بر اساس دستورالعمل سازمان غذا و دارو، سایت هیچگونه فعالیتی در راستای فروش مکمل های غذایی ندارد.

فولات

فولات

.

واژه‌ی فولات به دو طریق مختلف استفاده می‌شود. فولات، عضوی از خانواده ویتامین B، واژه‌ای جمعی برای تعدادی از اشکال شیمیایی می‌باشد که از نظر ساختاری به هم مربوطند و فعالیت بیولوژیکی مشابه اسید فولیک دارند.

فولات همچنین واژه‌ای است که برای شکل آنیونی اسید فولیک استفاده می‌شود. اسید فولیک پا پتروئیل گلوتامیک اسید (PGA) متشکل از پارا آمینو بنزوئیک اسید می‌باشد که در یک انتها به حلقه پتریدین و در انتهای دیگر با گلوتامیک اسید پیوند دارد.

برای مشاهده متن مرجع و رفرنس در کتاب PDR for Nutritional Supplements اینجا کلیک کنید.

دیابتون ویتابیوتیکس

کشور تولید کننده

انگلستان

نام شرکت عرضه کننده

ویتابیوتیکس

تعداد در هر بسته

30 عدد

دسته بندی از لحاظ ترکیبات اصلی

ال- کارنیتین,روی,سلنیوم ,فولات ,کرومیوم ,منیزیوم.ویتامین های آ، دی، ای، سی، آهن، مس، منگنز، ید

شکل دارویی

قرص

قیمت

۰ ریال
اطلاعات بیشتر
فروگلوبین+ب12 ویتابیوتیکس

کشور تولید کننده

انگلستان

نام شرکت عرضه کننده

ویتابیوتیکس

تعداد در هر بسته

200 میلی لیتر

دسته بندی از لحاظ ترکیبات اصلی

آهن,روی,فولات ,منگنز,ویتامین ث.لایزین، عصاره مالت، عسل

شکل دارویی

محلول خوراکی

قیمت

۰ ریال
اطلاعات بیشتر
آیزن پلاس یوروویتال

کشور تولید کننده

آلمان

نام شرکت عرضه کننده

حکیمان طب کار

تعداد در هر بسته

60 عدد

دسته بندی از لحاظ ترکیبات اصلی

آهن,فولات ,ویتامین ث.

شکل دارویی

قرص

قیمت

۰ ریال
اطلاعات بیشتر
فورمن سوپرابیون

کشور تولید کننده

سوئیس

نام شرکت عرضه کننده

اکسون فارمد ایرانیان

تعداد در هر بسته

30 عدد

دسته بندی از لحاظ ترکیبات اصلی

فولات ,ویتامین آ,ویتامین E,ویتامین ب12,ویتامین ب2 ریبوفلاوین,ویتامین ب6,ویتامین ث,ویتامین دی.

شکل دارویی

قرص

قیمت

۰ ریال
اطلاعات بیشتر
فرو کامپلیت سوپرابیون

کشور تولید کننده

سوئیس

نام شرکت عرضه کننده

اکسون فارمد ایرانیان

تعداد در هر بسته

30 عدد

دسته بندی از لحاظ ترکیبات اصلی

آهن,روی,فولات ,ویتامین ب12,ویتامین ب6,ویتامین ث.

شکل دارویی

کپسول

قیمت

۰ ریال
اطلاعات بیشتر

نام علمی: فولیک اسید
نام علمی(لاتین): Folate
دسته بندی: ویتامین ها
توضیحات علمی: قسمت پتریدین – پاراآمینوئیک بنزوئیک اسید مولکول گروه پتروئیل نامیده می‌شود. اسید فولیک یک شکل فولات ... قسمت پتریدین – پاراآمینوئیک بنزوئیک اسید مولکول گروه پتروئیل نامیده می‌شود. اسید فولیک یک شکل فولات سنتتیک می‌باشد که برای غنی سازی غذاها و مکمل‌های غذایی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این فرم یکی از اشکال طبیعی اصلی فولات نیست.


اشکال طبیعی فولات در میزان وضعیت احیای گروه پتروئیل، طبیعت جایگزین‌های روی حلقه پتریدین و تعداد باقی مانده‌های گلوتامیل متصل به گروه پتروئیل متفاوت می‌باشد.

فولات‌های طبیعی شامل 5- متیل تترا هیدرو فولات (5-MTHF)، 5- فرمیل تتراهیدروفولات (5- فرمیل- THF)، 10- فرمیل تترا هیدرو فولات (10- فرمیل –THF)، 5 و 10- متیلن تترا هیدرو فولات (5، 10- متیلن –THF)، 5- فورمیمینو تتراهیدرو فولات (5- فورمیمینو- THF)، 5و 6 و 7و 8- تترا هیدرو فولات (THF) و دی هیدروفولات (DHF) می‌باشد.

بیشتر فولات‌های طبیعی پتروئیل پلی گلوتامات‌ها می‌باشد که حاوی دو تا هفت گلوتامات که با پیوندهای آمیدی (پیتیدی) به گاما کربوکسیل گلوتامات متصل شده‏اند.

فولات‌های داخل سلولی عمده، پتروئیل گلوتامات‌ها هستد، حال آنکه فولات‌های خارج سلولی عمده پتروئیل مونو گلوتامات‌ها می‌باشد. پتروئیل پلی گلوتامات‌ها با 11 باقی مانده گلوتامیک اسید به طورطبیعی وجود دارد.
فولات در چندین فرآیند بیولوژیک کلیدی شامل سنتز DNA، RNA و پروتئین‌ها شرکت می‌کند.


این ماده برای همانند سازی و ترمیم DNA و حفظ یکپارچگی ژنوم ضروری می‌باشد و در تنظیم بیان ژن دخالت دارد. کمبود فولات منجر به آنمی، موسوم به آنمی مگالوبلاستیک می‌شود که بسیار مشابه به آنمی ناشی از کمبود ویتامین B12 می‌باشد. با این حال، کمبود فولات منجر به علایم و نشانه‌های عصبی که در کمبود و ویتامین B12 رخ می‌دهد، نمی‌شود.

سایر علایم و نشانه‌های کمبود فولات شامل ضعف، خستگی مفرط، تحریک پذیری، سردرد، اختلال در تمرکز، کرامپ، تپش قلب، تنفس کوتاه و گلوسیت آتروفیک می‌باشد. یافته‌های آزمایشگاهی کمبود فولات شامل کاهش غلظت فولات اریتروسیت و سرم، بالا رفتن غلظت هوموسیستئین سرم، هایپرسگمانتاسیون نوتروفیل‌ها، کاهش غلظت هموگلوبین و اریتروسیت، کاهش هماتوکریت و ماکروسیتیک، اریتروسیت‌های هایپرکرومیک می‌باشد. به نظر می‏رسد کمبود مرزی فولات خطر بیماری‌های قلبی عروقی، انواع خاص سرطان، بیماری آلزایمر و افسردگی را افزایش می‏دهد.


کمبود مرزی فولات در زنان باردار منجر به افزایش بروز نقایص لوله عصبی شامل meningomyelocele (e.g., spina bifida)، anencephaly، meningocele و craniorachischisis، در نوزادانشان می‌گردد.
 برخی شرایط می‌توانند منجر به کمبود فولات شوند. مصرف کنندگان مداوم الکل ممکن است دچار کمبود ویتامین ثانویه به دریافت ناکافی و همچنین نقص جذب فولات ناشی از اتانول و متابولیسم کبدی صفراوی، و همچنین افزایش ترشح فولات کلیوی در اثر اتانول باشند.

سندرم‌های سوء جذب شامل بیماری کرون، لنفوما یا آمیلوئیدوز روده کوچک، انتروپاتی دیابتی، اسپرو گرمسیری و اسپرو غیر گرمسیری (انتروپاتی حساسیت به گلوتن) می‌تواند منجر به کمبود فولات ثانویه به جذب ناکافی این ویتامین شود، همان طور که قطع یا بترداشتن روده کوچک می‌تواند همین اثر را داشته باشد. برخی شرایط یا وضعیت‌ها، مانند آنمی همولیتیک مزمن (مثلاً بیماری سلول داسی)، همودیالیز یا دیالیز صفاقی مزمن، اختلالات پوستی پوسته ریزی دهنده مزمن و بارداری موجب افزایش نیاز به فولات و در صورت عدم تأمین نیاز، باعث کمبود فولات می‌شود. داروهای خاص، مانند methotrexate، trimethoprim، pyrimethsmine، sulfasalazine و phenytoin، با متابولیسم فولات تداخل کرده و ممکن است موجب کمبود عملکردی فولات شوند.

در حقیقت، مکانیسم عمل ضد متابولیت‌های خاص، شامل methotrexate، 5-fluoruracil و آنتی فولات‌های جدیدتر چند هدفی، وابسته به ایجاد کمبود عملکردی فولات توسط آنها می‌باشد. برخی اختلالات ژنتیکی منجر به کمبود فولات شده و به درمان با فولات پاسخ می‌دهند. کاهش شدت بیماری ناشی از فولات در آنمی آپلاستیک با نقص خانوادگی دریافت فولات سلولی گزارش شده است.
با دانستن افزایش نیاز به فولات طی دوران بارداری و نقایص لوله عصبی در نوزادان متولد شده از زنان باردار با وضعیت مرزی فولات، سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) دستور داد که اسید فولیک به تمام غلات غنی شده، جهت پیشگیری از نقایص لوله عصبی اضافه شود.

