ویتامین ث

.
واژهی ویتامین C به گروهی از مواد که خاصیت ضد اسکوربوتیک دارند اطلاق میشود و دو ترکیب خاص را همراه با نمکهای آنها شامل میشوند: L-آسکوربیک اسید که به طور رایج آن را آسکوربیک اسید مینامند و L- دهیدروآسکوربیک اسید.
آسکوربیک اسید عمدهترین شکل رژیمی ویتامین C میباشد.
واژههای ویتامین C، آسکوربیک اسید یا L- آسکوربیک اسید، L- آسکوربات و آسکوربات معمولا به جای یکدیگر استفاده میشوند.
برای مشاهده متن مرجع و
رفرنس در کتاب PDR
for Nutritional Supplements اینجا
کلیک کنید.

نام برند
افرسانEFFERSUN
کشور تولید کننده
ایران/تولید داخلنام شرکت عرضه کننده
بهشاد دارودسته بندی از لحاظ ترکیبات اصلی
روی,ویتامین ث.شکل دارویی
قرص جوشانقیمت
۰ ریال
نام برند
نچرال وردnatural world
کشور تولید کننده
آمریکانام شرکت عرضه کننده
لیوارتعداد در هر بسته
30 عدددسته بندی از لحاظ ترکیبات اصلی
آهن,بتا کارتن,روی,کلسیم ,ویتامین ث,ویتامین دی.ویتامین های گروه بشکل دارویی
قرصقیمت
۰ ریال
نام برند
میسنmason
کشور تولید کننده
آمریکانام شرکت عرضه کننده
داروگستر یاسینتعداد در هر بسته
100 عدددسته بندی از لحاظ ترکیبات اصلی
روی,سلنیوم ,کلاژن هیدرولیز شده,کلسیم ,منگنز,ویتامین E,ویتامین ث.-شکل دارویی
کپسولقیمت
۰ ریال
نام برند
ویتابیوتیکسVITABIOTICS
کشور تولید کننده
انگلستاننام شرکت عرضه کننده
ویتا آریاتعداد در هر بسته
200 میلی لیتردسته بندی از لحاظ ترکیبات اصلی
آهن,روی,سلنیوم ,ویتامین ث.ویتامین های گروه ب، فولیک اسید، ید، مسشکل دارویی
شربتقیمت
۰ ریال
نام برند
ویتابیوتیکسVITABIOTICS
کشور تولید کننده
انگلستاننام شرکت عرضه کننده
ویتابیوتیکستعداد در هر بسته
200 میلی لیتردسته بندی از لحاظ ترکیبات اصلی
آهن,روی,فولات ,منگنز,ویتامین ث.لایزین، عصاره مالت، عسلشکل دارویی
محلول خوراکیقیمت
۰ ریالسوال خود را مطرح کنید. لطفا پیش از طرح سوال، پرسش و پاسخ های قبلی را ملاحظه فرمایید. ممکن است پرسش شما، قبلا پاسخ داده شده باشد
اطلاعات علمی تکمیلی
نام علمی: | ویتامین C |
---|---|
نام علمی(لاتین): | Vitamin C |
دسته بندی: | ویتامین ها |
توضیحات علمی: |
ویتامین C مشتقی از هگزوزها است که از نظر ساختاری شبیه قند شش کربنه گلوکز میباشد. این ویتامین یک ...
ویتامین C مشتقی از هگزوزها است که از نظر ساختاری شبیه قند شش کربنه گلوکز میباشد. این ویتامین یک مغذی ضروری برای انسان میباشد و همانطور که لینوس پولینگ (Linus Pauling) در سال 1970 بیان کرد: «با سایر ویتامینها از این نظر تفاوت دارد که تنها در غذای تعداد کمی از گونههای حیوانی- انسان، انسانهای نخستین، خوک گینه، خفاش میوه خوار هندی و بعضی گونههای پرندگان گنجشکی - مورد نیاز است.» این ویتامین هم چنین برای ماهی سالمون کوهو، قزل آلای رنگین کمان، کپور و بعضی حشرات نیز ضروری است. بیشتر حیوانات دیگر، گونههای گیاهی عالی تر و احتمالا تمامی کلاسهای جلبکها قادر به سنتز ویتامین C از گلوکز یا سایر قندها هستند. مولکولهای شبیه به ویتامین C توسط بعضی قارچها ولی نه باکتریها ساخته میشوند. تمامی حیوانات نیازمند دریافت ویتامین C، فاقد آنزیم ال-گولانو- گامالاکتون اکسیداز که آنزیم مرحلهی آخر سنتز اسید آسکوربیک از گلوکز میباشد، هستند. گیاهان برای تسهیل مقاومت در برابر استرس اکسیداتیو مرتبط با هزاران اتفاق زیستی و غیر زیستی همراه با فتوسنتز میزان زیادی اسید آسکوربیک میسازند. اصلیترین سندرم کمبود ویتامین C، اسکوروی (scurvy) میباشد. علایم اسکوروی شامل التهاب و خونریزی لثهها، پتشی، اکیموز، هایپرکراتوز فولیکولار، موهای فنری، هموراژی در نواحی اطراف فولیکولها، اختلال در ترمیم زخم، خشکی چشم و دهان (سندرم شوگرن)، درد مفاصل، ضعف عضلانی، درد عضلات، خستگی، افسردگی، عفونتهای مکرر، آنمی، بیاشتهایی عصبی، اسهال و مشکلات ریوی و کلیوی که میتواند منجر به کما و مرگ شود، میباشد. اسکوروی تمامی سیستمهای بدن را درگیر میکند. فاکتور ضد اسکوربوتیک در سال 1927 توسط بیوشیمیدان مجارستانی دارندهی جایزه نوبل Albert Szent- Gyogyi و همکارانش از غدهی آدرنال گاو نر استخراج شد. اگرچه در آن زمان وی نمیدانست که این ماده فاکتور آنتی اسکوربوتیک است. در حقیقت، زمینهی پژوهشی او ویتامینها نبود، بلکه روی اکسیداسیون و احیای بیولوژیک مطالعه میکرد. وی به دنبال مواد احیا کننده در عصارهی قشر آدرنال بود. مادهای که بعدها آن را آسکوربیک اسید نامیدند، وی آنرا (CXII) نامید، چرا که دوازدهمین ماده به دست آمده در پژوهشهای وی در مورد اکسیداسیون بافتی و عملکرد قشر آدرنال بود. او بعدها کشف کرد که CXII در واقع ویتامین C است که عامل ضد آسکوربوتیک میباشد. فرمول تجربی آن C6H8O6 میباشد، کربوهیدرات و به احتمال زیاد مشتق قندی است. وی در مورد این کشف مقالهای ارایه داد که نام این مقاله «Ignos» بود. (از کلمه « Ignosco» در لاتین به معنای نمیدانم و «-ose» برای نشان دادن اینکه عضوی از گروه قندهاست). اما ویراستار ژورنال اسم مقاله را رد کرد و نام بعدی که Szent- Gyogyi برای آن انتخاب نمود Godnose بود. ویراستار واژه hexuronic acid را به دلیل این که 6 کربن دارد و یک اسید قندی شبیه به گلوکورونیک اسید میباشد، پیشنهاد داد. Szent- Gyogyi این نام را پذیرفت و پس از مدت کوتاهی آن هم به آسکوربیک اسید تغییر پیدا کرد. او ساختار دقیق اسید آسکوربیک را که Ignose Godnose را توضیح دهد، نمیدانست. شیمیدان و برنده جایزه نوبل دیگری به نام Walther Haworth ساختار آن را رمز گشایی نمود. «Szent- Gyorgyi» منابع غذایی غنی از آسکوربیک اسید را میوههای فلفل قرمز مجارستانی و یا فلفل قرمز معرفی نمود. همچنین مواد احیا کننده دیگری نیز در فلفل قرمز پیدا کرد. او این مواد را ویتامین P نامید. اینها اولین فلاونوئیدهای کشف شده بودند. در سال 1932 بیوشیمیدان امریکایی Glen king و همکارانش، اسید آسکوربیک را از آب لیمو ایزوله کردند که اولین منبع ویتامین C شرح داده شده بود. بیشتر علایم اسکوروی به ویژه آنهایی که مربوط به بافت پیوندی میشوند با اثرات بیوشیمیایی ویتامین C به ویژه نقش آنها به عنوان کوفاکتور پرولیل و لیزیل هیدروکسیلاز که آنزیمهای مهم در سنتز کلاژن هستند، توضیح داده میشوند.