بر اساس دستورالعمل سازمان غذا و دارو، سایت هیچگونه فعالیتی در راستای فروش مکمل های غذایی ندارد.

روی

روی

.

روی یک عنصر ضروری در تغذیه انسان و حیوان، با گستره‌ی وسیعی از نقش‌های بیولوژیکی است. روی نقش کاتالیتیک، ساختاری یا تنظیم کننده در بیش از 200 متالوآنزیم شناخته شده در سیستم‌های بیولوژیک ایفا می‌کند. این آنزیم‌ها در متابولیسم اسید نوکلئیک و پروتئین و تولید انرژی شرکت دارند.

روی نقش ساختاری در تشکیل چیزی به نام انگشتان روی دارد. انگشتان روی توسط فاکتورهای رونویسی برای تداخل با DNA و تنظیم فعالیت ژن‌ها، به کار گرفته می‌شوند. نقش ساختاری دیگرِ روی، حفظ تمامیت غشای بیولوژیک است که سبب محافظت از آن در برابر آسیب اکسیداتیو می‌شود.
روی یک عنصر فلزی با عدد اتمی 30 و جرم اتمی 37/65 دالتون است. نماد اتمی آن Zn است. روی در وضعیت‌های فیزیولوژیک به صورت دو ظرفیتی است. بدن بالغین حاوی حدود 5/1 تا 5/2 گرم روی است. روی در تمام ارگان‌ها، بافت‌ها، مایعات و ترشحات بدن موجود است. نزدیک به 90% از کل روی بدن در عضله اسکلتی و استخوان یافت می‌شود.

برای مشاهده متن مرجع و رفرنس در کتاب PDR for Nutritional Supplements اینجا کلیک کنید

افرسان ث+ زینک

نام برند

افرسان
EFFERSUN

کشور تولید کننده

ایران/تولید داخل

نام شرکت عرضه کننده

بهشاد دارو

دسته بندی از لحاظ ترکیبات اصلی

روی,ویتامین ث.

شکل دارویی

قرص جوشان

قیمت

۰ ریال
اطلاعات بیشتر
پریناتال فرمولا نچرال ورد

کشور تولید کننده

آمریکا

نام شرکت عرضه کننده

لیوار

تعداد در هر بسته

30 عدد

دسته بندی از لحاظ ترکیبات اصلی

آهن,بتا کارتن,روی,کلسیم ,ویتامین ث,ویتامین دی.ویتامین های گروه ب

شکل دارویی

قرص

قیمت

۰ ریال
اطلاعات بیشتر
فروویتا سان لایف

نام برند

سان لایف
SUNLIFE

کشور تولید کننده

آلمان

نام شرکت عرضه کننده

آیلار طب آذر

تعداد در هر بسته

200 میلی لیتر

دسته بندی از لحاظ ترکیبات اصلی

آهن,ال-لیزین,روی,منگنز,ویتامین آ,ویتامین ب12,ویتامین ب2 ریبوفلاوین,ویتامین ب6.کلسیم ،پتاسیم ،منگنز

شکل دارویی

شربت

قیمت

۰ ریال
اطلاعات بیشتر
اولترا کلاژن میسن

نام برند

میسن
mason

کشور تولید کننده

آمریکا

نام شرکت عرضه کننده

داروگستر یاسین

تعداد در هر بسته

100 عدد

دسته بندی از لحاظ ترکیبات اصلی

روی,سلنیوم ,کلاژن هیدرولیز شده,کلسیم ,منگنز,ویتامین E,ویتامین ث.-

شکل دارویی

کپسول

قیمت

۰ ریال
اطلاعات بیشتر
میم اورنج ویتابیوتیکس

کشور تولید کننده

انگلستان

نام شرکت عرضه کننده

ویتا آریا

تعداد در هر بسته

200 میلی لیتر

دسته بندی از لحاظ ترکیبات اصلی

آهن,روی,سلنیوم ,ویتامین ث.ویتامین های گروه ب، فولیک اسید، ید، مس

شکل دارویی

شربت

قیمت

۰ ریال
اطلاعات بیشتر

نام علمی: زینک
نام علمی(لاتین): zinc
دسته بندی: مواد معدنی و مینرال ها
توضیحات علمی: بیش از 95% کل روی بدن به پروتئین‌های داخل سلولی و غشای سلولی متصل است. پلاسما تنها حاوی 1/0% از کل ... بیش از 95% کل روی بدن به پروتئین‌های داخل سلولی و غشای سلولی متصل است. پلاسما تنها حاوی 1/0% از کل روی بدن می‌باشد.
عمده‌ی روی (88-75%) موجود در خون، در متالوآنزیمِ کربونیک انیدرازِ گلبول‌های قرمز خون یافت می‌شود. در پلاسما، تقریبا 18% از روی به آلفا – 2- ماکروگلوبولین،80% به آلبومین و 2% به پروتئین‌هایی مثل ترانسفرین وسرولوپلاسین متصل است.
از نظر فیزیولوژیک، روی برای رشد و تکامل، بلوغ جنسی وتولید مثل، تطابق دید در تاریکی، فعالیت بویایی و چشایی، ذخیره و رها سازی انسولین و برای دفاع ایمنی میزبان حیاتی است. کمبود روی می‌تواند منجر به تاخیر رشد، اختلال عملکرد ایمنی، افزایش بروز عفونت، هایپوگنادیسم، الیگواسپرمی، بی اشتهایی عصبی، اسهال، کاهش وزن، تأخیر در بهبود زخم، نقایص لوله عصبی در جنین، افزایش خطر سقط، آلوپسی، لِتارژی ذهنی و تغییرات پوستی شود.
کمبود متوسط تا شدید روی در کشورهای صنعتی نادر است. اما در کشورهای در حال توسعه شیوع آن بالاست. با این وجود، در کشورهای صنعتی نیز بسیاری افراد در خطر کمبود خفیف روی هستند. برخی بیماری‌ها و وضعیت‌ها، فرد را مستعد کمبود روی می‌کنند، از جمله بیماری آکرودرماتیت انتروپاتیکای آتوزومال مغلوب، الکلیسم، سوء جذب، سوختگی حرارتی، تغذیه کامل وریدی (TPN) بدون مصرف مکمل‌های روی و برخی دارو‌ها مثل دیورتیک‌ها، پنیسیلامین، سدیم والپروات و اتامبوتول.
دریافت روی در بسیاری از سالمندان ممکن است کمتر از حد مطلوب باشد واگر مصرف برخی داروها یا ابتلا به برخی بیماری‌ها نیز به آن اضافه شود، می‌تواند سبب کمبود خفیف یا حتی متوسطِ روی شود.
استات روی یک داروی مورد تأیید – FDA برای درمان اختلال افزایش بارِ مس در بیماری ویلسون است.
ادامه بستن متن
عملکرد: روی ممکن است عملکرد تنظیم کننده سیستم ایمنی داشته باشد. همچنین ممکن است فعالیت آنتی اکسیدانی نیز ... روی ممکن است عملکرد تنظیم کننده سیستم ایمنی داشته باشد. همچنین ممکن است فعالیت آنتی اکسیدانی نیز داشته باشد. عملکرد ضد ویروسی، تقویت باروری و محافظتی شبکیه روی مشهور است.