این دستور در یک ژوئن 1998 اجرا شد. سطح اسید فولیک برای غنی سازی غلات، 140 میکروگرم در 100 گرم می‌باشد. سرویس بهداشت عمومی ایالات متحده توصیه می‏کند که تمام زنان در سنین باروری روزانه 400 میکروگرم اسید فولیک جهت کاهش خطر داشتن کودک مبتلا به اسپینا بیفیدا یا سایر نقایص لوله عصبی، مصرف کنند. این یکی از معدود ادعاهای سلامتی می‌باشد که FDA برای مکمل‌های غذایی مجاز شمرده است. FDA روزانه 400 میکروگرم اسید فولیک را مناسب‌ترین دوز برای پیشگیری از نقایص لوله عصبی تعیین کرده است. زنانی که قبلا کودکی با نقایص لوله عصبی داشته اند، به دوزهای بالاتری نیاز دارند.
 فولات‌های طبیعی در گیاهان با برگ‌های سبز تیره (اسفناج، کلم، سبزی خردل، سبزی شلغم، چغندر، مارچوبه، پرتقال، بروکلی، گل کلم، مرکبات،عدس، لوبیا، جگر و مخمر آبجو) یافت می‌شوند.
 بازده جذب فولات طبیعی تقریباً 50% اسید فولیک می‌باشد (فارماکوکینتیک را ببینید). نکته جالب این که، فولات به دلیل حضورش در سبزیجات برگ سبز (فولیوم به لاتین یعنی برگ) نامگذاری شده است و در ابتدا از چهار تون اسفناج جداسازی شد که روش خام تکنیک‌های جداسازی در هفت دهه پیش تر می‌باشد.
عملکرد بیومکانیکی اصلی فولات‌ها، واسطه واکنش‌های انتقال یک کربن می‌باشد.
5- متیل تترا هیدروفولات یک گروه متیل را به هوموسیستئین، برای تبدیل شدن هوموسیستئین به ال- متیونین، اهدا می‏کند. آنزیمی که این واکنش را کاتالیز می‏کند، میتونین سنتاز می‌باشد. ویتامین B12 یک کوفاکتور در این واکنش است. این از اهمیت بالایی برخوردار است و تنها واکنشی در بدن است که فولات و ویتامین B12 با یکدیگر همکاری دارند. (ویتامین B12 را ببینید).
ال - متیونین تولید شده در این واکنش می‌تواند در سنتز پروتئین شرکت کند و همچنین منبع اصلی برای سنتز s-آدنوزین –L- متیونین (SAMe) می‌باشد. گروه متیل که در تشکیل ال - متیونین توسط 5- متیل تتراهیدرو فولات به هوموسیستئین داده می‌شود، توسط SAMe در تعدادی از واکنش‌های ترانس میتلاسیون شامل اسیدهای نوکلئیک، فسفولیپیدها و پروتئین‌ها و همچنین برای سنتز اپی نفرین، ملاتونین، کراتین و سایر مولکول‌ها، استفاده می‌شود
(s- آدنوزیل-L- متیونین را ببینید). تتراهیدروفولات محصول فولات حاصل از واکنش میتونین سنتاز می‌باشد. 5- متیل تترا هیدرو فولات می‌تواند فقط از یک راه تولید شود: تبدیل 5 و 10 – متیلن تتراهیدروفولات به 5- متیل تتراهیدروفولات ازطریق آنزیم متیلن تتراهیدروفولات ردوکتاز (MTHFR). 5، 10 – متیلن تترا هیدروفولات از تترا هیدرو فولات از طریق آنزیم سرین هیدروکسی متیل ترانسفراز، مجددا تولید می‌شود، واکنشی که علاوه بر تولید 5، 10 – متیلن تتراهیدروفولات، گلایسین نیز تولید می‏کند.
5-10 – متیلن تترا هیدروفولات، علاوه برنقش درمتابولیسم هوموسیستئین، گروه یک کربن برای متیلاسیون دئوکسی یوریدیلیک اسید جهت تیمیدیلیک اسید، پیش ساز DNA، فراهم می‏کند. این واکنش توسط تیمیدیلات سنتاز کاتالیز شده و محصول فولات این واکنش دی هیدرو فولات می‌باشد. دی هیدرو فولات به تترا هیدرو فولات از طریق آنزیم دی هیدروفولات ردوکتاز تبدیل می‌شود.
فولات‌ها همچنین در واکنش‌هایی که منجر به سنتز نوکلئوتید پورین، تبدیل به هم سرین وگلایسین، تولید و استفاده از فرمات، متابولیسم الِ- هیستیدین به ال – گلوتامیک اسید،متابولیسم دی متیل گلایسین به سارکوزین ومتابولیسم سارکوزین به گلایسین می‌شوند، شرکت دارند.
یکی از فولات‌های طبیعی، اسید فولینیک می‌باشد که به عنوان عامل دارویی استفاده می‌شود. اسید فولینیک، که به عنوان leucovorin، فاکتور citrovorum و 5 - فرمیل تترا هیدرو فولات نیز شناخته می‌شود، به عنوان درمان نجات دهنده به دنبال متوترکسات با دوز بالا در درمان استئوسارکوم استفاده می‌شود. این ماده در بهبود مسمومیت متوترکسات به کار می‌رود. همچنین در درمان آنمی مگالوبلاستیک ناشی از کمبود فولات و در پیشگیری یا درمان عوارض جانبی سمی تری مترکسات و پیریمتامین استفاده می‌شود.

ترکیب فولینیک اسید و 5- فلورو یوراسیل اخیراً درمان استاندارد برای متاستاز سرطان کولورکتال بوده است. فولینیک اسید، تمایل فلورویوراسیل برای اتصال به تیمیدین سنتاز را افزایش می‌دهد. فولیک‏اسید به صورت نمک کلسیسم برا ی تجویز وریدی یا خوراکی در دسترس می‌باشد.
علاوه بر اینکه به عنوان پتروئیل گلوتامیک اسید یا PGA شناخته می‌شود، اسید فولیک از نظر شیمیایی به عنوان N-[4-[ [2-آمینو-1 و 4- دی هیدرو-4- اکسو -6- پتریدینیل) متیل] آمینو ]بنزوئیل]-ال- گلوتامیک اسید شناخته می‌شود. نام‌های قدیمی‌تر اسید فولیک، ویتامین B9، فولیسین، ویتامین Bc و ویتامین M می‌باشد.
فرمول مولکولی آن C19H19N7O6 و وزن مولکولی آن 40/441 دالتون است. فولینیک اسید کریستال‌های نارنجی مایل به زرد تشکیل می‌دهد. این رنگ توسط حلقه‌ی پتریدین فولیک ‏اسید ایجاد می‌شود. پتریدین همچنین رنگ را به رنگ بال‌های پروانه در می‌آورد.


ادامه بستن متن
عملکرد:  اسید فولیک خطر نقایص لوله عصبی و احتمالاً سایر انواع نقایص هنگام تولد را کاهش می‏دهد. همچنین ...  اسید فولیک خطر نقایص لوله عصبی و احتمالاً سایر انواع نقایص هنگام تولد را کاهش می‏دهد. همچنین ممکن است عملکردهای آنتی آتروژنی، ضد سرطانی، محافظت کننده‌ی سیستم عصبی و ضد افسردگی داشته باشد.


ادامه بستن متن
مکانیسم عمل: مطالعات حیوانی و اپیدمیولوژیک نشان داده‌اند که کمبود فولات با نقایص بسته شدن لوله عصبی همراه ... مطالعات حیوانی و اپیدمیولوژیک نشان داده‌اند که کمبود فولات با نقایص بسته شدن لوله عصبی همراه می‌باشد. مطالعات انسانی حاکی از این است که اسید فولیک، وقتی که توسط زنانی که برای باردار شدن برنامه ریزی کرده اند، مصرف شود، می‌تواند خطر تولد کودکی با اسپینا بیفیدا یا سایر نقایص لوله عصبی را بسیار کاهش دهد. مکانیسم دقیقی که اسید فولیک خطر نقایص لوله عصبی و احتمالا سایر انواع نقایص هنگام تولد را کاهش می‏دهد، شناخته شده نمی‌باشد.

احتمالا این اثر اسید فولیک‏ ناشی از نقش آن در سنتز اسید نوکلئیک و یا نقش آن در متابولیسم هوموسیستئین به متیونین می‌باشد. این فرضیه وجود دارد که اسید فولیک ممکن است از وقوع نقایص لوله عصبی پیشگیری نکند، اما ممکن است در عوض میزان سقط جنین‌های مبتلا را به طور انتخابی بالا ببرد.
تظاهر مرکزی تکامل جنین تقسیم سلولی گسترده و پایدار می‌باشد. فولات یک نقش مرکزی در تشکیل پیش سازهای اسید نوکلئیک، مانند تیمیدیلیک اسید و نوکلئوتیدهای پورینی، که برای سنتز اسید نوکلئیک و تقسیم سلول ضروری می‌باشد، ایفا می‏کند. نیاز به فولات طی زمان‌های رشد بافتی سریع، افزایش می‌یابد.

اثر تراتوژنی کمبود فولات ممکن است ناشی از تأمین ناکافی پیش سازهای اسید نوکلئیک در سلول‌های جنینی به سرعت در حال تقسیم ‏باشد. افزایش غلظت بافتی فولات ممکن است بر کمبود متابولیکی این ویتامین در تولید اسیدهای نوکلئیک و احتمالاً پروتئین‌ها، در هنگام بسته شدن لوله عصبی، که به طور معمول 24 تا 28 روز بعد لقاح رخ می‏دهد، غلبه کند. با این حال، تأمین ناکافی پیش سازهای اسید نوکلئیک ممکن است باعث نقایص هنگام تولد عمومی تر و کمبود فولات موجب نقایص مادرزادی اختصاصی تر و قابل پیش بینی شود. اگر چه مشتقات اکتودرم عصبی بیشتر از سایر بافت‌ها تحت تاثیر کمبود فولات قرار می‌گیرند، اما، تمام بافت‌های جنینی به سرعت طی دوره‌ی تکامل مستعد تقسیم هستند. تأمین ناکافی پیش سازهای اسید نوکلئیک ممکن است تا حدی در مکانیسم نقایص لوله عصبی ناشی از کمبود فولات نقش ایفا کند اما توضیح کافی برای این اختلالات مادرزادی نمی‌باشد.
برخی مطالعات نشان می‌دهند که سطوح هومو سیستئین در زنان بارداری که قبلاً کودکی با نقایص لوله عصبی به دنیا آورده اند، به طور قابل توجهی بالاتر از زنان بارداری می‌باشد که کودکی طبیعی به دنیا آورده اند، می‌باشد. باید انتظار داشت که این موضوع در زنان باردار با وضع فولات پایین رخ دهد. آنزیمی که هوموسیستئین را به متیونین متابولیزه می‏کند، متیونین سنتاز، از 5- متیل تترا هیدرو فولات و همچنین ویتامین B12 به عنوان کوفاکتور استفاده می‏کند.

مدارکی وجود دارد که نشان می‌دهد زنان باردار با سطوح هوموسیستئین بالا در آنزیم متیونین سنتاز نقص دارند. نقص در این آنزیم منجر به کاهش تولید متیونین و s- آدنوزیل متیون (SAMe) خواهد شد. SAMe در تعدادی از واکنش‌های ترانس متیلاسیون شامل واکنش‌های دخیل در تشکیل میلین، دخالت دارد. افزایش سطوح هوموسیستئین موجب افزایش استرس اکسیداتیو و بروز اثرات تراتوژنیک می‌گردد. هوموسیستئین در جنین اثرات تراتوژنیک avian داشته است.

avian جنین به طور مستقیم با D و L- هوموسیستئین یا با ال – هوموسیستئین تیولاکتون تیمار شده بود، نقایص لوله عصبی ناشی از آن که با اسید فولیک پیشگیری شده بود، نشان دهنده این بود که هوموسیسئین می‌تواند باعث دیس مورفوژنز در لوله عصبی گردد.
هایپرهوموسیستئینمی با بیماری قبلی عروقی، بیماری عروق مغزی و تنگی شریان کاروتید در بزرگسالان همراه می‌باشد. اسید فولیک می‌تواند سطوح هوموسیستئین خون را از طریق تبدیل هوموسیستئین به متیونین کاهش دهد. دریافت بالای فولات با خطر کمتر حوادث کرونر همراه می‌باشد.

شواهدی موجود است که هایپرهوموسیستئینمی یک فاکتور خطر برای بیماری کرونر قلب، مستقل از سایر فاکتورهای خطر شناخته شده (هایپر کلسترولمی، هایپرتانسیون، دیابت، سیگار کشیدن) می‌باشد. اسید فولیک، همان گونه که در بالا بحث شد، می‌تواند سطوح خونی هوموسیستئین را پایین آورد اما مکانیسمی که با هایپرهوموسیستئینمی ممکن است خطر بیماری عروقی را افزایش دهد، مشخص نیست. تعدادی فرضیه پیشنهاد شده است.

هوموسیستئین ممکن است آتروژنز را از طریق اختلال عملکرد اندوتلیال و استرس اکسیداتیو افزایش دهد. سطوح بالای هوموسیستئین ممکن است منجر به افزایش اکسیداسیون لیپوپروتئین کلسترول با چگالی کم (LDL-C) شود. LDL-C اکسید شده اتیولوژی اصلی در آتروژنز است. هوموسیستئین می‌تواند رشد سلول‌های عضلانی صاف را تحریک کرده و چسبندگی پلاکتی را افزایش دهد و چندین فاکتور در آبشار انعقادی را تحت تأثیر قرار دهد. بنابراین، هوموسیستئین می‌تواند ایجاد کننده‌ی لخته باشد.
تقریباً 10% جمعیت در آنزیم متابولیزه کننده‌ی فولات که متیلن تترا هیدرو فولات ردوکتاز (MTHFR) نامیده می‌شود، نقص دارند. MTHFR احیای 5، 10- متیلن تترا هیدروفولات را به 5- متیل تترا هیدروفولات کاتالیز می‌کند. 5- متیل تتراهیدروفولات گروه متیل خود را به هوموسیستئین انتقال می‌دهد تا متیونین تشکیل گردد، که این واکنش با متیونین سنتاز کاتالیز می‌شود. فلاوین آدنین دی نوکلئوتید فسفات(FAD) که از ریبوفلاوین (ویتامینB2) مشتق می‌شود و نیکوتینامید آدنین دی نوکلئوتید فسفات (NADPH)، که از نیاسین مشتق می‌شود، کوفاکتورهایی هستند که در این واکنش شرکت می‌کنند. کمبود MTHFR شایع‌ترین اشکال مادرزادی در متابولیسم فولات می‌باشد و یک علت ژنتیکی اصلی در هایپرهوموسیستئینمی است.