کلاژن سنتز شده در غیاب اسید آسکوربیک – نظیر حالتی که در اسکوروی ایجاد میشود- قادر به تشکیل صحیح فیبرها نمیباشد که منجر به شکنندگی عروق خونی و سایر نقایص میگردد. آسکوربیک اسید در واکنشهای پرولیل و لیزیل هیدروکسیلاز همانند بیشتر واکنشهای بیوشیمیایی که شرکت دارد، به عنوان عامل کاهنده عمل میکند. در این واکنشها ویتامین سبب کاهش یونهای فریک وکوپریک به حالات به فروس و کوپروس میشود که دو شکل یونی ایجاد شده برای پیشرفت واکنشها الزامی هستند. اسید آسکوربیک همچنین در بیوسنتز سایر ترکیبات بافت پیوندی نظیر الاستین، فیبرونکتین، پروتئوگلیکانها، ماتریکس استخوان و فیبریلین مرتبط با الاستین مشارکت دارد. همچنین در بیان ژن کلاژن و ترشح پروکلاژن سلولی اهمیت دارد. خستگی و ضعف اسکوروی میتواند مربوط به کمبود ال-کارنیتین باشد. اسید آسکوربیک کوفاکتور واکنشهای بسیار مهم در مسیر بیوسنتز کارنیتین میباشد. اسید آسکوربیک در تنظیم جذب، انتقال و ذخیرهی آهن دخالت دارد و به جذب رودهای آهن توسط کاهش آهن فریک به فرم فروس کمک میکند. همچنین میتواند سنتز فریتین را برای افزایش ذخیرهی آهن در سلولها تحریک کند. این ویتامین در بیوسنتز کورتیکواستروئیدها وآلدوسترون و نیز تبدیل کلسترول به اسیدهای صفراوی نقش دارد. همچنین به عنوان یک عامل کاهنده برای اکسیدازهایی که عمل مخلوط دارند (mixed-function oxidases) عمل میکند. بنا به دلایل گفته شده، اسید آسکوربیک بیشتر با خواص آنتی اکسیدانی و نقش آن در پیشگیری از بیماریهای دژنراتیو مشخصی نظیر بیماری عروق کرونر قلب و سرطان شناخته میشود. در واقع اسید آسکوربیک مهمترین آنتی اکسیدان محلول در آب در بدن میباشد. میزان دریافت روزانه ویتامین C برای جلوگیری از اسکوروی 10-5 میلیگرم است. اسکوروی در کشورهای توسعه یافته به ندرت دیده میشود. چراکه مردم این کشورها معمولا بسیار بیشتر از این مقدار مصرف میکنند. در حدود 90% ویتامین C در رژیم غذایی معمولی از میوهها و سبزیجات تامین میشود. فلفل- فلفل شیرین سبز و قرمز، فلفل تند سبز و قرمز- از منابع غنی ویتامین C به شمار میروند. سایر منابع خوب این ویتامین عبارتند از: مرکبات و آب مرکبات، کلم بروکلی، اسفناج، توت فرنگی و گل کلم. مغزها و غلات حاوی مقدار بسیار کمی ویتامین C هستند. فرآیند پخت فعالیت این ویتامین را از بین میبرد. تقریبا 10-5 درصد محتوای ویتامین C میوههای تازه و سبزیجات به شکل دهیدروآسکوربیک اسید میباشد. در مورد غذاهای فرآوری شده این عدد به بیش از تقریبا 30% میرسد. D- آسکوربیک اسید (اریتوربیک اسید یا ایزوآسکوربیک اسید) که اپی مر L- آسکوربیک اسید میباشد، معمولا به عنوان نگهدارندهی آنتی اکسیدان به غذاها افزوده میشود. اریتوربیک اسید مقدار بسیار کمی از اثرات اسید اسکوربیک را داراست. علاوه بر اسید آسکوربیک و L – اسید اسکوربیک، ویتامین C با نامهای دیگری نظیر 2، 3- دی دهیدرو-L-ترئو-هگزانو- 1، 4- لاکتون، 3- اکسو-L-گولوفورانولاکتون، L- ترئو- هگز-2- انونیک اسید گاما-لاکتون، L-3- کتو-ترئو- هگزورونیک اسید لاکتون، L-گزیلو- آسکوربیک اسید و ویتامین آنتی اسکوربوتیک شناخته میشود. اختصار آن.AA است. اسید اسکوربیک یک کریستال محلول در آب است که مزهی اسیدی تیز خوشایندی (برای بعضی افراد) دارد. وزن مولکولی آن 13/176 دالتون و فرمول مولکولی آن C6H8O6 است. شکل دیگر ویتامین C محصول واکنش اکسیداسیون L- آسکوربیک اسید، L- دهیدروآسکوربیک اسید یا DHA میباشد. ویتامین C و بیوفلاونوئیدها ویتامین C همراه با بیوفلاونوئیدها مخلوطی از ویتامین C به شکل آسکوربیک اسید یا آسکوربات به همراه فلاونوئیدهاست. به طور معمول فلاونوئیدها، فلاونوئیدهای مرکبات هستند و از لیمو، پرتقال و گریپ فروت مشتق میشوند. به نظر میرسد که فلاونوئیدها به صورت سینرژیست با ویتامین C عمل میکنند. این یافته حاصل مطالعات و نوشتههای بیوشیمیدان مجارستانی Alboct Szent- Gyorgyi است که کاشف اسید آسکوربیک میباشد. وی علاوه بر اسید آسکوربیک موادی را از مرکبات و فلفل مجارستانی استخراج نمود که نام آنها را ویتامین P نهاد. ویتامین P هم اکنون به بیوفلاونوئیدها یا فلاونوئیدها اطلاق میشود. فلاونوئیدها ویتامین نیستند. این دانشمند معتقد بود بیوفلاونوئیدها و ویتامین C به صورت سینرژیست عمل میکنند تا سلامت مویرگهای خونی را حفظ کرده و از شکنندگی آنها جلوگیری کنند. شواهد in vitro وجود دارد که نشانگر این عمل سینرژیست هستند. در پژوهشی مشاهده شد که آسکوربیک اسید با فلاونوئید کرستین(quencetin) در محافظت از سلولهای بافت پوستی در محیط کشت علیه آسیبهای اکسیداتیو القا شده با کمبود گلوتاتیون به صورت سینرژیست عمل میکند. با این حال تاکنون شواهد معتبری در رابطه با عملکرد سینرژیست ویتامین C و فلاونوئیدها در شرایط in vivo به دست نیامده است. مطالعهی اخیری در محیط کشت پیشنهاد میکند که فلاونوئیدها حتی قادر به مهار جذب ویتامین C به داخل سلول هستند. فلاونوئیدها مستقل از ویتامین C اثرات بیولوژیک دارند. (مطالب مربوط به فلاونوئیدها را ببینید). فلاونوئیدهای گریپ فروت شامل کرستین، نارینجنین(naringenin) و کمپفرول (kaempferol) میباشد. لیمو دارای فلاونوئیدهای هسپریدین (hesperidin 7-0-beta rutinoside) و اریوسیترین (eriodictyol 7-0-beta- rutinoside) است. این فلاونوئیدها