ادامه بستن متن
مکانیسم عمل: روی برای بسیاری از عملکردهای سیستم ایمنی از جمله فعالیت لنفوسیت – T مورد نیاز است. کمبودِ روی سبب ...

روی برای بسیاری از عملکردهای سیستم ایمنی از جمله فعالیت لنفوسیت – T مورد نیاز است. کمبودِ روی سبب عود تیموس، تنزل افزایش حساسیت تاخیری، کاهش تعداد لنفوسیتِ T- محیطی، کاهش پاسخ تکثیری لنفوسیت –T به فیتوهماگلوتینین (PHA)، کاهش فعالیت سیتوتوکسیک لنفوسیت-T، کاهش عملکرد لنفوسیت کمکیT، تنزل عملکرد سلول‌های کشنده طبیعی، تنزل عملکرد ماکروفاژ (فاگوسیتوز)، تنزل عملکرد نوتروفیل (انفجار تنفسی، کموتاکسی) و تنزل تولید آنتی بادی می‌شود.

طبق یافته‌ها، در سندرم‌های سوء جذب و آکرودرماتیت انتروپاتیکا، مکمل روی می‌تواند عملکرد مختل ایمنی را در کسانی که دچار کمبود روی شده اند، اصلاح نماید.
شواهد کمی وجود دارد که مکمل روی، پاسخ‌های ایمنی را در افرادی که دچار کمبود روی نیستند، افزایش دهد. مقادیر زیاد روی، حتی ممکن است سبب سرکوب ایمنی شود. ممکن است مکمل روی عملکرد ایمنی را در سالمندان سالمی که به طور مرزی کمبود روی دارند، بهبود بخشد.
مکانیسم مسئول اثرات ایمنی روی به طور کامل شناخته نشده است. برخی از این اثرات ممکن است به اثر تثبیت غشای سلولی توسط روی نسبت داده شود. این اثر ممکن است روی فرآیندهای سیگنالی که در ایمنی با واسطه سلولی در گیرند، تأثیر بگذارد. دخالت روی در چنین فرآیندهای سیگنالی شناخته شده است، همچنین ممکن است با تثبیت ساختاری فاکتورهای مختلف رونویسی ایمونولوژیک، روی بیان ژن نیز تأثیر داشته باشد.

یون‌های روی می‌توانند تشکیل بلاست از مونوسیت‌های خون محیطی (PBMCs) را القا کنند. در PBMCs، روی سیتوکین‌هایی شامل اینترلوکین 1-(IL)،6-IL و فاکتور نکروز تومور (TNF)-آلفا را القا می‌کند. القای سیتوکین توسط روی نتیجه‏ی تداخل مستقیم روی با مونوسیت‌ها است. به نظر می‌رسد تحریک لنفوسیت‌های – T توسط روی، در جریان آزاد سازی 1-IL از مونوسیت‌ها و تماس سلول – سلول رخ دهد. غلظت‌های بالای روی، تکثیر لنفوسیت – T را با بلوک کردن کیناز همراه گیرنده نوع یکِ 1-IL، مهار می‌کند. به نظر می‌رسد فعال سازی لنفوسیت –T به طور دقیق با غلظت روی تنظیم می‌شود.
ممکن است روی فعالیت ثانویه آنتی اکسیدانی داشته باشد. در وضعیت‌های فیزیولوژیک، روی فعالیت احیا کنندگی ندارد. ممکن است روی از طریق توانایی در تثبیت گروه‌های تیولی و فسفولیپیدها بر ساختار غشا تأثیر گذارد. روی همچنین ممکن است محل‌هایی را که می‌توانند حاوی فلزات احیا کننده‌ی دیگر مثل آهن باشند، اشغال کند. این اثرات ممکن است از غشاها در برابر آسیب اکسیداتیو حمایت کند. روی همچنین حاوی ساختار مس/ روی – سوپراکسید دیسموتاز (SOD – Cu/Zn) است.
روی در Cu/Zn-SOD دارای نقش ساختاری است. روی همچنین ممکن است از طریق ارتباط با پروتئین متصل شونده به مس، یعنی متالوتیونین، عملکرد آنتی اکسیدانی داشته باشد.
نقش گلوکونات روی در کنترل سرما خوردگی همچنان مورد بحث است. مکانیسم‌هایی که برای اثر روی بر طول و دوره سرما خوردگی متصورند شامل مهار رونویسی رینو ویروس‌ها
و/ یا مهار ورود ویروس به داخل سلول هاست.