پلی مورفیسم A222V (قرارگیری آلانین به جای والین در جزء 222 این آنزیم)، که در آن تغییر باز در موقعیت 677 این ژن، از سیتوزین تا تیمین وجود دارد، در حدود 10% جمعیت، هوموزیگوت می‌باشد. افرادی که برای عامل T677 هوموزیگوت هستند، سطوح بالای هوموسیستئین دارند که به نظر می‏رسد با افزایش خطر بیماری عروقی همراه باشد.
آنزیم جهش یافته قابل تغییر با دما می‌باشد و نمی‌تواند به اندازه‌ی آنزیم طبیعی محکم به کوفاکتور خود FAD متصل شود. اضافه شدن فولات به آنزیم جهش یافته اتصال آن را به FAD پایدار کرده و همچنین آنزیم را در مقابل غیر فعال شدن توسط گرما، پایدار می‌سازد.
اسید فولیک ممکن است مکانیسم آنتی آتروژنی غیر از کاهش سطوح هوموسیستئین داشته‏ باشد. اختلال در قابلیت دسترسی نیتریک اکسید (NO) مشتق از اندوتلیوم، تولید شده توسط آنزیم نیتریک اکسید سنتاز اندوتلیالی (eNOS)، به صورت واسطه‌ای برای آترواسکلروز شناسایی شده است. نشان داده شده است که اسید فولیک و 5- متیل تترا هیدروفولات وضعیت NO مختل شده را در افراد مبتلا به هایپرکلسترولمیک بهبود می‌بخشد. در سلول‌های اندو تلیال کشت شده، مشخص شده است که 5- متیل تترا هیدرو فولات فعالیت آنزیمی تترا هیدروبیوپترین (BH4) انباشته از eNOS را که تشکیل NO را زیاد می‌کند، افزایش می‏دهد.

افزایش فعالیت eNOS ممکن است مکانیسمی دیگر برای فعالیت آنتی آتروژنی احتمالی اسید فولیک باشد.
از یافته‌ها این گونه برمی‏آید که 5- متیل تترا هیدروفولات به طور مستقیم رادیکال‌های سوپراکسید را در شرایط in vitro پاکسازی می‏کند. eNOS فعال شده همچنین تولید سوپر اکسید را کاهش می‏دهد. از هم پاشی eNOS، که تحت شرایط هایپر کلسترولمی رخ می‏دهد، منجر به کاهش تولید NO و افزایش تولید سوپراکسید می‌شود. به نظرمی‏رسد فولات قابلیت دسترسی مختل شده‌ی NO را توسط اصلاح تخریب eNOS بهبود می‌بخشد.
مطالعات اپیدمیولوژیک نشان داده‌اند که کاهش فولات با سرطان‌های کولورکتال، ریه، مری، مغز، گردن رحم و پستان همراه می‌باشد. داده‌ها از اثر وضعیت فولات بر روی کارسینوژنز حمایت می‌کنند و بیشتر این اطلاعات با سرطان کولورکتال مطابق می‌باشد. مکانیسم اثر ضد سرطانی احتمالی فولات به خوبی شناخته نشده است.

کمبود فولات ممکن است هایپومتیلاسیون DNA و عدم خاموشی ژن را القا کند. فولات برای سنتز عامل ترانس متیلاسیون، S- آدنوزیل متیون (SAMe) حیاتی می‌باشد. SAMe بازهای خاصی را در DNA متیله می‏کند که منجر به خاموشی ژن می‌شود. عدم خاموشی ژن، بیان ژن را تغییر داده و می‌تواند یکپارچگی ژنوم را برهم زند.

به نظر می‏رسد هایپومتیلاسیونDNA حادثه‌ی زود هنگام در کارسینوژنر از جمله سرطان کولورکتال باشد. کمبود فولات ممکن است منجر به افزایش قرار گرفتن یوراسیل در DNA شود. فولات برای تشکیل تیمیدیلیک اسید از دئوکسی یوریدیلیک اسید ضروری می‌باشد. افزایش قرار‌گیری یوراسیل در DNA می‌تواند منجر به برهم زدن یکپارچگی DNA ‏شود. کمبود فولات ممکن است همچنین موجب کاهش ترمیم DNA، اختلال در بقای سلول کشنده طبیعی، کمبود ثانویه کولین، کاهش تحریک لنفوسیت‌های T توسط فیتوهماگلوتین و فعالیت ویروس‌های تومورزا شود.
یک گزارش اخیر نشان داد که کمبود فولات موجب شکستگی‌های پیشرونده زنجیره DNA در ناحیه بسیار حفظ شده ژن مهار کننده تومور p53 در کولون موش صحرایی می‌شود.
غلظت‌های پایین فولات در خون با عملکرد شناختی ضعیف، دمانس و تحلیل عصبی مغز مربوط به بیماری آلزایمر همراه می‌باشد. یک گزارش اخیر نشان داد که فولات سرمی پایین قویاً با آتروفی قشر مخ همراه می‌باشد. مکانیسم اثر حفاظت کننده‌ی عصبی فولات به خوبی شناخته نشده است.

پیشنهاد شده است که بالا رفتن سطوح هوموسیستئین، ثانویه به کمبود فولات ممکن است به طور عمده ای، از طریق افزایش استرس اکسیداتیو و اختلال در عملکرد اندوتلیال مسئول تخریب عصبی باشد. در یک مطالعه، بالا رفتن سطوح هوموسیستئین سرم با آتروفی پیشرونده لوب تمپورال درافراد مبتلا به آلزایمر همراه بود. کمبود فولات با افسردگی و سایر علایم روانپزشکی همراه می‌باشد. یافته‌ها در افسردگی شدید شامل سطوح پایین فولات پلاسما و اریتروسیت است که با پاسخ ضعیف به داروهای ضد افسردگی‌ها همراه می‌باشد.

افراد با سطوح فولات پلاسمای پایین به داروی ضد افسردگی فلوکستین نسبت به سطوح فولات طبیعی، کمتر پاسخ می‌دهند. یک مطالعه جدید گزارش داد که اسید فولیک فعالیت ضد افسردگی فلوکستین را در افرادی که دچار کمبود فولات نیستند، افزایش می‏دهد. مکانیسمی که فولات بر روی عملکرد مغز اثر می‌گذارد، مشخص نیست. به نظر می‌رسد که محتمل‌ترین توضیح، نقش فولات در سنتز S- آدنوزیل متیون (SAMe) می‌باشد. 5- متیل تترا هیدروفولات دهنده متیل در تشکیل متیونین از هوموسیستئین می‌باشد. این تفکر وجود دارد که این واکنش برای حفظ ذخیره SAMe (SAMe از متیونین تشکیل می‌شود) حایز اهمیت است. SAMe عامل متیله کننده در تشکیل نوروترانسمیترهای کاتکول آمین در مغز می‌باشد. این نوروترانسمیترها در حفظ وضعیت موثر مهم می‌باشد. SAMe فعالیت تنظیم کننده خلق و خو دارد (SAMe را ببینید).


ادامه بستن متن
فارماکوکینتینک: اسید فولیک یا پتروئیل گلوتامیک اسید (PGA) شکل فولات استفاده شده در غنی سازی غذاها و شکل اصلی فولات ... اسید فولیک یا پتروئیل گلوتامیک اسید (PGA) شکل فولات استفاده شده در غنی سازی غذاها و شکل اصلی فولات یافت شده در مکمل‌های غذایی می‌باشد. فولات‌های غذایی طبیعی مشتقات پتروئیل پلی گلوتامات می‌باشد. مشتقات پتروئیل پلی گلوتامات قبل از جذب از روده کوچک، به اشکال پتروئیل مونو گلوتامات هیدرولیز می‌شوند. آنزیمی که شکسته شدن را کاتالیز می‏کند، فولات کونژوگاز یا گاماگلوتامیل هیدرولاز نامیده می‌شود. اشکال مونوگلوتامات فولات، شامل اسید فولیک از پروکسیمال روده کوچک از طریق فرآیند وابسته به PH اشباع منتقل می‌شود.
دوزهای بالاتر پتروئیل مونوگلوتامات‌ها، شامل اسید فولیک، از طریق فرآیند انتشار غیر فعال غیر اشباع جذب می‌شوند. بازده جذب پتروئیل مونوگلوتامات‌ها بیشت از پتروئیل پلی گلوتامات‌ها می‌باشد. به دلیل تفاوت در بازده جذب بین فولات غذایی طبیعی و اسید فولیک، معادل‌های فولات رژیمی (DFEs) معرفی شده‌اند. اسید فولیک که با معده خالی دریافت شود، دو برابر بیشتر از فولات غذایی در دسترس می‌باشد. اسید فولیک دریافت شده همراه غذا 7/1 مرتبه بیشتر از فولات غذا در دسترس است. برای مثال، 400 میکروگرم اسید فولیک دریافت شده با معده خالی معادل 470 میکرو گرم اسید فولیک دریافت شده با غذا و معادل 800 میکرو گرم فولات غذایی می‌باشد. DFEs می‌تواند به صورت زیر محاسبه شود:
1 میکروگرم DFEs = 1 میکروگرم فولات غذایی= 5/0 میکروگرم اسید فولیک دریافت شده با معده خالی = 6/0 میکرو گرم اسید فولیک دریافت شده با وعده غذایی.
به دنبال جذب مقادیر فیزیولوژیک اسید فولیک به درون انتروسیت‌ها، در صد خاصی تحت احیا قرار می‌گیرد. فولات احیا شده از طریق گردش خون وریدی به کبد منتقل می‌شود.
بخش عمده دوز فارماکولوژیک اسید فولیک این گونه به کبد منتقل می‌شود، بدون اینکه درانتروسیت‌ها تحت متابولیسم اولیه قرار گیرد. اشکال گوناگون پتروئیل مونوگلوتامات طبیعی تحت متابولیسم در انتروسیت‌ها به اشکال پتروئیل پلی گلوتامات قرار می‌گیرند، اما بیشترین بخش آنها نیز مانند اشکال غیر متابولیزه شده‌ی آنها از طریق گردش خون وریدی به کبد منتقل می‌شوند.