همراه با روتین و تعدادی دیگر، در مکملهای ویتامین C /بیوفلاونوئید یافت میشوند. بعضی فرمولاسیونها از فلاونوئیدهای پرتقال Citrus aurantium استفاده میکنند. ویتامین C جوشان ویتامین C جوشان از L-آسکوربیک اسید، اسید سیتریک و بی کربنات سدیم تشکیل میشود. زمانی که قرص در آب انداخته میشود، اسید سیتریک با بی کربنات سدیم واکنش داده و سیترات سدیم و دی اکسید کربن حاصل میشود. همچنین مقداری از بی کربنات سدیم با اسید آسکوربیک واکنش داده و مقداری آسکوربات سدیم حاصل میشود. برای بعضی افراد تحمل قرص جوشان ویتامین C آسان تر از مکمل اسید آسکوربیک است. ویتامین C آسرولا (ACEROLA) ویتامین C آسرولا (Acerola) از میوهی acerola به دست میآید. این میوه مربوط به درخت یا بوتهی کوچکی است کهL Malphighia glabra نامیده میشود. این گیاه بومی مناطق آنتیلز و شمال آمریکای جنوبی است. به آسرولا، گیلاس باربادو یا گیلاس آنتیلز، گیلاس هند غربی، گیلاس پروتوریکو، cereso، cereja- das- antilhas وcereja- do- para نیز میگویند. در سال 1945 این میوه توسط محققان دانشکدهی پزشکی دانشگاه پورتوریکو آنالیز شد و مشاهده شد که از نظر محتوای ویتامین C بسیار غنی میباشد. این مطالعه از این واقعیت جالب منشاء میگرفت که مردم محلی از این میوه برای سرماخوردگی استفاده میکردند. این میوه یکی از غنیترین منابع ویتامین C در جهان است. محتوای ویتامین C به رسیدگی، فصل، آب و هوا و موقعیت آن بستگی دارد. محتوای ویتامین C زمانی که هنوز میوه سبز است و به طور کامل نرسیده است، در بالاترین میزان قرار دارد. میزان ویتامین C میوه نرسیده از 7/4 گرم در 100 گرم یا 7/4% تا 2 گرم در 100 گرم یا 2% در میوهی کاملا رسیده متغیر است. برای مقایسه بهتر است بدانید محتوی ویتامین C پرتقال بدون پوست 05/0% یا 50 میلیگرم در 100 گرم است. آسرولا همچنین دارای فلاونوئیدها، سایر ویتامینها نظیر تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین، پنتوتنیک اسید، بتا کاروتن و مواد معدنی نظیر منیزیم و پتاسیم است. Malphighia glabra همچنین خواص ضدقارچی فعال دارد. در طب سنتی از آسرولا در درمان بیماریهای کبدی، اسهال، اسهال خونی، سرفه، سرماخوردگی و گلودرد استفاده میشود. ویتامین C میوه گل رز (ROSE HIP) Rose hip به میوههای گل رز گفته میشود. این میوه تخمدان متورم گل میباشد که پس از ریزش گلبرگها، تخم تولید میکند. زمانی که تمامی گلبرگهای گل ریختند هر چیزی که متصل به ساقه بماند میوهی رز (rose hip) خوانده میشود. این میوهها از منابع غنی ویتامین C هستند. در حقیقت گونهای به نام (Rosa rugosa Thunb) حاوی بیشترین میزان ویتامین C موجود در میان ارگانیسمها در جهان است. میوهی این گونه بیش از 7 گرم ویتامین C در هر 100 گرم یا 7% ویتامین C دارد. Acerola دومین منبع غنی طبیعی ویتامین C است که %7/4 ویتامین C دارد. برای مقایسه، پرتقال بدون پوست حاوی 05/0% ویتامین C است. در طول جنگ جهانی دوم انگلیس، نروژ و سوئد با بحرانهای اسکوروی مواجه شدند. از آنجا که جنگ در رفت و آمد کشتیها محدودیت ایجاد کرده بود، انگلیسیها قادر به تهیه مرکبات کافی نبودند و کودکان شروع به بروز علایم اسکوروی اولیه نمودند. انگلیسیها کشف کردند که میوهی رز یک منبع عالی ویتامین C است و از این میوه در تهیهی چای، سوپ و شربت استفاده کردند. کودکان هر روز این مکملها را دریافت میکردند و این عامل باعث پیشگیری از مشکلات اسکوروی شد. میوه رز اصلیترین منبع طبیعی ویتامین C است. تعداد کمی از گونهها که در تهیهی ویتامین از آنها استفاده میشود، عبارتند از: Rosa rugosa Thunb, Rosa mosqueta ,Rosa canina. علاوه بر ویتامین C میوهی رز حاوی کاروتنوئیدهایی چون بتا –کاروتن، لیکوپن، زئاگزانتین، روبی گزانتین، گازانیاگزانتین، بتا- کریپتوگزانتین، گاما –کاروتن، لوتئین، ویولاگزانتین و آنتراگزانتین میباشد. همچنین محتوی فلاونوئیدها، کاتچینها، پلی فنلها، پروسیانیدینها و پکتینهاست. میوه رز کاربردهای دیگری نیز دارد. روغنی که از دانههای آن استخراج میشود، به دلیل محتوای بالای آلفا- لینولنیک اسید (50%-45%) و لینولئیک اسید (40%) در بسیاری از محصولات آرایشی مورد استفاده قرار میگیرد. میوه آن نیز به عنوان ماده غذایی در مربا، چای و نوشیدنیهای الکلی به کار میرود. ویتامین C با اسیدیته کاهش یافته (REDUCED- ACIDITY VITAMIN C) این محصول حاوی مخلوط 50% اسید آسکوربیک و 50% آسکوربات سدیم است. برای بعضی افراد این ترکیب، از مکمل اسید آسکوربیک قابل تحمل تر است. از آنجا که (pKa) نخست اسید آسکوربیک 2/4 میباشد، PH ترکیب به صورت محلول در آب 2/4 میباشد. به ویتامین C با اسیدیته کاهش یافته، ویتامین C بافری نیز میگویند. ویتامین C غیر اسیدی (C NON-ACID VITAMIN) این ترکیب شامل یک نمک سدیم یا کلسیم آسکوربات است که در صورت حل شدن در آب PH خنثی دارد. نمک کلسیمی آن دارای دو مولکول آسکوربات و یک اتم کلسیم میباشد و فرمول مولکولی آن (C12H14CaO12) میباشد. کلسیم آسکوربات آزادانه در آب حل میشود. نمک سدیمی شامل یک مولکول آسکوربات و یک اتم سدیم میباشد. فرمول مولکولی آن C6H7NaO6 میباشد. برای بعضی افراد سدیم آسکوربات و کلسیم آسکوربات اشکال مقبول تری به عنوان مکمل ویتامین C هستند. متابولیتهای آسکوربات و ویتامین C متابولیتهای آسکوربات و ویتامین C مکملهای تجاری ویتامین C هستند که محتوی ویتامین C در شکل یک نمک و معمولاً کلسیم آسکوربات و متابولیتهای ویتامین C میباشد. این متابولیتها میتوانند آلدونیک اسیدها L - ترئونیک اسید، L- گزیلونیک اسید و L- لیکسونیک اسید باشند. متابولیت رایج در ا ادامه بستن متن |
عملکرد: |
ویتامین C فعالیت آنتی اکسیدانی دارد. همچنین میتواند اثرات آنتی آتروژنیک، آنتی کارسینوژنیک، ...