گرچه، در شرایط in vitro، یون‌های روی تنها به طور متوسط دارای اثرات مهاری غیر اختصاصی روی رینو ویروس‌ها بوده‌اند.
روی در شکل‌گیری اسپرم و متابولیسم تستوسترون دخالت دارد. کمبود روی سبب الیگواسپرمی می‌شود. شواهد کمی وجود دارد که مصرف مکمل روی در افرادی که کمبود روی ندارند، بر روی تولید اسپرم تأثیر می‌گذارد.
مکانیسم اثر روی بر دژنراسیون وابسته به سن ماکولا (ARMD) ناشناخته است.

ادامه بستن متن
فارماکوکینتینک: راندمان جذب (جذب نسبی) نمک روی توسط معده خالی از 40% تا 90% متغیر است. به نظر می‌رسد میزان جذب نسبی ...

راندمان جذب (جذب نسبی) نمک روی توسط معده خالی از 40% تا 90% متغیر است. به نظر می‌رسد میزان جذب نسبی روی با غذا کمتر است. ترکیبات روی – هیستیدین، روی – متیونین وروی – سیستئین از سایر فرم‌های مکمل روی، بهتر جذب می‌شوند. روی در تمام طول روده کوچک جذب می‌شود. به نظر می‌رسد عمده روی دریافت شده از ژژنوم جذب شود. جذب روی از خلال حاشیه مسواکی، هم با مکانیسم با واسطه سد قابل اشباع و هم با مکانیسم بی واسطه غیر قابل اشباع رخ می‌دهد. مکانیسم دقیق انتقال روی به داخل انتروسیت‌ها همچنان ناشناخته است.

ناقلین روی در مدل‌های حیوانی مشخص شده‌اند. برای اینکه روی داخل انتروسیت، بتواند برای فرآیند‌های وابسته به روی مورد استفاده قرار گیرد، باید به متالوتیونین متصل شده وداخل انتروسیت حفظ شده یا از خلال سلول عبور کند. انتقال روی از خلال غشای سروزی با واسطه ناقل و وابسته به انرژی است.
روی از طریق جریان وریدی به کبد انتقال می‌یابد. بخشی از روی توسط هپاتوسیت‌ها برداشته شده، و باقیمانده‌ی آن از طریق جریان خون سیستمیک به سلول‌های مختلف بدن فرستاده می‌شود. در پلاسما، روی به صورت متصل به آلبومین (حدود 80%)، آلفا-2-ماکروگلوبولین (حدود 18%) و برخی پروتئین‌های دیگر ترانسفرین و سرولوپلاسمین (حدود 2%) حمل می‌شود.

راه اصلی دفع روی از طریق لوله گوارش است. روی دفع شده در مدفوع شامل روی جذب نشده و روی مشتق از ترشحات صفرا، پانکراس و دستگاه گوارش و روی ناشی از پوسته ریزی سلول‌های مخاطی است.
بیشتر فارماکوکینتیک روی در بدن انسان ناشناخته است. مطالعات بیشتر در این زمینه در حال انجام است.

ادامه بستن متن
موارد مصرف: حتی کمبود مرزی روی یا اختلال در متابولیسم روی می‌تواند عوارض جانبی عمیقی روی سلامت داشته باشد. ...

حتی کمبود مرزی روی یا اختلال در متابولیسم روی می‌تواند عوارض جانبی عمیقی روی سلامت داشته باشد. افرادی که در معرض خطر بیشتری برای این کمبود‌ها و اختلالات هستند عبارتند از: نوزادان، کودکان، افراد سالمند و زنان باردار.

به علت وجود شرایطی که فراهم زیستی روی را محدود می‌کند، حتی زمانی که دریافت روی کافی باشد نیز ممکن است جمعیت بزرگی دچار کمبود روی باشند.
بیماری و وضعیت‌هایی که با کمبود روی همراهند عبارتند از: الکسیم، سندرم‌های سوء جذب، آکرودرماتیت انتروپاتیکا، بی اشتهایی عصبی، سوختگی حرارتی و تغذیه کامل وریدی (TPN) بدون مکمل یاری روی.

مکمل روی ممکن است در برخی از وضعیت‌های مذکور، در برخی وضعیت‌های اختلال ایمنی، در برخی عوارض بارداری، در پیشگیری از برخی موارد نقایص لوله عصبی جنین، اسهال، الیگواسپرمی، تأخیر در بهبود زخم و برخی اختلالات شناختی کمک کننده باشد. همچنین ممکن است روی به حفاظت در برابر وضعیت التهابی کمک کند.
برخی ادعا می‌کنند روی اثرات حافظتی برای سیستم عصبی دارد و برخی نیز معتقدند در بعضی شرایط اثرات سمی برای اعصاب (نوروتوکسیک) دارد. برخی مطرح می‌کنند ممکن است روی در افسردگی مفید باشد و برخی دیگر پیشنهاد می‌کنند ممکن است روی به عنوان ماده ضد پیری به کار رود. نتایج مختلفی از کاربرد روی در پنومونی کودکان گزارش شده است.
ادعاهای منتشر شده وسیعی مبنی بر اثر بخشی روی در پیشگیری و بهبود علایم سرماخوردگی وجود دارد که توسط برخی مطالعات حمایت شده و توسط برخی مطالعات دیگر خیر. برخی مطالعات تجربی پیشنهاد کرده اند، روی ممکن است برخی اثرات ضد سرطانی داشته باشد. شواهد کمی موجود است که روی در دیابت مفید است.

مصرف موضعی روی در درمان برخی مشکلات پوستی مفید است. ادعای پیشگیری از طاسی یا برگرداندن آن توسط روی، به جز در برخی موارد مبتلا به کمبود شدید روی، معتبر نیست.

روی تأثیری بر طاسی با الگوی تیپیک مردانه ندارد. روی ممکن است در افراد دچار کمبود روی اثرات مفیدی بر اختلال چشایی داشته باشد. شواهد در خصوص تأثیر روی بر پیشگیری از دژنراسیون وابسته به سنِ ماکولا، در حال پیشرفت است.

ادامه بستن متن
موارد منع مصرف : مصرف روی در کسانی که به هر جزیی از مکمل حاوی روی حساسیت دارند، ممنوع است.

مصرف روی در کسانی که به هر جزیی از مکمل حاوی روی حساسیت دارند، ممنوع است.