فولات‌هایی که توسط کبد برداشت می‌شوند از طریق عملکرد فولی پلی گلوتامات سنتاز به مشتقات پلی گلوتامات (به طور عمده پتروئیل پنتا گلوتامات ها) متابولیزه می‌شوند. فولات‌ها در بافت به صورت اشکال گلوتامات ذخیره می‌شوند. فولات به اشکال متابولیکی گوناگون در کبد متابولیزه می‌شود. اشکال گوناگون پتروئیل پلی گلوتامات، اشکال کوفاکتوری سلولی فعال فولات می‌باشد. فولات پلی گلوتامات‌ها از کبد به درون گردش خون سیستمیک و صفرا آزاد می‌شوند. هنگامی که از کبد به درون گردش خون رها شوند، اشکال پلی گلوتامات توسط گاما گلوتامیل هیدرولاز هیدرولیز شده و مجددا به اشکال مونوگلوتامات تبدیل می‏گردند.
فولات اصلی پلاسما 5- متیل تترا هیدروفولات به شکل مونو گلوتامات آن می‌باشد. 5- متیل تترا هیدروفولات در اریتروسیت‌ها در فرم پلی گلوتامات آن در حال گردش است. تقریبا دو سوم فولات در پلاسما به پروتئین متصل می‌باشد. تمام اشکال بافتی فولات، پلی گلوتامات می‌باشد، حال آنکه اشکال در حال گردش فولات مونو گلوتامات‌ها هستند. هنگامی که دوزهای فارماکولوژیک اسید فولیک تجویز می‌شوند، مقدار قابل توجهی از اسید فولیک تغییر نیافته در پلاسما یافت می‌شود. کبد تقریباً حاوی 50% ذخایر فولات بدن یا حدود 6 تا 14 میلی‌گرم می‌باشد. مجموع ذخایر بدن از فولات حدود 12 تا 28 میلی‌گرم می‌باشد.
فولات در ادرار به صورت محصولات شکسته شده فولات ترشح می‌شود. فولات دست نخورده وارد گلومرول‌ها شده و به درون توبول کلیوی پروکسیمال بازجذب می‌شود. مقدار بسیار کمی از فولات دست نخورده در ادرار ترشح می‌شود. فولات در صفرا ترشح شده و بیشتر آن از طریق جریان انتروهپاتیک بازجذب می‌شود.


ادامه بستن متن
موارد مصرف: اسید فولیک برای پیشگیری از برخی نقایص هنگام تولد کاربرد دارد. اخیراً با نتایج حاصل از برخی مطالعات ... اسید فولیک برای پیشگیری از برخی نقایص هنگام تولد کاربرد دارد. اخیراً با نتایج حاصل از برخی مطالعات بزرگ و بلند مدت، فوایدی به طور گسترده در زمینه بیماری‌های قلبی عروقی مطرح شده است. استفاده از آن در سرطان نیز اکنون با برخی داده‌های مطرح کننده‌ی اینکه ممکن است در برخی موارد تومورزا باشد، مورد عدم توافق قرار گرفته است.

با وجود شواهد در دسترس که اثرات پیشگیری کننده/ محافظت کننده قابل توجهی علیه سرطان مطرح می‏کنند، استفاده از اسید فولیک به صورت درمان مداخله‌ای برای سرطان به خاطر برخی یافته‌های اولیه که نشان می‌دهند ممکن است باعث تحریک رشد برخی سرطان‌های تثبیت شده شود، برای توصیه بسیار زود می‌باشد.

شواهد بسیار ابتدایی موجود است که نشان می‌دهند اسید فولیک ممکن است در کاهش علایم برخی اختلالات روانپزشکی مفید باشد. این فرضیه مطرح شده است که مکمل اسید فولیک ممکن است از بیماری آلزایمر و سقط خودبخودی مکرر پیشگیری کند اما مطالعه‌ای که این پیشنهادات را رد یا تأیید کند، انجام نشده است.
برخی داده‌های جدید نشان می‌دهند که مکمل فولات ممکن است به حفظ عملکرد شنوایی در پیری کمک کند.


ادامه بستن متن
موارد منع مصرف :  اسید فولیک در افرادی که به هر جزء محصول حاوی اسید فولیک حساسیت دارند، منع مصرف دارد.


 اسید فولیک در افرادی که به هر جزء محصول حاوی اسید فولیک حساسیت دارند، منع مصرف دارد.


ادامه بستن متن
موارد احتیاط: باید اطمینان حاصل شود که دریافت اسید فولیک از مکمل‌های غذایی و یا از غذاهای غنی شده در زنان در سنین ... باید اطمینان حاصل شود که دریافت اسید فولیک از مکمل‌های غذایی و یا از غذاهای غنی شده در زنان در سنین باروری، زنان باردار و مادران شیرده 400 میکرو گرم در روز باشد.


تعدادی از مکمل‌های دوران بارداری و پس از آن، روزانه 1 میلی‌گرم (1000 میکرو گرم) اسید فولیک را تامین می‌کنند. دوزهای بالاتر از 1 میلی‌گرم / روز باید فقط در صورت تجویز توسط پزشک توسط گروه‌های بالا مصرف شود.


استفاده از اسیدفولیک برای درمان کمبود فولات یا برای درمان هر اختلالی نیاز به نظارت پزشکی دارد.


استفاده از دوزهای اسید فولیک بالای 1 میلی گرم/ روز ممکن است آسیب نورولوژیک ناشی از کمبود ویتامین B12 را تشدید کند. افرادی که از دوزهای اسید فولیک بالاتر 1 میلی گرم/روز استفاده می‏کنند باید فقط تحت نظارت پزشک این کار را انجام دهند.


افراد با آنمی تشخیص داده نشده، باید در مصرف مکمل اسید فولیک احتیاط کنند. دوزهای اسید فولیک بالاتر از 100 میلی‌گرم روزانه ممکن است باعث بهبود هماتولوژیک در افراد مبتلا به کمبود ویتامین B12 شود.


ادامه بستن متن
عوارض جانبی: دوزهای اسید فولیک تا 1 میلی‌گرم روزانه به خوبی تحمل می‌شوند. بیش از صد مورد گزارش وجود دارد که در ... دوزهای اسید فولیک تا 1 میلی‌گرم روزانه به خوبی تحمل می‌شوند. بیش از صد مورد گزارش وجود دارد که در افراد مبتلا به کمبود ویتامین B12 که دوزهای خوراکی اسید فولیک 5 میلی‌گرم روزانه یا بیشتر را دریافت کرده اند، دچار پیشرفت علایم و نشانه‌های نورولوژیک شده‌اند. تعداد بسیار کمی از این چنین گزارشات در افرادی که دوزهای اسید فولیک کمتر از 5 میلی‌گرم روزانه دریافت کرده اند، وجود دارد.

گزارشات نادری از واکنش‌های افزایش حساسیت به اسید فولیک خوراکی موجود می‌باشد. یک گزارش از یک کارآزمایی که از دوزهای خوراکی اسید فولیک به میزان 15 میلی‌گرم روزانه برای یک ماه استفاده کردند وجود دارد که در آن برخی افراد دچار اختلالات خواب، تغییرات روحی و اثرات گوارشی شدند. مطالعاتی که از دوزهای بالاتر یا قابل مقایسه، مدت زمان طولانی تر، یا هر دو استفاده کردند، در تأیید این یافته‌ها موفق نشدند.


ادامه بستن متن
تداخلات: sAnticonvulsant   (carbamazepin, fosphenytoin, phenytoin, phenobarbital, primidone ... sAnticonvulsant   (carbamazepin, fosphenytoin, phenytoin, phenobarbital, primidone valproic acid): این داروهای ضد تشنج نسل اول ممکن است باعث کاهش سطوح فولات سوم و افزایش سطوح هوموسیستئین سرم شوند. دوزهای بالای اسید فولیک ممکن است موجب کاهش سطوح سرمی این داروها شود.

Cholestyramine: مصرف هم زمان کلستیرامین و اسید فولیک ممکن است باعث کاهش جذب اسید فولیک شود.
Colestipol: مصرف هم زمان کلستپپول واسید فولیک ممکن است موجب کاهش جذب اسید فولیک شود.
Colchicine: گزارش شده که کلشی سین سطوح فولات خون را کاهش می‏دهد.
Fluoxetine: یافته‌ها نشان می‌دهند که استفاده از اسید فولیک در دوز 500 میکروگرم/ روز، فعالیت ضد افسردگی فلوکستین در دوز 20 میلی‌گرم روزانه را افزایش می‏دهد.
Lithium: استفاده از اسید فولیک در دوز 200 میکروگرم روزانه، بازده لیتیم نگهدارنده را بهبود می‌بخشد.
Lometrexol: (“T64”) مکمل اسید فولیک در موش‌ها، فعالیت درمانی داروی شیمی درمانی علیه سرطان ضد فولات تجربی لومترکسول را افزایش و واکنش‌های نامطلوب آن را کاهش می‏دهد.
Metformin: استفاده طولانی مدت از متفورمین با بالا رفتن سطوح هوموسیستئین همراه می‌باشد که با تجویز اسید فولیک کاهش می‌یابد.
Methotrexate: استفاده از اسید فولیک در دوز 1 میلی‌گرم روزانه ممکن است به طور قابل توجهی عوارض جانبی سمی دارو را بدون کاهش بازده دارو در افرادی که تحت درمان مداوم با متوترکسات برای آرتریت روماتوئید قرار گرفته اند، کاهش دهد.
Nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDS), including ibuprofen,:indomethacin, naproxen, mefenamic acid, piroxicam, sulindac
هنگامی که در دوزهای درمانی بالا داده شوند، این NSAIDS‌ها ممکن است فعالیت ضد فولات بروز دهند.
Phenytoin: فنی توئین ممکن است سطوح فولات سرم را کاهش دهد و وضعیت فولات را به طور منفی تحت تأثیر قرار می‏دهد. دوزهای بالای اسید فولیک ممکن است موجب کاهش در سطوح فنی توئین سرم شوند.
Pyrimethamine : استفاده از دوزهای بالای اسید فولیک به طور هم زمان با پیریمتامین جهت پیشگیری از تحلیل مغز استخوان ممکن است موجب اثر فارماکودینامیکی آنتاگونیستی ضد انگلی پیریمتامین شود.
Sulfasalazine: سولفاسالازین ممکن است در صورت مصرف هم زمان، جذب اسید فولیک را کاهش دهد.

مکمل‌های غذایی
ویتامیل B6: ویتامین B6 ممکن است به صورت سینرژیست با اسیدفولیک در کاهش سطوح هرموسیستئین عمل کند.

روی: گفته شده است که مکمل اسید فولیک به طور نامطلوبی جذب روی را تحت تأثیر قرار می‏دهد. با این حال، یک بازنگری از بررسی‌ها هیچ اثری از مکمل اسید فولیک بر روی نشان نداده است.

غذاها
تجویز اسید فولیک همراه با غذا دسترسی آن را به طور حاشیه‌ای کاهش می‏دهد.


ادامه بستن متن
نحوه و میزان مصرف: شکل اصلی مکمل فولات، اسید فولیک می‌باشد. فولات تری گلوتامات (پتروئیل گلوتامات) نیز در دسترس ... شکل اصلی مکمل فولات، اسید فولیک می‌باشد. فولات تری گلوتامات (پتروئیل گلوتامات) نیز در دسترس می‌باشد.

اسید فولیک به صورت مستقل یا در محصولات ترکیبی موجود است. دوز معمول روزانه 400 میکروگرم می‌باشد. دوزهای یک میلی‌گرم یا بیشتر به نسخه نیاز دارد.
بورد غذا و تغذیه موسسه پزشکی اکادمی ملی علوم دریافت مرجع رژیمی (RDI) را برای فولات توصیه کرده که به صورت معادل‌های فولات رژیمی (1 میکروگرم از معادل‌های فولات رژیمی [sDFE]=1 میکروگرم از فولات غذا= 5/0 میکروگرم فولاتی که با معده خالی دریافت شود = 6/0 میکرو گرم اسید فولیک همراه با وعده غذا) بیان می‌شود:


DV (ارزش روزانه) برای فولات، که برای تعیین درصد ارزش روزانه ماده‌ی مغذی در برچسب گذاری مکمل‌های غذایی و غذاها به کار می‌رود، 400 میکروگرم می‌باشد. این مقدار بر پایه RDA آمریکا برای فولات می‌باشد.

