 روزانه) جز در موارد توصیه‌های پزشکی، تجویز و پایش توسط پزشک نباید مصرف شوند.

ادامه بستن متن
عوارض جانبی: دریافت زیاد ویتامین A قادر به ایجاد سمیت مزمن یا حاد است. (اوردوز و سمیت حاد را ببینید.) علایم و ... دریافت زیاد ویتامین A قادر به ایجاد سمیت مزمن یا حاد است. (اوردوز و سمیت حاد را ببینید.) علایم و نشانه­های مسمومیت مزمن عبارتند از پوست خشک و زبر، لب‌های ترک خورده، موهای کم پشت و زبر، ریزش ابرو. این موارد نشانه­های اولیه هستند. علایم و نشانه­های بعدی شامل تحریک پذیری، سردرد، تومور کاذب مغز (پرفشاری خوش خیم داخل جمجمه) (pseudotumor cerebri)، افزایش سطح سرمی آنزیم­های کبدی، پرفشاری خون وریدی غیر سیروزی برگشت پذیر، فیبروز کبدی و سیروز. گزارش مرگ‌های اندکی که ثانویه به نارسایی کبد هستند نیز وجود دارد.

گفته می‌شود که مصرف روزانه دوزهای مکمل IU 000/10 ویتامین A یا دوزهای بالاتر در دوران بارداری خطر نقایص تولد را افزایش می‌دهد.

در مطالعه­ی EUROSCAN به گروه آزمایش روزانه IU 000/300 ویتامین Aبرای یک سال و سپس IU 000/150 روزانه برای یک سال بعد داده شد. عوارض جانبی معمول، مربوط به ساختارهای پوستی و مخاطی بود (خشکی، از دست رفتن ساختار سنگفرشی، خارش، خونریزی و ریزش مو).

در یک بیمار که روزانه IU 000/25 ویتامین A برای یک دوره­ی 6 ساله دریافت کرده بود، مسمومیت کبدی گزارش شده است.

ادامه بستن متن
تداخلات: داروها

Cholestyramine: مصرف هم زمان کلستیرامین و ویتامین A می­تواند جذب ویتامین A را کاهش ...
داروها

Cholestyramine: مصرف هم زمان کلستیرامین و ویتامین A می­تواند جذب ویتامین A را کاهش دهد.

Colestipol: مصرف هم زمان این دارو و ویتامین A می‌تواند جذب ویتامین A راکاهش دهد.

Mineral Oil: مصرف هم زمان این روغن‌ها با ویتامین A می­تواند جذب ویتامین A راکاهش دهد.

Oral Contraceptives: داروهای ضدبارداری خوراکی سطح سرمی رتینول را افزایش می­دهند.

Orlistat: ارلیستات می­تواند جذب ویتامین A را کاهش دهد.

Retinoid Drugs
(آسیترتین، رتینوئیک اسید تمام ترانس، بگزاروتن، اترتینات و ایزوترتینویین): مکمل ویتامین A ممکن است امکان مسمومیت با این داروها را افزایش دهد. (احتیاط را ببینید.)

مکمل‌های غذایی

ویتامین K: مصرف دوزهای بالای ویتامین A ممکن است جذب ویتامینK را کاهش دهد.

غذاها

Olestra: این ماده که جانشینی برای چربی است جذب ویتامین A و نیز سایر ویتامین‌های محلول در چربی از جمله ویتامین D، Eو K را کاهش می‌دهد. این ویتامین‌ها به این ماده­ی غذایی افزوده می‌شوند تا این مسئله جبران شود. اولسترا حاوی IU170 ویتامین A در هر گرم (51 معادل رتینول در هر گرم) می‌باشد.