ادامه بستن متن
موارد احتیاط: زنان باردار و مادران شیرده باید از مصرف مقادیر بالاتر از مقدار RDA (15 میلی‌گرم در روز برای زنان ... زنان باردار و مادران شیرده باید از مصرف مقادیر بالاتر از مقدار RDA (15 میلی‌گرم در روز برای زنان باردار، 19 میلی‌گرم در روز برای زنان شیرده در طول 6 ماه اول و 16 میلی‌گرم در روز برای زنان شیرده در طول 6 ماه دوم) اجتناب کنند.

ادامه بستن متن
عوارض جانبی: مقادیر تا 30 میلی‌گرم روزانه روی به طور کلی به خوبی تحمل می‌شود. مقادیر بالاتر از آن ممکن است سبب ...

مقادیر تا 30 میلی‌گرم روزانه روی به طور کلی به خوبی تحمل می‌شود. مقادیر بالاتر از آن ممکن است سبب بروز عوارض جانبی شود.

شایع‌ترین عارضه جانبی به صورت گوارشی و شامل تهوع، استفراغ و ناراحتی گوارشی است.

سایر عوارض شامل طعم فلزی، سردرد وخواب آلودگی است. گزارشاتی از کاهش میزان HDL- کلسترول در افرادی که دوزهای بالای روی را مصرف کرده اند، وجود دارد.

دریافت مقادیر بالای روی به طور مداوم، می‌تواند سبب کمبود مس و آنمی هیپوکرومیک میکروسیتیک ثانویه به کمبود مسِ القا شده توسط روی شود.
مقادیر بالای روی ممکن است اثرات سرکوب کننده ایمنی داشته باشد.

ادامه بستن متن
تداخلات: داروها
Bisphosphonates (alendronate, etidronate, risedronate): مصرف هم زمان یک بیس فسفونات و روی ...
داروها
Bisphosphonates (alendronate, etidronate, risedronate): مصرف هم زمان یک بیس فسفونات و روی ممکن است جذب هر دوی آنها را کاهش دهد.
Quinolones (ciprofloxacin, gatifloxacin, levofloxacin, lomefloxacin, moxifloxacin, norfloxacin, ofloxacin, sparfloxacin, trovafloxacin): مصرف هم زمان یک کینولون و روی ممکن است جذب هر دوی آنها را کاهش دهد.
Penicillamine: مصرف هم زمان پنی سیلامین و روی ممکن است جذب روی را تنزل دهد.
Tetracyclines (doxycycline, monocycline, tetracycline): مصرف هم زمان یک تتراسایکلین و روی، ممکن است جذب هر دوی آن‌ها را کاهش دهد.

مکمل‌های غذایی

کلسیم: مصرف هم زمان کلسیم و روی ممکن است جذب روی را در زنان یائسه تنزل دهد.
مس: مصرف هم زمان مس و روی ممکن است جذب مس را تنزل بخشد. مصرف مقادیر زیاد روی می‌تواند اثر منفی بر روی وضعیت مس بدن داشته باشد. این مطلب اساس کاربرد دوزهای بالای روی در درمان بیماری ویلسون است. چنین به نظر می‌رسد که دریافت مقادیر بالای روی سنتز پروتئین متصل شونده به مس، متالوتیونین را در سلول‌های مخاطی دستگاه گوارش القا می‌کند. متالوتیونین می‌تواند مس را به دام اندازد. این امر سبب می‌شود مسی برای جذب شدن در دسترس نباشد.
ال – سیستئین: مصرف هم زمان ال – سیستئین و روی ممکن است جذب روی را افزایش دهد.
ال - هیستیدین: مصرف هم زمان ال هیستیدین و روی ممکن است جذب روی را افزایش دهد.
اینوزیتول هگزافسفات: مصرف هم زمان اینوزیتول هگزافسفات و روی ممکن است جذب روی را کاهش دهد.
آهن: مصرف هم زمان آهن و روی ممکن است جذب هر دوی آنها را کاهش دهد.
اِل- متیونین: مصرف هم زمان اِل میتونین و روی ممکن است جذب روی را افزایش دهد.
اِن – استیل – اِل – سیستئین (NAC): مصرف هم زمان NAC و روی ممکن است جذب روی را افزایش دهد.
نمک‌های فسفات: تجویز روی و نمک‌های فسفات، ممکن است جذب روی را کاهش دهد.

غذاها
کافئین: مصرف هم زمان قهوه، نوشیدنی‌های کافئین دار یا کافئین و روی ممکن است جذب روی را کاهش دهد.
پروتئین‌های حاوی سیستئین: غذاهای غنی از پروتئین‌های حاوی سیستئین (مثل بافت عضلات حیوانات) در صورت مصرف هم زمان با روی، ممکن است جذب روی را افزایش دهند.
اگزالیک اسید: مصرف هم زمان روی و غذاهای سرشار از اگزالیک اسید (اسفناج، سیب زمینی تازه، ریواس و لوبیا) ممکن است جذب روی را کاهش دهند.
اسید فیتیک: مصرف همزمان روی و غذاهای غنی از اسید فیتیک (نان ور نیامده، لوبیای خام، دانه‌ها، مغزها و غلات و سویا) ممکن است جذب روی را کاهش دهند.
چای: مصرف هم زمان چای (تانن ها) و روی ممکن است سبب کاهش جذب روی شود.