حداقل سطحی که عوارض جانبی مشاهده می‌شوند (LOAEL) برای فولات توسط بورد غذا و تغذیه 5 میلی گرم/ روز تعیین شده است. بر اساس LOAEL و ارزیابی فاکتور عدم اطمینان (UF) 5، بورد غذا و تغذیه، بالاترین سطوح دریافت قابل تحمل (UL) را برای فولات غذاهای غنی شده یا مکمل‌ها (اسید فولیک) توصیه کرده است:

ادامه بستن متن
captcha

سوال خود را مطرح کنید. لطفا پیش از طرح سوال، پرسش و پاسخ های قبلی را ملاحظه فرمایید. ممکن است پرسش شما، قبلا پاسخ داده شده باشد

captcha code
اطلاعات علمی تکمیلی
نام علمی: فولیک اسید
نام علمی(لاتین): Folate
دسته بندی: ویتامین ها
توضیحات علمی: قسمت پتریدین – پاراآمینوئیک بنزوئیک اسید مولکول گروه پتروئیل نامیده می‌شود. اسید فولیک یک شکل فولات ... قسمت پتریدین – پاراآمینوئیک بنزوئیک اسید مولکول گروه پتروئیل نامیده می‌شود. اسید فولیک یک شکل فولات سنتتیک می‌باشد که برای غنی سازی غذاها و مکمل‌های غذایی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این فرم یکی از اشکال طبیعی اصلی فولات نیست.


اشکال طبیعی فولات در میزان وضعیت احیای گروه پتروئیل، طبیعت جایگزین‌های روی حلقه پتریدین و تعداد باقی مانده‌های گلوتامیل متصل به گروه پتروئیل متفاوت می‌باشد.

فولات‌های طبیعی شامل 5- متیل تترا هیدرو فولات (5-MTHF)، 5- فرمیل تتراهیدروفولات (5- فرمیل- THF)، 10- فرمیل تترا هیدرو فولات (10- فرمیل –THF)، 5 و 10- متیلن تترا هیدرو فولات (5، 10- متیلن –THF)، 5- فورمیمینو تتراهیدرو فولات (5- فورمیمینو- THF)، 5و 6 و 7و 8- تترا هیدرو فولات (THF) و دی هیدروفولات (DHF) می‌باشد.

بیشتر فولات‌های طبیعی پتروئیل پلی گلوتامات‌ها می‌باشد که حاوی دو تا هفت گلوتامات که با پیوندهای آمیدی (پیتیدی) به گاما کربوکسیل گلوتامات متصل شده‏اند.

فولات‌های داخل سلولی عمده، پتروئیل گلوتامات‌ها هستد، حال آنکه فولات‌های خارج سلولی عمده پتروئیل مونو گلوتامات‌ها می‌باشد. پتروئیل پلی گلوتامات‌ها با 11 باقی مانده گلوتامیک اسید به طورطبیعی وجود دارد.
فولات در چندین فرآیند بیولوژیک کلیدی شامل سنتز DNA، RNA و پروتئین‌ها شرکت می‌کند.


این ماده برای همانند سازی و ترمیم DNA و حفظ یکپارچگی ژنوم ضروری می‌باشد و در تنظیم بیان ژن دخالت دارد. کمبود فولات منجر به آنمی، موسوم به آنمی مگالوبلاستیک می‌شود که بسیار مشابه به آنمی ناشی از کمبود ویتامین B12 می‌باشد. با این حال، کمبود فولات منجر به علایم و نشانه‌های عصبی که در کمبود و ویتامین B12 رخ می‌دهد، نمی‌شود.

سایر علایم و نشانه‌های کمبود فولات شامل ضعف، خستگی مفرط، تحریک پذیری، سردرد، اختلال در تمرکز، کرامپ، تپش قلب، تنفس کوتاه و گلوسیت آتروفیک می‌باشد. یافته‌های آزمایشگاهی کمبود فولات شامل کاهش غلظت فولات اریتروسیت و سرم، بالا رفتن غلظت هوموسیستئین سرم، هایپرسگمانتاسیون نوتروفیل‌ها، کاهش غلظت هموگلوبین و اریتروسیت، کاهش هماتوکریت و ماکروسیتیک، اریتروسیت‌های هایپرکرومیک می‌باشد. به نظر می‏رسد کمبود مرزی فولات خطر بیماری‌های قلبی عروقی، انواع خاص سرطان، بیماری آلزایمر و افسردگی را افزایش می‏دهد.


کمبود مرزی فولات در زنان باردار منجر به افزایش بروز نقایص لوله عصبی شامل meningomyelocele (e.g., spina bifida)، anencephaly، meningocele و craniorachischisis، در نوزادانشان می‌گردد.
 برخی شرایط می‌توانند منجر به کمبود فولات شوند. مصرف کنندگان مداوم الکل ممکن است دچار کمبود ویتامین ثانویه به دریافت ناکافی و همچنین نقص جذب فولات ناشی از اتانول و متابولیسم کبدی صفراوی، و همچنین افزایش ترشح فولات کلیوی در اثر اتانول باشند.

سندرم‌های سوء جذب شامل بیماری کرون، لنفوما یا آمیلوئیدوز روده کوچک، انتروپاتی دیابتی، اسپرو گرمسیری و اسپرو غیر گرمسیری (انتروپاتی حساسیت به گلوتن) می‌تواند منجر به کمبود فولات ثانویه به جذب ناکافی این ویتامین شود، همان طور که قطع یا بترداشتن روده کوچک می‌تواند همین اثر را داشته باشد. برخی شرایط یا وضعیت‌ها، مانند آنمی همولیتیک مزمن (مثلاً بیماری سلول داسی)، همودیالیز یا دیالیز صفاقی مزمن، اختلالات پوستی پوسته ریزی دهنده مزمن و بارداری موجب افزایش نیاز به فولات و در صورت عدم تأمین نیاز، باعث کمبود فولات می‌شود. داروهای خاص، مانند methotrexate، trimethoprim، pyrimethsmine، sulfasalazine و phenytoin، با متابولیسم فولات تداخل کرده و ممکن است موجب کمبود عملکردی فولات شوند.

در حقیقت، مکانیسم عمل ضد متابولیت‌های خاص، شامل methotrexate، 5-fluoruracil و آنتی فولات‌های جدیدتر چند هدفی، وابسته به ایجاد کمبود عملکردی فولات توسط آنها می‌باشد. برخی اختلالات ژنتیکی منجر به کمبود فولات شده و به درمان با فولات پاسخ می‌دهند. کاهش شدت بیماری ناشی از فولات در آنمی آپلاستیک با نقص خانوادگی دریافت فولات سلولی گزارش شده است.
با دانستن افزایش نیاز به فولات طی دوران بارداری و نقایص لوله عصبی در نوزادان متولد شده از زنان باردار با وضعیت مرزی فولات، سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) دستور داد که اسید فولیک به تمام غلات غنی شده، جهت پیشگیری از نقایص لوله عصبی اضافه شود.

این دستور در یک ژوئن 1998 اجرا شد. سطح اسید فولیک برای غنی سازی غلات، 140 میکروگرم در 100 گرم می‌باشد. سرویس بهداشت عمومی ایالات متحده توصیه می‏کند که تمام زنان در سنین باروری روزانه 400 میکروگرم اسید فولیک جهت کاهش خطر داشتن کودک مبتلا به اسپینا بیفیدا یا سایر نقایص لوله عصبی، مصرف کنند. این یکی از معدود ادعاهای سلامتی می‌باشد که FDA برای مکمل‌های غذایی مجاز شمرده است. FDA روزانه 400 میکروگرم اسید فولیک را مناسب‌ترین دوز برای پیشگیری از نقایص لوله عصبی تعیین کرده است. زنانی که قبلا کودکی با نقایص لوله عصبی داشته اند، به دوزهای بالاتری نیاز دارند.
 فولات‌های طبیعی در گیاهان با برگ‌های سبز تیره (اسفناج، کلم، سبزی خردل، سبزی شلغم، چغندر، مارچوبه، پرتقال، بروکلی، گل کلم، مرکبات،عدس، لوبیا، جگر و مخمر آبجو) یافت می‌شوند.
 بازده جذب فولات طبیعی تقریباً 50% اسید فولیک می‌باشد (فارماکوکینتیک را ببینید). نکته جالب این که، فولات به دلیل حضورش در سبزیجات برگ سبز (فولیوم به لاتین یعنی برگ) نامگذاری شده است و در ابتدا از چهار تون اسفناج جداسازی شد که روش خام تکنیک‌های جداسازی در هفت دهه پیش تر می‌باشد.
عملکرد بیومکانیکی اصلی فولات‌ها، واسطه واکنش‌های انتقال یک کربن می‌باشد.
5- متیل تترا هیدروفولات یک گروه متیل را به هوموسیستئین، برای تبدیل شدن هوموسیستئین به ال- متیونین، اهدا می‏کند. آنزیمی که این واکنش را کاتالیز می‏کند، میتونین سنتاز می‌باشد. ویتامین B12 یک کوفاکتور در این واکنش است. این از اهمیت بالایی برخوردار است و تنها واکنشی در بدن است که فولات و ویتامین B12 با یکدیگر همکاری دارند. (ویتامین B12 را ببینید).
ال - متیونین تولید شده در این واکنش می‌تواند در سنتز پروتئین شرکت کند و همچنین منبع اصلی برای سنتز s-آدنوزین –L- متیونین (SAMe) می‌باشد. گروه متیل که در تشکیل ال - متیونین توسط 5- متیل تتراهیدرو فولات به هوموسیستئین داده می‌شود، توسط SAMe در تعدادی از واکنش‌های ترانس میتلاسیون شامل اسیدهای نوکلئیک، فسفولیپیدها و پروتئین‌ها و همچنین برای سنتز اپی نفرین، ملاتونین، کراتین و سایر مولکول‌ها، استفاده می‌شود
(s- آدنوزیل-L- متیونین را ببینید). تتراهیدروفولات محصول فولات حاصل از واکنش میتونین سنتاز می‌باشد. 5- متیل تترا هیدرو فولات می‌تواند فقط از یک راه تولید شود: تبدیل 5 و 10 – متیلن تتراهیدروفولات به 5- متیل تتراهیدروفولات ازطریق آنزیم متیلن تتراهیدروفولات ردوکتاز (MTHFR). 5، 10 – متیلن تترا هیدروفولات از تترا هیدرو فولات از طریق آنزیم سرین هیدروکسی متیل ترانسفراز، مجددا تولید می‌شود، واکنشی که علاوه بر تولید 5، 10 – متیلن تتراهیدروفولات، گلایسین نیز تولید می‏کند.
5-10 – متیلن تترا هیدروفولات، علاوه برنقش درمتابولیسم هوموسیستئین، گروه یک کربن برای متیلاسیون دئوکسی یوریدیلیک اسید جهت تیمیدیلیک اسید، پیش ساز DNA، فراهم می‏کند. این واکنش توسط تیمیدیلات سنتاز کاتالیز شده و محصول فولات این واکنش دی هیدرو فولات می‌باشد. دی هیدرو فولات به تترا هیدرو فولات از طریق آنزیم دی هیدروفولات ردوکتاز تبدیل می‌شود.
فولات‌ها همچنین در واکنش‌هایی که منجر به سنتز نوکلئوتید پورین، تبدیل به هم سرین وگلایسین، تولید و استفاده از فرمات، متابولیسم الِ- هیستیدین به ال – گلوتامیک اسید،متابولیسم دی متیل گلایسین به سارکوزین ومتابولیسم سارکوزین به گلایسین می‌شوند، شرکت دارند.
یکی از فولات‌های طبیعی، اسید فولینیک می‌باشد که به عنوان عامل دارویی استفاده می‌شود. اسید فولینیک، که به عنوان leucovorin، فاکتور citrovorum و 5 - فرمیل تترا هیدرو فولات نیز شناخته می‌شود، به عنوان درمان نجات دهنده به دنبال متوترکسات با دوز بالا در درمان استئوسارکوم استفاده می‌شود. این ماده در بهبود مسمومیت متوترکسات به کار می‌رود. همچنین در درمان آنمی مگالوبلاستیک ناشی از کمبود فولات و در پیشگیری یا درمان عوارض جانبی سمی تری مترکسات و پیریمتامین استفاده می‌شود.