ویتامین C فعالیت آنتی اکسیدانی دارد. همچنین میتواند اثرات آنتی آتروژنیک، آنتی کارسینوژنیک، ضد پرفشاری خون، ضد ویروسی، آنتی هیستامین، تنظیم کننده سیستم ایمنی، حفاظت از چشم و مسیر هوایی داشته باشد و به سم زدایی برخی فلزات سنگین نظیر سرب و سایر مواد شیمیایی سمی کمک کند. ادامه بستن متن |
مکانیسم عمل: |
به نظر میرسد ویتامین C مهمترین آنتی اکسیدان بیولوژیک محلول در آب میباشد و میتواند علاوه ...
به نظر میرسد ویتامین C مهمترین آنتی اکسیدان بیولوژیک محلول در آب میباشد و میتواند علاوه بر گونههای فعال اکسیژن، گونههای فعال نیتروژن را نیز پاکسازی کند. آسکوربیک اسید یا L-آسکوربات یک عامل احیا کننده بسیار عالی است و به عنوان کوفاکتور در واکنشهای بیوشیمیایی مختلفی نظیر احیای فلزات واسطهای چون آهن و مس حضور دارد. به نظر میرسد آسکورباتی که توسط بیشتر گونههای فعال اکسیژن و نیتروژن اکسید میشود در آسیب بافتی مرتبط با بیماریهای مختلف دخالت دارد. این گونه شامل سوپر اکسید، هیدروکسیل، پراکسیل و رادیکالهای نیتروکساید و همچنین گونههای فعال غیر رادیکال نظیر اکسیژن اتمی، پراکسی نیتریت و هیپوکلریت میباشد. به دلیل این قدرت پاکسازی، آسکوربات پراکسیداسیون لیپیدی و آسیب اکسیداتیو DNA و پروتئین را مهار میکند. آسکوربات توسط گونههای فعال اکسیژن و نیتروژن به رادیکال سمیدهیدروآسکوربات اکسید میشود که آن نیز از طریق آنزیم NADH سمی دهیدروآسکوربات ردوکتاز مجددا به آسکوربات احیا میگردد و یا تبدیل به دهیدرو آسکوربات میشود. دهیدروآسکوربات به نوبهی خود میتواند از طریق آنزیمهای وابسته به گلوتاتیون به شکل آسکوربات باز گردد و یا کاتابولیزه شود. آسکوربات به عنوان یک آنتی اکسیدان ثانویه عمل میکند. حداقل در in vitro آسکوربات سبب تولید مجدد آنتی اکسیدان اصلی لیپیدی یعنی آلفا – توکوفرول از شکل رادیکالی آلفا- توکوفروکسیل میشود. همچنین در تولید مجدد و ذخیره سازی آلفا – توکوفرول در in vivo مشارکت دارد، اما این مطلب کاملا روشن نیست. ویتامین C غلظت گلوتاتیون احیای داخل سلولی را حفظ میکند. اثر آنتی آتروژنیک ویتامین C دارای توضیحات متفاوتی است. گفته میشود اکسیداسیون LDL مرحلهی اولیهی کلیدی در تشکیل پلاک آتروم است. ویتامین C با پاکسازی رادیکالهای پروکسیل در فاز آبی از اکسیداسیون (LDL) جلوگیری میکند. همچنین میتواند عملکرد اندوتلیال را با افزایش سنتز نیتریک اکساید (NO یا EDRF به جهت اینکه فاکتور متسع کننده مشتق از اندوتلیوم است.) یا جلوگیری از غیرفعال شدن آن با پاکسازی رادیکالهای سوپراکسید بهبود بخشد. سوپراکسید با نیتریک اکساید واکنش داده و پراکسی نیتریک ایجاد میشود. غلظتهای بالای ویتامین C برای جلوگیری از واکنش سوپراکسید و اکسید نیتریک در خارج از سلول لازم است. البته این غلظتهای پلاسمایی بالا در صورتی که ویتامین C به صورت تزریقی تجویز شود قابل دسترس است و معمولا با تجویز خوراکی ویتامین C این غلظتها حاصل نمیشود. همانطور که ذکر شد ویتامین C در نگهداری غلظتهای گلوتاتیون احیای داخل سلولی موثر است. به نظر میرسد این فعالیت در نگهداری سطح اکسید نیتریک و تقویت اثرات وازواکتیو آن موثر است. ویتامین C خوراکی قادر به تامین غلظتهای کافی و بالای ویتامین C داخل سلولی جهت پاکسازی رادیکالهای سوپراکسید میباشد، لذا منابع داخل سلولی سوپراکسید که ممکن است برای اکسید نیتریک مضر باشد با ویتامین C خوراکی پاکسازی میشود. اخیرا مشاهده شده است که اسید آسکوربیک فعالیت سنتز اکسید نیتریک را با افزایش دادن تتراهیدروبیوپترین داخل سلولی افزایش میدهد. ویتامین C سنتز پروستاگلاندین را تنظیم نموده و بنابراین در تولید ایکوزانوئیدها و فعالیت آنتی ترومبوتیک و وازودیلاتوری دخالت دارد. ذخیره سازی و تولید مجدد آلفا- توکوفرول توسط ویتامین C یکی دیگر از دلایل فعالیت آنتی-آتروژنیک ویتامین C میباشد. اثرات آنتی آتروژنیک ویتامین C تا حدی میتواند به دلیل توانایی آن در سم زدایی کارسینوژنها و نیز مهار فرآیندهای کارسینوژنیک از طریق فعالیت آنتی اکسیدانی باشد. ویتامین C قادر به جلوگیری از تشکیل کارسینوژنهایی نظیر نیتروز آمینهای غذا و مجرای گوارشی است و نیز میتواند کارسینوژنها و موتاژنهای شیمیایی نظیر آنتراسن، بنزو[a] پیرن، حشره کشهای ارگانوکلرین و فلزات سنگین را سم زدایی کند. غلظتهای بالای اسید آسکوربیک در شیرهی معده میتواند خطر سرطان معده را با مهار تشکیل ترکیبات کارسینوژن ان- نیتروز کاهش دهد. علاوه بر این استرس اکسیداتیو وارد بر موکوس معده در گاستریت مرتبط با هلیکو باکترپیلوری شرایطی است که میتواند زمینه ابتلا به سرطان معده را ایجاد کند. شواهد ابتدایی نشان میدهد که ویتامین C رشد هلیکوباکترپیلوری را مهار میکند. مطالعات