ادامه بستن متن
نحوه و میزان مصرف: چندین فرم مکمل روی موجوداست. این اشکال شامل گلوکونات روی، اکسید روی، آسپارتات روی، پیکولینات روی، ... چندین فرم مکمل روی موجوداست. این اشکال شامل گلوکونات روی، اکسید روی، آسپارتات روی، پیکولینات روی، سیترات روی، مونو متیونین روی و هیستیدین روی می‌باشد. مکمل‌های روی به صورت مستقل یا فرآورده‌های ترکیبی موجودند. دوز معمول روی، حدود 15 میلی‌گرم (به صورت روی اِلمنتال) روزانه است.
انجمن غذا وتغذیه انستیتو پزشکی آکادمی ملی علوم، دریافت مرجع رژیمی توصیه شده (DRI) را برای روی توصیه می‌کند:
 در زیر به طور خلاصه حداکثر میزان دریافتی قابل تحمل (UL) برای گروه‌های سنی و وضعیت‌های مختلف آورده شده است:


ارزش روزانه (DV) روی، که برای تعیین درصد ارزش روزانه ماده مغذی موجود در برچسب مکمل‌های غذایی و غذاها به کار می‌رود، 15 میلی‌گرم است. اساس تعیینDV برای روی RDA آمریکا در سال 1973 است.
ادامه بستن متن
captcha

سوال خود را مطرح کنید. لطفا پیش از طرح سوال، پرسش و پاسخ های قبلی را ملاحظه فرمایید. ممکن است پرسش شما، قبلا پاسخ داده شده باشد

captcha code
اطلاعات علمی تکمیلی
نام علمی: زینک
نام علمی(لاتین): zinc
دسته بندی: مواد معدنی و مینرال ها
توضیحات علمی: بیش از 95% کل روی بدن به پروتئین‌های داخل سلولی و غشای سلولی متصل است. پلاسما تنها حاوی 1/0% از کل ... بیش از 95% کل روی بدن به پروتئین‌های داخل سلولی و غشای سلولی متصل است. پلاسما تنها حاوی 1/0% از کل روی بدن می‌باشد.
عمده‌ی روی (88-75%) موجود در خون، در متالوآنزیمِ کربونیک انیدرازِ گلبول‌های قرمز خون یافت می‌شود. در پلاسما، تقریبا 18% از روی به آلفا – 2- ماکروگلوبولین،80% به آلبومین و 2% به پروتئین‌هایی مثل ترانسفرین وسرولوپلاسین متصل است.
از نظر فیزیولوژیک، روی برای رشد و تکامل، بلوغ جنسی وتولید مثل، تطابق دید در تاریکی، فعالیت بویایی و چشایی، ذخیره و رها سازی انسولین و برای دفاع ایمنی میزبان حیاتی است. کمبود روی می‌تواند منجر به تاخیر رشد، اختلال عملکرد ایمنی، افزایش بروز عفونت، هایپوگنادیسم، الیگواسپرمی، بی اشتهایی عصبی، اسهال، کاهش وزن، تأخیر در بهبود زخم، نقایص لوله عصبی در جنین، افزایش خطر سقط، آلوپسی، لِتارژی ذهنی و تغییرات پوستی شود.
کمبود متوسط تا شدید روی در کشورهای صنعتی نادر است. اما در کشورهای در حال توسعه شیوع آن بالاست. با این وجود، در کشورهای صنعتی نیز بسیاری افراد در خطر کمبود خفیف روی هستند. برخی بیماری‌ها و وضعیت‌ها، فرد را مستعد کمبود روی می‌کنند، از جمله بیماری آکرودرماتیت انتروپاتیکای آتوزومال مغلوب، الکلیسم، سوء جذب، سوختگی حرارتی، تغذیه کامل وریدی (TPN) بدون مصرف مکمل‌های روی و برخی دارو‌ها مثل دیورتیک‌ها، پنیسیلامین، سدیم والپروات و اتامبوتول.
دریافت روی در بسیاری از سالمندان ممکن است کمتر از حد مطلوب باشد واگر مصرف برخی داروها یا ابتلا به برخی بیماری‌ها نیز به آن اضافه شود، می‌تواند سبب کمبود خفیف یا حتی متوسطِ روی شود.
استات روی یک داروی مورد تأیید – FDA برای درمان اختلال افزایش بارِ مس در بیماری ویلسون است.
ادامه بستن متن
عملکرد: روی ممکن است عملکرد تنظیم کننده سیستم ایمنی داشته باشد. همچنین ممکن است فعالیت آنتی اکسیدانی نیز ... روی ممکن است عملکرد تنظیم کننده سیستم ایمنی داشته باشد. همچنین ممکن است فعالیت آنتی اکسیدانی نیز داشته باشد. عملکرد ضد ویروسی، تقویت باروری و محافظتی شبکیه روی مشهور است.

ادامه بستن متن
مکانیسم عمل: روی برای بسیاری از عملکردهای سیستم ایمنی از جمله فعالیت لنفوسیت – T مورد نیاز است. کمبودِ روی سبب ...

روی برای بسیاری از عملکردهای سیستم ایمنی از جمله فعالیت لنفوسیت – T مورد نیاز است. کمبودِ روی سبب عود تیموس، تنزل افزایش حساسیت تاخیری، کاهش تعداد لنفوسیتِ T- محیطی، کاهش پاسخ تکثیری لنفوسیت –T به فیتوهماگلوتینین (PHA)، کاهش فعالیت سیتوتوکسیک لنفوسیت-T، کاهش عملکرد لنفوسیت کمکیT، تنزل عملکرد سلول‌های کشنده طبیعی، تنزل عملکرد ماکروفاژ (فاگوسیتوز)، تنزل عملکرد نوتروفیل (انفجار تنفسی، کموتاکسی) و تنزل تولید آنتی بادی می‌شود.

طبق یافته‌ها، در سندرم‌های سوء جذب و آکرودرماتیت انتروپاتیکا، مکمل روی می‌تواند عملکرد مختل ایمنی را در کسانی که دچار کمبود روی شده اند، اصلاح نماید.
شواهد کمی وجود دارد که مکمل روی، پاسخ‌های ایمنی را در افرادی که دچار کمبود روی نیستند، افزایش دهد. مقادیر زیاد روی، حتی ممکن است سبب سرکوب ایمنی شود. ممکن است مکمل روی عملکرد ایمنی را در سالمندان سالمی که به طور مرزی کمبود روی دارند، بهبود بخشد.
مکانیسم مسئول اثرات ایمنی روی به طور کامل شناخته نشده است. برخی از این اثرات ممکن است به اثر تثبیت غشای سلولی توسط روی نسبت داده شود. این اثر ممکن است روی فرآیندهای سیگنالی که در ایمنی با واسطه سلولی در گیرند، تأثیر بگذارد. دخالت روی در چنین فرآیندهای سیگنالی شناخته شده است، همچنین ممکن است با تثبیت ساختاری فاکتورهای مختلف رونویسی ایمونولوژیک، روی بیان ژن نیز تأثیر داشته باشد.