ترکیب فولینیک اسید و 5- فلورو یوراسیل اخیراً درمان استاندارد برای متاستاز سرطان کولورکتال بوده است. فولینیک اسید، تمایل فلورویوراسیل برای اتصال به تیمیدین سنتاز را افزایش می‌دهد. فولیک‏اسید به صورت نمک کلسیسم برا ی تجویز وریدی یا خوراکی در دسترس می‌باشد.
علاوه بر اینکه به عنوان پتروئیل گلوتامیک اسید یا PGA شناخته می‌شود، اسید فولیک از نظر شیمیایی به عنوان N-[4-[ [2-آمینو-1 و 4- دی هیدرو-4- اکسو -6- پتریدینیل) متیل] آمینو ]بنزوئیل]-ال- گلوتامیک اسید شناخته می‌شود. نام‌های قدیمی‌تر اسید فولیک، ویتامین B9، فولیسین، ویتامین Bc و ویتامین M می‌باشد.
فرمول مولکولی آن C19H19N7O6 و وزن مولکولی آن 40/441 دالتون است. فولینیک اسید کریستال‌های نارنجی مایل به زرد تشکیل می‌دهد. این رنگ توسط حلقه‌ی پتریدین فولیک ‏اسید ایجاد می‌شود. پتریدین همچنین رنگ را به رنگ بال‌های پروانه در می‌آورد.


ادامه بستن متن
عملکرد:  اسید فولیک خطر نقایص لوله عصبی و احتمالاً سایر انواع نقایص هنگام تولد را کاهش می‏دهد. همچنین ...  اسید فولیک خطر نقایص لوله عصبی و احتمالاً سایر انواع نقایص هنگام تولد را کاهش می‏دهد. همچنین ممکن است عملکردهای آنتی آتروژنی، ضد سرطانی، محافظت کننده‌ی سیستم عصبی و ضد افسردگی داشته باشد.


ادامه بستن متن
مکانیسم عمل: مطالعات حیوانی و اپیدمیولوژیک نشان داده‌اند که کمبود فولات با نقایص بسته شدن لوله عصبی همراه ... مطالعات حیوانی و اپیدمیولوژیک نشان داده‌اند که کمبود فولات با نقایص بسته شدن لوله عصبی همراه می‌باشد. مطالعات انسانی حاکی از این است که اسید فولیک، وقتی که توسط زنانی که برای باردار شدن برنامه ریزی کرده اند، مصرف شود، می‌تواند خطر تولد کودکی با اسپینا بیفیدا یا سایر نقایص لوله عصبی را بسیار کاهش دهد. مکانیسم دقیقی که اسید فولیک خطر نقایص لوله عصبی و احتمالا سایر انواع نقایص هنگام تولد را کاهش می‏دهد، شناخته شده نمی‌باشد.

احتمالا این اثر اسید فولیک‏ ناشی از نقش آن در سنتز اسید نوکلئیک و یا نقش آن در متابولیسم هوموسیستئین به متیونین می‌باشد. این فرضیه وجود دارد که اسید فولیک ممکن است از وقوع نقایص لوله عصبی پیشگیری نکند، اما ممکن است در عوض میزان سقط جنین‌های مبتلا را به طور انتخابی بالا ببرد.
تظاهر مرکزی تکامل جنین تقسیم سلولی گسترده و پایدار می‌باشد. فولات یک نقش مرکزی در تشکیل پیش سازهای اسید نوکلئیک، مانند تیمیدیلیک اسید و نوکلئوتیدهای پورینی، که برای سنتز اسید نوکلئیک و تقسیم سلول ضروری می‌باشد، ایفا می‏کند. نیاز به فولات طی زمان‌های رشد بافتی سریع، افزایش می‌یابد.

اثر تراتوژنی کمبود فولات ممکن است ناشی از تأمین ناکافی پیش سازهای اسید نوکلئیک در سلول‌های جنینی به سرعت در حال تقسیم ‏باشد. افزایش غلظت بافتی فولات ممکن است بر کمبود متابولیکی این ویتامین در تولید اسیدهای نوکلئیک و احتمالاً پروتئین‌ها، در هنگام بسته شدن لوله عصبی، که به طور معمول 24 تا 28 روز بعد لقاح رخ می‏دهد، غلبه کند. با این حال، تأمین ناکافی پیش سازهای اسید نوکلئیک ممکن است باعث نقایص هنگام تولد عمومی تر و کمبود فولات موجب نقایص مادرزادی اختصاصی تر و قابل پیش بینی شود. اگر چه مشتقات اکتودرم عصبی بیشتر از سایر بافت‌ها تحت تاثیر کمبود فولات قرار می‌گیرند، اما، تمام بافت‌های جنینی به سرعت طی دوره‌ی تکامل مستعد تقسیم هستند. تأمین ناکافی پیش سازهای اسید نوکلئیک ممکن است تا حدی در مکانیسم نقایص لوله عصبی ناشی از کمبود فولات نقش ایفا کند اما توضیح کافی برای این اختلالات مادرزادی نمی‌باشد.
برخی مطالعات نشان می‌دهند که سطوح هومو سیستئین در زنان بارداری که قبلاً کودکی با نقایص لوله عصبی به دنیا آورده اند، به طور قابل توجهی بالاتر از زنان بارداری می‌باشد که کودکی طبیعی به دنیا آورده اند، می‌باشد. باید انتظار داشت که این موضوع در زنان باردار با وضع فولات پایین رخ دهد. آنزیمی که هوموسیستئین را به متیونین متابولیزه می‏کند، متیونین سنتاز، از 5- متیل تترا هیدرو فولات و همچنین ویتامین B12 به عنوان کوفاکتور استفاده می‏کند.

مدارکی وجود دارد که نشان می‌دهد زنان باردار با سطوح هوموسیستئین بالا در آنزیم متیونین سنتاز نقص دارند. نقص در این آنزیم منجر به کاهش تولید متیونین و s- آدنوزیل متیون (SAMe) خواهد شد. SAMe در تعدادی از واکنش‌های ترانس متیلاسیون شامل واکنش‌های دخیل در تشکیل میلین، دخالت دارد. افزایش سطوح هوموسیستئین موجب افزایش استرس اکسیداتیو و بروز اثرات تراتوژنیک می‌گردد. هوموسیستئین در جنین اثرات تراتوژنیک avian داشته است.

avian جنین به طور مستقیم با D و L- هوموسیستئین یا با ال – هوموسیستئین تیولاکتون تیمار شده بود، نقایص لوله عصبی ناشی از آن که با اسید فولیک پیشگیری شده بود، نشان دهنده این بود که هوموسیسئین می‌تواند باعث دیس مورفوژنز در لوله عصبی گردد.
هایپرهوموسیستئینمی با بیماری قبلی عروقی، بیماری عروق مغزی و تنگی شریان کاروتید در بزرگسالان همراه می‌باشد. اسید فولیک می‌تواند سطوح هوموسیستئین خون را از طریق تبدیل هوموسیستئین به متیونین کاهش دهد. دریافت بالای فولات با خطر کمتر حوادث کرونر همراه می‌باشد.

شواهدی موجود است که هایپرهوموسیستئینمی یک فاکتور خطر برای بیماری کرونر قلب، مستقل از سایر فاکتورهای خطر شناخته شده (هایپر کلسترولمی، هایپرتانسیون، دیابت، سیگار کشیدن) می‌باشد. اسید فولیک، همان گونه که در بالا بحث شد، می‌تواند سطوح خونی هوموسیستئین را پایین آورد اما مکانیسمی که با هایپرهوموسیستئینمی ممکن است خطر بیماری عروقی را افزایش دهد، مشخص نیست. تعدادی فرضیه پیشنهاد شده است.

هوموسیستئین ممکن است آتروژنز را از طریق اختلال عملکرد اندوتلیال و استرس اکسیداتیو افزایش دهد. سطوح بالای هوموسیستئین ممکن است منجر به افزایش اکسیداسیون لیپوپروتئین کلسترول با چگالی کم (LDL-C) شود. LDL-C اکسید شده اتیولوژی اصلی در آتروژنز است. هوموسیستئین می‌تواند رشد سلول‌های عضلانی صاف را تحریک کرده و چسبندگی پلاکتی را افزایش دهد و چندین فاکتور در آبشار انعقادی را تحت تأثیر قرار دهد. بنابراین، هوموسیستئین می‌تواند ایجاد کننده‌ی لخته باشد.
تقریباً 10% جمعیت در آنزیم متابولیزه کننده‌ی فولات که متیلن تترا هیدرو فولات ردوکتاز (MTHFR) نامیده می‌شود، نقص دارند. MTHFR احیای 5، 10- متیلن تترا هیدروفولات را به 5- متیل تترا هیدروفولات کاتالیز می‌کند. 5- متیل تتراهیدروفولات گروه متیل خود را به هوموسیستئین انتقال می‌دهد تا متیونین تشکیل گردد، که این واکنش با متیونین سنتاز کاتالیز می‌شود. فلاوین آدنین دی نوکلئوتید فسفات(FAD) که از ریبوفلاوین (ویتامینB2) مشتق می‌شود و نیکوتینامید آدنین دی نوکلئوتید فسفات (NADPH)، که از نیاسین مشتق می‌شود، کوفاکتورهایی هستند که در این واکنش شرکت می‌کنند. کمبود MTHFR شایع‌ترین اشکال مادرزادی در متابولیسم فولات می‌باشد و یک علت ژنتیکی اصلی در هایپرهوموسیستئینمی است.

پلی مورفیسم A222V (قرارگیری آلانین به جای والین در جزء 222 این آنزیم)، که در آن تغییر باز در موقعیت 677 این ژن، از سیتوزین تا تیمین وجود دارد، در حدود 10% جمعیت، هوموزیگوت می‌باشد. افرادی که برای عامل T677 هوموزیگوت هستند، سطوح بالای هوموسیستئین دارند که به نظر می‏رسد با افزایش خطر بیماری عروقی همراه باشد.
آنزیم جهش یافته قابل تغییر با دما می‌باشد و نمی‌تواند به اندازه‌ی آنزیم طبیعی محکم به کوفاکتور خود FAD متصل شود. اضافه شدن فولات به آنزیم جهش یافته اتصال آن را به FAD پایدار کرده و همچنین آنزیم را در مقابل غیر فعال شدن توسط گرما، پایدار می‌سازد.
اسید فولیک ممکن است مکانیسم آنتی آتروژنی غیر از کاهش سطوح هوموسیستئین داشته‏ باشد. اختلال در قابلیت دسترسی نیتریک اکسید (NO) مشتق از اندوتلیوم، تولید شده توسط آنزیم نیتریک اکسید سنتاز اندوتلیالی (eNOS)، به صورت واسطه‌ای برای آترواسکلروز شناسایی شده است. نشان داده شده است که اسید فولیک و 5- متیل تترا هیدروفولات وضعیت NO مختل شده را در افراد مبتلا به هایپرکلسترولمیک بهبود می‌بخشد. در سلول‌های اندو تلیال کشت شده، مشخص شده است که 5- متیل تترا هیدرو فولات فعالیت آنزیمی تترا هیدروبیوپترین (BH4) انباشته از eNOS را که تشکیل NO را زیاد می‌کند، افزایش می‏دهد.