حاکی از آن است که ویتامین C دارای اثر پیشگیری از سرطان، حداقل در مورد انواع خاصی از آن میباشد. با این وجود نقش ویتامین C در درمان سرطان بسیار ناشناخته است. مطالعه کشت بافت ردههای کارسینوم پستان انسان نشان داد ویتامین C اثر آنتی نئوپلاستیک دوکسوروبیسین (doxorubicin)، سیس پلاتین (cisplatin) و پاک لیتاکسل(Paclitaxel) را تقویت میکند و مکانیسم اثر احتمالا مربوط به خاصیت پرواکسیدان (نه آنتی اکسیدان) ویتامین در تقویت خواص این داروهای شیمی درمانی میباشد. پژوهش دیگری نشان داد شکل پرو- اکسیدان ویتامین C میتواند سبب تنظیم افزایشی آنزیمهای دخیل در ترمیم DNA شود. این اثر میتواند تا حدی نقش آنتی کارسینوژنیک داشته باشد. اخیرا روشن شده است که اسید آسکوربیک خاصیت سیتوتوکسیسیتهی آرسنیک تری اکسید را در سلولهای میلوم مولتیپل افزایش میدهد. این مطلب نیز میتواند به اثر پرواکسیدان ویتامین C مربوط باشد. آرسنیک تری- اکسید یک داروی ضد سرطان با اثرات مختلف است. ویتامین C در برخی افراد ممکن است اثر ضد پرفشاری خون داشته باشد. بعضی مطالعات in vitro نشان میدهند ویتامین C سنتز پروستاگلاندین وازودیلاتوری (PGE1) را افزایش میدهد. اما این خاصیت با تنظیم تون عروقی در انسان مرتبط نیست. همان طوری که قبلا گفته شد ویتامین C میتواند سطح نیتریک اکساید و اثرات وازواکتیو آن را حفظ نماید. به نظر میرسد این ویتامین اتساع عروقی وابسته به اندوتلیال را در افراد مبتلا به پرفشاری خون اولیه و نیز مبتلایان به هایپرکلسترولمیا بهبود بخشد و نیز در بازگرداندن اتساع عروقی وابسته به جریان که با اکسید نیتریک القا میشود در مبتلایان به نارسایی احتقانی قلب کمک کننده باشد. شواهدی وجود دارند که نشان میدهند ویتامین C همانند سازی ویروس HIV-1 را در in vitro مهار میکند. نتایج یک پژوهش حاکی از تنظیم افزایشی بیان ژن انتقال دهنده گلوکز 1 (Glut1) در سلولهای آلوده با ویروس HIV بود. Glut1 یکی از پروتئینهای ناقل اسید اسکوربیک محسوب میشود. افزایش غلظت سلولی آسکوربات شاید برای سلولهای آلوده با HIV سمی باشد، چرا که اسید نوکلئیک ویروس با عمل فرم پرواکسیدان ویتامین C تجزیه میشود. مکانیسم اثر ضد HIV ویتامین در شرایط in vitro همانند ارتباط این یافته با افراد HIV+ ناشناخته است. شواهدی در مورد اثر ویتامین C بر همانند سازی ویروسهای عامل سرماخوردگی در شرایط in vivo وجود ندارد. یافتههایی در مورد اثرات مکملهای ویتامین C در کاهش بروز، شدت و طول دورهی علایم سرماخوردگی در بعضی افراد به دست آمده است. به نظر میرسد این اثر حداقل تا حدی مربوط به خاصیت آنتی هیستامین ویتامین C باشد. اثر تنظیم کننده سیستم ایمنی ویتامین C نیز ممکن است تا حدی مربوط به خاصیت آنتی هیستامینی آن باشد. این ویتامین میتواند کموتاکسی نوتروفیلها را با کاهش غیر مستقیم اثرات مهار کننده ایمنی هیستامین افزایش دهد. بعضی از مطالعات نشان میدهند ویتامین C در شرایط in vitro تکثیر لنفوسیتی تحریک شده با میتوژن، واکنشهای بیش حساسیتی تاخیری (DTH) در پاسخ به آنتی ژنهای پوستی، فعالیت سلولهای کشندهی طبیعی و کموتاکسی نوتروفیلها را افزایش میدهد، اما سایر پژوهشها هیچ اثری از ویتامین C بر این موارد و سایر شاخصهای عملکرد ایمنی نشان ندادهاند. بعضی مطالعات حاکی از اثر حفاظتی مکمل ویتامین C دربرابر کاتاراکت هستند. به نظر میرسد کدر شدن عدسی مرتبط با سن به علت استرس اکسیداتیو باشد. بافت چشم ویتامین C را تغلیظ میکند و خاصیت آنتی اکسیدانی ویتامین میتواند عامل تاثیر آن در محافظت از کاتاراکت باشد. به نظر میرسد ویتامین C در محافظت علیه ایجاد آسم و سایر بیماریهای ریوی انسدادی و همچنین محافظت از مسیرهوایی در برابر اثرات آلرژنها، عفونتهای ویروسی و محرکها در بعضی افراد موثر باشد. آلرژنها، ویروسها و مواد محرک نظیر اوزون و اکسیدهای نیتروژن و اکسیدهای گوگرد منجر به افزایش استرس اکسیداتیو در مسیرهای هوایی میشوند که میتواند منجر به تنگی برونشها گردد. واضح است که این اثر محافظتی ویتامین C مربوط به خواص آنتی اکسیدانی آن است. خواص آنتی اکسیدانی ویتامین C مسئول اثر آن در حفاظت بافت در برابر اثرات مخرب بعضی مواد شیمیایی سمی و فلزات سنگین نیز میباشد. بر طبق گزارش، میزان بالای اسید آسکوربیک در سرم با کاهش شیوع سطح خونی افزایش یافتهی سرب مرتبط میباشد. مکانیسم اثر ویتامین C در کاهش سرب ناشناخته است. در یک پژوهش خواص شلاته کنندگی اسید آسکوربیک و عامل شلاته کننده شناخته شدهی سرب یعنی EDTA مقایسه شد و نتایج حاکی از فعالیت برابر آن دو در پاسخ به سرب بود. ادامه بستن متن |
فارماکوکینتینک: |
جذب ویتامین C از لومن رودهی باریک وابسته به میزان دریافت غذایی آن میباشد. در صورتی که دریافت ...