یون‌های روی می‌توانند تشکیل بلاست از مونوسیت‌های خون محیطی (PBMCs) را القا کنند. در PBMCs، روی سیتوکین‌هایی شامل اینترلوکین 1-(IL)،6-IL و فاکتور نکروز تومور (TNF)-آلفا را القا می‌کند. القای سیتوکین توسط روی نتیجه‏ی تداخل مستقیم روی با مونوسیت‌ها است. به نظر می‌رسد تحریک لنفوسیت‌های – T توسط روی، در جریان آزاد سازی 1-IL از مونوسیت‌ها و تماس سلول – سلول رخ دهد. غلظت‌های بالای روی، تکثیر لنفوسیت – T را با بلوک کردن کیناز همراه گیرنده نوع یکِ 1-IL، مهار می‌کند. به نظر می‌رسد فعال سازی لنفوسیت –T به طور دقیق با غلظت روی تنظیم می‌شود.
ممکن است روی فعالیت ثانویه آنتی اکسیدانی داشته باشد. در وضعیت‌های فیزیولوژیک، روی فعالیت احیا کنندگی ندارد. ممکن است روی از طریق توانایی در تثبیت گروه‌های تیولی و فسفولیپیدها بر ساختار غشا تأثیر گذارد. روی همچنین ممکن است محل‌هایی را که می‌توانند حاوی فلزات احیا کننده‌ی دیگر مثل آهن باشند، اشغال کند. این اثرات ممکن است از غشاها در برابر آسیب اکسیداتیو حمایت کند. روی همچنین حاوی ساختار مس/ روی – سوپراکسید دیسموتاز (SOD – Cu/Zn) است.
روی در Cu/Zn-SOD دارای نقش ساختاری است. روی همچنین ممکن است از طریق ارتباط با پروتئین متصل شونده به مس، یعنی متالوتیونین، عملکرد آنتی اکسیدانی داشته باشد.
نقش گلوکونات روی در کنترل سرما خوردگی همچنان مورد بحث است. مکانیسم‌هایی که برای اثر روی بر طول و دوره سرما خوردگی متصورند شامل مهار رونویسی رینو ویروس‌ها
و/ یا مهار ورود ویروس به داخل سلول هاست.

گرچه، در شرایط in vitro، یون‌های روی تنها به طور متوسط دارای اثرات مهاری غیر اختصاصی روی رینو ویروس‌ها بوده‌اند.
روی در شکل‌گیری اسپرم و متابولیسم تستوسترون دخالت دارد. کمبود روی سبب الیگواسپرمی می‌شود. شواهد کمی وجود دارد که مصرف مکمل روی در افرادی که کمبود روی ندارند، بر روی تولید اسپرم تأثیر می‌گذارد.
مکانیسم اثر روی بر دژنراسیون وابسته به سن ماکولا (ARMD) ناشناخته است.

ادامه بستن متن
فارماکوکینتینک: راندمان جذب (جذب نسبی) نمک روی توسط معده خالی از 40% تا 90% متغیر است. به نظر می‌رسد میزان جذب نسبی ...

راندمان جذب (جذب نسبی) نمک روی توسط معده خالی از 40% تا 90% متغیر است. به نظر می‌رسد میزان جذب نسبی روی با غذا کمتر است. ترکیبات روی – هیستیدین، روی – متیونین وروی – سیستئین از سایر فرم‌های مکمل روی، بهتر جذب می‌شوند. روی در تمام طول روده کوچک جذب می‌شود. به نظر می‌رسد عمده روی دریافت شده از ژژنوم جذب شود. جذب روی از خلال حاشیه مسواکی، هم با مکانیسم با واسطه سد قابل اشباع و هم با مکانیسم بی واسطه غیر قابل اشباع رخ می‌دهد. مکانیسم دقیق انتقال روی به داخل انتروسیت‌ها همچنان ناشناخته است.

ناقلین روی در مدل‌های حیوانی مشخص شده‌اند. برای اینکه روی داخل انتروسیت، بتواند برای فرآیند‌های وابسته به روی مورد استفاده قرار گیرد، باید به متالوتیونین متصل شده وداخل انتروسیت حفظ شده یا از خلال سلول عبور کند. انتقال روی از خلال غشای سروزی با واسطه ناقل و وابسته به انرژی است.
روی از طریق جریان وریدی به کبد انتقال می‌یابد. بخشی از روی توسط هپاتوسیت‌ها برداشته شده، و باقیمانده‌ی آن از طریق جریان خون سیستمیک به سلول‌های مختلف بدن فرستاده می‌شود. در پلاسما، روی به صورت متصل به آلبومین (حدود 80%)، آلفا-2-ماکروگلوبولین (حدود 18%) و برخی پروتئین‌های دیگر ترانسفرین و سرولوپلاسمین (حدود 2%) حمل می‌شود.

راه اصلی دفع روی از طریق لوله گوارش است. روی دفع شده در مدفوع شامل روی جذب نشده و روی مشتق از ترشحات صفرا، پانکراس و دستگاه گوارش و روی ناشی از پوسته ریزی سلول‌های مخاطی است.
بیشتر فارماکوکینتیک روی در بدن انسان ناشناخته است. مطالعات بیشتر در این زمینه در حال انجام است.

ادامه بستن متن
موارد مصرف: حتی کمبود مرزی روی یا اختلال در متابولیسم روی می‌تواند عوارض جانبی عمیقی روی سلامت داشته باشد. ...