ادامه بستن متن
نحوه و میزان مصرف: دوز و نحوه مصرف

دو شکل عمده­ی مکمل ویتامین A شامل رتینیل استات و رتینیل پالمیتات می‌باشد. ...
دوز و نحوه مصرف

دو شکل عمده­ی مکمل ویتامین A شامل رتینیل استات و رتینیل پالمیتات می‌باشد. فرآورده­های مولتی ویتامین حاوی یکی از این دو فرم، ترکیبی از ویتامین A و بتا –کاروتن (پروویتامینA) یا تنها بتا کاروتن هستند. به ندرت دوزهای بیش از 5000IU ویتامین A در این محصولات وجود دارد. دوزهای مکمل ویتامین A بیش از10000IUدر روز توصیه نمی‌شود. بسیاری از افراد از بتا –کاروتن به عنوان مکمل ویتامین A استفاده می­کنند (بتا- کاروتن را ببینید). همچنین این ویتامین به فرم روغن کبد ماهی کاد موجود می‌باشد.

اوردوز

مسمومیت حاد در نوزادان و کودکان می­تواند با دوز تک IU000/25 بر هر کیلوگرم وزن بدن ایجاد شود. در این حالت استفراغ، افزایش فشار داخل جمجمه و مرگ می‌تواند ایجاد شود. دوز IU000/000/2 یا بالاتر در بزرگسالان تابلوی بالینی مشابهی ایجاد می­کند. تعدادی از کاشفان قطب شمال چندین میلیون واحد ویتامین A با مصرف جگر خرس قطبی یا خوک آبی دریافت کردند که این دو ماده­ی غذایی از غنی‌ترین منابع ویتامین A می‌باشد. این افراد دچار تحریک پذیری، گیجی، سردرد و استفراغ شدند. تعداد کمی موارد مرگ در اثر مصرف این دوزهای بالای ویتامین A گزارش شده است.



ادامه بستن متن
لیست محصولات موجود در ایران
فروویتا سان لایف

نام برند

سان لایف
SUNLIFE

کشور تولید کننده

آلمان

نام شرکت عرضه کننده

آیلار طب آذر

تعداد در هر بسته

200 میلی لیتر

دسته بندی از لحاظ ترکیبات اصلی

آهن,ال-لیزین,روی,منگنز,ویتامین آ,ویتامین ب12,ویتامین ب2 ریبوفلاوین,ویتامین ب6.کلسیم ،پتاسیم ،منگنز

شکل دارویی

شربت

قیمت

۰ ریال
اطلاعات بیشتر
ویتامین آ+د شاری

نام برند

شاری
SHARI

کشور تولید کننده

ایران/تولید داخل

نام شرکت عرضه کننده

مکمل شاری

تعداد در هر بسته

30 عدد

دسته بندی از لحاظ ترکیبات اصلی

ویتامین آ,ویتامین دی.-

شکل دارویی

قرص

قیمت

۰ ریال
اطلاعات بیشتر
ویتامین آ شاری

نام برند

شاری
SHARI

کشور تولید کننده

ایران/تولید داخل

نام شرکت عرضه کننده

مکمل شاری

تعداد در هر بسته

30 عدد

دسته بندی از لحاظ ترکیبات اصلی

ویتامین آ.-

شکل دارویی

قرص

قیمت

۰ ریال
اطلاعات بیشتر
امگا-3 مکس یوروویتال

کشور تولید کننده

آلمان

نام شرکت عرضه کننده

حکیمان طب کار

تعداد در هر بسته

200 میلی لیتر

دسته بندی از لحاظ ترکیبات اصلی

دوکوزاهگزانوئیک اسید(امگا3),ویتامین آ,ویتامین ای,ویتامین دی.

شکل دارویی

شربت

قیمت

۰ ریال
اطلاعات بیشتر
فورمن سوپرابیون

کشور تولید کننده

سوئیس

نام شرکت عرضه کننده

اکسون فارمد ایرانیان

تعداد در هر بسته

30 عدد

دسته بندی از لحاظ ترکیبات اصلی

فولات ,ویتامین آ,ویتامین E,ویتامین ب12,ویتامین ب2 ریبوفلاوین,ویتامین ب6,ویتامین ث,ویتامین دی.

شکل دارویی

قرص

قیمت

۰ ریال
اطلاعات بیشتر