جذب ویتامین C از لومن رودهی باریک وابسته به میزان دریافت غذایی آن میباشد. در صورتی که دریافت غذایی روزانه 30 میلیگرم باشد ویتامین تقریبا به صورت کامل از لومن روده باریک به داخل انتروسیتها جذب میشود و اگر دریافت روزانه 180-30 میلیگرم باشد تقریبا 70 تا 90 درصد آن جذب میگردد. در حدود 50% تک دوز 5/1 -1 گرم روزانه جذب میشود. درصد جذبی تک دوز با افزایش میزان آن کاهش مییابد. برای مثال تنها 16% تک دوز 12 گرم روزانه جذب میشود. بیشینه جذب ویتامین C در دوزهای بالا با مصرف چندین دوز با فاصلهی زمانی از هم در یک روز حاصل میشود تا با دریافت تک دوز. علاوه بر این اشکال آهسته رهش دوزهای بالا سبب کیفیت بالاتر جذب نسبت به دوز معادل غیر آهسته رهش شده است. نوع غذای مصرفی در جذب مکمل ویتامین C یا ویتامین C غذایی تاثیری ندارد. جذب رودهای ویتامین C غذایی، یا مکملهای حاوی بیش از 500 میلیگرم از طریق فرآیند انتقال فعال وابسته به سدیم صورت میگیرد. در دوزهای بالاتر از 500 میلیگرم فرآیندهای انتشار وارد عمل میشوند. مهمترین ناقل رودهای ویتامینC،SVCT1 (ناقل 1 ویتامین C وابسته به سدیم) است. مقداری از اسید آسکوربیک ممکن است به دهیدرواسکوربیک اسید، اکسید شده و از طریق ناقلهای گلوکز به داخل انتروسیتها منتقل شود. دهیدروآسکوربیک اسید غذایی نیز به همین روشن از لومن رودهی باریک به داخل انتروسیتها جذب میشود. تمامی دهیدروآسکوربیک اسید در داخل انتروسیتها از طریق گلوتاتیون احیا شده به اسید آسکوربیک احیا میشود و سپس این ماده انتروسیت را برای ورود به جریان وریدی و در نهایت جریان خون سیستمیک ترک میکند. اسید آسکوربیک در بافتهای مختلف بدن توزیع میشود. سطوح بالای ویتامین C در غدهی هیپوفیز، غدد آدرنال، انواع گلبولهای سفید و مغز وجود دارد. اسید آسکوربیک به تنهایی قادر به عبور از سد خونی – مغزی نمیباشد و جهت ورود به مغز ابتدا به دهیدروآسکوربیک اسید یا همان DHA اکسید میشود. سپس DHA با انتشار تسهیل شده از طریق ناقل 1- گلوکز (Glut1) از سدخونی- مغزی عبور میکند. سپس DHA درسطح سلولهای اندوتلیال سد خونی – مغزی توسط (Glut1) منتقل میشود. DHA توسط Glut1 به خارج از سلولهای اندوتلیال منتقل میگردد. در مغز DHA به اسید آسکوربیک احیا میشود. اکنون اسید آسکوربیک در مغز به دام میافتد چرا که نمیتواند توسط Glut1 منتقل شود. انتقال اسید آسکوربیک به داخل سلولهای روده، کبد و کلیه با فرآیند انتقال فعال وابسته به سدیم و از طریق SVCT1 (Sodium-dependent vitamin C transportr 1) صورت میگیرد.ناقل SVCT2 در انتقال ویتامین C به زلالیهی چشم نقش دارد. جذب اسید آسکوربیک توسط نوتروفیلها از طریق Glut1 و با فرآیند انتشار تسهیل شده صورت میگیرد. در مورد متابولیسم اسید آسکوربیک، این ویتامین به دهیدروآسکوربیک اسید، اکسید میشود که میتواند به طور مجدد به اسید آسکوربیک احیا شود یا به دی کتوگلونات هیدرولیز گردد. متابولیتهای دیگر شامل اگزالیک اسید، ترئونیک اسید، L-گزیلوز و آسکوربات -2- سولفات میباشد. مسیر اصلی ترشح اسید آسکوربیک و متابولیتهای آن از طریق کلیه صورت میپذیرد. برای نگهداری هوموستاز اسید آسکوربیک مقدار بسیار کمی آسکوربات متابولیزه نشده با دریافت غذای روزانه بالای 80 میلیگرم دفع میشود. ترشح کلیوی آسکوربات به تناسب افزایش دوز افزایش مییابد. همان طور که ذکر شد با افزایش دوز مکمل ویتامین C درصد جذب نیز به همان نسبت کم میشود. در نهایت با دریافت دوزهای بالای مکمل ویتامین C دفع آن از طریق مدفوع چشمگیر خواهد بود. ادامه بستن متن |
موارد مصرف: |
ویتامین C در بیماریهای مزمنی که مشخصهی آنها آسیب اکسیداتیو به مولکولهای بیولوژیک میباشد، سودمند ...
ویتامین C در بیماریهای مزمنی که مشخصهی آنها آسیب اکسیداتیو به مولکولهای بیولوژیک میباشد، سودمند است. با اینکه ویتامین c در بعضی شرایط خاصیت بالقوه پرواکسیدان دارد اما ترس از این مطلب خصوصا در سالهای اخیر از میان رفته است. هم اکنون هیچ شاهد معتبری بر آسیب پرواکسیدان ویتامین C خوراکی در انسان جز در شرایط نادر نظیر بیش بار آهن وجود ندارد. از سوی دیگر فعالیت آنتی اکسیدانی ویتامین C به خوبی ثابت شده است و این میتواند در جلوگیری از برخی سرطانها و بیماریهای قلبی- عروقی سودمند باشد. ویتامین C همچنین به حفاظت در برابر بخشی از اکسیداسیون لیپیدی به دلیل مصرف سیگار کمک میکند. توانایی آشکار ویتامین C در کاهش بعضی انواع آسیب اکسیداتیو DNA و اینکه میتواند در بعضی شرایط اکسیداسیون پروتئین را هم کاهش دهد نشان دهندهی این است که احتمالا در افراد سیگاری و افرادی با استرس و بیماریهای مزمن در حالت کلی سودمند است. با مطالعه in vitro و in vivo حیوانی نتایج چشمگیر جالبی به دست آمد که طبق آنها ویتامین C تزریقی میتواند اثر ضد سرطان بالقوه در تعدادی از بدخیمیها داشته باشد و باعث توجه دوباره به این نکته شد که ویتامین C نه تنها یک عامل پیشگیری کننده از سرطانهایی است که ممکن است ایجاد شوند بلکه یک مختل کنندهی بالقوه سرطان نیز میباشد. این یافتههای مشابه پیشنهاد میکنند ویتامین C میتواند اثرات ضد عفونت بالقوهای بیش از آنچه قبلا تصور میشد داشته باشد. علاوه بر موارد فوق، ویتامین C به عنوان یک محرک و نیز تنظیم کننده ایمنی در بعضی شرایط مفید است. نظرات در مورد اینکه میتواند درمان برای سرماخوردگی باشد اثبات نشده است. اما در چندین پژوهش دیده شده که ویتامین C میتواند به طور چشمگیری طول دوره و شدت سرماخوردگی را در بعضی افراد کاهش دهد و در سایرین میزان بروز را کم کند. همچنین شواهد ابتدایی در دست است که طبق آنها در بهبود بعضی عفونتهای تنفسی دیگر نیز سودمند است. ویتامین C میتواند در پیشگیری از کاتاراکت مفید باشد. اخیرا مشاهده شده است که ویتامین C قادر به مهار رشد هلیکوباکترپیلوری است و لذا میتواند در حفاظت علیه بعضی زخمها و کارسینومهای معده موثر باشد. همچنین بر طبق گزارش اخیر پیشنهاد میشود که میزان پایین اسید اسکوربیک در سرم شاید با بروز بالای بیماریهای کیسهی صفرا در زنان مرتبط باشد. در گزارش اخیر دیگری دریافت مکمل ویتامین C با کاهش دیستروفی سمپاتیک رفلکسی پس از شکستگی مچ مرتبط بود. این یافته در بعضی بیماران دچار سوختگی سودمند است و میتواند در سلامت لثه و ترمیم زخم به صورت عمومی مفید باشد. قبلاً ویتامین C در بعضی افراد مبتلا به آسم اثرات سومندی نشان داده بود اما در مطالعهی مروری اخیری نتیجهای از دادههای این مطالعات به دست نیامد. گرچه میتواند در بعضی دیگر از بیماریها یا اختلالات دیگر مسیر هوایی نظیر سیستیک فیبروز سودمند باشد اما این مطلب هنوز روشن نیست و در مقیاس وسیع آزمایش نشده است. شواهدی ابتدایی از اثرات سودمند آن در بیماری شارکوت-ماری-توث (Charcot- Marie- Tooth) که رایجترین نوروپاتی محیطی ارثی است دیده شده است. شواهد منطقی که نشان دهد این ویتامین در بیماری آلزایمر سودمند است وجود ندارد. اخیرا یک رابطه قوی معکوس بین میزان پلاسمایی ویتامین C و خطر دیابت ملیتوس تیپ II دیده شده است. اثرات این ویتامین بر عضلات و مقاومت و پایداری آنها شناخته شده نیست. ادامه بستن متن |
موارد منع مصرف : |
ویتامین C در افرادی با حساسیت شناخته شده به ویتامین C یا هر ترکیب حاوی این ویتامین منع مصرف ...