حتی کمبود مرزی روی یا اختلال در متابولیسم روی می‌تواند عوارض جانبی عمیقی روی سلامت داشته باشد. افرادی که در معرض خطر بیشتری برای این کمبود‌ها و اختلالات هستند عبارتند از: نوزادان، کودکان، افراد سالمند و زنان باردار.

به علت وجود شرایطی که فراهم زیستی روی را محدود می‌کند، حتی زمانی که دریافت روی کافی باشد نیز ممکن است جمعیت بزرگی دچار کمبود روی باشند.
بیماری و وضعیت‌هایی که با کمبود روی همراهند عبارتند از: الکسیم، سندرم‌های سوء جذب، آکرودرماتیت انتروپاتیکا، بی اشتهایی عصبی، سوختگی حرارتی و تغذیه کامل وریدی (TPN) بدون مکمل یاری روی.

مکمل روی ممکن است در برخی از وضعیت‌های مذکور، در برخی وضعیت‌های اختلال ایمنی، در برخی عوارض بارداری، در پیشگیری از برخی موارد نقایص لوله عصبی جنین، اسهال، الیگواسپرمی، تأخیر در بهبود زخم و برخی اختلالات شناختی کمک کننده باشد. همچنین ممکن است روی به حفاظت در برابر وضعیت التهابی کمک کند.
برخی ادعا می‌کنند روی اثرات حافظتی برای سیستم عصبی دارد و برخی نیز معتقدند در بعضی شرایط اثرات سمی برای اعصاب (نوروتوکسیک) دارد. برخی مطرح می‌کنند ممکن است روی در افسردگی مفید باشد و برخی دیگر پیشنهاد می‌کنند ممکن است روی به عنوان ماده ضد پیری به کار رود. نتایج مختلفی از کاربرد روی در پنومونی کودکان گزارش شده است.
ادعاهای منتشر شده وسیعی مبنی بر اثر بخشی روی در پیشگیری و بهبود علایم سرماخوردگی وجود دارد که توسط برخی مطالعات حمایت شده و توسط برخی مطالعات دیگر خیر. برخی مطالعات تجربی پیشنهاد کرده اند، روی ممکن است برخی اثرات ضد سرطانی داشته باشد. شواهد کمی موجود است که روی در دیابت مفید است.

مصرف موضعی روی در درمان برخی مشکلات پوستی مفید است. ادعای پیشگیری از طاسی یا برگرداندن آن توسط روی، به جز در برخی موارد مبتلا به کمبود شدید روی، معتبر نیست.

روی تأثیری بر طاسی با الگوی تیپیک مردانه ندارد. روی ممکن است در افراد دچار کمبود روی اثرات مفیدی بر اختلال چشایی داشته باشد. شواهد در خصوص تأثیر روی بر پیشگیری از دژنراسیون وابسته به سنِ ماکولا، در حال پیشرفت است.

ادامه بستن متن
موارد منع مصرف : مصرف روی در کسانی که به هر جزیی از مکمل حاوی روی حساسیت دارند، ممنوع است.

مصرف روی در کسانی که به هر جزیی از مکمل حاوی روی حساسیت دارند، ممنوع است.

ادامه بستن متن
موارد احتیاط: زنان باردار و مادران شیرده باید از مصرف مقادیر بالاتر از مقدار RDA (15 میلی‌گرم در روز برای زنان ... زنان باردار و مادران شیرده باید از مصرف مقادیر بالاتر از مقدار RDA (15 میلی‌گرم در روز برای زنان باردار، 19 میلی‌گرم در روز برای زنان شیرده در طول 6 ماه اول و 16 میلی‌گرم در روز برای زنان شیرده در طول 6 ماه دوم) اجتناب کنند.

ادامه بستن متن
عوارض جانبی: مقادیر تا 30 میلی‌گرم روزانه روی به طور کلی به خوبی تحمل می‌شود. مقادیر بالاتر از آن ممکن است سبب ...

مقادیر تا 30 میلی‌گرم روزانه روی به طور کلی به خوبی تحمل می‌شود. مقادیر بالاتر از آن ممکن است سبب بروز عوارض جانبی شود.

شایع‌ترین عارضه جانبی به صورت گوارشی و شامل تهوع، استفراغ و ناراحتی گوارشی است.

سایر عوارض شامل طعم فلزی، سردرد وخواب آلودگی است. گزارشاتی از کاهش میزان HDL- کلسترول در افرادی که دوزهای بالای روی را مصرف کرده اند، وجود دارد.

دریافت مقادیر بالای روی به طور مداوم، می‌تواند سبب کمبود مس و آنمی هیپوکرومیک میکروسیتیک ثانویه به کمبود مسِ القا شده توسط روی شود.
مقادیر بالای روی ممکن است اثرات سرکوب کننده ایمنی داشته باشد.

ادامه بستن متن
تداخلات: داروها
Bisphosphonates (alendronate, etidronate, risedronate): مصرف هم زمان یک بیس فسفونات و روی ...
داروها
Bisphosphonates (alendronate, etidronate, risedronate): مصرف هم زمان یک بیس فسفونات و روی ممکن است جذب هر دوی آنها را کاهش دهد.
Quinolones (ciprofloxacin, gatifloxacin, levofloxacin, lomefloxacin, moxifloxacin, norfloxacin, ofloxacin, sparfloxacin, trovafloxacin): مصرف هم زمان یک کینولون و روی ممکن است جذب هر دوی آنها را کاهش دهد.
Penicillamine: مصرف هم زمان پنی سیلامین و روی ممکن است جذب روی را تنزل دهد.
Tetracyclines (doxycycline, monocycline, tetracycline): مصرف هم زمان یک تتراسایکلین و روی، ممکن است جذب هر دوی آن‌ها را کاهش دهد.