افزایش فعالیت eNOS ممکن است مکانیسمی دیگر برای فعالیت آنتی آتروژنی احتمالی اسید فولیک باشد.
از یافته‌ها این گونه برمی‏آید که 5- متیل تترا هیدروفولات به طور مستقیم رادیکال‌های سوپراکسید را در شرایط in vitro پاکسازی می‏کند. eNOS فعال شده همچنین تولید سوپر اکسید را کاهش می‏دهد. از هم پاشی eNOS، که تحت شرایط هایپر کلسترولمی رخ می‏دهد، منجر به کاهش تولید NO و افزایش تولید سوپراکسید می‌شود. به نظرمی‏رسد فولات قابلیت دسترسی مختل شده‌ی NO را توسط اصلاح تخریب eNOS بهبود می‌بخشد.
مطالعات اپیدمیولوژیک نشان داده‌اند که کاهش فولات با سرطان‌های کولورکتال، ریه، مری، مغز، گردن رحم و پستان همراه می‌باشد. داده‌ها از اثر وضعیت فولات بر روی کارسینوژنز حمایت می‌کنند و بیشتر این اطلاعات با سرطان کولورکتال مطابق می‌باشد. مکانیسم اثر ضد سرطانی احتمالی فولات به خوبی شناخته نشده است.

کمبود فولات ممکن است هایپومتیلاسیون DNA و عدم خاموشی ژن را القا کند. فولات برای سنتز عامل ترانس متیلاسیون، S- آدنوزیل متیون (SAMe) حیاتی می‌باشد. SAMe بازهای خاصی را در DNA متیله می‏کند که منجر به خاموشی ژن می‌شود. عدم خاموشی ژن، بیان ژن را تغییر داده و می‌تواند یکپارچگی ژنوم را برهم زند.

به نظر می‏رسد هایپومتیلاسیونDNA حادثه‌ی زود هنگام در کارسینوژنر از جمله سرطان کولورکتال باشد. کمبود فولات ممکن است منجر به افزایش قرار گرفتن یوراسیل در DNA شود. فولات برای تشکیل تیمیدیلیک اسید از دئوکسی یوریدیلیک اسید ضروری می‌باشد. افزایش قرار‌گیری یوراسیل در DNA می‌تواند منجر به برهم زدن یکپارچگی DNA ‏شود. کمبود فولات ممکن است همچنین موجب کاهش ترمیم DNA، اختلال در بقای سلول کشنده طبیعی، کمبود ثانویه کولین، کاهش تحریک لنفوسیت‌های T توسط فیتوهماگلوتین و فعالیت ویروس‌های تومورزا شود.
یک گزارش اخیر نشان داد که کمبود فولات موجب شکستگی‌های پیشرونده زنجیره DNA در ناحیه بسیار حفظ شده ژن مهار کننده تومور p53 در کولون موش صحرایی می‌شود.
غلظت‌های پایین فولات در خون با عملکرد شناختی ضعیف، دمانس و تحلیل عصبی مغز مربوط به بیماری آلزایمر همراه می‌باشد. یک گزارش اخیر نشان داد که فولات سرمی پایین قویاً با آتروفی قشر مخ همراه می‌باشد. مکانیسم اثر حفاظت کننده‌ی عصبی فولات به خوبی شناخته نشده است.

پیشنهاد شده است که بالا رفتن سطوح هوموسیستئین، ثانویه به کمبود فولات ممکن است به طور عمده ای، از طریق افزایش استرس اکسیداتیو و اختلال در عملکرد اندوتلیال مسئول تخریب عصبی باشد. در یک مطالعه، بالا رفتن سطوح هوموسیستئین سرم با آتروفی پیشرونده لوب تمپورال درافراد مبتلا به آلزایمر همراه بود. کمبود فولات با افسردگی و سایر علایم روانپزشکی همراه می‌باشد. یافته‌ها در افسردگی شدید شامل سطوح پایین فولات پلاسما و اریتروسیت است که با پاسخ ضعیف به داروهای ضد افسردگی‌ها همراه می‌باشد.

افراد با سطوح فولات پلاسمای پایین به داروی ضد افسردگی فلوکستین نسبت به سطوح فولات طبیعی، کمتر پاسخ می‌دهند. یک مطالعه جدید گزارش داد که اسید فولیک فعالیت ضد افسردگی فلوکستین را در افرادی که دچار کمبود فولات نیستند، افزایش می‏دهد. مکانیسمی که فولات بر روی عملکرد مغز اثر می‌گذارد، مشخص نیست. به نظر می‌رسد که محتمل‌ترین توضیح، نقش فولات در سنتز S- آدنوزیل متیون (SAMe) می‌باشد. 5- متیل تترا هیدروفولات دهنده متیل در تشکیل متیونین از هوموسیستئین می‌باشد. این تفکر وجود دارد که این واکنش برای حفظ ذخیره SAMe (SAMe از متیونین تشکیل می‌شود) حایز اهمیت است. SAMe عامل متیله کننده در تشکیل نوروترانسمیترهای کاتکول آمین در مغز می‌باشد. این نوروترانسمیترها در حفظ وضعیت موثر مهم می‌باشد. SAMe فعالیت تنظیم کننده خلق و خو دارد (SAMe را ببینید).


ادامه بستن متن
فارماکوکینتینک: اسید فولیک یا پتروئیل گلوتامیک اسید (PGA) شکل فولات استفاده شده در غنی سازی غذاها و شکل اصلی فولات ... اسید فولیک یا پتروئیل گلوتامیک اسید (PGA) شکل فولات استفاده شده در غنی سازی غذاها و شکل اصلی فولات یافت شده در مکمل‌های غذایی می‌باشد. فولات‌های غذایی طبیعی مشتقات پتروئیل پلی گلوتامات می‌باشد. مشتقات پتروئیل پلی گلوتامات قبل از جذب از روده کوچک، به اشکال پتروئیل مونو گلوتامات هیدرولیز می‌شوند. آنزیمی که شکسته شدن را کاتالیز می‏کند، فولات کونژوگاز یا گاماگلوتامیل هیدرولاز نامیده می‌شود. اشکال مونوگلوتامات فولات، شامل اسید فولیک از پروکسیمال روده کوچک از طریق فرآیند وابسته به PH اشباع منتقل می‌شود.
دوزهای بالاتر پتروئیل مونوگلوتامات‌ها، شامل اسید فولیک، از طریق فرآیند انتشار غیر فعال غیر اشباع جذب می‌شوند. بازده جذب پتروئیل مونوگلوتامات‌ها بیشت از پتروئیل پلی گلوتامات‌ها می‌باشد. به دلیل تفاوت در بازده جذب بین فولات غذایی طبیعی و اسید فولیک، معادل‌های فولات رژیمی (DFEs) معرفی شده‌اند. اسید فولیک که با معده خالی دریافت شود، دو برابر بیشتر از فولات غذایی در دسترس می‌باشد. اسید فولیک دریافت شده همراه غذا 7/1 مرتبه بیشتر از فولات غذا در دسترس است. برای مثال، 400 میکروگرم اسید فولیک دریافت شده با معده خالی معادل 470 میکرو گرم اسید فولیک دریافت شده با غذا و معادل 800 میکرو گرم فولات غذایی می‌باشد. DFEs می‌تواند به صورت زیر محاسبه شود:
1 میکروگرم DFEs = 1 میکروگرم فولات غذایی= 5/0 میکروگرم اسید فولیک دریافت شده با معده خالی = 6/0 میکرو گرم اسید فولیک دریافت شده با وعده غذایی.
به دنبال جذب مقادیر فیزیولوژیک اسید فولیک به درون انتروسیت‌ها، در صد خاصی تحت احیا قرار می‌گیرد. فولات احیا شده از طریق گردش خون وریدی به کبد منتقل می‌شود.
بخش عمده دوز فارماکولوژیک اسید فولیک این گونه به کبد منتقل می‌شود، بدون اینکه درانتروسیت‌ها تحت متابولیسم اولیه قرار گیرد. اشکال گوناگون پتروئیل مونوگلوتامات طبیعی تحت متابولیسم در انتروسیت‌ها به اشکال پتروئیل پلی گلوتامات قرار می‌گیرند، اما بیشترین بخش آنها نیز مانند اشکال غیر متابولیزه شده‌ی آنها از طریق گردش خون وریدی به کبد منتقل می‌شوند.

فولات‌هایی که توسط کبد برداشت می‌شوند از طریق عملکرد فولی پلی گلوتامات سنتاز به مشتقات پلی گلوتامات (به طور عمده پتروئیل پنتا گلوتامات ها) متابولیزه می‌شوند. فولات‌ها در بافت به صورت اشکال گلوتامات ذخیره می‌شوند. فولات به اشکال متابولیکی گوناگون در کبد متابولیزه می‌شود. اشکال گوناگون پتروئیل پلی گلوتامات، اشکال کوفاکتوری سلولی فعال فولات می‌باشد. فولات پلی گلوتامات‌ها از کبد به درون گردش خون سیستمیک و صفرا آزاد می‌شوند. هنگامی که از کبد به درون گردش خون رها شوند، اشکال پلی گلوتامات توسط گاما گلوتامیل هیدرولاز هیدرولیز شده و مجددا به اشکال مونوگلوتامات تبدیل می‏گردند.
فولات اصلی پلاسما 5- متیل تترا هیدروفولات به شکل مونو گلوتامات آن می‌باشد. 5- متیل تترا هیدروفولات در اریتروسیت‌ها در فرم پلی گلوتامات آن در حال گردش است. تقریبا دو سوم فولات در پلاسما به پروتئین متصل می‌باشد. تمام اشکال بافتی فولات، پلی گلوتامات می‌باشد، حال آنکه اشکال در حال گردش فولات مونو گلوتامات‌ها هستند. هنگامی که دوزهای فارماکولوژیک اسید فولیک تجویز می‌شوند، مقدار قابل توجهی از اسید فولیک تغییر نیافته در پلاسما یافت می‌شود. کبد تقریباً حاوی 50% ذخایر فولات بدن یا حدود 6 تا 14 میلی‌گرم می‌باشد. مجموع ذخایر بدن از فولات حدود 12 تا 28 میلی‌گرم می‌باشد.
فولات در ادرار به صورت محصولات شکسته شده فولات ترشح می‌شود. فولات دست نخورده وارد گلومرول‌ها شده و به درون توبول کلیوی پروکسیمال بازجذب می‌شود. مقدار بسیار کمی از فولات دست نخورده در ادرار ترشح می‌شود. فولات در صفرا ترشح شده و بیشتر آن از طریق جریان انتروهپاتیک بازجذب می‌شود.


ادامه بستن متن
موارد مصرف: اسید فولیک برای پیشگیری از برخی نقایص هنگام تولد کاربرد دارد. اخیراً با نتایج حاصل از برخی مطالعات ... اسید فولیک برای پیشگیری از برخی نقایص هنگام تولد کاربرد دارد. اخیراً با نتایج حاصل از برخی مطالعات بزرگ و بلند مدت، فوایدی به طور گسترده در زمینه بیماری‌های قلبی عروقی مطرح شده است. استفاده از آن در سرطان نیز اکنون با برخی داده‌های مطرح کننده‌ی اینکه ممکن است در برخی موارد تومورزا باشد، مورد عدم توافق قرار گرفته است.

با وجود شواهد در دسترس که اثرات پیشگیری کننده/ محافظت کننده قابل توجهی علیه سرطان مطرح می‏کنند، استفاده از اسید فولیک به صورت درمان مداخله‌ای برای سرطان به خاطر برخی یافته‌های اولیه که نشان می‌دهند ممکن است باعث تحریک رشد برخی سرطان‌های تثبیت شده شود، برای توصیه بسیار زود می‌باشد.