ویتامین C در افرادی با حساسیت شناخته شده به ویتامین C یا هر ترکیب حاوی این ویتامین منع مصرف دارد. ویتامین C میوهی رز در افرادی که به میوهی رز حساسیت شناخته شدهای نشان دادهاند منع مصرف دارد. گزارشهایی مبنی بر ایجاد واکنشهای آلرژیک در افرادی که با میوهی رز کار میکنند، وجود دارد. ادامه بستن متن |
موارد احتیاط: |
با اینکه با متابولیسم اسید آسکوربیک، اگزالیک اسید حاصل میشود، اما تقریبا نامحتمل است که بتواند در ...
با اینکه با متابولیسم اسید آسکوربیک، اگزالیک اسید حاصل میشود، اما تقریبا نامحتمل است که بتواند در افراد سالم و بدون مشکلات کلیوی یا کسانی که مستعد تجمع کریستال نیستند مشکلات کلیوی ایجاد کند. افرادی که سنگ کلیوی قبلی دارند یا سابقهی عدم کفایت کلیوی قبلی دارند که با کراتینین سرمی بیش از 2 و یا کلیرانس کراتینین کمتر از 30 مشخص میشود باید در استفاده از دوزهای بیش از RDA ویتامین C احتیاط کنند (دوز و تجویز را ببینید). اسید آسکوربیک در تنظیم جذب و انتقال آهن دخالت دارد. بسیار نامحتمل است افرادی که مکمل ویتامین C مصرف میکنند، مشکلات مربوط به بیش بار آهن داشته باشند. از سوی دیگر افراد مبتلا به هموکروماتوز، تالاسمی، آنمی سیدروبلاستیک، آنمی داسی شکل و کمبود G6PD گلبول قرمز، در صورت مصرف دوزهای بالای ویتامین C، ممکن است با این مشکل مواجه شوند. زنان باردار و مادران شیرده باید از مصرف مکمل ویتامین C با دوزهای بیشتر از RDA اجتناب کنند. ادامه بستن متن |
عوارض جانبی: |
در بزرگسالان سالم، عوارض جانبی با مصرف دوزهای بیش از 3 گرم شایع نیست. شایعترین عوارض مصرف دوزهای ...
در بزرگسالان سالم، عوارض جانبی با مصرف دوزهای بیش از 3 گرم شایع نیست. شایعترین عوارض مصرف دوزهای روزانه بیش از 3 گرم علایم گوارشی و شامل تهوع، کرامپهای شکمی، اسهال و نفخ میباشد. این واکنشها در ارتباط با اثرات اسموتیک ویتامین C جذب نشدهای است که در حال عبور از روده میباشد. بعضی طرفداران مصرف دوزهای بسیار بالای ویتامین C توصیه میکنند دوز روزانهی ویتامین C برای "تحمل رودهها "یعنی غلظتی که مصرف کننده اسهال را تجربه میکند تیتر شود. این روش پیشنهاد نمیشود. عوارض جانبی نادری در افراد سالمی که دوزهای بالای ویتامین C خوراکی مصرف میکنند دیده شده است. این عوارض عبارتند از: افزایش گلوکز سرم در مردان بالغی که روزانه 5/4 گرم اسید آسکوربیک دریافت میکردند. انسداد گوارشی در خانم 66 سالهای که روزانه 5/4 گرم اسید آسکوربیک دریافت میکرد و ازوفاژیت در فردی که تک دوز 500 میلیگرم دریافت مینمود. دریافت روزانهی ویتامین C با دوز بالا به صورت کلی در حجم وسیعی بی ضرر تلقی میشود. اما هایپراگزالوری القا شده با ویتامین C هر چند نادر است، گزارش شده است. در بیماری که در بیمارستانی در نیوزلند بستری شده بود (جولای 2008) نارسایی حاد کلیوی ثانویه به هایپراگزالوری القا شده با ویتامین C ایجاد شد که همین عامل موجب مرگ وی شد. ادامه بستن متن |
تداخلات: |
داروها Aluminum- containing antiacids: مشاهده شده که مصرف دوزهای بالای ویتامین C که هم زمان با ... داروها Aluminum- containing antiacids: مشاهده شده که مصرف دوزهای بالای ویتامین C که هم زمان با مصرف آنتی اسیدهای محتوی آلومینیوم باشد، دفع ادراری آلومینیوم را افزایش میدهد که افزایش جذب آلومینیوم از این آنتی اسیدها را به دنبال دارد. اما با این حال این مطلب به خوبی به اثبات نرسیده است. Aspirin: مصرف مداوم آسپرین در دوزهای بالا میتواند وضعیت ویتامین C بدن را دچار اختلال نماید. Chemotherapeutic agents: ویتامین C میتواند خاصیت آنتینئوپلاستیک سیس پلاتین، دوکسوروبیسین و پاک لیتاکسل را تقویت کند. همچنین میتواند عارضهی سمیت قلبی دوکسورو بیسین و سمیت کلیوی سیس پلاتین را تضعیف کند. این نتایج بر پایهی مطالعات in vitro و حیوانی به دست آمده است. بعضی محققین از اینکه دوزهای مکمل ویتامین C شاید اثر بخشی عوامل شیمی درمانی را تضعیف کنند، اظهار نگرانی میکنند. اسید آسکوربیک سیتوتوکسیسیتهی القا شده با آرسنیک تری اکسید را در سلولهای میلوم مولپتیل افزایش میدهد. همچنین یافتهها حاکی از غلبهی مقاومت دارویی در میلوم و افزایش چشمگیر اثرات ضد میلومی آرسنیک تری اکسید و ملفالان (melphalan) در مدلهای کشت بافت و مطالعات حیوانی میباشد. آرسنیک تری اکسید یک داروی ضد سرطان با اثرات مختلف است و تعدادی از مطالعات بالینی در حال بررسی اثر سینرژسیت ویتامین C زمانی که همراه آرسنیک تری اکسید تزریق شود، هستند. در تمامی این موارد ویتامین C تزریقی داده شده است نه خوراکی. اما طبق یک گزارش اخیر ویتامین C ممکن است اثر سیتوتوکسیک تعدادی از داروهای آنتی نئوپلاستیک نظیر دوکسوروبیسین، وین کریستین(vincristin)، متوترکسات (methotrexate)، سیس پلاتین و ایماتینیب مسیلات (imatinib mesylate) را آنتاگونیزه کند. این مطلب نتیجهی یک مطالعهی مقدماتی in vitro میباشد و قبل از حصول و نتیجه نیازمند پیگیری است. Estrogen: اسید آسکوربیک مهار 17- بتا – استرادیول را بر تشکیل LDL اکسید شده تقویت میکند. Propranolol: اسید آسکوربیک میتواند بر فرایند جذب و نیز متابولیسم عبور اول پروپرانولول اثر بگذارد. دیده شده که ضربان قلب در مقایسه با گروه شاهد زمانی که پروپرانول همراه اسید آسکوربیک تجویز شود کمتر کاهش مییابد. این تداخل اهمیت بیولوژیک چندانی ندارد. ترکیب ویتامین C/ بیوفلاونوئید و داروهایی که سیتوکروم p450 3A4 را مهار میکنند: محصولات حاوی فلاونوئیدهای گریپ فروت ممکن است با بعضی داروها تداخل داشته باشند. بعضی داروها وقتی همراه با عصارهی گریب فروت تجویز شوند زیست فراهی بیش از 3 برابر دارند. به نظر میرسد فلاونوئید نارینجنین (naringenin) در ایجاد این خاصیت موثر