مکمل‌های غذایی

کلسیم: مصرف هم زمان کلسیم و روی ممکن است جذب روی را در زنان یائسه تنزل دهد.
مس: مصرف هم زمان مس و روی ممکن است جذب مس را تنزل بخشد. مصرف مقادیر زیاد روی می‌تواند اثر منفی بر روی وضعیت مس بدن داشته باشد. این مطلب اساس کاربرد دوزهای بالای روی در درمان بیماری ویلسون است. چنین به نظر می‌رسد که دریافت مقادیر بالای روی سنتز پروتئین متصل شونده به مس، متالوتیونین را در سلول‌های مخاطی دستگاه گوارش القا می‌کند. متالوتیونین می‌تواند مس را به دام اندازد. این امر سبب می‌شود مسی برای جذب شدن در دسترس نباشد.
ال – سیستئین: مصرف هم زمان ال – سیستئین و روی ممکن است جذب روی را افزایش دهد.
ال - هیستیدین: مصرف هم زمان ال هیستیدین و روی ممکن است جذب روی را افزایش دهد.
اینوزیتول هگزافسفات: مصرف هم زمان اینوزیتول هگزافسفات و روی ممکن است جذب روی را کاهش دهد.
آهن: مصرف هم زمان آهن و روی ممکن است جذب هر دوی آنها را کاهش دهد.
اِل- متیونین: مصرف هم زمان اِل میتونین و روی ممکن است جذب روی را افزایش دهد.
اِن – استیل – اِل – سیستئین (NAC): مصرف هم زمان NAC و روی ممکن است جذب روی را افزایش دهد.
نمک‌های فسفات: تجویز روی و نمک‌های فسفات، ممکن است جذب روی را کاهش دهد.

غذاها
کافئین: مصرف هم زمان قهوه، نوشیدنی‌های کافئین دار یا کافئین و روی ممکن است جذب روی را کاهش دهد.
پروتئین‌های حاوی سیستئین: غذاهای غنی از پروتئین‌های حاوی سیستئین (مثل بافت عضلات حیوانات) در صورت مصرف هم زمان با روی، ممکن است جذب روی را افزایش دهند.
اگزالیک اسید: مصرف هم زمان روی و غذاهای سرشار از اگزالیک اسید (اسفناج، سیب زمینی تازه، ریواس و لوبیا) ممکن است جذب روی را کاهش دهند.
اسید فیتیک: مصرف همزمان روی و غذاهای غنی از اسید فیتیک (نان ور نیامده، لوبیای خام، دانه‌ها، مغزها و غلات و سویا) ممکن است جذب روی را کاهش دهند.
چای: مصرف هم زمان چای (تانن ها) و روی ممکن است سبب کاهش جذب روی شود.

ادامه بستن متن
نحوه و میزان مصرف: چندین فرم مکمل روی موجوداست. این اشکال شامل گلوکونات روی، اکسید روی، آسپارتات روی، پیکولینات روی، ... چندین فرم مکمل روی موجوداست. این اشکال شامل گلوکونات روی، اکسید روی، آسپارتات روی، پیکولینات روی، سیترات روی، مونو متیونین روی و هیستیدین روی می‌باشد. مکمل‌های روی به صورت مستقل یا فرآورده‌های ترکیبی موجودند. دوز معمول روی، حدود 15 میلی‌گرم (به صورت روی اِلمنتال) روزانه است.
انجمن غذا وتغذیه انستیتو پزشکی آکادمی ملی علوم، دریافت مرجع رژیمی توصیه شده (DRI) را برای روی توصیه می‌کند:
 در زیر به طور خلاصه حداکثر میزان دریافتی قابل تحمل (UL) برای گروه‌های سنی و وضعیت‌های مختلف آورده شده است:


ارزش روزانه (DV) روی، که برای تعیین درصد ارزش روزانه ماده مغذی موجود در برچسب مکمل‌های غذایی و غذاها به کار می‌رود، 15 میلی‌گرم است. اساس تعیینDV برای روی RDA آمریکا در سال 1973 است.
ادامه بستن متن
لیست محصولات موجود در ایران
افرسان ث+ زینک

نام برند

افرسان
EFFERSUN

کشور تولید کننده

ایران/تولید داخل

نام شرکت عرضه کننده

بهشاد دارو

دسته بندی از لحاظ ترکیبات اصلی

روی,ویتامین ث.

شکل دارویی

قرص جوشان

قیمت

۰ ریال
اطلاعات بیشتر
پریناتال فرمولا نچرال ورد

کشور تولید کننده

آمریکا

نام شرکت عرضه کننده

لیوار

تعداد در هر بسته

30 عدد

دسته بندی از لحاظ ترکیبات اصلی

آهن,بتا کارتن,روی,کلسیم ,ویتامین ث,ویتامین دی.ویتامین های گروه ب

شکل دارویی

قرص

قیمت

۰ ریال
اطلاعات بیشتر
فروویتا سان لایف

نام برند

سان لایف
SUNLIFE

کشور تولید کننده

آلمان

نام شرکت عرضه کننده

آیلار طب آذر

تعداد در هر بسته

200 میلی لیتر

دسته بندی از لحاظ ترکیبات اصلی

آهن,ال-لیزین,روی,منگنز,ویتامین آ,ویتامین ب12,ویتامین ب2 ریبوفلاوین,ویتامین ب6.کلسیم ،پتاسیم ،منگنز

شکل دارویی

شربت

قیمت

۰ ریال
اطلاعات بیشتر
اولترا کلاژن میسن

نام برند

میسن
mason

کشور تولید کننده

آمریکا

نام شرکت عرضه کننده

داروگستر یاسین

تعداد در هر بسته

100 عدد

دسته بندی از لحاظ ترکیبات اصلی

روی,سلنیوم ,کلاژن هیدرولیز شده,کلسیم ,منگنز,ویتامین E,ویتامین ث.-

شکل دارویی

کپسول

قیمت

۰ ریال
اطلاعات بیشتر
میم اورنج ویتابیوتیکس

کشور تولید کننده

انگلستان

نام شرکت عرضه کننده

ویتا آریا

تعداد در هر بسته

200 میلی لیتر

دسته بندی از لحاظ ترکیبات اصلی

آهن,روی,سلنیوم ,ویتامین ث.ویتامین های گروه ب، فولیک اسید، ید، مس

شکل دارویی

شربت

قیمت

۰ ریال
اطلاعات بیشتر