شواهد بسیار ابتدایی موجود است که نشان می‌دهند اسید فولیک ممکن است در کاهش علایم برخی اختلالات روانپزشکی مفید باشد. این فرضیه مطرح شده است که مکمل اسید فولیک ممکن است از بیماری آلزایمر و سقط خودبخودی مکرر پیشگیری کند اما مطالعه‌ای که این پیشنهادات را رد یا تأیید کند، انجام نشده است.
برخی داده‌های جدید نشان می‌دهند که مکمل فولات ممکن است به حفظ عملکرد شنوایی در پیری کمک کند.


ادامه بستن متن
موارد منع مصرف :  اسید فولیک در افرادی که به هر جزء محصول حاوی اسید فولیک حساسیت دارند، منع مصرف دارد.


 اسید فولیک در افرادی که به هر جزء محصول حاوی اسید فولیک حساسیت دارند، منع مصرف دارد.


ادامه بستن متن
موارد احتیاط: باید اطمینان حاصل شود که دریافت اسید فولیک از مکمل‌های غذایی و یا از غذاهای غنی شده در زنان در سنین ... باید اطمینان حاصل شود که دریافت اسید فولیک از مکمل‌های غذایی و یا از غذاهای غنی شده در زنان در سنین باروری، زنان باردار و مادران شیرده 400 میکرو گرم در روز باشد.


تعدادی از مکمل‌های دوران بارداری و پس از آن، روزانه 1 میلی‌گرم (1000 میکرو گرم) اسید فولیک را تامین می‌کنند. دوزهای بالاتر از 1 میلی‌گرم / روز باید فقط در صورت تجویز توسط پزشک توسط گروه‌های بالا مصرف شود.


استفاده از اسیدفولیک برای درمان کمبود فولات یا برای درمان هر اختلالی نیاز به نظارت پزشکی دارد.


استفاده از دوزهای اسید فولیک بالای 1 میلی گرم/ روز ممکن است آسیب نورولوژیک ناشی از کمبود ویتامین B12 را تشدید کند. افرادی که از دوزهای اسید فولیک بالاتر 1 میلی گرم/روز استفاده می‏کنند باید فقط تحت نظارت پزشک این کار را انجام دهند.


افراد با آنمی تشخیص داده نشده، باید در مصرف مکمل اسید فولیک احتیاط کنند. دوزهای اسید فولیک بالاتر از 100 میلی‌گرم روزانه ممکن است باعث بهبود هماتولوژیک در افراد مبتلا به کمبود ویتامین B12 شود.


ادامه بستن متن
عوارض جانبی: دوزهای اسید فولیک تا 1 میلی‌گرم روزانه به خوبی تحمل می‌شوند. بیش از صد مورد گزارش وجود دارد که در ... دوزهای اسید فولیک تا 1 میلی‌گرم روزانه به خوبی تحمل می‌شوند. بیش از صد مورد گزارش وجود دارد که در افراد مبتلا به کمبود ویتامین B12 که دوزهای خوراکی اسید فولیک 5 میلی‌گرم روزانه یا بیشتر را دریافت کرده اند، دچار پیشرفت علایم و نشانه‌های نورولوژیک شده‌اند. تعداد بسیار کمی از این چنین گزارشات در افرادی که دوزهای اسید فولیک کمتر از 5 میلی‌گرم روزانه دریافت کرده اند، وجود دارد.

گزارشات نادری از واکنش‌های افزایش حساسیت به اسید فولیک خوراکی موجود می‌باشد. یک گزارش از یک کارآزمایی که از دوزهای خوراکی اسید فولیک به میزان 15 میلی‌گرم روزانه برای یک ماه استفاده کردند وجود دارد که در آن برخی افراد دچار اختلالات خواب، تغییرات روحی و اثرات گوارشی شدند. مطالعاتی که از دوزهای بالاتر یا قابل مقایسه، مدت زمان طولانی تر، یا هر دو استفاده کردند، در تأیید این یافته‌ها موفق نشدند.


ادامه بستن متن
تداخلات: sAnticonvulsant   (carbamazepin, fosphenytoin, phenytoin, phenobarbital, primidone ... sAnticonvulsant   (carbamazepin, fosphenytoin, phenytoin, phenobarbital, primidone valproic acid): این داروهای ضد تشنج نسل اول ممکن است باعث کاهش سطوح فولات سوم و افزایش سطوح هوموسیستئین سرم شوند. دوزهای بالای اسید فولیک ممکن است موجب کاهش سطوح سرمی این داروها شود.

Cholestyramine: مصرف هم زمان کلستیرامین و اسید فولیک ممکن است باعث کاهش جذب اسید فولیک شود.
Colestipol: مصرف هم زمان کلستپپول واسید فولیک ممکن است موجب کاهش جذب اسید فولیک شود.
Colchicine: گزارش شده که کلشی سین سطوح فولات خون را کاهش می‏دهد.
Fluoxetine: یافته‌ها نشان می‌دهند که استفاده از اسید فولیک در دوز 500 میکروگرم/ روز، فعالیت ضد افسردگی فلوکستین در دوز 20 میلی‌گرم روزانه را افزایش می‏دهد.
Lithium: استفاده از اسید فولیک در دوز 200 میکروگرم روزانه، بازده لیتیم نگهدارنده را بهبود می‌بخشد.
Lometrexol: (“T64”) مکمل اسید فولیک در موش‌ها، فعالیت درمانی داروی شیمی درمانی علیه سرطان ضد فولات تجربی لومترکسول را افزایش و واکنش‌های نامطلوب آن را کاهش می‏دهد.
Metformin: استفاده طولانی مدت از متفورمین با بالا رفتن سطوح هوموسیستئین همراه می‌باشد که با تجویز اسید فولیک کاهش می‌یابد.
Methotrexate: استفاده از اسید فولیک در دوز 1 میلی‌گرم روزانه ممکن است به طور قابل توجهی عوارض جانبی سمی دارو را بدون کاهش بازده دارو در افرادی که تحت درمان مداوم با متوترکسات برای آرتریت روماتوئید قرار گرفته اند، کاهش دهد.
Nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDS), including ibuprofen,:indomethacin, naproxen, mefenamic acid, piroxicam, sulindac
هنگامی که در دوزهای درمانی بالا داده شوند، این NSAIDS‌ها ممکن است فعالیت ضد فولات بروز دهند.
Phenytoin: فنی توئین ممکن است سطوح فولات سرم را کاهش دهد و وضعیت فولات را به طور منفی تحت تأثیر قرار می‏دهد. دوزهای بالای اسید فولیک ممکن است موجب کاهش در سطوح فنی توئین سرم شوند.
Pyrimethamine : استفاده از دوزهای بالای اسید فولیک به طور هم زمان با پیریمتامین جهت پیشگیری از تحلیل مغز استخوان ممکن است موجب اثر فارماکودینامیکی آنتاگونیستی ضد انگلی پیریمتامین شود.
Sulfasalazine: سولفاسالازین ممکن است در صورت مصرف هم زمان، جذب اسید فولیک را کاهش دهد.

مکمل‌های غذایی
ویتامیل B6: ویتامین B6 ممکن است به صورت سینرژیست با اسیدفولیک در کاهش سطوح هرموسیستئین عمل کند.

روی: گفته شده است که مکمل اسید فولیک به طور نامطلوبی جذب روی را تحت تأثیر قرار می‏دهد. با این حال، یک بازنگری از بررسی‌ها هیچ اثری از مکمل اسید فولیک بر روی نشان نداده است.

غذاها
تجویز اسید فولیک همراه با غذا دسترسی آن را به طور حاشیه‌ای کاهش می‏دهد.


ادامه بستن متن
نحوه و میزان مصرف: شکل اصلی مکمل فولات، اسید فولیک می‌باشد. فولات تری گلوتامات (پتروئیل گلوتامات) نیز در دسترس ... شکل اصلی مکمل فولات، اسید فولیک می‌باشد. فولات تری گلوتامات (پتروئیل گلوتامات) نیز در دسترس می‌باشد.

اسید فولیک به صورت مستقل یا در محصولات ترکیبی موجود است. دوز معمول روزانه 400 میکروگرم می‌باشد. دوزهای یک میلی‌گرم یا بیشتر به نسخه نیاز دارد.
بورد غذا و تغذیه موسسه پزشکی اکادمی ملی علوم دریافت مرجع رژیمی (RDI) را برای فولات توصیه کرده که به صورت معادل‌های فولات رژیمی (1 میکروگرم از معادل‌های فولات رژیمی [sDFE]=1 میکروگرم از فولات غذا= 5/0 میکروگرم فولاتی که با معده خالی دریافت شود = 6/0 میکرو گرم اسید فولیک همراه با وعده غذا) بیان می‌شود:


DV (ارزش روزانه) برای فولات، که برای تعیین درصد ارزش روزانه ماده‌ی مغذی در برچسب گذاری مکمل‌های غذایی و غذاها به کار می‌رود، 400 میکروگرم می‌باشد. این مقدار بر پایه RDA آمریکا برای فولات می‌باشد.

حداقل سطحی که عوارض جانبی مشاهده می‌شوند (LOAEL) برای فولات توسط بورد غذا و تغذیه 5 میلی گرم/ روز تعیین شده است. بر اساس LOAEL و ارزیابی فاکتور عدم اطمینان (UF) 5، بورد غذا و تغذیه، بالاترین سطوح دریافت قابل تحمل (UL) را برای فولات غذاهای غنی شده یا مکمل‌ها (اسید فولیک) توصیه کرده است:

ادامه بستن متن
لیست محصولات موجود در ایران
دیابتون ویتابیوتیکس

کشور تولید کننده

انگلستان

نام شرکت عرضه کننده

ویتابیوتیکس

تعداد در هر بسته

30 عدد

دسته بندی از لحاظ ترکیبات اصلی

ال- کارنیتین,روی,سلنیوم ,فولات ,کرومیوم ,منیزیوم.ویتامین های آ، دی، ای، سی، آهن، مس، منگنز، ید

شکل دارویی

قرص

قیمت

۰ ریال
اطلاعات بیشتر
فروگلوبین+ب12 ویتابیوتیکس

کشور تولید کننده

انگلستان

نام شرکت عرضه کننده

ویتابیوتیکس

تعداد در هر بسته

200 میلی لیتر

دسته بندی از لحاظ ترکیبات اصلی

آهن,روی,فولات ,منگنز,ویتامین ث.لایزین، عصاره مالت، عسل

شکل دارویی

محلول خوراکی

قیمت

۰ ریال
اطلاعات بیشتر
آیزن پلاس یوروویتال

کشور تولید کننده

آلمان

نام شرکت عرضه کننده

حکیمان طب کار

تعداد در هر بسته

60 عدد

دسته بندی از لحاظ ترکیبات اصلی

آهن,فولات ,ویتامین ث.

شکل دارویی

قرص

قیمت

۰ ریال
اطلاعات بیشتر
فورمن سوپرابیون

کشور تولید کننده

سوئیس

نام شرکت عرضه کننده

اکسون فارمد ایرانیان

تعداد در هر بسته

30 عدد

دسته بندی از لحاظ ترکیبات اصلی

فولات ,ویتامین آ,ویتامین E,ویتامین ب12,ویتامین ب2 ریبوفلاوین,ویتامین ب6,ویتامین ث,ویتامین دی.

شکل دارویی

قرص

قیمت

۰ ریال
اطلاعات بیشتر
فرو کامپلیت سوپرابیون

کشور تولید کننده

سوئیس

نام شرکت عرضه کننده

اکسون فارمد ایرانیان

تعداد در هر بسته

30 عدد

دسته بندی از لحاظ ترکیبات اصلی

آهن,روی,فولات ,ویتامین ب12,ویتامین ب6,ویتامین ث.

شکل دارویی

کپسول

قیمت

۰ ریال
اطلاعات بیشتر