باشد. این ماده و یا سایر ترکیباتی که در عصارهی گریپ فروت وجود دارند، سیتوکروم P-450 3A4 (CYP3A4) را مهار میکنند. داروهایی که تحت تاثیر قرار میگیرند شامل مسدود کننده کانال کلسیم (فلودیپین)، همچنین کاربامازپین، سیکلوسپورین، لوواستاتین، سیم واستاتین، ساکویناویر و نیسولدیپین میباشد. افرادی که این داروها را مصرف میکنند باید در مصرف هر کدام از ترکیبات دارای گریپ فروت احتیاط کنند. مکملهای غذایی مس: در مطالعهای مشاهده شد دوزهای بالای ویتامین C به طور منفی وضعیت مس را در بدن مردان تحت تاثیر قرار میدهد. در پژوهشهای دیگر چنین تاثیری مشاهده نشد. فلاونوئیدها: ویتامین C به صورت سینرژیست همراه با فلاونوئیدهای مختلفی عمل میکند. این مطلب پایهی ساخت ترکیب مکملهای فلانوئیدی با ویتامین C است. اما روشن نیست که این سینرژیسم در چه وسعتی در بدن انسان اتفاق میافتد. بر طبق یک گزارش ویتامین C به صورت سینرژیست فلاونوئید کرستین (qaercetin) برای محافظت پوست از آسیب اکسیداتیو عمل میکند. این مطالعه بر روی سلولها در محیط کشت انجام گرفت. گزارشهای دیگری وجود دارد که بر مبنای آن فلاونوئیدهای مشخصی نظیر کرستین و هسپرتین (hesperetin) احتمالاً جذب ویتامین C به داخل سلول را مهار میکنند. گلوتاتیون: اسید آسکوربیک میتواند در نگهداری میزان گلوتاتیون احیا در سلولها مفید باشد. آهن: در صورتی که ویتامین C هم زمان با مکمل آهن غیر هم مصرف شود میتواند جذب آن را افزایش میدهد. این مطلب در افرادی که ذخایر آهن بالا دارند یا تمایل طبیعی به ایجاد شرایط بیش بار آهن در بدن آنها وجود دارد نظیر مبتلایان به هموکروماتوز، آنمی سیدروبلاستیک، آنمی داسی شکل، تالاسمی و کمبود G6PD گلبول قرمز مشکلاتی ایجاد میکند. سلنیوم: در یک مطالعهی حیوانی مشاهده شد که اثرات حفاظتی سلنیت در برابر توموروژنز توسط ویتامین C از بین میرود. خاصیت محافظتی شیمیایی سلنومتیونین که شکل غذایی سلنیوم است به وسیلهی ویتامین C تحت تاثیر قرار نمیگیرد. ویتامین C سلنیت را به شکلی احیا میکند که نمیتواند توسط بافت جذب گردد. ویتامین E: ویتامین C میتواند در تولید مجدد یا نگهداری دی – آلفا توکوفرول نقش داشته باشد اما این مطلب از مطالعات in vitro و حیوانی نتیجه شده است. اینکه آیا در بدن انسان هم این اتفاق میافتد و در صورت مثبت بودن پاسخ این پرسش، در چه حدی اتفاق میافتد مشخص نیست. تستهای آزمایشگاهی بررسی بیلیروبین: دریافت دوزهای بالای ویتامین C به صورت کاذب میزان بیلی روبین را بالا نشان میدهد. بررسی کراتینین: دریافت مقدار زیاد ویتامین C میتواند به صورت کاذب سطح کراتینین سرم و ادرار را بالا نشان دهد. گرچه این مطلب به خوبی اثبات نشده است. بررسی گلوکز: دریافت دوزهای بالای ویتامین C باعث میشود در روشهایی که گلوکز بر پایهی احیای مس اندازهگیری میشود (نظیر Clinitest) به صورت کاذب مثبت شود و در روشهایی که میزان گلوکز توسط اکسیداز اندازهگیری میشود (نظیر Clinistix, Testape) نتیجه منفی کاذب شود. بررسی گایاک (Guaiac) برای خون مخفی: دریافت ویتامین C بیش از 1 گرم روزانه باعث منفی شدن این تست به صورت کاذب میشود. ادامه بستن متن |
نحوه و میزان مصرف: |
دوز 200 میلیگرم روزانه تقریبا برای تامین بیشینهی میزان پلاسمایی و لنفوسیتی کافی است. دوزهای ...
دوز 200 میلیگرم روزانه تقریبا برای تامین بیشینهی میزان پلاسمایی و لنفوسیتی کافی است. دوزهای ویتامین C از میزان معادل RDA تا 10-5 گرم روزانه و در بعضی موارد حتی بالاتر از آن متغیر است. دوزهای معمول گسترهای بین 500 میلیگرم تا 2 گرم روزانه دارند. بعضی افراد هنگام ابتلا به سرماخوردگی دوز روزانه را تا 5-4 گرم افزایش میدهند. این دوز ممکن است اثر آنتی هیستامین داشته باشد. در گزارشی مشاهده شد دوز 5 گرم روزانهی ویتامین C برای 4 هفته بهطور چشمگیری هلیکوباکترپیلوری را مهار میکند. اما با این وجود دوز 200 میلیگرم روزانه برای تامین بیشینهی میزان پلاسمایی و لنفوسیتی تقریبا کافی است و دوزهای بالا در سم زدایی بعضی کارسینوژنها در معده قبل از جذب ویتامین مفید است. جذب مکمل ویتامین C در طول روز و یا در صورتی که از انواع آزاد شونده در طول زمان (time-releas) باشد بهتر است. DV (ارزش روزانه) ویتامین C که در تعیین درصد ارزش روزانه ماده مغذی در برچسب مکملهای غذایی و غذاها کاربرد دارد، 60 میلیگرم میباشد و این مقدار بر پایهی RDAآمریکا برای ویتامین C تعیین شده است. در ایالات متحده آمریکا، میانگین میزان دریافتی ویتامین C تقریبا 95 میلیگرم برای زنان و 107 میلیگرم برای مردان است. کودکان در سنین 5-1 سالگی روزانه تقریبا 83 میلیگرم مصرف میکنند. ادامه بستن متن |
لیست محصولات موجود در ایران

نام برند
افرسانEFFERSUN
کشور تولید کننده
ایران/تولید داخلنام شرکت عرضه کننده
بهشاد دارودسته بندی از لحاظ ترکیبات اصلی
روی,ویتامین ث.شکل دارویی
قرص جوشانقیمت
۰ ریال
نام برند
نچرال وردnatural world
کشور تولید کننده
آمریکانام شرکت عرضه کننده
لیوارتعداد در هر بسته
30 عدددسته بندی از لحاظ ترکیبات اصلی
آهن,بتا کارتن,روی,کلسیم ,ویتامین ث,ویتامین دی.ویتامین های گروه بشکل دارویی
قرصقیمت
۰ ریال
نام برند
میسنmason
کشور تولید کننده
آمریکانام شرکت عرضه کننده
داروگستر یاسینتعداد در هر بسته
100 عدددسته بندی از لحاظ ترکیبات اصلی
روی,سلنیوم ,کلاژن هیدرولیز شده,کلسیم ,منگنز,ویتامین E,ویتامین ث.-شکل دارویی
کپسولقیمت
۰ ریال
نام برند
ویتابیوتیکسVITABIOTICS
کشور تولید کننده
انگلستاننام شرکت عرضه کننده
ویتا آریاتعداد در هر بسته
200 میلی لیتردسته بندی از لحاظ ترکیبات اصلی
آهن,روی,سلنیوم ,ویتامین ث.ویتامین های گروه ب، فولیک اسید، ید، مسشکل دارویی
شربتقیمت
۰ ریال
نام برند
ویتابیوتیکسVITABIOTICS